Har du hørt dem? Her er 5 coversange, der er bedre end originalen – og én, der aldrig skulle være lavet

Coversange kan nemt vokse sig større end originalerne. Det er bare ikke alle, der bidrager med godt nyt, mener musikekspert.

Nogle gange er coversange bare bedre end originalen. Det mener i hvert fald Michael Bernhard, der er musikvært på P3. (Foto: © Grafik: Nicolai Bruun, DR)

Coversange kan virkelig noget.

Tænk bare på Justin Bieber, der har fået en kæmpe karriere efter at have sunget det ene cover efter det andet på YouTube som barn.

Tv-sendefladen vrimler også med kendte kunstnere og håbefulde talentshow-deltagere, der synger andres sange – og vi seere lapper programmerne i os. Lige nu kan du for eksempel se en række danske kunstnere give nyt liv til andres hits i DR-programmet 'Sommertogtet'.

Nogle gange bliver en coverversion endda så god, at den faktisk banker originalen af banen. Så meget, at man indimellem slet ikke fanger, at et nyt hit faktisk er ny suppe på gamle ben.

Michael Bernhard, der er vært på P3-musikprogrammet 'Popdatering', har i sin tid som radiovært lavet flere programmer om coversange – og han ved godt, hvad der virker.

- Et cover, der lyder som originalen er fuldstændig ligegyldigt. Kunstneren skal som minimum tilføre sangen noget fra sit eget musikalske ophav og give den noget ekstra. Den skal løftes til et helt nyt sted, siger han.

Der er selvfølgelig nogle klassikere fra 80'erne og 90'erne, som ofte fremhæves, men der er også lavet fantastiske coverversioner siden. Det er dem, vi vil kigge nærmere på her.

Vi har derfor allieret os med Michael Bernhard, der her giver sit bud på fem nyere coversange, der er bedre end originalen. Og så fremhæver han til sidst et cover, som han synes, verden godt kunne have undværet.

Måske er du enig?

'Dancing On My Own' med Calum Scott

Calum Scott har også hittet stort med sine sange uden for Storbritannien. Her ses han under en koncert i Clarkston i USA i 2018. (Foto: © Brandon Nagy/Shutterstock, Scanpix)

Kan man slå den dansevenlige original med svenske Robyn? Ja, det kan man faktisk godt.

Michael Bernhard synes i hvert fald, at britiske Calum Scott har bedrevet noget af et pragteksempel på et cover med sin rolige og akustiske version af Robyns pumpende kæmpehit fra 2010.

I 2015 stillede Calum Scott op i talentprogrammet 'Britain's Got Talent' med netop dette cover og gjorde sangen til sin egen.

Året efter udgav han den som sin første single, og i dag har den opnået 791 millioner afspilninger på Spotify alene, mens Robyns original "kun" er hørt 221 millioner gange samme sted.

- Man kan man ikke andet end at blive bevæget af den – simpelthen fordi han er så dygtig en sanger, siger Michael Bernhard, der endda vil gå som langt som at kalde coverversionen for magisk.

- Robyns sang er en hyldest til dansegulvet, men her bliver den helt sensitiv og fin, og når man gør det rigtigt, bliver det faktisk bedre end originalen.

Hør og sammenlign de to versioner her:

0:00
0:00

'You've Got The Love' med Florence + The Machine

Florence Welch er frontkvinde i Florence + The Machine, der også består af forskellige musikere. Her ses hun under en koncert i Londons Hyde Park i 2019. (Foto: © Richard Isaac/Shutterstock, Scanpix)

Hvis du er fan af tv-serien 'Sex And The City', har du måske luret, at det britiske indieband Florence + The Machine ikke er de første til at udgive 'You’ve Got The Love'. I seriens allersidste scene går hovedpersonen, Carrie Bradshaw, nemlig til tonerne af en anden og meget tidligere version af sangen.

Udgaven fra serien er faktisk et 90'er-remix af den oprindelige version, der udkom med The Source og sangeren Candi Staton allerede i 1986.

Michael Bernhard husker originalen fra sin barndom og blev blæst bagover, da han hørte Florence + The Machines tage samme sang under kærlig behandling.

- Det er totalt en smaddersang, og det synes jeg er vildt fedt. Det er en klassiker, man hiver fat i, når man lige skal sparke festen i gang. Bare det at de kan tage den her sang, der ellers lyder meget af 80'er-neon og tyggegummi, og tilføre den noget tråd og nerve, er helt fantastisk.

Især er han imponeret over Florence Welsh, der giver den fuld gas på vokalen.

- Hun synger med den vildeste inderlighed, og man kan høre, at hun giver noget af sig selv i den. Det virker nærmest som en helt anden sang, og det hele er bare gennemført og godt fortolket.

Hør og sammenlign de to versioner her:

0:00
0:00

'Solhverv' med Lord Siva

I april måtte Lord Siva på scenen under årets Zulu Awards for at hente sin statuette for årets hit, som han fik for netop 'Solhverv'. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Du har med stor sandsynlighed sunget med på sidste års store sommerhit 'Solhverv' med Lord Siva. Men vidste du, at der faktisk var nogle andre, der udgav sangen så sent som året før?

Oprindeligt er ørehængeren udgivet i 2019 af dansktopbandet Humørekspressen – nu bare kaldet Ekspressen – der består af Pharfar, Chapper, Peter Lützen og Klumben.

Sidstnævnte er gode venner med Brian "Lord Siva" Sivabalan, og det var under et besøg hos ham, at sangeren forelskede sig i bandets glade sommersang.

- Lord Siva kører samme 80'er-stemning som Ekspressen, og sangen har også samme omkvæd. Derfor er 'Solhverv' måske også netop undtagelsen, der bekræfter reglen om, at et cover ikke må ligne originalen for meget, siger Michael Bernhard.

- Den har nogle helt traditionelle popgreb i sig, som jeg tror, vi manglede lidt sidste år. Og så gjorde Lord Siva bare sangen cool, hvilket gav den noget ekstra opmærksomhed. Den ramte jo danskerne meget bredt, siger radioværten.

Hør og sammenlign de to versioner her:

0:00
0:00

'Valerie' med Marc Ronson feat. Amy Winehouse

Marc Ronson arbejdede også sammen med den nu afdøde Amy Winehouse på hendes store gennembrudsalbum, 'Back To Black', fra 2006, som han producerede. Her ses de sammen under en optræden. (Foto: © JMEnternational, Getty Images)

Med Amy Winehouses stemme, de underliggende blæsere og de hurtige trommer lyder 'Valerie' lidt som noget fra 60'ernes soul-scene. Så gammelt er produceren Marc Ronsons hit fra 2007 dog på ingen måde.

Oprindeligt blev 'Valerie' nemlig udgivet af det britiske indieband The Zutons året før.

Kender du dem ikke, siger du? Det er ikke mærkeligt, for siden Marc Ronson og Amy Winehouse tog deres sang under kærlig handling, er det som om, at alle har glemt originalen, mener Michael Bernhard.

- Den oprindelige er sådan lidt uinspirerende, men hey, det er The Zutons, der har skrevet den, så respekt for det. Men så kommer Marc Ronson pludselig der med en fantastisk sangerinde, som både har kant og talent, og så løftes det hele bare til nye højder, siger han.

'Valerie' er i øvrigt at finde på Marc Ronsons album 'Version', der kun indeholder coverversioner.

Hør og sammenlign de to versioner her:

0:00
0:00

'Iko Iko (My Bestie)' med Justin Wellington feat. Small Jam

Justin Wellington, der kommer fra Papua Ny Guinea, fik sig et hit på hånden med sin version af 'Iko Iko (My Bestie)'. Sangen udkom i 2017, men er kun vokset i popularitet siden – ikke mindst takket være TikTok. (Foto: © Skærmbillede fra YouTube, Justin Wellington)

Oprindelig var det James Sugar Boy Crawford, der udgav den under titlen 'Jock-A-Mo' i 1953, men en af de mest kendte versioner landede i 1965, hvor den blev et hit som 'Iko Iko' med trioen The Dixie Cups.

Siden er denne New Orleans-klassiker indspillet et hav af gange med blandet succes.

Til gengæld er den takket været Justin Wellingtons nyeste version fra 2017 blevet et kæmpe hit i dag – ikke mindst på grund af TikTok, hvor den i år har været brugt i en danse-udfordring, der fik dens streamingtal til at stige med 40 procent.

- Det er gammel vin på nye flasker; det er et cover af et cover af et cover. Men det er også bare et tusind tak til TikTok, der igen og igen giver nogle af klassikerne helt nyt liv, siger Michael Bernhard.

Håndværksmæssigt er sangen måske ikke stor kunst, erkender radioværten, men det er stadig et skønt hit, der har fået endnu en tur i manegen med dette cover, mener han.

- Og så er det bare en rigtig sød sang, man bliver glad af.

Hør og sammenlign de to versioner her:

0:00
0:00

Og så er vi ellers nået til coverversionen, som Michael Bernhard virkelig godt kunne have undværet:

Nej tak til 'Beggin'' med Måneskin

Måneskins Damiano David, Thomas Raggi, Victoria de Angelis, der i øvrigt har danske rødder, og Ethan Torchio vandt i år Eurovision med sangen 'Zitti E Buoni'. Siden har bandet haft stor succes verden over med deres engelsksprogede sange, heriblandt coversangen 'Beggin''. (Foto: © TASS, Scanpix)

Et cover, der ikke kommer med noget nyt overhovedet, er 'Beggin' med de italienske Eurovision-vindere i rockbandet Måneskin. Michael Bernhard er i hvert fald ikke imponeret.

- Den er i kategorien: "Det havde I virkelig ikke behøvet". Deres version lyder som en demo og håndværksmæssigt er den dårligt lavet. Forsangeren lyder sådan set cool nok, men produktionen er ringe. Og ja, det er et kæmpe streaminghit lige nu, men det er nok mere, fordi originalen faktisk er godt skrevet, siger han.

Oprindeligt blev den et hit med den amerikanske gruppe The Four Seasons i 1967, men du har muligvis mest hørt udgaven med den norske duo Madcon, der toppede hitlisterne i 2008 med en hiphop-version af sangen.

Det er da også klart Michael Bernhards yndlingscover af sangen.

- Jeg kommer ikke til at spille Måneskins udgave i radioen – så tager jeg til hver en tid Madcons version, for værsgo'; så er weekenden ligesom i gang, siger han om det norske hit.

0:00
0:00