Har du hørt den? Hitband og landsholdet klar med Danmarks nye EM-sang

Alphabeat står bag årets EM-sang 'Danmarks Dynamite', som netop er udkommet.

Alphabeat med Anders SG (tv.) og Stine Bramsen i front står bag årets EM-sang, som er ude nu. Den danske anmelderstand er uenige om, hvorvidt den er vellykket eller ej. (Foto: Per Lange © Ritzau Scanpix)

Der er blot lidt over en uge til, at Danmark for første gang skal på banen ved dette års europamesterskab i fodbold.

Og for at give det danske herrelandshold mest mulig medvind på rejsen mod EM-trofæet, er der traditionen tro blevet produceret en officiel dansk EM-sang i forbindelse med sommerens fodboldfest, som blandt andet skal afholdes i Danmark.

Denne gang er det hitbandet Alphabeat, der har fået æren at kreere det musikalske skulderklap til den danske fodboldtrup.

Sangen er netop udkommet og bærer titlen 'Danmarks Dynamite'.

- Det er ret vildt, og jeg får sommerfugle helt op i brystkassen og halsen, sagde Stine Bramsen til 'Go' Morgen P3' fredag, da snakken faldt på, at det meget vel kan være en af de vigtigste fodboldsange nogensinde, fordi herrelandsholdet spiller på hjemmebane ved årets EM.

Hør den dugfriske EM-sang her:

0:00

Deler mikrofonen med Schmeichel og co.

Den nye fodboldhymne er skrevet af Alphabeat selv, der allerede kan prale af store hits som 'Fascination', '10.000 Nights of Thunder' og ikke mindst hittet 'Shadows', der i 2019 banede vejen for gruppens storstilede comeback.

På 'Danmarks Dynamite' er gruppens forsangere, Stine Bramsen og Anders SG, som noget nyt dog ikke alene bag mikrofonerne.

Også landsholdet giver deres besyv med på sangen, hvor landsholdsprofilerne Kasper Schmeichel, Yussuf Poulsen og Pierre-Emile Højbjerg sågar synger for og åbner nummerets første vers.

Og der har det vist sig, at særligt Kasper Schmeichel har endnu et talent udover at holde målet rent.

- Vi havde fået at vide, at han kunne lide at synge, men vi vidste ikke, han var så dygtig, fortalte Stine Bramsen i radioen.

Hun blev nemlig noget overrasket under indspilningerne til sangen.

- Jeg stod og lyttede uden for døren, og på et tidspunkt var jeg i tvivl, om det var Anders SG, der sang.

Det er i øvrigt første gang i 30 år, at spillere fra fodboldlandsholdet selv griber mikrofonen og synger for på en EM-sang og ikke "blot" medvirker som kor.

Sidst det skete, var da fodboldspilleren Frank Arnesen i 1988 åbnede EM-sangen 'Alle for en', som blev til sammen med hitbandet Rocazino. Arnesen sang i øvrigt også første vers på kæmpehittet 'Re-Sepp-ten', der udkom to år forinden i forbindelse med VM i 1986.

Her ses Alphabeat og det danske herrelandshold under indspilningen til musikvideoen til 'Danmarks Dynamite'. (Foto: Anders KjæRbye © fodboldbilleder.dk)

Kun få anmeldere tager klaphatten på

Den nye EM-sang har dog ikke fået anmelderkorpset hos de danske medier til at juble, som fansene angiveligt vil, når herrelandsholdet går på banen i Parken.

Jyllands-Postens anmelder giver tre stjerner og kalder sangen fængende, men også uoriginal. Samtidig mener han, at teksten ikke engang er en konfirmationssang værdig.

Politiken skriver, at den er mere schlager end symfoni, men at man alligevel bliver rød og hvid i hele hovedet af sangen.

- Den her sang er designet som en energidrink, der hældes direkte ned i øret, når den bliver spillet i radioen, skriver Politiken i en firehjertet anmeldelse.

Ekstra Bladets Thomas Treo er dog - ikke overraskende - den mest bidske. Han kalder sangen et selvmål og en tabersang.

- Popgruppen fra Silkeborg plejer ellers at være ganske ferme til at skrue en ørehænger sammen, men som så mange før dem forveksler de folkelighed med at være bøvet, skriver han.

Store stjerner har alle lavet fodboldsange

Traditionen med at skrive officielle fodboldsange i forbindelse med EM- og VM-slutrunderne i fodbold startede i 1984, da den legendariske sportskommentator Gunnar 'Nu' Hansen medvirkede på nummeret 'Rap Nu', der udkom i forbindelse med EM i Frankrig i 1984.

Siden da har store navne som Dodo & The Dodos, Birthe Kjær, Nephew, Thomas Helmig og Nik & Jay gennem årene alle kreeret deres bud på den danske slagsang.

EM 2020 - der altså afholdes her i 2021 grundet sidste års coronaaflysning - finder sted fra 11. juni til den 11. juli.

Årets EM-kampe spilles i 11 forskellige europæiske byer, herunder København, som lægger jord til i alt fire EM-kampe.

Danmarks første kamp spilles den 12. juni i Parken i København, hvor det danske landshold som en del af gruppespillet møder Finland.

FacebookTwitter