Han fik en sms fra Taylor Swift - og pludselig stod de med et af årets største hits: 'Det havde jeg virkelig ikke forventet'

Aaron Dessner og Taylor Swift startede et succesfuldt samarbejde sidste år, som senest har resulteret i albummet 'How Long Do You Think It's Gonna Last?'.

(Foto: Kevin Mazur © Getty Images)

Hvad er det vildeste, der skete for dig under sidste års coronanedlukning?

De fleste af os har nok svært ved at finde på et oplagt svar, for så vildt var Zoom-møder, hjemmeundervisning og bananbrød alligevel heller ikke.

Men for den amerikanske musiker og producer Aaron Dessner, som de seneste 20 år har været sangskriver, producer og guitarist i det anmelderroste indierockband The National, bød coronanedlukningen på en uventet chance og invitation.

Den kom fra ingen ringere end popstjernen Taylor Swift, som længe har været fan af The National, og som i sin egen isolation så muligheden for at række ud til Dessner i håbet om et samarbejde.

Et samarbejde, som blandt andet har slået en lang række rekorder og resulteret i priser og topplaceringer på hitlister.

- Det havde jeg virkelig ikke forventet, fortæller Aaron Dessner om invitationen fra Swift.

- Jeg sad og spiste middag i New York, hvor jeg bor med min kone og vores børn, da jeg fik en sms fra Taylor, hvori der stod: "Kunne du være frisk på at fjernsamarbejde?" Så sendte jeg hende noget af min musik, og så gik det hele ellers hurtigt.

På blot få timer lykkedes det den usandsynlige duo, som var isoleret hver for sig, at skabe 'Cardigan' - det første nummer fra hvad der senere skulle blive det Grammy-vindende surprise-album 'Folklore', der blev et af årets mest solgte, streamede og downloadede album i USA.

Lyt til hittet 'Cardigan' med Taylor Swift, mens du læser videre:

0:00

- Vi skrev og skrev, og før vi vidste af det, havde vi færdiggjort de to album 'Folklore' og 'Evermore'. Jeg havde ikke forventet det, men når jeg kigger tilbage, så havde jeg måske forberedt mig på det med den måde, jeg arbejder på, siger Aaron Dessner.

- Jeg arbejder ofte alene og har et studie derhjemme, så på en måde var jeg godt udstyret til at skulle være isoleret og fjernarbejde. Det var et vildt halvandet år!

Kan eksperimentere uden pres

Det kreative partnerskab sluttede dog ikke der. Tværtimod.

Dessner satte sig nemlig også i producerstolen til Taylor Swifts genindspilning af hendes album 'Fearless', og nu er han selv aktuel med albummet 'How Long Do You Think It's Gonna Last?' under navnet Big Red Machine, som popsensationen også gæster.

Albummet er seneste udspil fra det musikalske samarbejde mellem Aaron Dessner og Justin Vernon, som de fleste nok kender bedst som manden bag Bon Iver.

Og det er langt fra første gang, de to indierockveteraner har inviteret gæster med ind i, hvad Aaron Dessner kalder for et "musikalsk laboratorium". På albummet medvirker for eksempel også Fleet Foxes og Sharon Von Etten.

- Det er et laboratorium, hvor vi kan eksperimentere uden presset fra vores hovedprojekter. The National og Bon Iver er bands, som de fleste kender, og de bands ændrer sig og udvikler sig, så derfor er det måske nogle gange nemmere med et projekt som Big Red Machine, forklarer Dessner og fortsætter:

- Det er mere åbent. Som et laboratorium, hvor alle vinduer og døre er åbne, hvor alle kan samarbejde. Det er meget frit, og det er i virkeligheden en befrielse at kunne arbejde uden forventninger. Vi har lavet noget af vores favoritmusik til det her projekt.

Og i det laboratorium virkede det næsten selvskrevet, at Taylor Swift - i forlængelse af hendes samarbejde med Aaron Dessner - også kiggede forbi.

Her ses Aaron Dessner (th.) sammen med Taylor Swift og Jack Antonoff, da de vandt en Grammy for albummet 'Folklore' i marts. (Foto: Kevin Winter © Getty Images)

Flere af sangene fra Taylor Swifts album 'Evermore' - 'Dorothea' og 'Closure'- skulle nemlig oprindeligt have været på det nye album fra Big Red Machine, men kom det som bekendt ikke.

- Da vi lavede 'Evermore', havde Taylor hørt al den nye musik fra Big Red Machine, og hun var fan af vores første album. Hun ville gerne skrive noget til vores projekt, så hun skrev de sange - men de endte bare med at give mere mening på 'Evermore', fortæller han.

- Efter vi færdiggjorde det album, skrev jeg nummeret 'Renegade' sammen med hende, som endte ved Big Red Machine, og hun synger duet med Justin Vernon på sangen 'Birch'.

- På en måde følte hun sig bare helt naturligt som en del af gruppen. Det er kernen af det her Big Red Machine-album. Det er folk, jeg har produceret for og ofte er tætte venner med. Det bliver en form for familie, hvor alle arbejder sammen for at få det til at virke og udveksler idéer. Så hun var bare begejstret for at være med.

Lyt til 'Renegade' med Big Red Machine her:

0:00

Kæmpede med depression

Lytter man efter teksterne på 'How Long Do You Think It's Gonna Last?', vil man bemærke – for eksempel på 'Renegade' – at tekstuniverset blandt andet kredser om problemstillinger vedrørende mentalt helbred.

Det er nemlig noget, den amerikanske stjerneproducer selv har haft - og stadig har - tæt inde på livet. Og det kommer særligt til udtryk på sangen 'Brycie' fra det nye album, fortæller Aaron Dessner.

- Det er nærmest en kærlighedserklæring til min tvillingebror, Bryce, som passede på mig, da vi var yngre. Da jeg gik i gymnasiet, led jeg af depression, og han gjorde alt for, at jeg klarede den og ikke faldt overbord, siger Aaron Dessner.

Selvom han i dag er et bedre sted takket være sin brors indsats, er det stadig et emne, som ligger ham nær.

Big Red Machine, der består af Justin Vernon og Aaron Dessner, albumdebuterede i 2018, men samarbejdet mellem de to startede allerede så småt i 2008. Duoen er opkaldt efter det succesfulde baseballhold Cincinnati Reds, der dominerede i 1970'erne. (Foto: Graham Tolbert)

- Generelt synes jeg ikke, at mental sundhed får nok opmærksomhed, siger han og fortsætter:

- Hvis du brækker dit ben eller har influenza, tager du på hospitalet og får hjælp. Men hvis du kæmper mentalt, tror jeg stadig, der er et stigma omkring at få hjælp eller at fortælle nogen, at du er et mørkt sted.

- Jeg har kæmpet med depression i mit liv. Jeg er altid bange for det, selv når jeg er et godt sted. Det er følelsen af, at du nemt kan få tilbagefald, hvis du ikke passer på dig selv, dyrker motion og fokuserer på at leve et sundt liv.

Han erkender, at han ikke selv føler sig dårligt stillet på den front, og at han generelt er glad for sit liv. Men alligevel er depressionen noget, der dukker op indimellem.

- Det er ligesom en influenza, der kommer og går. Jeg tror, det er vigtigt at være åben omkring det, og musik er en af mine måder at være det på.

Tager en dag ad gangen

Med flere Grammy-statuetter i bagagen, et fortsat spirende samarbejde med superstjernen Taylor Swift, en 20 år lang karriere i The National og andre projekter bag sig - blandt andet Haven Festival i København i 2017 og 2018 - kan man fristes til at tænke, at Aaron Dessner har prøvet det hele.

Alligevel er han beskeden omkring fremtiden. Han ved, at det næste projekt ikke nødvendigvis får lige så meget succes som det forrige, når man arbejder inden for de kreative fag. Men det er også det smukke ved det, synes han.

- Uanset hvad du har lavet, kan det næste blive en kæmpe fiasko. Hver gang jeg laver noget nyt, føles det, som om jeg måske ikke klarer den, eller jeg ikke laver noget specielt, fortæller han.

For Aaron Dessner handler det om at blive ved med at blive inspireret og forsøge at være et godt menneske og en god far for sine børn. Og selvfølgelig udvikle sig som musiker.

- Hvis det betyder, jeg vinder Grammy-priser, er det fedt, men hvis det betyder, at jeg bare sidder for mig selv og spiller guitar, er det også helt fint, siger han.

- Jeg prøver at tage det en dag ad gangen og ikke tænke for meget over tingene.

Albummet 'How Long Do You Think It’s Gonna Last' udkom 27. august. Lyt til hele interviewet med Aaron Dessner her:

Facebook
Twitter