Hans sang blev bandlyst fra hitliste - og så eksploderede succesen for rapper

Et nummer af Lil Nas X er blevet fjernet fra en country-hitliste, hvilket har skabt stor debat.

Lil Nas X både hitter og skaber stor debat med det country-inspirerede nummer 'Old Town Road'. (Foto: Eric Lagg © Pressefoto)

'Bull ridin' and boobies

Cowboy hat from Gucci

Wrangler on my booty'

Sådan lyder noget af teksten på den 20-årige amerikanske rapper Lil Nas X's kæmpehit 'Old Town Road', der lige nu ligger nummer ét på den anerkendte hitliste Billboard Hot 100 og også topper den danske Top 50 på Spotify.

Topplaceringen på Billboard-listen kunne måske skyldes, at sangen har skabt en del debat, hvilket har medfødt en eksplosiv stigning af afspilninger på den allerede populære sang.

Singlen 'Old Town Road' har nemlig sat gang i debatten om etnicitet og musikgenrer på den anden side af atlanten.

Lyt til kæmpehittet 'Old Town Road' her:

0:00

Debatten startede efter, at sangen røg ind på Billboard Hot Country Songs for senere at blive fjernet af Billboard selv med begrundelsen af, at sangen ikke var country nok.

Det har startet en debat om musikgenrer, men også spørgsmålet om, hvorvidt sangen er blevet fjernet fra hitlisten Billboard Hot Country Songs på baggrund af rapperens etnicitet, er blevet diskuteret i den aktuelle debat.

- Hele USA er betændt, når det kommer til race lige nu, så man skal være forsigtig med at motivforske. Det er ikke til at sige, om der ligger en underliggende racisme i fjernelsen af sangen på country-charten, men hvis man lytter til sangen, kan man godt høre, at det er en country sang lavet for sjov, siger radiovært på P3, Pelle Peter Jensen, om fjernelsen af sangen.

Debat om countrygenren

Men hvordan røg den i første omgang så ind som nummer 19 på Billboard Country Songs i marts, kan man så spørge.

Rapperen Lil Nas X angav 'Old Town Road' som country på forskellige musiktjenester for at opnå ekstra eksponering, har hans manager Danny Kang fortalt til magasinet Rolling Stone.

Hos Billboard var man dog ikke enig i, at sangen var country.

- På trods af, at 'Old Town Road' bruger nogle af referencerne til country og cowboy-billedsprog, så indfanger den ikke nok elementer af country-musikken i den nuværende version til at være på listen, udtaler Billboard sig til Rolling Stone.

Det forholder Lil Nas X sig uforstående over for. Det samme gør mange af hans fans og ovenikøbet også country-stjernen Billy Ray Cyrus.

Billy Ray Cyrus med datteren, Miley Cyrus og hustruen, Trish Cyrus, til Grammy-uddelingen i februar. (Foto: SplashNews © Scanpix)

Billy Ray Cyrus, der også er kendt som Miley Cyrus' far, drog til Twitter for at vise sin støtte, og to dage efter udgav Lil Nas X og Billy Ray Cyrus et remix af 'Old Town Road'.

Du kan lytte til remix'et her:

0:00

Dermed rider Billy Ray Cyrus i bedste cowboy-stil med på bølgen af det virale hit, der ikke ser ud til at standse lige foreløbig, for siden udgivelsen af den nye udgave den 5. april har remix-versionen fået over 23 millioner afspilninger på Spotify.

- Billy Ray Cyrus kan godt se gevinsten i at bygge bro mellem det her rap-country-nummer og traditionel country. Og så tror jeg, at det er godt for country-fans at se deres country-helt optræde på remix'et. Det kan måske vise, at Lil Nas X's 'Old Town Road' ikke er så farlig, og det kan bløde debatten lidt op, siger Pelle Peter Jensen.

Countrygenren i modvind

Der er måske en grund til, at country-fansene stejler lidt, når de hører 'Old Town Road', for selvom country-genren stadig er stor i USA, så kan man argumentere for, at den ikke er, hvad den har været.

Der har nemlig været flere eksempler, hvor country-stjerner bevæger sig i en mere poppet retning, såsom Taylor Swift, og dermed er der måske opstået et behov for at værne om den traditionelle country-musik.

- Sagen handler lige så meget om, at country-genren er blevet lidt mindre populær i USA, og så kan man som rigtig country-fan blive sur, når der kommer en og laver lidt sjov med genren - og så ovenikøbet får stor succes, siger Pelle Peter Jensen.

En sanger, der har gjort det modsatte af popstjernen Taylor Swift, er den danske sanger Aura Dione. Hun er nemlig gået tilbage til en country-inspireret lyd, som hun oprindeligt startede sin karriere med.

For hende handler country-genren først og fremmest om at fortælle historier.

- Country-genren handler om story telling, der særligt bruges til at beskrive hverdagssituationer på meget ærlig vis, som lytteren kan se sig selv i, siger Aura Dione og nævner Dolly Parton som et eksempel på en, der virkelig er lykkedes med det.

Hør Aura Diones seneste single her:

0:00

Hun er ikke selv bange for at trække på forskellige genrer i sin musik og kan da også sagtens se potentialet i sammenspillet mellem hiphop og country, som Lil Nas X gør med 'Old Town Road'.

- Det giver super god mening at blande rap og country i og med, at det er to kæmpe genrer. Og jeg tror, at lytterne er klar på mere flydende genrebegreber.