Hitrapper er kommet i stormvejr efter homofobiske kommentarer: Nu tager chokerede stjerner afstand fra ham

Rapperen DaBaby kritiseres for homofobiske udtalelser til en koncert i weekenden af blandt andre Dua Lipa.

Den amerikanske rapper DaBaby gav i weekenden en koncert i Miami, som efterfølgende har skabt meget omtale. (Foto: Jim Ruymen © Scanpix)

Den amerikanske hitrapper DaBaby er blevet genstand for heftig kritik, efter han i weekenden kom med homofobiske bemærkninger under en koncert.

Søndag gav den 29-årige rapper, der rigtigt hedder Jonathan Lyndale Kirk, en koncert på Rolling Loud-festivalen i Miami, hvor han fra scenen blandt andet kom med bemærkninger om folk, der lever med HIV og AIDS.

Videoer har siden søndagens koncert floreret, hvor DaBaby, som særligt er kendt for hittet 'Rockstar', kommer med homofobiske kommentarer rettet mod homoseksuelle mænd.

- Hvis du ikke er mødt op i dag med HIV, AIDS, eller andre former for dødelige sexsygdomme, som dræber dig inden for to-tre uger, så tænd for lyset på mobilen.

- Fyre, hvis I ikke sutter pik på en parkeringsplads, så tænd jeres mobillys, lød ordene fra den amerikanske rapper på scenen.

Det skriver flere internationale medier, herunder The Independent og BBC.

Her ses DaBaby optræde på Rolling Loud-festivalen i Miami den 25. juli, hvor de kontroversielle udtalelser faldt. (Foto: Michele Eve Sandberg/Shutterstoc © Scanpix)

Dua Lipa og andre stjerner tager afstand

De kommentarerne fra DaBaby har fået flere store stjerner til at tage afstand fra rapperen og hans udtalelser.

Det gælder blandt andre den britiske popstjerne Dua Lipa, som har samarbejdet med DaBaby på et yderst populært remix af hendes hit 'Levitating'.

- Jeg er overrasket og chokeret over DaBabys kommentarer. Jeg kan ikke genkende den person, jeg arbejdede sammen med.

- Jeg ved, at mine fans ved, hvor mit hjerte ligger, og at jeg står 100 procent bag LGBTQIA+-miljøet. Vi er nødt til at stå sammen og bekæmpe den stigma og ignorance, der er omkring HIV/AIDS, skriver Dua Lipa på sin Instagram-story.

Popstjernen Dua Lipa har taget afstand fra DaBaby efter rapperens udtalelser. De har tidligere samarbejdet med stor succes på et remix af kæmpehittet 'Levitating'. (Foto: Mark Metcalfe © Getty Images)

Også den amerikanske sanger og skuespiller Demi Lovato har taget afstand fra DaBaby på Instagram.

Her har Demi Lovato delt et opslag, som opfordrer folk til at lytte til den originale version af Dua Lipa-hittet 'Levitating'.

Der er dog ikke kun kommet kritik i retning af DaBaby efter rapperens kommentarer i weekenden.

Hans rapkollega T.I. har været ude at forsvare DaBabys ytringer, hvor han sammenligner situationen med den populære artist Lil Nas X's meget eksplicitte åbenhed om sin egen homoseksualitet.

- Hvis Lil Nas X kan gøre sin ting i fred, så burde DaBaby også kunne gøre det, skrev den 40-årige rapper i kommentarfeltet til et af DaBabys tweets.

Ifølge The Independent har faren til Lil Nas X efterfølgende reageret på sin Instagram, hvor han har lagt en billede op på sin story af sin søn og DaBaby med ordene: "Sæt dig ned, din tid er ovre".

Anklager DaBaby for at sprede misinformation

Rapperens udtalelser er dog ikke kun sårende men kan ligefrem gøre skade, mener The Terence Higgins Trust, som er en velgørenhedsfond, der arbejder på at udbrede kendskabet til sygdommen HIV.

Organisationen anklager DaBaby for diskrimination og for at sprede misinformation.

- Det er forkert at få folk, der lever med HIV, til at føle sig mindre værd eller ekskluderet på grund af deres diagnose. Det burde være uacceptabelt i musikindustrien og i hele samfundet.

- Kommentarer som DaBabys forlænger den stigma, diskrimination og misinformation, der omhandler HIV, udtaler velgørenhedsfondens kampagnedirektør, Richard Angell, der fortsætter:

- Du kan nu leve et langt og sundt liv med HIV, hvilket skyldes de medicinske fremskridt, der er sket, når du er diagnosticeret med HIV og efterfølgende får behandling. Det er derfor, det er så vigtigt at udfordre alt det, der afskrækker folk fra at lære fakta om HIV.

Dr.dk har forsøgt at få en kommentar fra AIDS-Fondet og LGBT Danmark om DaBabys udtalelser, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

DaBaby undskylder - delvist

Den megen omtale af rapperens ytringer under weekendens koncert i Miami har også fået hovedpersonen selv til tasterne.

Ifølge musikmediet NME forsvarede DaBaby tirsdag sine handlinger i ikke mindre end 19 Instagram-stories.

- Hvad jeg foretager mig under et liveshow er til publikum, som befinder sig der. Det vil aldrig se korrekt ud for dem, der ser et fem-seks sekunders klip på deres forbandede telefon. Dem, som ikke var der, skal bare holde kæft, skrev DaBaby blandt andet.

På Twitter har den 29-årige rapper dog trukket lidt i land, når det gælder hans udtalelser om HIV og AIDS.

- Til alle jer, der har været påvirket af AIDS/HIV: I har ret til at være kede af det. Hvad jeg sagde var ufølsomt, selvom min intention ikke var at såre nogen. Så det undskylder jeg for, skriver han i et tweet.

Siden denne artikel udkom, har den britiske musiker Elton John også meldt sig ind i koret af kendisser, der kritiserer DaBabys udtalelser.

- HIV-misinformation og homofobi har ingen plads i musikindustrien. Vi er nødt til at nedbryde stigmatiseringen omkring HIV og ikke sprede den. Som musikere er det vores arbejde at bringe mennesker sammen, skriver han på sin Instagram.

Samtidig har DaBaby netop udgivet en ny musikvideo til nummeret 'Giving What It's Supposed to Give', hvor den slutter med budskabet "bekæmp ikke had med had" og følgende sætning skrevet i regnbuefarver:

- Jeg undskylder for at være mig, på samme måde som I ønsker, at I skal have frihed til at være dem, I er.

Facebook
Twitter