Hans enorme succes blev hans forbandelse: 5 ting, du (måske) ikke vidste om Phil Collins

Pop-legenden Phil Collins fylder 70 år i dag. Vi ser derfor tilbage på hans indflydelsesrige karriere.

Trommeslager og sanger Phil Collins var en af de mest toneangivende musikere i 80'erne, mener musikekspert og radiovært Nicolai Molbech. Og i dag fylder han 70 år. (Foto: PAUL BERGEN © Getty Images)

- Han satte standarden for, hvordan man skulle lyde. Han er fuldt ud på højde med Madonna, Michael Jackson, Bruce Springsteen og Prince.

Sådan lyder det fra musikekspert og radiovært på P4's 'FONK! Det er lørdag' Nicolai Molbech, når han skal sætte ord på, hvor stor en stjerne Phil Collins er på den musikalske himmel.

For han er manden bag utallige hits - samt det måske mest berømte tromme-fill nogensinde - og i dag fylder musikeren 70 år, mens han kan skue tilbage på en karriere, de fleste kun kan drømme om.

- Han udgav et hav af plader som solist og som en del af Genesis i 80'erne. Og han ramte lige ned mellem alle stolene. Han kunne virkelig samle masserne. Det er den bedst måde at beskrive det på. Han udgav meget og var eksponeret, at man nærmest forventede, der kom Phil Collins ud, når man åbnede for vandhanen, siger Nicolai Molbech og fortsætter:

- Han startede sin karriere som trommeslager, og det var også altid trommerne, der var drivkraften. Han opfandt nærmest denne her ikoniske effekt, der hedder gated reverb, som man kan høre på hans trommer. Og det var noget, som ingen havde hørt før på det tidspunkt.

Lyt til hele 'In The Air Tonight', der regnes for at være Phil Collins største hit - eller spol direkte hen til det legendariske tromme-fill tre minutter og 40 sekunder inde i sangen her:

0:00

Sangeren har oplevet en kæmpesucces, der er de færreste forundt. Og han har da også otte Grammy Awards stående på kaminhylden.

Men hvor der er højt at flyve, er der som bekendt også dybt at falde. Og det har Phil Collins også måttet sande igennem de seneste mange år af karrieren, hvor han blev yndlingsofferet for både publikum og artister, der så ned på ham - alene fordi han var Phil Collins.

- Folk blev stopmætte af hans lyd. Man endte med at kunne høre på et nummer, når det var lavet af Phil Collins. Og hele setuppet omkring ham var blevet enormt, og der var kommet så mange penge i det, at det nærmest åd sig selv op, forklarer Nicolai Molbech.

Men fortidens triumfer og store indflydelse på populærmusikken er uomtvistelig. Og sidste år gjorde den nu 70-årige musikveteran også viralt comeback på noget så ungt som det sociale medie TikTok.

Så læs med og bliv klogere på en af musikhistoriens mest indflydelsesrige skikkelser her.

Startede med at lave progressiv rock

I 1972, hvor dette billede er taget, bestod Genesis fra venstre mod højre af: trommeslager Phil Collins, bassist Mike Rutherford, keyboardspiller og guitarist Tony Banks, forsanger Peter Gabriel og guitarist Steve Hackett. (Foto: Michael Ochs Archives © Getty Images)

Sangeren fik sin første succes, da han blev en del af rockbandet Genesis som trommeslager og senere forsanger.

Da Phil Collins kom til som trommeslager, var det Peter Gabriel, som senere fik sin egen solokarriere, der var forsanger. I begyndelsen var de sammen med Pink Floyd bannerførere for den progressive rock i 70'erne.

- Det var nærmest fusionsrock. De havde nogle meget lange numre, og det lod til, at Peter Gabriel ville mere ned af dén vej end resten af bandet, forklarer Nicolai Molbech.

Så derfor forlod han bandet og gik sine egne veje, og efter utallige auditions i en søgen efter en ny forsanger endte gruppen med at vælge Phil Collins som frontfigur. Og det skulle vise sig at bære frugt.

- Da han overtager, kan man høre på pladerne, at der kommer en mere poppet lyd. Den progressive rock fylder mindre og mindre, og det kulminerer i 1986 med det, der er blevet deres største hit, 'Invisible Touch'. Der var fuld pop-smadder på, siger Nicolai Molbech og fortsætter:

- De havde stadig det dér med, at nogle numre var lange, de havde deres DNA med, men de havde et klart mere poppet udtryk med Phil Collins som forsanger, siger Nicolai Molbech.

Han forklarer det succesfulde forsangerskifte, som ellers kunne tage livet af ethvert band, med, at Phil Collins fik kæmpesucces som soloartist på samme tid.

Lyt til Genesis' store hit 'Invisible Touch' her:

0:00

Udgav otte album på ti år

I 1985 var Phil Collins urørlig, og alt, han rørte ved, blev til guld. (Foto: Bob King © Getty Images)

I 1981 tog Phil Collins hul på det, der skulle blive et gyldent årti. Han udgav nummeret 'In The Air Tonight', som blev et gigantisk hit, og derfra blev det større og større.

I løbet af 80'erne udgav han otte album. Fire med Genesis og fire i eget navn.

Og det var som soloartist, at han virkelig slog sit navn som verdensstjerne fast.

- Han cementerede succesen, da han gik solo. Han stod for en lyd, som ingen havde hørt før. Det var en fusion af progressiv rock og R&B, som med hans tilføjelser blev til den mest sublime pop, alle kunne være med på. Der var rigtig mange, der lænede sig op ad hans lyd, fordi de kunne se, hvilken succes han havde.

Og som Nicolai Molbech forklarer det, så lignede han tilmed én, vi alle potentielt kunne rende ind i på gaden.

- Han lignede naboen fra inde ved siden af. Han var jovial, hyggelig og skidesjov. Han havde altid en kvik bemærkning klar i interviews.

Med sange som 'Against All Odds (Take a Look at Me Now)', 'Sussudio' og 'Another Day in Paradise' fik Phil Collins udgivet en stribe af numre, der alle strøg til tops på hitlisterne over hele verden.

- Han endte med at blive gigantisk. Og sange som 'In The Air Tonight' og 'You Can't Hurry Love', som jo egentlig er et Supremes-cover, blev så meget nyklassikere, at de endte med at blive muzak. Det blev musik, du hørte i stormagasiner og i elevatorer. Han lavede musik, som man kunne bruge til alt.

Men det blev også Phil Collins forbandelse, der efter et årti med ufattelig succes endte med at træde ind i 90'erne til noget mindre klapsalver.

- Det var med hans plade fra 1989, '...But Seriously', det tippede, som jeg ser det. Den gik godt, og turneen gik godt. Men der ramte han mætningspunktet. Og de kommende år blev en ørkenvandring for ham med forskellige udgivelser, der slet ikke kom i nærhedens af hans succes fra 80'erne.

De musikalske vinde skiftede også i 90'erne, og der kom nye, rebelske musikere til, der ville gøre op med fortiden. Og der var Phil Collins en lavthængende frugt.

Som Noel Gallagher fra Oasis sagde i et interview dengang:

- Folk fucking hader kusser som Phil Collins. Og hvis de ikke gør, så fucking burde de.

Udråbt til officiel Disney-legende

I 1999 udkom Disneys tegnefilm 'Tarzan' med musik af Phil Collins. Her er musikeren til premieren på musical-versionen i 2013. (Foto: Thomas Niedermueller © Getty Images)

Efter nogle år med udgivelser, der ikke gjorde det store væsen af sig, blev han i 2002 udråbt til officiel Disney-legende.

I 1999 stod han nemlig bag musikken til Disneys store tegnefilmssatsning 'Tarzan'.

Det gjorde han så godt, at han vandt en Oscar for sit arbejde, og børn og unge fra 90'erne kan den dag i dag stensikkert synge med på de forskellige nationale udgaver af 'You'll Be in My Heart' og 'Strangers Like Me'.

Hør, hvordan 'Strangers Like Me' lyder, når Stig Rossen synger den danske udgave med titlen 'Fremmed som mig':

0:00

Et par år senere stod han også bag soundtracket til Disneys 'Bjørnebrødre' fra 2003, hvor han udmærkede sig med sangen 'On My Way'.

Men selvom Phil Collins høstede ros for sine Disney-soundtracks, var det ikke noget decideret comeback for sangeren, vurderer Nicolai Molbech.

- Det afhjalp ikke den situation, at folk var mætte af hans musik. Det var ikke numre, der gav ham folks respekt tilbage.

Der har op gennem 00'erne heller ikke lydt mange nye toner fra Phil Collins, der sidst udgav et nyt studiealbum i 2010.

Må sidde ned under koncerter i dag

Helbredet er ikke, hvad det har været. Og Phil Colllins kan ikke give de samme energifyldte optrædener længere. Her ses han siddende til en koncert i 2017. (Foto: Samir Hussein © Getty Images)

I dag fylder Phil Collin som nævnt 70 år, og de mange år på landevejen har også sat sine spor i musikeren, der har brugt det meste af sit liv på en lav skammel bag et trommesæt.

Det har smadret hans ryg, og det har også betydet, at han ikke længere kan spille trommer og desuden er nødt til at sidde ned, når han giver koncert.

Derudover er han også blevet mere eller mindre døv på venstre øre efter en virusinfektion, han pådrog sig for mange år siden.

- Som ung kunne han kapere rigtig meget. Men det kan man jo bare ikke som ældre. Og han har arbejdet med ikke bare 100, men 700 kilometer i timen. Så det er egentlig ikke så mærkeligt. Det er bare trist, at han har voldsomme skavanker, siger Nicolai Molbech, der havde æren af at interviewe sangeren i 2015.

- Han kunne nærmest hverken stå eller gå, og som jeg husker det måtte han også opereres et par dage efter, forklarer musikeksperten.

Og da han tidligere på året forsøgte at vende tilbage til scenen igen, gik det heller ikke ligefrem som smurt for Phil Collins.

For i marts sidste år bebudede han og resten af Genesis, at de ville begive sig ud på en turné, inden en verdensomspændende pandemi altså fik udskudt dén plan til engang i 2021.

Er gået viralt på YouTube og TikTok

Reaktionen er ikke til at tage fejl af, da tvillingerne for første gang hører trommesoloen i 'In The Air Tonight'. (© youtube)

I starten af artiklen blev du jo lovet historien om, at Phil Collins også er blevet et viralt hit.

For selvom sangen har næsten 40 år bag sig, kan Phil Collins' kæmpehit 'In The Air Tonight' fra 1981 stadig fremkalde stærke reaktioner hos folk, der hører det.

Efter en video fra 2020, hvor to unge fyre med stor begejstring lytter til nummeret for allerførste gang, gik viralt på YouTube, steg salget af Collins' gamle ballade eksplosivt.

I videoen, der er set mere end otte millioner gange, tager særligt Phil Collins' ikoniske trommesolo på 'In The Air Tonight' fusen på tvillingerne.

- Wow, det var køligt, måden han gjorde det på. Jeg vil ikke lyve, dér fik han mig. Jeg har aldrig hørt nogen smide et beat tre minutter inde i en sang, lyder det begejstret i videoen fra de lettere chokerede tvillinger.

Udover at være gået viralt på YouTube har sangen også dannet grobund for en såkaldt challenge (udfordring) på det sociale medie TikTok, hvor brugere kan uploade deres egne videoer, hvor de for eksempel danser til musik.

I videoerne, der i dette tilfælde har 'In The Air Tonight' som lydspor, forsøger folk - oftest i deres køkken – at lukke skuffer, skabe og låger i takt til den berømte trommesolo, der indtræffer tre minutter og 40 sekunder inde i sangen – nogle med større succes end andre.

Trenden startede tilbage i marts, hvor store dele af verden var i isolation derhjemme. Du kan se nogle af de skøre TikTok-videoer her hos SmoothRadio.

Og efter mange år, hvor Phil Collins har været dømt ude i den musikalske kulde, så er Nicolai Molbech overbevist om, at stemningen tipper tilbage til Collins' fordel, og at folk igen vil nyde hans sange som de gedigne popbaskere, de blev hyldet for at være i sin tid.

- Jeg tror egentlig, det har været undervejs i nogle år. Da han spillede i Aarhus for nogle år siden, gik folk jo helt bananas, og han sælger billetter i løbet af ingen tid, siger han og fortsætter:

- Jeg tror, der altid vil være folk, der hører hans plader. De står som en milepæl fra 80'erne ligesom 'Thriller', 'Purple Rain' og 'Born in the USA'.

Facebook
Twitter