'Han var elsket og hadet fra start': For ti år siden udgav Justin Bieber et album, der stadig deler vandene

Albummet 'My World 2.0' fra 2010 gjorde Justin Bieber til en af verdens mest omtalte musikere.

(Foto: Ullstein Bild © (c) Getty images)

Hvis man var teenager i 2010, var den 19. marts sandsynligvis en stor dag.

Det var nemlig dagen, hvor sangene 'U Smile', 'That Should Be Me' og 'Somebody To Love' strømmede ud på teenageværelserne for allerførste gang.

Der er blevet skrevet så meget om Justin Bieber siden dengang, at man måske glemmer historien om, hvordan den canadiske teenager, der blev spottet på YouTube, blev én af verdens største popstjerner.

Men den historie skal vi genopfriske, for i år er det nemlig ti år siden, han udgav debutalbummet 'My World 2.0'.

En af dem, der har fulgt den i dag 26-årige popstjerne gennem mange år, er Mads Gundersen, som er radiovært på P6 Beat. Han gik selv i gymnasiet, da albummet udkom, og han husker tydeligt, at der i hans vennegruppe var delte meninger om den dengang kun 16-årige canadier.

- Mine venner brokkede sig over, at deres kærester lyttede til ham. De var trætte af at være tvangsindlagt til at høre "børnemusik", som de kaldte det, husker han.

Det er dog gået meget godt for Justin Bieber siden.

Popstjernen har igennem et helt årti formået at holde sig relevant og aktuel ved at sprøjte hits ud på stribe - senest sangen 'Monster', som han har udgivet sammen med Shawn Mendes.

Men hvad betød debutalbummet egentlig for Justin Biebers karriere?

Hvis du skulle have glemt det, kan du høre Justin Biebers sang fra albummet med Sean Kingston, 'Eenie Meenie', mens du læser videre.

0:00
Justin Bieber blev opdaget af Scooter Braun i 2008, som havde set en af hans videoer på YouTube. Braun blev senere Biebers manager. (Foto: Brendan MCDermid © Ritzau Scanpix)

En nostalgisk ørehænger

Ja, hans karriere blev i hvert fald kickstartet i begyndelsen af dette årti. Justin Bieber havde i november året inden udgivet sin debut-ep, 'My World'. Fire måneder senere udgav han opfølgeren 'My World 2.0', og man kan vist med sikkerhed sige, at det fortryllede teenageværelser kloden rundt. Pladen solgte nemlig på verdensplan mere end ni millioner enheder.

Én af dem, der blev ramt på stedet, var den dengang ni-årige Julie Fahlen fra Horsens, der dog hørte om Bieber længe før mange andre. Hun fik nemlig allerede øjnene op for den unge sanger, da Justin Biebers mor, Pattie Mallette, i 2007 lagde en video på YouTube fra en talentkonkurrence, Justin Bieber havde deltaget i.

Justin Bieber har også lavet 'My World Acoustic', der udkom i november 2010. (Foto: Mark Von Holden © Getty Images)

Men det gjorde ikke dagen, hvor debutalbummet udkom, mindre speciel for hende.

- Jeg kan tydeligt huske den dag, det udkom. På grund af tidsforskellen blev det lagt ud om morgenen, så jeg kom for sent i skole den morgen, fordi jeg selvfølgelig blev nødt til at høre alle sangene. Og i lang tid efter hørte jeg det hver dag på repeat - hver gang jeg havde mulighed for at høre musik, fortæller Julie Fahlen, der i dag er 19.

Og hun var bestemt ikke den eneste, der var begejstret for albummet. Det fløj nemlig ind som nummer ét på Billboards albumhitliste.

- 'My World 2.0' har som album haft kæmpe betydning for Justin Biebers karriere. Det er jo ikke bare en halvlunken debut, han kom med. Han gik fra at være en ukendt canadier til verdens mest omtalte musiker på et år. Og så var det jo et album, man havde ventet på, især fordi 'Baby' jo blev kæmpestor, siger Mads Gundersen.

Der er nok ikke mange fra de yngre generationer, der ikke kender hitsinglen 'Baby' og har et eller andet forhold til sangen. Enten har man været trofast "belieber" og elsket den fra start, eller også var man måske én af dem, der syntes, hans stemme var en smule skinger.

'Baby' kom ud den 18. januar 2010 - altså to måneder inden albummet. I USA røg sangen hurtigt op som nummer fem på Billboard Hot 100-listen, og derfor var forventningerne til Biebers albumdebut også tårnhøje.

Julie Fahlen har været fan af Justin Bieber i snart 13 år. Han var næsten med til hendes konfirmation - i hvert fald i en papudgave. (© PRIVATFOTO)

- Det nummer var en løftestang for albummet. Det blev jo mere en gimmick, end det blev verdens bedste sang. Det kunne jo i princippet lige så godt have været en MGP-sang, siger P6-værten.

Men for Julie Fahlen er 'Baby' en nostalgisk ørehænger.

- Den gik jo viralt - det var vildt. Da den kom ud, hørte jeg den hele tiden. I musikvideoen søger han den her pige, og så forestillede man sig jo dengang, at det var en selv, siger hun.

Men hun husker også de negative kommentarer, der fulgte med at være Bieber-fan.

- Hvis nogen prøvede at tale ham ned, så forsvarede jeg ham altid, og jeg blev næsten sur og aggressiv. De gjorde grin med hans hår, hans stemme eller kaldte ham "bæver" (inspireret af hans efternavn). Jeg følte jo, jeg kendte ham, og det gjorde de ikke.

Justin Biebers mest streamede sang er ikke fra debutalbummet. Sangen 'Love Yourself' har den rekord med 1,4 milliarder afspilninger på Spotify og er dermed også én af de mest streamede sange nogensinde. (Foto: Jason LaVeris © Getty Images)

Starten på en ny musiktid

Men sangen 'Baby' blev også et udtryk for en ny måde, unge mennesker begyndte at bruge YouTube på på det her tidspunkt, fortæller Mads Gundersen.

- Han fangede nye brugere på YouTube, og det var begyndelsen på den måde, man bruger YouTube i dag som det foretrukne streamingmedie. Det var noget nyt, at sange blev "skabt" og gjort populære via et medie. Den tendens har vi senest set med TikTok, hvor mange hits bliver ført frem.

Musikvideoen til 'Baby' delte også vandene - i hvert fald hvis du kaster et blik på YouTube-brugernes reaktioner på den. I skrivende stund har videoen 15 millioner likes og 11 millioner dislikes.

- Videoer på YouTube var jo starten på, at folk begyndte at tilkendegive, hvad de syntes om musik. Før kunne man vælge at zappe videre, hvis der var en sang på MTV, man ikke kunne lide. Men nu havde man mulighed for at trykke på enten den ene eller anden knap. Han var elsket og hadet fra start, selvom han jo bare var en uskyldig teenager, der gerne ville være sanger og popstjerne, siger Mads Gundersen.

Dén imponerende rekord for den mest dislikede video på YouTube havde Justin Biebers musikvideo til 'Baby' faktisk helt indtil 2018, hvor den blev overhalet af én af YouTubes egne videoer.

Hør Justin Biebers 'Somebody To Love' og bliv sendt tilbage til teenageværelset:

0:00
Justin Bieber har trofaste fans, der kalder sig "beliebers". De er blevet ramt af den såkaldte "Bieber fever". (Foto: MARK BLINCH © Ritzau Scanpix)

'Bieber fever'

Dislikes eller ej, så var det noget af en Bieber-feber, verden blev ramt af tilbage i 2010, og den unge popcharmør optog også meget af Julie Fahlens liv.

Sådan så Julie Fahlens værelse ud i mange år. Plakaterne blev pillet ned for fire år siden, da hun skulle flytte. De ligger nu i en kasse på loftet. (© PRIVATFOTO)

- Han var min store kærlighed. Jeg elskede ham virkelig. Jeg synes jo for det første, at han sang godt, hans historie var meget troværdig, og så havde han været meget igennem, siger Julie Fahlen, der blandt andet har været med til at arrangere en parade i forbindelse med Justin Biebers fødselsdag for et par år siden.

Julie Fahlen var så stor fan, at hun på en studietur til Berlin - hvor Justin Bieber tilfældigvis også var - droppede alle skoleplaner og stillede sig foran hans hotel. Efter mange timers venten så hun ham gå fra sin bil og ind i lobbyen, og det fik tårerne til at trille ned ad hendes kinder. Hun beskriver det selv som "meget uvirkeligt".

Men udover evnen til at få samtlige teenagere til at forgude ham, dannede Justin Bieber også præcedens for, at fankulturen for kunstnere skulle have et navn, da sangerens fans blev døbt "beliebers".

- "Beliebers" blev en kæmpe ting. Efterfølgende skulle alle andre kunstneres fans også have et navn. Lady Gagas fik "little monsters", Taylor Swifts fans hedder "swifties", og Christophers fans fik navnet "stopher Llovers". Man var ikke bare fan, det blev næsten som en hooligankultur, forklarer Mads Gundersen.

Og Julie Fahlen var da også "belieber" helt ind til benet. Det er tæt på, at der ikke findes noget Justin Bieber-merchandise, som hun ikke har haft, fortæller hun: dynebetræk, t-shirts, parfumer, håndklæder, samlekort, scrapbøger - selv hendes vægge fra gulv til loft var klistret til med plakater og billeder af den unge popstjerne.

Justin Bieber slog tidligere i år en 59 år gammel Elvis Presley-rekord for at være den yngste soloartist, der nogensinde har haft syv album på den amerikanske Billboard-liste. (Foto: Kevin Winter © Getty Images)

Et Frankenstein-produkt

Man kan ikke løbe fra, at albummet solgte godt, og folk verden over - både dem, der stod ved det, og dem, der ikke stod ved det - elskede sangene. Men Mads Gundersen ville ikke selv kalde det for et "heltstøbt album".

- Vi kommer ikke til at sidde om 30 år og sammenligne det med Justin Timberlakes 'FutureSex/LoveSounds'. 'My World 2.0' er et Frankenstein-produkt i og med, at det er sammensat af så meget forskelligt af rigtig mange mennesker, og derfor ser jeg det ikke som et helstøbt album på samme måde som for eksempel Justin Timberlakes', siger Mads Gundersen.

Han påpeger, at det er tydeligt, sangene er blevet skabt på bootcamps, hvor dygtige sangskrivere har sat sig ned og fået penge for at lave sange til Justin Bieber. De så, at der var penge i ham.

- Jeg tror, den eneste rolle, Justin Bieber har haft, er at stille sig foran mikrofonen og synge. Grunden til, at det album også blev så stort, var, at det talte ind i den kæmpe popstjerne-æra, der var på det tidspunkt med navne som Lady Gaga og Katy Perry, siger Mads Gundersen og fortsætter:

- I og med at han var en barnestjerne, formåede han at nå ud til børn og unge, der kunne synge med på hans sange og relatere til dem, siger radioværten og understreger, at det albummet var perfekt til det formål.

Det fangede i hvert fald ni-årige Julie Fahlen. Og der var nogle sange, der betød ekstra meget for hende. Her fremhæver hun blandt andet nummeret 'That Should Be Me'.

- Den ramte mig virkelig. Man satte jo sig selv ind i det, han sang om, og forestillede sig, at det var en selv, han sang om. Han var ung, og man var selv ung, så man følte, at man var på bølgelængde og oplevede nogle af de samme ting.

- Og 'U Smile' er en af mine yndlingssange. Han synger om, at når den ene er glad, så bliver den anden glad. Og det følte jeg dengang afspejlede, at når han var glad, så var jeg også glad.

Julie Fahlen har været til fem Justin Bieber-koncerter. Da hun ikke var gammel nok til at gå alene, tog hendes mor med hende. Billedet er taget inden Justin Biebers første koncert i København i 2013. (© PRIVATFOTO)

Sangene lever stadig

Der er sket meget, siden Justin Bieber overtog verdensherredømmet med 'My World 2.0' for ti år siden. I dag er han fortsat én af de største popmusikere. Han er den fjerde mest sælgende artist i dette årti, hans seneste album, 'Changes', var det syvende Justin Bieber album til at nå en topplacering på Billboards hitliste, og så har han over 75 millioner lyttere månedligt på Spotify.

Men hvad med det både elskede og udskældte debutalbum? Holder det stadig i dag?

- Det er jo et produkt af en svunden tid. Hvis sangene kommer på lokalradioen, ville man nok skrue op og synge med - så på den måde er albummet et kæmpe hit, vi aldrig glemmer. Han er jo gået fra at være en lille dreng med fladt hår til en nutidsrockstjerne af udseende. Så jeg vil sige, at det mere er ham, der holder i dag, end det er albummet, siger Mads Gundersen.

Spørger du Julie Fahlen, så holder 'My Wolrd 2.0' dog stadig.

- Jeg hører det her album hver dag, når jeg kører til og fra skole mellem Horsens og Aarhus.

Hun tilføjer, at det oftest kun er, når hun kører alene, at 'My World 2.0' får lov til at strømme ud af højtalerne i bilen.

Til slut siger hun:

- Jeg er nok ikke lige så stor fan af ham i dag, men grunden til, at jeg hører albummet så meget, er, at det bringer en masse gode minder frem i mig. Han har jo fyldt meget i mit liv, og jeg vil altid have et specielt forhold til det album.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk