'Historien om misbruget har modnet ham': Justin Bieber gør comeback efter turbulent tid

Det er ikke tilfældigt, at Justin Bieber går ud med sin historie om misbrug og nedture, mener musikforsker.

Vi har hørt historien før.

Den unge kæmpestjerne, som på overfladen har alt, hvad man kunne drømme om; penge, succes og masser af fans. Men som så alligevel bukker under for presset og må trække stikket i noget tid for at komme til hægterne igen.

En af dem er den nu 25-årige Justin Bieber, som fredag udgav albummet 'Changes'.

Det sker næsten fem år efter succespladen 'Purpose', der indeholdt monsterhits som 'What Do You Mean?', 'Sorry' og 'Love Yourself' og katapulterede Bieber fra en status som brandvarm teen-charmør til uundgåelig, global superstjerne.

Siden 'Purpose' har den verdenskendte canadier været igennem en stor personlig nedtur, der har holdt ham væk fra musikken, tour-livet og i lange perioder også sociale medier, så det har været stort set umuligt for hans fans at følge med i deres idols liv.

Men nu har Bieber altså lavet et vaskeægte musikalsk comeback. Og hvad er det så, vi har ventet næsten fem år på?

Singlerne 'Yummy', 'Get Me' og 'Intentions' vidner om, at Bieber ikke er bange for at gå ud ad vidt forskellige musikalske veje, mener Anders Reuter, der er forsker i popmusik, hiphop og EDM (elektronisk dansemusik, red.) på Københavns Universitet:

- 'Yummy' er tilbage til sukker-Bieber igen. Den minder meget om 'Baby' og den musik, han lavede i første del af sin karriere. Derfor undrede sangen mig meget, da den kom frem. 'Intentions' er til gengæld virkelig et godt nummer, lyder det fra forskeren, der uddyber:

- Hans musik peger med andre ord lidt i alle retninger.

Lyt til 'Yummy', mens du læser videre:

Det var Scooter Braun (tv.), der opdagede Bieber og kickstartede hans karriere. Den unge sanger blev desuden Brauns guldkalv, og han er siden også blevet manager for musikere som Ariana Grande, Kanye West og Demi Lovato. (Foto: Kevin Mazur © Getty Images)

Kæmpe pres at lave succesfuld opfølger

Bieber var allerede inden albumudgivelsen den kunstner, der har flest månedlige lyttere på Spotify. Presset er med andre ord til at tage at føle på for den canadiske verdensstjerne.

'Purpose' endte nemlig med at blive et af de bedst sælgende album i verden i både 2015 og 2016, ligesom Bieber blev nomineret til fire Grammy-statuetter for albummet eller sange derfra. Nummeret 'Where Are Ü Now' inkasserede ham desuden en Grammy for årets bedste dancesang.

- 'Where Are Ü Now' er jo virkelig avantgarde, elektronisk musik. Mange så ham dengang som en flødedreng, og så lavede han pludselig et nummer, der afveg fra alle normer for, hvordan man lavede god popmusik - og det virkede bare, forklarer Anders Reuter, der ikke tøver med at kalde 'Purpose'-albummet for "en milepæl i 2010'ernes pophistorie".

Lyt til 'Where Are Ü Now', mens du læser videre:

Nu gælder det så den svære opfølger. Og presset stiger kun yderligere med tanke på den "slinger i valsen", der ifølge Anders Reuter har været både professionelt og personligt for Justin Bieber siden 2015.

De seneste par år har nemlig været mildest talt turbulente for Bieber, der blandt andet har kæmpet med angst, depression og et flerårigt misbrug. I 2017 måtte han desuden aflyse den sidste del af sin verdensturné 'Purpose World Tour'.

I den forbindelse skrev han i en udtalelse på Instagram:

- Jeg tager nu denne pause, fordi jeg vil holde mange år endnu. Jeg vil have, at min karriere holder mange år endnu, men jeg vil også have, at mit sind, mit hjerte og min sjæl holder mange år endnu, lød det i opslaget.

Anders Reuter har selv interviewet Bieber og genkender billedet af en ung mand, der har sit at kæmpe med.

- Jeg interviewede ham for syv år siden, da han var 18 år. Han virkede både slukket og manisk på samme tid. Allerede dengang lå det i kortene, at han ikke var 100 procent stabil.

- Nu vælger han så at bekræfte det, mange af os har tænkt; nemlig at tingene ikke har været helt, som de skulle være, siger Anders Reuter med en henvisning til Biebers dokumentarserie 'Justin Bieber: Seasons', som sangeren har udgivet afsnit af på sin YouTube-kanal de seneste uger.

Justin Bieber hilser på ellevilde fans i forbindelse med premieren på dokumentarserien 'Justin Bieber: Seasons', der kan ses på YouTube. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

'Det er en god historie'

Anders Reuter understreger dog, at Biebers erkendelser ikke kun sker som et forsøg på at vaske tavlen ren. Det er også benhård forretning.

- Man skal huske på, at når han går ud og fortæller om misbrug og nedture, så har det ikke bare været igennem en stab af mediefolk, men også igennem hans manager Scooter Braun. Der foregår ikke noget som helst tilfældigt, når man er under Brauns vinger.

- Jeg tror, det er en god historie for ham at gå ud med. Det er simpelthen med til at modne hans image. Vi kan godt lide, at vores kunstnere bliver lidt menneskelige.

Musikforskeren mener, at Biebers historie er en del af en større tendens i musikbranchen, hvor vi godt kan lide historier om det, han kalder "de faldne engle".

- Britney Spears er prototypen på den slags historie, som bare appellerer til os. Hun barberede sit hår af og havde en kæmpe nedtur. Og da hun så kom tilbage, var det ligesom, der var en anden tone omkring hende - at man pludselig tog hende mere seriøst. Og det er jo egentlig ret åndssvagt, at dynamikken er sådan.

Er det problematisk, at vi dyrker vores idoler på den måde?

- Det er ærgerligt, at vi hænger musikken så meget op på musikernes biografier. Vi har en idealiseret forestilling om livet på kanten. Det kan godt ærgre mig, at vi gerne lidt vil have, at vores kunstnere har været nogle hårde ting igennem.

Justin Bieber ankommer her til MTV Video Music Awards i august 2015. Få måneder senere udgav han det succesfulde 'Purpose'-album. - Det var et vildt, vildt album, mener musikforsker Anders Reuter. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

Stor turné i vente

For Justin Bieber er cirklen dog ikke sluttet med hverken dokumentarserie, singler, album eller blotlæggelsen af den personlige nedtur i kølvandet på 'Purpose'-albummet. Nej, han har også annonceret en turné i forbindelse med sit nye album - indtil videre kun i USA.

Bieber er tidligere blevet stærkt kritiseret for sine koncerter, og Anders Reuter medgiver da også, at Biebers koncerter førhen mest har været "fan-service".

- Det er et fællesskab, hvor man dyrker sin glæde ved Bieber, mere end det er en stor, musikalsk oplevelse. Han kan jo godt synge live, men jeg tror, hans psykiske skrøbelighed gør, at han har svært ved at stå på scenen.

'Changes'-turnéen omfatter foreløbig 45 koncerter, der finder sted fra maj til september.