Han blev skudt og dræbt for over 20 år siden: Derfor er 2Pac stadig 'en af de største'

Det er 25 år siden, 2Pac udgav sit måske bedste album, men i dag inspirerer han stadig både fans og andre musikere.

(Foto: Grafik: Charlotte Revsbech © Getty Images)

Hvis du nogensinde har flettet ringfingeren og langfingeren, så din hånd ligner et W, og efterfølgende har råbt: "West Side", så skyldes det ene og alene rapperen 2Pac.

Og selvom du måske først er født i 90'erne eller efter, har du uden tvivl også hørt hits som 'California Love' og 'Dear Mama' takket været ham.

I disse dage er det 25 år siden, 2Pac udgav sit måske bedste album 'Me Against The World', og hvis du spørger musikekspert og radiovært på P3 Pelle Peter Jencel, så er der ingen tvivl om, at 2Pac er en af de største rappere, der har levet på denne jord.

- 2Pac var gangster, politisk bevidst og kunne desuden ret naturligt formidle sine dybere og mere skrøbelige følelser i sin rap, og det var der ikke rigtig nogen rappere, der havde gjort på samme måde før, siger Pelle Peter Jencel og fortsætter:

- Han kombinerede alle sider af sin personlighed og skabte det hele menneske i rap til stor inspiration for hele rapverden. Det gjorde ham til en unik og vigtig figur, og det er også derfor, vi stadig snakker om ham i dag. Han er en af de største.

Lyt til det enorme hit 'California Love' her, imens du læser videre:

0:00

Med en kombination af politisk retfærdighedssans, gangstermentalitet og voldsom energi erobrede han hurtigt verdens musikhitlister og tiltrak sig enorm opmærksomhed.

Men desværre blev samme livsstil også hans endeligt.

For en aften i 1996 blev 2Pac skudt og dræbt i Las Vegas kun 25 år gammel.

Mordet er aldrig blevet opklaret, men derfor lever 2Pacs eftermæle stadig videre den dag i dag, hvor han stadig inspirerer utallige musikere.

Men hvordan gik den unge rapper fra elsket rapstjerne til at blive koldblodigt myrdet?

Her får du hele historien om 2Pacs vej til toppen af verdenshitlisterne og til den tragiske aften, hvor de dræbende skud blev affyret.

Rapperen Snoop Dogg og 2Pac var i mange år venner. Begge var de en årrække en del af pladeselskabet Death Row Records, og det var Snoop Dogg, der holdt talen ved 2Pacs optagelse i Rock and Roll Hall of Fame i 2017. På billedet laver de det ikoniske vestkyst-håndtegn. (Foto: Getty Images / Grafik: Charlotte Revsbech)

Formet af sin barndom

Historien om 2Pac starter i Harlem i New York i 1971, der var en tid præget af raceuroligheder i USA.

2pacs mor, Afeni Shakur, var aktivt medlem af det militante og politiske parti Black Panthers Party og var kendt for at være en kvinde, der gik forrest i kampen for sortes rettigheder.

Og kun to måneder efter 2Pacs fødsel blev hun frifundet i mere end 150 anklager om sammensværgelse mod den amerikanske regering.

2Pacs barndomsår var også præget af fattigdom.

Hans mor var i perioder afhængig af narkotika, han kendte ikke sin biologiske far, og manden, han kaldte sin far, døde af en overdosis.

I sin ungdom begyndte han dagligt at hænge ud med kriminelle, fordi hans mor, ifølge ham selv, ikke evnede at passe på ham:

- Jeg elsker min mor, hun var min helt, men hun kunne ikke tage sig af mig i min ungdom, fordi hun ikke var i stand til at passe på sig selv. Jeg manglede rollemodeller, og det fandt jeg i det kriminelle miljø.

Du kan lytte til 2Pacs hyldest til sin mor på nummeret 'Dear Mama' lige her:

0:00

På trods af at mange af 2Pacs venner tjente penge på kriminalitet, forsøgte han at tjene sine egne på lovlig vis ved blandt andet at lave pizzaer for det lokale pizzeria.

Men skæbnen ville ikke, at 2Pac skulle leve af at tilberede pizzadej med pepperoni og ost resten af sit liv.

Sideløbende markerede han sig nemlig i undergrundsmiljøet som en talentfuld rapper, og der gik derfor kun et par måneder, før han besluttede sig for at opsige sit pizzajob for at jagte drømmen som rapstjerne.

Og det skulle vise sig at være en god beslutning.

2Pacs mor, Afeni Shakur, ses nederst til venstre i billedet til en forsamling af Black Panthers-medlemmer. Mange af hendes politiske holdninger inspirerede 2Pac i hans tekster. Hun døde i 2016 af et hjerteanfald. (Foto: Getty Images / Grafik: Charlotte Revsbech)

Fra pizzamand til politisk gangster-rapper

For på den amerikanske vestkyst fandt 2Pac sin stemme og plads i musikverdenen; blandt andet takket være den helt særlige gangstermentalitet, han havde udviklet gennem tiden.

Han kaldte den selv ThugLife – og den repræsenterede han stolt, fortæller Pelle Peter Jencel.

- 2Pac var god til at fortælle om det hårde liv på gaden, men gjorde det ikke på en glorificerende måde. Han blev derfor hurtigt en stemme for de mennesker, der voksede op i de amerikanske ghettoer. Alle de sange, som nogen måske hører som en hyldest til at skyde folk, var for ham lige så meget en protest imod et samfund, hvor du var nødt til at skyde folk, hvis du ikke selv skulle blive skudt.

- Efterfølgende udviklede han sig også til at blive et internationalt ikon for alle, der opvoksede i andre forhold, end dem man måtte ønske, fortæller Pelle Peter Jencel.

Men 2Pac var ikke kun rendyrket gangster. Takket være sin mors politiske baggrund udviklede han sig også til en samfundskritisk rapper, der i 90'erne fortsatte sin mors kamp ved at kritisere et system, der, ifølge ham og mange andre, undertrykte det sorte folk.

Og så var han også en rapper, der ikke var bange for at sætte ord på sine følelser. De mange forskellige sider af 2Pac var netop det, der gjorde ham så god, fortæller Pelle Peter Jencel.

- 2Pac var uden tvivl hardcore gangster, men at han kunne lave et nummer som 'Dear Mama', der var en hyldest til hans mor, viser ret tydeligt yderpunkterne i hans musikalske spektrum.

Med succes kommer kontroverser

2Pacs hverdag havde pludselig ændret sig fra at leve i fattigdom til at toppe de amerikanske hitlister og vælte sig i millioner.

Men med den enorme succes fulgte også en række kontroverser.

Myndighederne var altså ofte i hælene på 2Pac, men han fandt en sikkerhed i rapmiljøet, hvor han nød stor kærlighed, og hvor myndighederne ofte i forvejen ikke var elsket.

2Pac var ofte på kant med loven, og i 1993 blev han anklaget for at have sexmisbrugt en kvinde på et hotel. 2Pac har efterfølgende benægtet det hele, men endte med at sidde i fængsel i ni måneder. (Foto: Getty Images / Grafik: Charlotte Revsbech)

Den mest ikoniske rap-beef i historien

Men i det selvsamme miljø ulmede der også spændinger og utilfredshed.

Rap, som vi kender det, er opfundet i New York, og i mange år havde rappere fra østkysten af USA siddet på tronen af amerikansk rap.

Men det skulle ændre sig i start 90'erne, hvor 2Pac og andre rappere fra vestkysten begyndte at tippe magtbalancen til deres fordel.

Det var på den californiske solkyst, hvor alle de spændende ting skete. Det var her de vildeste producere var, og det var pludselig vestkyst-lyden, der var populær.

Det var dog ikke noget, der faldt i god jord hos rapperne, der boede i New York og i andre byer på den amerikanske østkyst, og deres utilfredshed skulle udvikle sig til den måske mest ikoniske rap-beef i rappens historie.

Rappere fra de to kyster begyndte at konkurrere om, hvem der var bedst til at rappe ved at sende svinere afsted imod hinanden, men hurtigt udviklede det sig også til at involvere trusler, slåskampe og skyderier mellem de forskellige grupperinger.

Den store rap-beef kom særligt til udtryk mellem de to mest populære rappere på hver deres kyst.

2Pac og østkyst-rapperen Biggie.

De startede først som venner, men deres venskab kom til en ende en aften i 1995, hvor 2Pac blev røvet og skudt fem gange i en hotellobby i New York.

Lyt til 2Pacs legendariske sviner 'Hit 'Em Up' til østkyst-rapperen Biggie her:

0:00

2Pac overlevede på mirakuløst vis, men efterfølgende var han overbevist om, at Biggie havde noget med skyderiet at gøre, da han og hans venner befandt sig i et musikstudie i samme bygning under skyderiet.

Biggie benægtede efterfølgende at have noget med det at gøre, men 2Pac og hans slæng så nu ham og hans venner som deres fjender.

2Pac (midten) og rapperen Biggie (tv.) startede ud som gode venner. De hang ofte ud sammen til fester og koncerter, når de besøgte hinanden, men en skudepisode i 1995 ændrede det hele for de to rapgiganter og deres venskab. (Foto: Getty Images / Grafik: Charlotte Revsbech)

De dræbende skud

2Pacs frembrusende facon havde faktisk skaffet ham fjender overalt, og det skulle vise sig at få fatale konsekvenser for rapperen.

En sen aften i Las Vegas i 1996 ender det helt galt for 2Pac, der på det tidspunkt kun er 25 år gammel.

Efter at have set en boksekamp mellem Bruce Seldon og Mike Tyson sætter han sig ind i en bil med sin manager.

De to venner hører høj musik, og humøret er godt, men da de omkring klokken 23.15 holder for rødt i et lyskryds, kører en bil op på siden af dem og affyrer en byge af skud ind i bilen, hvor 2Pac og manageren sidder.

2Pac bliver ramt i brystet, bækken og højre hånd og lår.

På hospitalet bliver 2Pac lagt i koma, men dagen efter dør han af sine indre blødninger.

Kun seks måneder senere bliver hans tidligere fjende Biggie også skuddræbt, og det amerikanske rapmiljø efterlades i sorg over de to rapperes alt for tidlige død.

Det kommer særligt til udtryk ved deres efterfølgende begravelser og mindehøjtideligheder, hvor folk flokkes for at udtrykke deres sorg og sige farvel. Til Biggies begravelsesoptog opstår der endda tumult mellem de fremmødte og politiet.

Efterfølgende bliver der indgået fred mellem de to kyster, og lige siden har beefen været begravet sammen med de to rappere.

Her 2Pacs 'So Many Tears' her:

0:00

I dag er mordene aldrig blevet officielt opklaret, og selvom de måske ikke havde direkte forbindelse til den store rap-beef, så viser det, hvor ekstremt rapmiljøet kan være til tider, særligt i USA, forklarer Pelle Peter Jencel.

- Jeg tror ikke, 2Pac blev dræbt på grund af lige netop den beef, men den viste, hvor ekstrem rapverdenen kan være til tider. For at forsvare sig selv blev der bragt en masse våben og bandemedlemmer i spil, og så ender det galt. Men det var måden at løse konflikter i det miljø.

2Pac og hans manager og direktør for pladeselskabet Death Row Records, Suge Knight (th.), var begge en del af den store rap-beef mellem østkysten og vestkysten. Suge Knight sidder i dag i fængsel for mord, som ikke har noget med beefen at gøre. (Foto: Getty Images / Grafik: Charlotte Revsbech)

Mindet om en legende

Men selvom 2Pac til tider delte vandene og aldrig lagde skjul på sin kontroversielle væremåde, så er han i dag, 24 år efter sin død, stadig elsket og respekteret som en af de største rappere, vi nogensinde har haft.

- Han blev en slags martyr for rap, og det gjorde, at hans tekster og univers blev endnu mere ægte. Han talte om en virkelighed, han selv gennemlevede. Ligesom alle andre store kunstnere, så bliver man jo rørt af dem, der fortæller om deres liv på en ærlig måde, fortæller Pelle Peter Jencel.

Og 2Pac har ikke kun bevist sig som en fremragende rapper med meget på hjertet, han er efterfølgende blevet optaget i Rock and Roll Hall of Fame og har også sat sit klare aftryk på mange af de rappere og musikere, der topper de musikalske hitlister i dag.

- Han har inspireret helt vildt mange mennesker, og jeg tror, han var vigtig for nuancerne i rap på det tidspunkt. Før 2Pac var du som rapper ofte enten meget ekstrem og snakkede kun om, hvordan du ville skyde dine fjender, eller også var du en rapper, der kun rappede om kærlighed og fest. Men 2Pac kombinerede det hele med succes, fortæller Pelle Peter Jencel.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk