Hiphop-legende anklages for jødehad på sociale medier: 'Er du blevet hacket?'

Fans af rapperen Ice Cube beskylder ham for at dele budskaber om antisemitisme på Twitter.

Den amerikanske rapper og skuespiller Ice Cube har delt tweets, der har skuffet flere af hans fans. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

- Seriøst? Bekæmper du racisme med antisemitisme?

- Er Ice Cube blevet hacket?

- Yikes!

Spørgsmålene hober sig op, mens forvirringen vokser.

Det er rapperen Ice Cube, med det borgerlige navn O'Shea Jackson, der har fået sine 5,3 millioner følgere på Twitter til at undre sig.

I kølvandet på George Floyds død har rapperen nemlig delt sin støtte til Black Lives Matter-bevægelsen i en fortsat fossende strøm af tweets.

Men iblandt billeder af Martin Luther King Jr. og kritik af præsident Donald Trump har han også delt indhold, der nu kritiseres for at være enten stærkt antisemitisk (jødehadsk) eller russisk propaganda.

Blandt flere er det særligt disse to tweets, der har fået fans op af stolen:

Det første billede er et vægmaleri af kunsteren Mear One, der er blevet stærkt kritiseret for at ligne nazistisk propaganda, hvor jøder bliver fremstillet som grådige og ondskabsfulde.

Det andet billede taler ind i en teori, som man mener, er russisk propaganda, der ifølge forskeren Renee DiResta bliver spredt for at skabe splid mellem hvide og sorte. DiResta har forsket i, hvordan fortællinger spreder sig på nettet.

Og fansene er mildest talt skuffede.

- Beklager, Ice Cube. Jeg har mistet al respekt for dig nu. Jeg var villig til at lade tvivlen komme dig til gode, men ikke længere. Du kan ikke påstå at kæmpe mod racisme ved at bruge antisemitisme! Det nedgør bare mindet om George Floyd. Skam dig, skriver Arsen Ostrovynsky, der er israelsk menneskerettighedsadvokat.

- Jeg er helt knust! Jeg kunne ellers virkelig godt lide Ice Cube før, skriver den skuffede fan Maureen Mottram.

- Jeg har længe været fan, og måske delte du det her uden at tænke dig om… Det sker for selv den bedste. Men det her er antisemitisk, så venligst slet og undskyld. Hvis bevægelsen for en bedre verden skal lykkes, så bliver vi nødt til at blive bedre og bekæmpe al slags had, skriver Tyler D.

Natten til torsdag dansk tid skrev Ice Cube så selv, at der ikke var tale om en hacker på Twitter-kontoen:

- Det her er CUBE. Min konto er ikke blevet hacket. Jeg taler ikke på vegne af nogen organisation. Jeg taler kun for de små folk på Eders jord. Vi vil ikke forvente krummer fra jeres bord. Vi bakkes op af Guds almægtige magt over hele kloden. IKKE MERE SNAK. Anger.

Efterfulgt af:

- Jeg vil fortsætte med at holde vores folk motiverede, informerede og at yde simple løsninger til at afhjælpe de problemer, som Amerika har forårsaget vores folk. Dette er min sandhed, som jeg ser den. Du kan tage den eller lade være.

Hvad Ice Cube mere konkret mener med dén tirade står fortsat hen i det uvisse. Men det lader i hvert fald til, at han står ved sine udtalelser.

Ikke første gang

Det er langt fra første gang, at rapperen og skuespilleren sættes i forbindelse med antisemitisme.

Allerede tilbage i 1992, da han udgav et af sine mest populære album, 'The Predator', fik tidligere anklager om antisemitisme ham til at italesætte det i sangen 'When Will they Shoot', hvor teksten lyder:

"White man is something I tried to study,

But I got my hands bloody, yeah

They say I can sing like a jaybird

But, nigga, don't say the j-word

I thought they was buggin'

'Cause to us, Uncle Sam is Hitler without an oven

Burnin' our black skin

Bomb a neighborhood, then push the crack in"

Lyt til sangen her:

0:00

Som Ice Cube rapper i sangen, er han blevet irettesat for sin brug af ordet "jøde" (j-word). Men skal man tro teksten, så sammenligner han i virkeligheden den jødiske forfølgelse under Hitler med USA's forfølgelse af sorte amerikanere i dag.

Den pointe gentog han i et tweet i denne uge:

På albummet fra 1992 lovpriser han desuden den kontroversielle, højreorienterede Louis Farrakhan, der på baggrund af sine antisemitiske udtalelser og opslag på Facebook fik platformen til at udelukke ham sidste år.

Ice Cube er stadig den dag i dag en selverklæret støtte af Farrakhan.