Greta hørte pludselig sin egen stemme på verdensstjernes hit - året efter kom hun med til stort prisshow

Efter samarbejder med store udenlandske navne er færøske Greta Svabo Bech nu klar til at udgive ny musik i eget navn.

(Foto: Bardur Eklund © DR)

Nogle gange kommer livets store oplevelser som perler på en snor.

Sådan var det i hvert fald for sanger og musiker Greta Svabo Bech.

Først spurgte den kendte producer Deadmau5, om hun ville lægge vokal på en sang for ham – resultatet blev hittet 'Raise Your Weapon', der endda blev nomineret til en amerikansk Grammy.

Og voila, så kunne Greta Svabo Bech som den første færing nogensinde skrive Grammy-nomineret sanger på sit cv.

Ikke nok med det. Kort efter blev en stille kærlighedssang, hun havde skrevet flere år inden, indspillet af popstjernen Cher i en dance-version med titlen 'My Love'.

Sådan har Greta Svabo Bech i det hele taget haft mange vilde og gode samarbejder i sin musikalske karriere indtil videre. Og det har hun stadig.

Men færingen kan meget andet end at lave elektroniske dansehits sammen med andre. I mange år har hun nemlig arbejdet på at udvikle sine egne sange som solist – og de lægger mere op til eftertænksomhed end dansegulvet.

Det er de sange, hun gerne vil have dig til at forbinde hende med nu.

Derfor har Greta Svabo Bech for nyligt drysset to singler ud i eget navn, og nu er nummer tre i rækken så netop udkommet – den melankolske og minimalistiske popsang 'Poison'.

- Jeg er virkelig spændt på at få mine nye sange ud i verden, siger Greta Svabo Bech, der netop har udgivet singlen 'Poison'. (Foto: Bardur Eklund © DR)

- Jeg har lavet alt muligt musik med andre i årevis, men det er først nu, jeg har fundet dem, jeg gerne vil arbejde sammen med omkring mine egne sange, siger hun godt tilfreds over en telefonlinje fra sit hus på Færøerne i en bygd på Vagar, en halv times kørsel fra Thorshavn.

Hør Greta Svabo Bechs nyeste single, mens du læser videre:

0:00

Spillede folkesange på pubber i Singapore

Det er ikke første gang, Greta Svabo Bach udgiver singler i eget navn, men denne gang er sangene en opvarmning til hendes første store soloudgivelse, der udkommer til efteråret.

Resultatet bliver et værk med sange, der blandt andet er inspireret af de grønne bjerge og store vidder tæt på hendes nuværende hjem.

- Jeg elsker naturen her. Hver gang du ser ud ad vinduet, ser du noget nyt i omgivelserne. Færøerne er en del af mig. De omgivelser, du befinder dig i, smitter jo af på dig.

Sangen 'Circles', som Greta Svabo Bech indspillede med den klassiske komponist Ludovico Einaudi, er godt nok fra 2013, men har på det seneste fået en renæssance. Lige nu er den afspillet mere end 21 millioner gange bare på Spotify. (Foto: Bardur Eklund © DR)

Greta Svabo Bech ved, hvad hun taler om. Hun har nemlig ikke altid boet på Færøerne. Godt nok er hun født der, men det blev ikke stedet, hun voksede op. Hun har hele livet stået med én fod solidt plantet i udlandet.

Da hun var tre år gammel, flyttede hendes familie først til Portugal, så Storbritannien og til sidst til Singapore, hvor hun som teenager hyggede sig med at spille folkesange på pubber sammen med et irsk band.

Her boede Greta Svabo Bech, indtil hun som 18-årig blev nysgerrig på sit færøske ophav og søgte tilbage til de grønne øer.

- Jeg havde lyst til at finde mine rødder her, hvor jeg har min familie. Men jeg havde ikke rigtig nogle venner på Færøerne, så jeg ville også bare gerne møde nogle nye mennesker heroppe, fortæller hun.

Greta Svabo Bech begyndte derfor på en musikalsk gymnasial uddannelse og nød for første gang i sit liv at dyrke musikken på sit modersmål sammen med andre.

Allerede efter ét år trak udlandet dog i hende igen – denne gang mere specifikt den britiske by Liverpool, hvor hun flyttede til for at studere en bachelor i populærmusik og en master filosofi på universitet. Studier, som hun også færdiggjorde.

Til efteråret lander Greta Svabo Bechs første store soloudgivelse, der fortsætter med at kredse om den elektropop-lyd, vi kender fra hendes tre seneste singler. (Foto: Bardur Eklund © DR)

Men universitet var ikke det eneste, hun brugte tid på i løbet af sine syv år i Storbritannien.

Ved siden af bøgerne dannede hun sine første bands, og det blev også i Liverpool, at Greta Svabo Bech for første gang stillede sig op på en scene for at synge sange, hun selv havde skrevet.

- Som yngre drømte jeg om at komme til at lave noget, hvor jeg kunne rejse – og det kan man jo med musikken. Men jeg har aldrig tænkt, at jeg skulle være sanger, og jeg troede heller ikke, at folk ville høre min musik, siger hun.

Fra fattig studerende til rød løber i Los Angeles

Men rigtig mange har hørt Greta Svabo Bech musik. Også på verdensplan – ikke mindst takket være samarbejdet med Deadmau5.

Lyt til 'Raise Your Weapon' af Deadmau5 med Greta Svabo Bech på vokal:

0:00

Til at starte med tænkte Greta Svabo Bech ikke så meget over de vokaler, som Deadmau5 bad hende indspille og dernæst sende over til ham. Ikke før hun i 2011 faldt over hans færdige sang 'Raise Your Weapon' på YouTube og hørte, at det var hendes vokal, han havde brugt.

Og året efter kunne Greta Svabo Bech så gå på den røde løber til Grammy-uddelingen i Los Angeles som nomineret i kategorien 'Bedste dance-udgivelse'.

I samme kategori gnubbede hun og Deadmau5 endda skuldre med prominente navne som Robyn, David Guetta, Avicii og Skrillex, der endte med at vinde.

- Jeg går til havet hver dag og vinterbader – det har jeg gjort siden september. Det holder mig balanceret, for du føler dig så lille i det store hav, hvilket er helt rart, fordi du kommer lidt ud af dit hoved, siger Greta Svabo Bech. (Foto: Bardur Eklund © DR)

Selvom Greta Svabo Bech ikke havde en statuette med hjem i flyet, var showet en stor og mindeværdig oplevelse.

- Jeg tog min søster med og iførte mig en pæn kjole, som jeg havde fået lavet hos en skrædder. Los Angeles Times fremhævede mig endda som en af de bedste kjoler på den røde løber. Det hele var så vildt.

- Det var en skør dag. Det var en stor kontrast til mit liv som studerende i Liverpool, for jeg kan huske, at jeg spillede på gaden op til min rejse til Los Angeles. Jeg havde ikke penge til noget dengang og havde aldrig været i USA før, siger Greta Svabo Bech og griner.

'Det gjorde noget ved min sjæl'

I dag ser hun Grammy-showet som en "once in a lifetime"-oplevelse, og som noget, der var med til at sætte skub i hendes egen udvikling.

Samme år, 2012, flyttede Greta Svabo Bech da også tilbage til Færøerne med sin kæreste og begyndte at udgive musik i eget navn.

Efter at have sunget og optrådt rundt i verden i diverse konstellationer, fandt hun for alvor sin egen stemme "hjemme" på Færøerne.

- Jeg taler færøsk, så det betød meget for mig igen at kunne tale mit modersmål med andre. Det gjorde noget ved min sjæl.

Greta Svabo Bech er meget inspireret af de grønne omgivelser, når hun skriver sine sange. (Foto: Bardur Eklund © DR)

Men fordi hun ikke voksede op på Færøerne, er hun samtidig også stadig en outsider, fortæller hun.

Det ser Greta Svabo Bech dog ikke som noget dårligt. Det er hun jo vant til fra alle de steder, hun ellers har boet.

- Jeg føler mig meget nemt hjemme forskellige steder, men har altid været outsideren. Det betyder til gengæld, at jeg kan tillade mig at være nysgerrig og stille en masse spørgsmål, uden det gør noget – simpelthen fordi jeg kommer udefra.

Og selvom hun stadig hele tiden samarbejder med musikere i andre dele af verden – denne gang i forbindelse med sine egne sange – hiver udlandet ikke længere i hende på samme måde som før.

Greta Svabo Bechs nyeste single 'Poison' er netop udkommet, og dermed har færingen fyret godt op under 2021 efter at have arbejdet et par år på sine nye sange. (Foto: Bardur Eklund © DR)

Lige nu er hendes fokus i stedet dagligt at gå ned til havet og bade, hvilket hun har gjort siden september, og så ellers skrive sange i det musikstudie, hun har etableret i sit hjem, hvorfra hun kan nyde udsigten til de grønne omgivelser.

- Jeg kan da indimellem godt savne at hente en kaffe nede om hjørnet, men for mig handler det om at have en god balance i mit liv, siger hun og tilføjer:

- Den balance har jeg fundet her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk