Hitgruppe skifter pludselig navn efter 14 år: 'Vi beklager den smerte, vi har forvoldt'

Black Lives Matter-bevægelsen har fået gruppen Lady Antebellum til at skifte navn.

Lady Antebellum, der nu har skiftet navn til Lady A, har eksisteret siden 2006. De har besøgt Danmark en enkelt gang, nemlig i 2012, hvor de gav koncert i København. (Foto: BRETT CARLSEN © Getty Images)

Hvis du har haft tændt for en popradio inden for det seneste årti – eller måske ligefrem været på roadtrip i USA – så har du helt sikkert hørt countrypop-hittet 'Need You Now'.

Men hvis du nu sidder og får lyst til at høre den firdobbelte Grammy-vindende ørehænger igen, så skal du ikke længere søge efter det amerikanske band Lady Antebelleum på din foretrukne streamingtjeneste.

For efter 14 år har bandet nu pludselig skiftet navn til Lady A.

Hvorfor, spørger du?

Jo, det er fordi, det latinske ord "antebellum" betyder "før krigen" og i USA ofte bruges, når der tales om tiden før den amerikanske borgerkrig – med andre ord, dengang der var slaveri. Og på grund af dét har trioen altså nu ændret navn.

Du kan høre hittet 'Need You Now' her, mens du læser videre:

0:00

Går man ind på bandets hjemmeside bliver man i dag mødt af en længere udtalelse fra bandets tre medlemmer, Hillary Scott, Dave Haywood og Charles Kelley. Samme tekst bliver man mødt af på deres sociale medier.

- Efter megen personlig refleksion, banddiskussion, mange bønner og ærlige samtaler med nogle af vores tætteste, sorte venner og kolleger har vi besluttet at fjerne ordet Antebellum fra vores navn og fortsætte som Lady A – et kælenavn, som vores fans gav os nærmest fra starten, skriver bandet blandt andet.

- Vi beklager dybt den smerte, som dette (navnet) har forvoldt, og hvis nogen har følt sig utrygge, overset eller ikke værdsat, fortsætter Lady A.

Black Lives Matter fik bandet på andre tanker

Trioen, der albumdebuterede i 2008 og siden har markeret sig som en af de mest populære grupper inden for moderne countrypop, oplyser, at de oprindeligt opkaldte bandet efter den antebellum arkitektur og indretningsstil, man så i sydstaterne før borgerkrigen.

- Og som musikere mindede det os om al den musik, der er født i syden, og som har inspireret os: Sydstatsrock, blues, R&B, gospel og naturligvis country, fortsætter bandet og undskylder, at de ikke var klar over, at ordet refererer til tiden med slaveri.

Det har bevægelsen Black Lives Matter til gengæld ændret på nu, og bandet skriver, at de er flove, og at de ikke har nogen undskyldning for at have været så langsomme til at reagere på ordet.

Dermed har bandet forsøgt at komme en debat i forkøbet, men på Twitter kan man se, at navneskiftet netop har medført stor debat, hvor folk deler sig i flere lejre.

Nogle skriver, at de er glade for navneændringen, mens andre mener, det er helt unødvendigt. Og så er der dem, der mener, at bandet lefler for Black Lives Matter og derfor ikke vil høre bandets musik længere.

Du kan høre Lady A's seneste single 'Champagne Night' her:

0:00

Bejler måske til en bredere målgruppe

Sandie Westh, der er ekspert i popmusik, radiovært og debattør, er ikke overrasket over, at nogle fans vender bandet ryggen nu, for den slags er set før.

- Man skal huske på, at countrystjerners publikum som oftest er republikansk, så det har altid været sprængfarligt at gå ud med et standpunkt, der var noget andet end at være republikansk, fordi du risikerer at miste en stor del af din fanbase, siger hun.

Som eksempel nævner Sandie Westh dengang, hvor countrytrioen Dixie Chicks sagde højt, at de skammede sig over at komme fra Texas ligesom den daværende præsident George W. Bush. Det betød, at de i en periode måtte spille for halvtomme sale i USA, og at der blev arrangeret afbrændinger af deres cd'er.

Den Grammy-vindende trio Dixie Chicks poserede i 2003 helt nøgne på forsiden af Entertainment. På kroppen var der skrevet nogle af de skældsord, som de var blevet kaldt efter deres kritik af præsident Bush. (Foto: ho © Scanpix)

Og i 2018 mødte Taylor Swift, der startede sin karriere i countrygenren, stor kritik flere steder, fordi hun fortalte, at hun stemmer demokratisk.

Sandie Westh tror, at Lady A netop har kigget på, hvad Taylor Swift har gjort, og set hvordan det har skaffet hende en bredere fanskare.

- Lady A vil formentlig også gerne appellere til et bredere publikum, og jeg er sikker på, at de godt ved, at de kan pisse nogle af deres fans af med det her, men så kan det jo være, at de vinder mere ved at tage et aktivt politisk standpunkt, siger hun.

Men der er også en anden fordel ved at melde et navneskifte ud netop nu, siger den tidligere P7 Mix-radiovært:

- Hvis de valgte at ændre navn på et tidspunkt, hvor der ellers var ret stille i USA, så kunne det være blevet en kæmpestor historie, men fordi de gør det under Black Lives Matter, så bliver det her jo bare en lille sidehistorie, siger Sandie Westh.

Senere i år dukker ordet antebellum i øvrigt op i populærkulturen igen – denne gang i filmens verden.

I en kommende gyserfilm spiller popstjernen og skuespilleren Janelle Monáe nemlig hovedrollen som en moderne afroamerikansk kvinde, der tages til fange og sendes tilbage til slavetiden. Og titlen på filmen? Jo, den er såmænd 'Antebellum'.

Facebook
Twitter