Han er elsket og hadet for sin måde at synge på: 'Jeg fik ikke den anerkendelse, jeg fortjente'

I løbet af 00'erne stod T-Pain for hit efter hit, men det var ikke alle, der var lige imponerede.

(© DR / Grafik: Oliver Seppo)

Du har helt sikkert stået i en brandert og skrålet med på 'I'm N Luv (Wit a Stripper)', eller måske har du straffet dansegulvet til 'Bartender'.

Og hvis du ikke allerede ved, hvem der gemmer sig bag de to megahits, så er det selvfølgelig kongen af autotune: Sangeren T-Pain, der i løbet af 00'erne erobrede hitlisterne med sine poppede r&b-sange.

Det var særligt hans måde at bruge autotune på, der gjorde T-Pain populær, og som startede en verdenstrend, der i den grad delte vandene.

- Du kan ikke sige T-Pain uden at sige autotune. Han var den første til at bruge det så bevidst, at det blev et varemærke. Nogle hadede det, mens andre elskede det, men det ændrer ikke på, at T-Pain var virkelig dygtig til at bruge det, fortæller musikekspert og radiovært på P6 Beat, Mads Gundersen.

Takket være autotune blev sangeren fra Florida faktisk så populær, at alle stjernerne stod i kø for at få en bid af kagen.

Og hans samarbejde med blandt andre Kanye West og Jamie Foxx på henholdsvis 'Good Life' og 'Blame It' sendte ikke bare millioner af streams direkte i lommen på T-Pain, det gav ham også to Grammy Awards.

Giv megahittet 'Good Life' med Kanye West og T-Pain et lyt her:

0:00

Men hvad er der egentlig blevet af den flamboyante sanger?

Ja, han laver faktisk stadig musik den dag i dag.

For nyligt har han udgivet singlen 'Wake Up Dead' med ingen ringere end Chris Brown og samtidig afsløret, at når coronkrisen er slut, så vil han på tour med ikoniske 00'er-stjerner, der blandt andre tæller Lil John, Pitbull, Usher og Ludacris – navne, han har arbejdet sammen med i årenes løb.

I den anledning får du her historien om T-Pains vej fra at have manglende rap-evner som barn til at toppe verdenshitlisterne.

T-Pain har blandt andet altid været kendt for sine skøre hatte, kæmpe cornrows og for at iføre sig massevis af smykker og solbriller. Og hvis du nu også kunne tænke dig at lyde som ham, så har han lavet en app, der hedder 'I Am T-Pain', der netop giver dig lov til det. (Foto: Kevin Mazur © Getty Images)

Kongen af autotune

T-Pain, med det borgerlige navn Faheem Rasheed Najm, er født i 1985 i Tallahassee i Florida.

Som lille valgte T-Pain sit kunstnernavn på grund af sin opvækst. T'et står for barndomsbyen Tallahassee, og pain – eller smerte – har han valgt, fordi han og familien levede under trange kår.

T-Pain brugte dog musikken til at komme igennem hverdagen og omdannede som ti-årig sit værelse til et vaskeægte musikstudie med tilhørende musikgrej.

For T-Pain var det hiphop, der vækkede hans interesse, men desværre har sangeren fra Florida aldrig været noget rap-geni. Derfor måtte T-Pain finde en anden vej ind i hiphoppens verden – og det gjorde han.

I stedet for at rappe begyndte T-Pain nemlig at synge, og det skulle vise sig at være en god idé.

Et cover-nummer af Akons hit 'Locked Up', som T-Pain uploadede på internettet, imponerede nemlig Akon så meget, at han valgte at skrive kontrakt med T-Pain til sit pladeselskab 'Konvict Muzik' i en alder af bare 18 år, og det var nu, at T-Pain skulle finde sit supervåben: Autotune.

- Som ung så jeg en masse tv, og der var en reklame, hvor Jennifer Lopez' sang 'If You Had My Love' var med, og hun brugte autotune i et enkelt sekund i sangen, men siden jeg hørte den lille bid, var jeg sådan: "Jeg bliver nødt til at finde ud af, hvordan man bruger det", har T-Pain fortalt i et interview med medieorganisationen NPR Music.

T-Pain har ofte arbejdet sammen med Akon og Chris Brown (på billedet). Han har udgivet seks album og haft 46 sange på den amerikanske musikhitliste Billboard. (Foto: Johnny Nunez © Getty Images)

Autotune skulle hjælpe den unge sanger til tops på de store musikhitlister, fordi han bragte noget nyt til bordet på sit første album 'Rappa Ternt Sanga', fortæller Mads Gundersen:

- Han var kongen af fænomenet, og ingen havde brugt det i musikkens verden så godt, som T-Pain gjorde. Og så falder han også lidt ned i den her Nik og Jay-kategori ved at være ekstra flashy og fløde-agtig. Musikken på 'Rappa Ternt Sanga' er jo sukker-r&b tilsat ekstra sukker. Det handler om at holde sig på hjertet og være helt Citybois-agtig, når man hører det.

Debutalbummet 'Rappa Ternt Sanga' blev en stor succes for den unge sanger, hvor hits som 'I'm Sprung' og 'I'm N Luv (Wit a Stripper)' strøg direkte ind på den amerikanske musikhitliste Billboard Hot 100 som henholdsvis nummer otte og nummer fem.

Lyt til megahittet 'I'm N Luv (Wit a Stripper) her, mens du læser videre:

0:00

Pludselig havde T-Pains lækre melodiske og catchyautotunede r&b-sange gjort ham til det varmeste navn i branchen, og alle ville have en bid af kagen.

- Stort set alle ville samarbejde med ham. Det kom særligt til udtryk på alle de features, han blev inviteret til. Alle stjernerne i branchen sagde: "Kan du ikke komme og T-Paine lidt på det her nummer", fortæller Mads Gundersen.

Og det ville T-Pain gerne. Derfor kan han i dag se tilbage på en karriere, hvor han har arbejdet med stjerner som Kanye West, P-Diddy, Chris Brown, Mariah Carey og DJ Khaled for bare at nævne nogle.

For at vise sin dedikation til musik har T-Pain valgt at opkalde sine to førstefødte børn Lyriq Najm og Muziq Najm. (Foto: Arik McArthur © Getty Images)

T-Pains styrke blev også hans svaghed

Men selvom T-Pain uundgåeligt var at finde på toppen af hitlisterne op gennem 00'erne, så var det langt fra alle, der var lige imponerede over den flamboyante sanger.

Autotune var T-Pains trumfkort, men det var samtidig også det, nogle så ned på.

Det gælder blandt andet Christina Aguilera og Jay Z.

De så autotune som en slags snyd; et tegn på, at man ikke var musikalsk dygtig.

Christina Aguilera er blandt andet blevet spottet i en T-shirt med skriften "Autotune er for 'pussies'", mens Jay Z i 2009 udgav sangen 'D.O.A', der står for "død over autotune".

Selv understregede T-Pain, at han brugte autotune bevidst for at lyde anderledes:

- Folk troede, jeg brugte det for at komme til at lyde godt, men jeg brugte det til at lyde anderledes. Når du er den første til at gøre noget, skal du altid forvente haters.

Og Mads Gundersen føler da heller ikke, at det er en fair kritik.

- Nogle mente, autotune var for dem, der ikke kunne finde ud af at lave rigtig musik – "at alle kunne lave det" – men det sagde alle også om punk og Soundcloud-rap – og hvorfor er det så ikke, at alle laver det, hvis det er så let? Det var bestemt ikke alle, der var lige så gode til at bruge det som T-Pain.

- Desuden synes jeg ikke, man kan kritisere T-Pains hits for at være dårlig musik. Det er gode hits, men det er poppet r&b, og hvis du ikke kan lide pop, så er det svært at elske, men alle kan ikke lide det samme, sådan er det bare, fortæller Mads Gundersen.

Du kan lytte til T-Pains hit 'Bartender' med Akon lige her:

0:00

T-Pain har de seneste år også selv været ude og kritisere branchen for ikke at sætte pris på hans arbejde som musiker.

- Jeg fik ikke den anerkendelse, jeg følte, jeg fortjente. Folk sked på mig, fortalte han blandt andet i et interview med The New Yorker i 2014.

Men selvom T-Pain nok var den første til at bruge autotune så bevidst, så piver han alligevel lidt for meget, når han brokker sig, mener Mads Gundersen:

- Han har haft stor betydning for, at autotune blev en ting, men jeg synes ikke, han mangler anerkendelse. Man kan leve fint af det, men du bliver ikke Michael Jackson af at lave det, som T-Pain har lavet, og så skal du også være relevant i en meget længere periode, hvis du skal ses som en af de største kunstnere.

T-Pain var i 2009 med på kæmpehittet 'I'm On A Boat' sammen med The Lonely Island. Sangen blev nomineret til en grammy for 'Bedste rap-samarbejde' og blev en landeplage i USA. (Foto: Mark Davis © Getty Images)

Tog røven på medierne

I dag er T-Pain stadig aktiv musiker, og så har han faktisk bevist efterfølgende, at han også kan synge uden autotune, da han optrådte med en intimkoncert hos kulturmediet NPR Music - og det kom bag på flere medier.

- T-Pain synger overraskende smukt uden autotune.

Og hvis du på nuværende tidspunkt er i den mindste tvivl om T-Pains dedikation til musik, så skal du bare se på hans børn. T-Pain har nemlig valgt at kalde sine to førstefødte Lyriq og Muziq.

Giv det store hit 'I'm Sprung' et lyt lige her:

0:00

Til trods for T-Pains store kærlighed til musik så tror Mads Gundersen alligevel ikke, at T-Pain opnår samme succes, som han gjorde i 00'erne. Heller ikke med ny musik og ny tour.

- Vi har fundet ud af, at han kan synge, men uden autotune var han nok druknet i sammenligning med andre stjerner. Jeg tror, hans comeback lå for en del år siden med The Lonely Islands 'On a Boat', som jo blev en landeplage.

- På det her tidspunkt var T-Pain en kæmpe påfugl med kæmpe fjerpragt, tatoveringer, kæmpe hår, stor hat og næsten for mange guldkæder, så han passede perfekt ind i Lonely Islands univers, men jeg tror, at hans bedste dage nok ligger bag ham, det må jeg indrømme.

FacebookTwitter