'Han er en garanti for succes': Højtråbende hitmager er venner med de største stjerner - og nu er han gået nummer ét igen

DJ Khaleds nye album er strøget ind som nummer ét på den amerikanske albumhitliste 'Billboard 200'. Men hvad er det egentlig, han kan?

(Foto: South Beach Photo/Gustavo Caball © Scanpix)

"DJ Khaaaaaaaled / Weee're the best music!"

Ringer de ord også en klokke hos dig?

Så er det nok, fordi du har hørt den succesfulde kunstner DJ Khaled skråle dem højt i starten af hans utallige hits, der blandt andet tæller ørehængere som 'Popstar', 'No Brainer' og 'Wild Thoughts'.

Og så har han haft tre album, der er gået nummer et på den amerikanske albumhitliste 'Billboard 200' - senest det helt nye album 'Khaled Khaled' - mens han også har vundet et utal af priser og fået milliarder af afspilninger på diverse streamingtjenester.

Men DJ Khaled er ikke alene om sin succes. På samtlige af hans numre finder du nogle af de største, etablerede musikere i verden. Det drejer sig blandt andre om Rihanna, Drake, Post Malone og Lil Baby - for bare at nævne nogle.

De mange samarbejder er netop en af DJ Khaleds styrker, men de gør også, at man kan diskutere, om han overhovedet er musiker, mener radiovært på P3 Fie Neergaard.

- Han hverken synger eller rapper, og han sidder heller ikke decideret og laver beats. Han har ikke noget direkte med musikken at gøre. Han er nærmere en slags kurator. Det er ham, der sammensætter de rigtige mennesker, og hvis du arbejder med ham, er du sikker på en vis form for succes, siger hun.

Hvis du vil vide, hvordan DJ Khaled har kæmpet sig til en position, hvor alle ønsker at arbejde sammen med ham, selvom han nærmest ikke er involveret i musikdelen, så skal du læse med nu.

DJ Khaled hedder rigtigt Khaled Mohamed Khaled, og netop derfor er titlen på det nye album 'Khaled Khaled'. Inden han begyndte at udgive musik, sørgede han for at købe beats fra producere til artister. (Foto: Shutterstock © Scanpix)

Har opbygget det 'vildeste' netværk

DJ Khaled, som i dag er 45 år, er født og opvokset i New Orleans i USA med palæstinensiske forældre.

Allerede som ung var han besat af musik, og der gik ikke længe, før han begyndte at vende plader som lokal dj.

- Jeg var så dybt nede i min kærlighed til musikken allerede som 12-årig, men begyndte virkelig at dj'e som 13-årig. Jeg kunne nemt bruge 14 timer i træk på det, har han fortalt til musikmagasinet Billboard.

Faktisk var DJ Khaled så forelsket i musik, at han blev smidt ud af sin lejlighed som 17-årig, fordi hans højtalere konstant var skruet op på max.

Da han pludselig stod uden tag over hovedet og uden mønt på lommen, blev han ansat i en lokal pladebutik, hvor han fik lov til at vende plader på dj-pulten, når der ikke var kunder i biksen.

Gennem arbejdet fik han langsomt kontakt til rappere som Lil Wayne og Birdman, der afleverede mixtapes og plader til butikken. Senere flyttede han til Miami, hvor han begyndte at arbejde som radiovært og fortsatte med at udvikle sit kendis-netværk.

Og det var i denne periode, DJ Khaled for alvor tog sine første skridt imod den store succes, han har i dag, fortæller Fie Neergaard.

- Hvis man er radiovært, får man typisk adgang til en masse artister, der ofte er på besøg i studiet, og det har han udnyttet til fulde. Han blev et kendt navn i Miami i 90'erne.

- I dag garanterer han mere eller mindre alle de store stjerner en form for succes, fordi han har opbygget det vildeste netværk og derfor formår at sætte de rigtige producere og musikere sammen hele tiden.

Du kan lytte til DJ Khaleds store hit 'Popstar' med Drake lige her:

0:00

Men DJ Khaled har også et andet es i ærmet, fortæller Fie Neergaard. Han har nemlig en unik evne til at skabe opmærksomhed om sig selv på de sociale medier, og det har i den grad gavnet hans karriere.

Særligt i perioden 2015-2016 blev DJ Khaled et levende meme på forskellige sociale medier. Stort set hver dag snakkede han højt om sin positive indstilling til livet, mens han også konstant forklarede, at han havde fundet "nøglen" til succes.

I 2016 skrev han sågar en bog med titlen 'The Keys' - på dansk 'Nøglerne' - der opsamlede hans tanker om succes baseret på virkelige hændelser fra sit liv.

- Man har en forventning om, at der kan ske hvad som helst, hvis man er sammen med ham. Det er så åndssvagt og dumt, det han laver på de sociale medier. Han er så usædvanlig en person, og jeg kan ikke komme på nogen, der råber så meget som ham eller har gang i lige så mange projekter, siger Fie Neergaard, mens hun tilføjer:

- Men netop derfor er han spændende for folk, og det tror jeg også, kunstnerne synes. Jeg tror, de har det sjovt sammen med ham.

DJ Khaled er kendt for at vise alt fra hans liv på de sociale medier. I 2016 dokumenterede han blandt andet hele fødslen af sin søn Asahd på Snapchat. (Foto: Chris Pizzello © Scanpix)

Topper hitlisterne - men anmeldere er skeptiske

Men selvom DJ Khaled har brugt meget af sin tid på de sociale medier, har han ikke ligget på den lade side, når det kommer til albumudgivelser. I 2006 udkom hans debutalbum 'Listennn... the Album', og siden har han udgivet ikke færre end 11 album.

- Man kan få hvad som helst på hans album. Der er ikke en bestemt stil eller genre. Nummeret bliver formet efter den kunstner, der er med. Derfor er der alt fra reggae og powerguitar til tunge rapsange og fløde-R&B, fortæller Fie Neergaard og fortsætter:

- Det er nok derfor, han er blevet så stor en kunstner. De fleste kan pege et nummer ud, de virkelig godt kan lide.

Men på trods af den store succes får den amerikanske kunstner ofte lunkne anmeldelser, og det er der en grund til, siger Fie Neergaard.

- Hans album går nummer et, fordi folk er nysgerrige på hans uforudsigelighed. De skal lige ind og lytte til den her mærkelige person, man ikke rigtig forstår.

- Men overordnet er det ikke fede sange, han laver. De bygger på en trend, der er i tiden. Det er sjovt at lytte til dem i et par måneder, men så glemmer man dem hurtigt igen, siger hun.

Ingen har endnu kopieret hans succes

De dårlige anmeldelser synes dog ikke at påvirke den altid positive DJ Khaled, der forleden delte en video af sig selv, der græd over nyheden om, at det nye album 'Khaled Khaled' er gået nummet et på 'Billboard 200'.

At DJ Khaled deler sådan en video kommer ikke bag på Fie Neergaard. Hans konstante tilstedeværelse på de sociale medier er en del af hans taktik for at holde sig aktuel. Ja, faktisk forstår hun ikke, at der ikke er nogen, der har regnet hans strategi ud endnu.

- Jeg undrer mig over, at der ikke findes nogen, der har kopieret hans succes, fortæller Fie Neergaard.

- Men det er bare ikke alle, der har den her vanvittige personlighed og samtidig er så dygtige til at netværke.

FacebookTwitter