Grand Prix-vindere har scoret det største hit i årevis - men bookmakerne frygter fiasko i Eurovision

Fyr & Flamme er den første Grand Prix-vinder i ni år, der topper den danske hitliste. Udlandet er knap så begejstret.

Fyr & Flamme repræsenterer Danmark ved dette års Eurovision Song Contest. Men selvom duoen hitter stort herhjemme, er der ikke meget tiltro til Danmarks chancer hos bookmakerne. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Selvom det er svært at samles på et dansegulv i disse coronatider, tyder meget på, at danskerne er "gået fra forstanden" og alligevel giver den gas på de hjemlige dansegulve efter Fyr & Flammes sejr i Melodi Grand Prix forrige lørdag.

I hvert fald er deres vindersang, 'Øve os på hinanden', strøget direkte ind som nummer ét på den officielle, danske singlehitliste.

Det er første gang i ni år, en dansk Grand Prix-vinder formår at gå til tops efter den danske finale.

Har du ikke hørt 'Øve os på hinanden' endnu? Så lyt herunder, mens du læser videre:

0:00

Vi skal nemlig helt tilbage til 2012 for at for at finde den seneste Grand Prix-vinder allerøverst på hitlisten. Her fik Soluna Samay en enkelt uge på toppen med 'Should've Known Better'.

Nummerets succes er "enormt overvældende", fortæller duoens forsanger, Jesper Groth.

- Vi vidste godt, vi havde en Grand Prix-agtig sang, men det med hitlisterne er kommet lidt som et chok, siger Jesper Groth - den selverklærede flamme i gruppen - og uddyber:

- Vi er glade for, at vi er lykkedes med at ramme ned i noget. Det er fuldstændig out of this world, at vi er på hitlisten side om side med The Weeknd, Branco og Justin Bieber.

Retfærdigvis skal det nævnes, at Emmelie de Forest også formåede at toppe hitlisten med vindersangen fra 2013, 'Only Teardrops' - men det var først efter, hun havde vundet Eurovision Song Contest i maj.

Jublen var stor, da Laurits Emanuel (til venstre) og Jesper Groth vandt Dansk Melodi Grand Prix 2021 lørdag den 6. marts med 37 procent af seernes stemmer. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Har tre sange på listen

Hvor de senere års Grand Prix-vindere ikke har gjort det store væsen af sig på singlehitlisten, går det altså anderledes godt for Fyr & Flamme.

Ud over at besætte førstepladsen er deres to første singler nemlig også gået ind på hitlisten for første gang; 'Kamelæon' som nummer syv og 'Menneskeforbruger' som nummer 12.

Jesper Groth tror, succesen skyldes duoens særlige lyd, der emmer af dansk 80'er-nostalgi og neonfarver:

- Vi har jo ikke opfundet den dybe tallerken, men har pustet støvet af noget, der har ligget oppe på loftet. Det har folk savnet, tror jeg.

Fyr & Flamme har derfor også valgt at bibeholde sangen på dansk til Eurovision Song Contest, hvor der ellers er tradition for, at de danske sange bliver fremført på engelsk.

- Vi er overbeviste om, at vi ville få en dårligere placering, hvis vi oversatte sangen. Det er ikke arrogance eller for at provokere, vi holder fast i det danske. Vi kiggede bare på hinanden og blev enige om, at det ikke kunne lade sig gøre at oversætte den godt til engelsk.

- Nu glæder jeg mig til at komme til Rotterdam og fortælle udenlandske journalister, hvad sangen handler om, siger Jesper Groth.

Europa tror ikke på Danmark

Og det kan der måske blive god brug for.

I hvert fald forholder Europa sig mildest talt lunken til det danske Grand Prix-håb anno 2021. I skrivende stund spår flere bookmakere således Danmark til at ende helt i bunden af vores semifinale torsdag den 20. maj - og dermed ryge ud af konkurrencen inden finalen om lørdagen.

Det er dog ikke noget, duoen tager så tungt.

- Der er jo nogle, der sidder og designer deres nummer specifikt til at vinde Eurovision, og det har Laurits og jeg ikke gjort. Så havde vi heller ikke vundet herhjemme. På den måde er det en spøjs konkurrence, siger Jesper Groth, der stadig er fuld af fortrøstning i forhold til de rød-hvide Eurovision-chancer:

- Succeskriteriet er at komme derned og overraske. Vi tror på det, og vi tager derned for at forsvare vores sang. Vi har fået mange positive tilkendegivelser, så jeg tror ikke, vi bliver nummer sjok.

Fyr & Flamme på scenen til Dansk Melodi Grand Prix, hvor de til det sidste kæmpede mod Jean Michel samt Chief 1 og Thomas Buttenschøn. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Danske Spil: 'Ikke nogen fordel at synge på dansk'

Hvorvidt Danmark ender i Eurovision-finalen eller som nummer sjok, ved vi af gode grunde ikke endnu.

Men Danske Spil spår heller ikke Danmark de store chancer ved dette års udgave af verdens største musikkonkurrence, der løber af stablen i Rotterdam 18., 20. og 22. maj.

- Vores issue bliver, at vi synger på dansk. Portugal vandt for nogle år siden med en sang på portugisisk, men jeg tror ikke, det er nogen fordel for os at synge på dansk, lyder det fra oddssætter Peter Emmike.

I Danmarks semifinale deltager i alt 17 lande. De ti lande med flest seer- og jurystemmer klarer sig videre til lørdagens finale.

- Der er i hvert fald syv sange i Danmarks semifinale, der lige nu bliver vurderet markant bedre end vores. Dermed ligger Danmark og skal slås med ti andre lande om de sidste tre finalepladser.

- Lige nu vælger jeg at tro, Danmark ikke kommer med i finalen - for første gang siden 2016, siger Peter Emmike og slutter:

- Jeg synes selv, det var den bedste sang, der vandt i Danmark, men Fyr & Flamme kan få det rigtig svært til Eurovision. Jeg tror, Danmark ender et sted mellem nummer otte og 14 i semifinalen.

Det er første gang, siden 1997, hvor Kølig Kaj rappede 'Stemmen i mit liv', at en sang bliver fremført 100 procent på dansk i Eurovision.