Han bed hovedet af flagermus og er én stor myte: Her er historien om Ozzy Osbourne med 'de 33 liv'

Ozzy Osbourne, der netop har bekræftet, at han har parkinsons sygdom, er stadig relevant for musikken, mener ekspert.

(Foto: Getty Images © Getty images/ Grafik: Oliver Seppo)

Juvelbesatte kongekroner, overdådige kareter og storslåede kongeslotte er måske det første, der strejfer dig, når du hører ordet "prins".

Men hvad så, når du hører navnet Mørkets Prins?

Måske tænker du på sortmalede negle, kulsorte lokker og udtværet eyeliner? Måske tænker du på hårde stoffer, gennembidte flagermus og heavy metal? Eller måske tænker du på… Parkinsons sygdom?

Det er i hvert fald nogle af ting, der bedst beskriver Mørkets Prins, Ozzy Osbourne, anno 2020.

For i et interview med det amerikanske nyhedsprogram 'Good Morning America' tirsdag morgen amerikansk tid, tonede Ozzy Osbourne frem på skærmen i selskab med sin kone gennem 37 år, Sharon Osbourne, og bekræftede manges spekulationer.

Skal du lige have genopfrisket Ozzy Osbourne? Lyt til hittet 'Dreamer' her:

0:00

Den legendariske rockmusiker, der i lang tid har været synligt plaget af rystende hænder, har fået konstateret den uhelbredelige nervesygdom Parkinsons.

- Det har været forfærdeligt udfordrende for os alle, fortæller Ozzy Osbourne i interviewet om det forgangne år.

Men er du Ozzy Osbourne-fan, så frygt ej!

For det lader ikke til, at sygdommen får lov til at gøre kål på Mørkets Prins. Sharon Osbourne røber nemlig i interviewet, at sygdommen kun er en mildere form for parkinson og derfor ikke nogen dødsdom.

Og dødsdomme er alligevel ikke noget, Ozzy Osbourne går særligt meget op i - Mørkets Prins har nemlig levet hele sit liv på kanten.

Her får du historien om Ozzy Osbournes kaotiske liv. Fra heavy metal-foregangsmand i Black Sabbath til solokarriere og spritnyt samarbejde med hiphopfænomenet Post Malone.

Havde problemer i skolen

Ozzy Osbourne, eller bare John Michael 'Ozzy' Osbourne, som han hed før al neglelakken og rockmusikken, voksede op i en arbejderfamilie i Birmingham i England.

Lyt til et af Ozzy Osbournes største hits, 'Crazy Train', imens du læser:

0:00

I Birmingham var skolen ikke altid lige nem for den unge Ozzy Osbourne. Han var nemlig ordblind. Men da han som 14-årig for første gang hørte Beatles-sangen 'She Loves You', vidste han med det samme, at dét der med skolen alligevel kunne være lige meget.

For hans skæbne skulle vise sig ikke at være boglig.

- Jeg husker præcis, hvor jeg var. Jeg gik ned ad Witton Road i Aston. Jeg havde en blå transistorradio, og da sangen ('She Loves You') kom på, så vidste jeg, hvad jeg ville med mit liv, fortalte han i 2017 i et interview med NGO'en 'Hope And Homes For Children Charity'.

- Jeg skylder dem (The Beatles) min karriere, fordi de gav mig lyst til at være i musikbranchen.

Godt et år efter sin musikalske åbenbaring blev problemerne i skolen for meget, og Ozzy Osbourne droppede ud som bare 15-årig.

I stedet brugte han sine kræfter på manuelt arbejde og småkriminalitet. Et eventyr, der indkasserede ham seks uger i et fængsel i Birmingham.

Og i brummen kom han tilsyneladende på andre tanker. For efter Ozzy Osbournes småkriminelle eskapader dedikerede han sig for alvor til musikken.

Selvom Ozzy Osbourne var færdig med at stjæle efter sit fængselsophold, så var det ikke sidste gang, at han var i klammerier med lovens lange arm. Billedet er fra 1984, hvor han blev anholdt i USA for offentlig beruselse. (Foto: Donaldson Collection © Bureau of Prisons/Getty Images)

I 1967 sluttede han sig nemlig til bandet Rare Breed. Og selvom bandet blev en noget kortlivet affære med kun to koncerter under bæltet, blev det alligevel afgørende for hans musikkarriere, for det var her, han mødte Geezer Butler.

Bassisten, der et år senere, sammen med Ozzy Osbourne, Tony Iommi og Bill Ward, var med til at danne, hvad der ville blive et af verdens mest legendariske rockbands.

Inspireret af en gyserfilm

Da de fire langhårede drenge fra Birmingham slog hovederne sammen for at lave musik, gik de oprindeligt under navnet Polka Tulk Blues Band. Men efter kort tid skiftede bandet navn til Earth.

Det nye navn holdt dog ikke ved særligt længe, for i 1969 fandt de ud af, at et andet engelsk band havde samme navn.

Så det nyopstartede band måtte endnu engang på udkig efter et nyt navn. Og det fandt de, da biografen overfor deres studie viste gyserfilmen 'Black Sabbath'.

En plakat fra gyserfilmen 'Black Sabbath' - eller 'Tre Rædselsnætter', som den hed i Danmark, fra 1963. (Foto: LMPC © Getty Images)

- En dag sagde Tony: "Synes du ikke, at det er lidt mærkeligt, at folk betaler penge for at blive skræmt til døde?", fortalte Ozzy Osbourne i 1992 til en radiostation i New York og fortsatte:

- Folk kan godt lide frygten. Den der frygt, der giver kuldegysninger, så vi besluttede os for at putte det i musikken.

Og det var lige præcis det, de gjorde. For udover at påtage sig navnet 'Black Sabbath' begyndte bandet også at skrive dystre tekster og gøre deres lyd mere "dæmonisk".

Og det var ikke helt dumt, for Black Sabbath har siden solgt mere end 70 millioner album på verdensplan og står bag en perlerække af hits som 'Paranoid', 'Iron Man' og 'Warpigs'.

Og det er ifølge Anders Bøtter, der er radiovært på P6 Beat, umuligt at ignorere Ozzy Osbourne og Black Sabbaths indflydelse på musikken i dag.

- Ozzy Osbourne er uden tvivl en af grundpillerne i metal og hård rock. Det er han, fordi han var med til at grundlægge et af de allervigtigste bands i heavy metal. Fra deres første album udstak de en retning, der fik kæmpe betydning for miljøet og alle heavy genrene, siger Anders Bøtter.

Men myten om det dystre band fik hurtigt sit eget liv, og der gik ikke lang tid, før religiøse grupper demonstrerede mod bandet og stemplede dem som djævletilbedere.

Men det er ifølge Anders Bøtter helt forkert.

- På det første Black Sabbath-nummer, 'Black Sabbath', synger han jo netop om frygten for djævlen. Det er det mest misforståede nogensinde, at det legendariske nummer skulle handle om at tilbede djævlen.

Lyt til det omtalte nummer 'Black Sabbath' her:

0:00

På trods af anklager om djævletilbedelse og satanisme var Black Sabbaths popularitet ikke til at tage fejl af. De fik kæmpe succes.

Misbruget var den rigtige dæmon

Med den bragende succes kom også rockstjernelivsstilen. Og med rockstjernelivsstilen kom alkoholen og stofferne, der skulle vise sig at være de eneste ægte dæmoner i Black Sabbaths univers.

Det blev nemlig misbruget, der i sidste ende tvang bandet fra hinanden.

Selvom man ikke kunne beskylde nogen af medlemmerne i Black Sabbath for at være afholdsmænd, så skrev guitaristen Tony Iommi i sin selvbiografi fra 2012, at Ozzy Osbourne "var på et helt andet niveau end de andre".

Ozzy Osbournes misbrug blev ofte en udfordring for de andre bandmedlemmer. Da de skulle lave opfølgeren på albummet 'Never Say Die!', forsvandt han pludselig i seks uger, hvor bandmedlemmerne ikke havde nogen anelse om, hvor han befandt sig.

At Ozzy Osbourne har passeret de 70 år, efter et langt liv med hårde stoffer og alkohol, har forundret mange. Et hold af forskere kortlagde derfor hans gener og kunne påvise, at Ozzy Osbourne både var disponeret for afhængighed af stoffer og alkohol, ligesom hans krop også var bedre til at nedbryde det. Forskerne døbte ham derfor en "genetisk mutant". (© Getty images/ Grafik: Oliver Seppo)

Og ifølge Anders Bøtter var Ozzy Osbournes misbrug da også blevet så massivt, at det begyndte at påvirke kvaliteten af musikken.

- Man kan høre det på de sidste indspilninger med Black Sabbath, hvor Ozzy Osbourne var forsanger. Det lyder rædderligt. Jeg tror, at bandet var sindssygt træt af at se på en sanger, der var så langt ude på stoffer, hver gang de skulle indspille, siger Anders Bøtter.

- Han ser da sund og rask ud på de første pressebilleder med Black Sabbath, men når den tids arbejderklasse-børn får penge, så vil de jo gerne tage for sig af livets retter. Hvis du er vant til at knokle hårdt for føden, så vil der måske være risiko for, at du virkelig går til den med stoffer, sex og vanvittige fester.

Og det gjorde Ozzy Osbourne i den grad. Den rusglade forsanger fortalte selv i et interview med den engelske avis 'The Sun' i 2019, hvor grelt hans stofmisbrug virkelig var.

- Jeg har haft så mange overdoser på stoffer, at jeg er heldig at være i live. Jeg har haft så mange nærdødsoplevelser, at jeg er the comeback kid. Hvis jeg var en kat, så ville jeg have 33 liv, fortalte Ozzy Osbourne til avisen.

Og Ozzy Osbournes massive stofmisbrug blev til sidst for meget for musikkollegerne i Black Sabbath.

For i 1979 blev forsangeren angiveligt smidt på porten, fordi bandmedlemmerne ikke følte, at de kunne regne med ham, når hans misbrug var alvorligt.

Under en Ozzy Osbourne-koncert i Iowa i 1982 blev liget af en flagermus smidt op på scenen. Ozzy Osbourne tog flagermusen op, bed hovedet af den og skabte, hvad der ville blive et af de mest ikoniske øjeblikke i rockhistorien. Efter koncerten måtte Ozzy Osbourne suse til lægen for at få en rabies-indsprøjtning. (© Grafik: Oliver Seppo)

Vild livsstil var god for solokarrieren

Og det blev faktisk en velsignelse i forklædning for den excentriske rockstjerne, Ozzy Osbourne. For året efter, i 1980, udgav han sit første soloalbum. Albummet hed 'Blizzard of Ozz' og indeholdt blandt andet megahittet 'Crazy Train', der i dag har over 230 millioner afspilninger på Spotify.

Ifølge Anders Bøtter kan Ozzy Osbournes overdrevne livsstil faktisk også have været gavnlig for hans solokarriere.

- Han er jo, hvad man forbinder med 70'ernes og 80'ernes helt vilde udskejelser med sex og stoffer, samtidig med han sælger millioner af plader. Hans vilde liv har gjort, at myten om ham bare er vokset og vokset, og at man nogle gange har haft svært ved at skelne virkeligheden fra vandrehistorierne, fortæller Anders Bøtter.

- Han har formået at blive den her rock and roll-drøm, og på en eller anden måde har han overlevet det. Ingen kan forstå det. Han har formået at holde fast i sin egen fortælling og blive et kæmpe ikon.

Og Ozzy Osbournes debutalbum blev da også det første i en ren perlerække af ikoniske album. For rocklegenden har siden 'Blizzard of Ozz' udgivet intet mindre end 11 album, der næsten alle har haft mere eller mindre kommerciel succes.

Musik med Post Malone

Selvom Ozzy Osbourne i dag har passeret de 71 år og har været plaget af både skader fra en grum ATV-ulykke fra 2003, flere års misbrug og nu også Parkinsons, så ser det alligevel ud til, at 2020 kommer til at stå i Ozzy Osbournes tegn.

For Mørkets Prins er blevet ung med de unge, og hans kommende album er produceret af ingen ringere end holdet bag en af verdens mest succesfulde rappere, Post Malone.

Ozzy Osbourne, Travis Scott og Post Malones samarbejde 'Take What You Want' har i skrivende stund over 210 millioner afspilninger på Spotify. (© Getty images/ Grafik: Oliver Seppo)

Et samarbejde, der startede, da Ozzy Osbourne gæstede Post Malones kæmpehit fra 2019, 'Take What You Want', side om side med rapfænomenet Travis Scott.

Lyt til det populære samarbejde her:

0:00

Det kommer ikke bag på Anders Bøtter, at Ozzy Osbourne går i den retning.

- Igennem tiden har han forstået at forny sig. Både ham og konen Sharon Osbourne. For da reality kom på mode, hvad gør de så? Rykker hele familien ind i tv med realityprogrammet 'The Osbournes', siger Bøtter med tanke på rockstjernens hedengangne realityshow, der kørte fra 2002 til 2005 på MTV og også blev sendt herhjemme på TV 2.

- Der fik de kontaktflade med en helt ny gruppe, der ikke anede, hvem Ozzy Osbourne var. Og det er det samme, de gør med det Post Malone-samarbejde. Ozzy Osbourne, og ikke mindst Sharon Osbourne, er simpelthen exceptionelt dygtig til at genopfinde myten Ozzy – The Prince Of Darkness, siger Anders Bøtter.

Hvis du tørster efter mere Ozzy Osbourne, så udkommer en større dokumentar om hans liv, 'The Nine Lives of Ozzy Osbourne', til sommer.

Facebook
Twitter