Han nægter at spille sit største hit – men dansk musikikon hitter stadig stort

C.V. Jørgensen har ikke udgivet ny musik i knap 20 år, men indfanger stadig unge lyttere.

(© Grafik: Nicolai Bruun/DR)

Aldersmæssigt kunne han snildt være hendes bedstefar – og hans seneste album udkom på en god gammeldags cd, dengang hun gik i børnehave.

Alligevel er den 71-årige sanger og sangskriver C.V. Jørgensen et kæmpe hit hos 23-årige Alberte Willemoës. Og hos hendes venner.

Når de mødes over en øl eller bare hænger ud, er hans sange nemlig et must i højtalerne.

Ikke mindst klassikeren 'Costa del Sol (En inciterende flamenco)' fra 1980, der spidder danskerne, der smutter sydpå og "danderer den flittigt i dansker-koloni med pension hjemmefra i reserve."

- 'Costa del Sol' er jo det her satiriske stykke over rige danskere, der flygter ned i skattely i Spanien. Hans satiriske side og humor talte meget til os, så vi begyndte at sætte hans sange på, når vi var på værtshus, hang ud i solen eller bare skulle have det sjovt, fortæller Alberte Willemoës.

Lyt til C.V. Jørgensens største hit, 'Costa del Sol', mens du læser videre:

0:00

Alberte Willemoës har været fan, siden hun som teenager blev introduceret til musikken af sin daværende kæreste, og hun er langt fra alene om at dyrke hans musik trods en stor aldersforskel.

Selvom C.V. Jørgensen ikke har udgivet et studiealbum i snart 20 år, finder hans værker nemlig tydeligvis stadig nye lyttere.

Måske fordi hans sange hyppigt får en ny tur i manegen.

I den aktuelle sæson af DR-programmet 'Sommertogtet', hvor kunstnere synger coverversioner af andres sange, har både Mads Langer, Rasmus Walter og Peter Sommer da også valgt at synge C.V. Jørgensens sange, der betyder noget særligt for dem.

Det er med andre ord, som om man altid lige kan få et skud af C.V. Jørgensen.

'Går den, så går den, hvis ikke; so what?'

Mads Langer, Rasmus Walter og Peter Sommer er dog langt fra de eneste musikere, der længe har set lyset i manden, som flere gange har fået mærkater som "en mester i det danske sprog" og "en af de største sangskrivere i nyere tid".

C.V. Jørgensen er ikke en mand, man kan opleve live ret tit. Her ses han under en koncert på Plænen i Tivoli i 2010. Først otte år senere fulgte han igen op med en turné, der til gengæld sendte ham rundt på en lang række festivaler det år. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)

En anden kunstner, der også er fan af C.V. Jørgensen, er sanger og sangskriver Jacob Aksglæde. Ham kender du nok bedst som Aksglæde og fra hits som 'Giv lys igen' og 'Promilleromantikken'.

Aksglæde blev som teenager præsenteret for de gamle hits af sin far. Senere fik han job i en pladebutik, hvor han ofte nørdede igennem med kunderne, og på den måde opdagede han også C.V. Jørgensens roligere sange, hvor melankolien og det bittersøde får mere plads.

Og det har sat sig i Aksglæde.

- Jeg har en følelse af tusmørke, når jeg lytter til C.V.'s musik – det er som dagen, der forsvinder, og at vi nu skal imødekomme noget uvist og mørkt. Det bliver et spændingsfelt mellem noget godt og noget melankolsk, og det er et rigtig spændende sted at være, siger Jacob Aksglæde. (Foto: Thomas Rasmussen © Scanpix)

- Han mestrer virkelig både det konkrete og det poetiske i lyrikken. Jeg er selv meget fokuseret på at skrive tekster med flere lag – og det er jo det, som C.V. Jørgensen virkelig kan, siger sangeren og kommer med et eksempel.

I sangen 'Skygger af skønheden' fra 1994 synger C.V. Jørgensen nemlig:

"Går den, så går den, hvis ikke; so what?", tænkte han og så på sit ur. Tiden stod stille et kort sekund, og skyggerne gik sig en tur.

Hør 'Skygger af skønhed' her:

0:00

- Det er meget konkret det med at se på uret, men også poetisk med skyggerne, der gik sig en tur. Det er det, jeg er meget inspireret af i mine sange – at det skal være både konkret og have et poetisk plan, siger Aksglæde.

I Aksglædes egen sang 'Halvgud' føler han, at han ubevidst har fået lidt af C.V. med.

Her synger han blandt andet:

"Du har altid sagt, at jeg skal være mig selv, men du smitter af på mig alligevel. Og når jeg ser dig i mit spejl, ser jeg det lidt som et svaghedstegn. Men jeg har dine øjne, du har min ryg."

- Jeg har bare lyttet ekstremt meget til hans sange og følt, at det lyder godt sådan – og så tager man det jo bare med videre ubevidst, siger Aksglæde.

Til gengæld har han med fuldt overlæg hyldet sit sangskriverforbillede i sangen 'Lille Taarbæktøs'.

Her synger han både om stranden Bellevue – der henviser til C.V. Jørgensens hit af samme navn – og så får han også lige flettet sætningen "du kræver langt mere, end hvad der står på mit cv" ind.

Noget af det helt særlige ved C.V. Jørgensen er hans tekster, der ikke kun byder på satiriske vers, men også poetiske observationer. - Han har sådan en fin og umiddelbar ærlighed i sine tekster, siger Alberte Willemoës og fremhæver sangen ’Elisabeth’. (© PRIVATFOTO)

Spiller ikke sit største hit

Mens Aksglæde netop har været på en turné rundt i landet, er der som nævnt langt mellem koncerterne med C.V. Jørgensen.

Sidst han rejste ud til spillestederne og festivalerne var i 2018 – og inden da var det hele otte år siden, han sidst besøgte de danske scener.

Her nåede Alberte Willemoës og Aksglæde dog begge heldigvis at opleve ham.

Den 71-årige sanger giver i øvrigt også kun yderst sjældent interviews. Det seneste faldt i 2011, og ellers skal vi knap 20 år tilbage i forbindelse med hans albumudgivelse af 'Fraklip fra det fjerne'.

Men faktisk har han vendt spotlyset ryggen, lige siden det stak helt af med hittet 'Costa del Sol' i 1980.

- Det var slemt omkring 'Costa del Sol'. Da måtte jeg vende på en tallerken og trække mig væk fra søgelyset, udtalte han i 2002 – og dermed har vi nok også én forklaring på, hvorfor han ikke spiller sit største hit live mere.

- Jeg så ham på NorthSide, og det var en meget stor oplevelse. Men han kan godt skille vandene, for mange kommer til hans koncerter for at høre hits som 'Costa del Sol', som han så vælger ikke at spille. Det kan godt provokere nogle, siger Aksglæde og griner.

- Jeg kan egentlig godt forstå ham, for hans koncerter er meget helstøbte, og der er langt fra 'Costa del Sol' til nogle af hans mere stille sange, som jeg personligt bedst kan lide, tilføjer han.

Alberte Willemoës var en af dem, der måtte vente forgæves på hende og vennernes yndlingsfesthymne, da de for første gang oplevede C.V. Jørgensen på Roskilde Festival.

- Vi havde endda lavet et skilt, hvor der stod "Ungdommen vil have Costa". Jeg tror, han syntes, det var ret sjovt, for han grinte ret meget til os, da vi stod helt oppe foran scenen med det.

- Jeg føler, man kunne se det lidt på ham selv – at han var overrasket over, at der stod en helt ny generation og lyttede til hans musik på de forreste rækker, siger Alberte Willemoës, der her holder campens skilt i højre side. (Foto: Christian Hjorth © Scanpix)

Heldigvis ødelagde det ikke stemningen for dem, at han ikke spillede sit største hit. Alberte Willemoës fik da også i stedet hørt sin absolutte yndlingssang med ham, nemlig den stille 'Elisabeth'.

- Det var så stor en koncert. Vi havde ligefrem opkaldt vores Roskilde-camp Costa del Sol, og hele den festival drejede sig ligesom om, at vi skulle ind og se ham, siger hun.

C. V. Jørgensen kastede sig som ung over musikken efter at have taget to uddannelser, der intet havde med musik at gøre. I dag hyldes han ofte for sit sangskrivertalent. Her ses han på et billede fra 1988. (Foto: Teit Hornbak © Scanpix Danmark)

Teaterkoncert hylder sangskriveren – igen

Hvis du er en af dem, der har fået smag for C.V. Jørgensens sange, er der desværre ikke nogen kommende koncerter at se frem til lige nu.

Ikke med manden selv i hvert fald.

Til gengæld kan du næste år forsvinde lidt ind i hans musikalske univers fra teatersæderne, når Aarhus Teater og Aveny-T genopsætter deres anmelderroste teaterkoncert 'C.V. Jørgensen – Skygger og magi', der havde premiere mellem sidste års corona-nedlukninger.

Og så er det i øvrigt næppe sidste gang, at du kan høre en dansk popstjerne synge en coverversion af et af hans numre på tv.

C.V. Jørgensens musik dukker i hvert fald ofte op – på tværs af generationer.

- Jeg tænker tit på, hvor glad min far er, for at jeg lytter til C.V, siger Alberte Willemoës.

- Jeg tror, han blev meget overrasket, fordi han ikke selv har introduceret mig til hans musik, men også glad for, at C.V. på en måde lever videre hos mig.

Facebook
Twitter