Han levede det hårde liv med fester og alkohol - nu tager Pattesutter karrieren mere seriøst

Jakob Maegaard er manden bag det fjollede navn Pattesutter. Men nu er han begyndt at tage sin karriere som rapper alvorligt.

(© Musicall)

Sidste år stod Pattesutter bag årets helt store festival-hit i form af 'Technopiik'.

Hen over sommeren 2018 kunne man på gader og stræder og festivalpladser høre lyrik som 'Patteslik, technopik. Sniffer coke, den virker ik' og 'Coke og hash. Technobas. Pattesutter gir' den gas'.

Hør sangen her:

0:00

Men det er først nu, her et års tid senere, at det er ved at gå op for den 26-årige rapper, der har det borgerlige navn Jakob Maegaard, hvor stort et fænomen hans sang var sidste år.

- Jeg havde slet ikke regnet med det. Vi var på Roskilde Festival og skulle optage en video, og uanset hvor jeg gik, kunne man høre den, og folk ville have billeder og alt muligt. Men jeg nåede ikke rigtig at sætte pris på det, så det er først nu, det er gået rigtigt op for mig, hvor stort det var, fortæller Pattesutter.

Og nu er han tilbage med en ny sang, der er kørt i stilling til at kunne gentage succesen fra sidste år.

'Kattedansen' er netop udkommet og lyder som en blanding af det velkendte, fjollede Pattesutter-univers og tidens populære salsa-toner, man også hører i andre hits.

Hør 'Kattedansen' her:

0:00

Men hvordan topper man sig selv, når man har haft godt fat om hit-formularen, som Pattesutter havde sidste år?

Ifølge Pattesutter selv er den slags ikke noget, man kan sætte sig ned og spekulere i og regne ud.

- Man ved aldrig, hvad der bliver et hit. Især ikke med den slags musik jeg laver. Det er en chance, man tager, siger Pattesutter og forklarer, at 'Kattedansen' da også er blevet til ved lidt af et tilfælde.

Det var egentlig ikke meningen, at Pattesutter skulle have lavet 'Kattedansen'. Men da han tilfældigvis hørte det sommerlige beat, kunne han ikke lade være med at tage mikrofonen og give et bud på en sang. (Foto: Ayy Edi © Musicall)

- Jeg var i studiet med blandt andre Emil Stabil, selvom det egentlig ikke var meningen, jeg skulle være med i den session. Men jeg kedede mig og havde tømmermænd. Og så spillede Mobtais (producer) et salsabeat, og jeg tog mikrofonen og fandt bare på noget.

- Det omkvæd, der er endt med at være på nummeret, er faktisk det første take, vi lavede, hvor jeg synger om quesadillas og en kat, der danser tango, siger Pattesutter, der normalt producerer sine beats selv.

Kæmpede med alkoholproblem

Selvom det går strålende for Jakob Maegaard og Pattesutter-projektet, så har det ikke altid været sådan.

I 2017 kunne man følge Pattesutter i dokumentaren 'Pattesutter – det ka' du ik'', som du også kan se i DR TV.

Her fortalte Jakob Maegaard om sit forhold til sin karakter og de store mængder alkohol, der fulgte med, når han skulle ud og optræde som Pattesutter – en karakter, Jakob Maegaard kun kunne finde frem til, hvis han drak sig fuld.

- Jeg er rigtig bange for, at det slutter, når jeg er 27, hvis du forstår, hvad jeg mener, sagde han i dokumentaren som en hentydning til 'Club 27', der er en betegnelse for ikoniske musikere som Kurt Cobain og Amy Winehouse, der døde som 27-årige.

Tømmermændene var mange dengang, og Jakob Maegaard vidste godt, det ikke kunne fortsætte. Og i dag kan han da også godt se, at man ikke kan feste hårdt og passe en karriere som musiker, hvis man mener det seriøst.

- Jeg har oplevet at være så fuld, at jeg ikke kunne levere på scenen og bare stod og tjattede lidt til mikrofonen og ved hvert nummer signalerede til dj'en, at han skulle cutte sangen tidligt. Og det går bare ikke, når man er booket og skal spille som artist, siger Jakob Maegaard i dag.

Selvhøjtideligheden er ingen steder at finde, når Jakob Maegaard slår sig løs som Pattesutter. (Foto: Ayy Edi © Musicall)

'Jeg var ung og usikker'

Nu er han som nævnt tilbage med et nyt hit på hånden. Og modsat tidligere er han i dag fri for de fleste af alkoholens dæmoner.

- Jeg er et sted nu, hvor jeg er meget bedre til at styre det. Da jeg startede med musik, var jeg ung og usikker og gjorde nogle dumme ting, siger Jakob Maegaard.

Han forklarer, hvordan hans tilgang til sin musikalske karriere har ændret sig væsentligt, fra da han var med i DR3-dokumentaren for to år siden.

- Det er meget mere professionelt i dag. Før var det meget for sjov. Og det er det også stadig, og jeg har det sjovt med det. Men der er noget, man skal leve op til nu. Man skal levere, og det føler jeg, jeg gør nu. Det har aldrig gået bedre, end det gør nu, lyder det begejstret fra Jakob Maegaard.

Det har for Jakob Maegaard særligt handlet om at ændre mindset, så han ikke dulmer sine nerver eller sin kedsomhed i fest og farver.

- Det gælder om at holde sig selv beskæftiget. Hvis man ikke ser fremgang i sit liv, så bliver man deprimeret. Det handler virkelig om at holde sig positiv. Det kan tage lang tid og kræve en del overbevisning af sig selv, fordi den enkelte dag måske ikke er så fed. Men man holde hovedet koldt og forblive positiv.

Lyt til 'Kattedansen' længere oppe i artiklen eller se den eksotiske video på Youtube.

Pattesutter går all in på sol og sommer-stemning i videoen til sin nye sang. (Foto: Ayy Edi © Musicall)