Hitter stort i udlandet: Hugo Helmig gør 'bemærkelsesværdig' entré i vigtig top fem

Hugo Helmig stod bag én af de mest populære danske sange uden for landets grænser i 2020.

Det er første gang, at Hugo Helmig mænger sig i det fine selskab på Kodas liste over udenlandske hits. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

Lukas Graham. Aqua. Mø.

Alle sammen danske kunstnere, der har oplevet enorm succes uden for Danmarks grænser.

Og nu kan 22-årige Hugo Helmig også skrive sig på listen over danske (musikalske) eksportsucceser.

Den aarhusianske hitmager er nemlig at finde på listen over de danske numre, der har indtjent allerflest penge i udlandet i løbet af 2020. Det viser en ny rapport fra brancheorganisationen Koda, der står for udbetalingen af rettighedskroner til danske musikere.

Det er nummeret 'Please Don't Lie', som udkom tilbage i 2017, der har givet Hugo Helmig succes i udlandet. Sangen, der var Helmigs debutsingle, har særligt hittet stort hos vores naboer i Tyskland, hvor sangen i 2018 strøg ind på den tyske airplay-hitliste.

- Jeg gik jo sådan set bare og håbede på, at sangen ville gøre det muligt for mig at komme i gang herhjemme. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi drømt om, at det her ville ske, fortalte Hugo Helmig dengang.

Hør 'Please Don't Lie' her:

0:00

Selvom 'Please Don't Lie' altså har en del år på bagen, er det første gang, at sangen er at finde på listen over de mest succesfulde sange i udlandet.

Koda kalder selv i sin rapport Hugo Helmigs plads på listen for "bemærkelsesværdig".

Det er nemlig første gang i flere år, at en ny sang gør sin entré på listen, der ellers ofte har bestået af mange af de samme gengangere.

Alene på Spotify er 'Please Don't Lie' blevet hørt over 31 millioner gange. (Foto: © SAMY KHABTHANI)

Lukas Graham dominerer i toppen

Og gengangere, dem er der skam også rigeligt af på den dugfriske hitliste.

I toppen finder vi Lukas Graham, der med numrene 'Love Someone' og '7 Years' indtager første- og andenpladsen. Det er femte år i træk, at kæmpehittet '7 Years' er at finde i listens top.

På tredjepladsen troner hitmagerne i Aqua og deres 24 år gamle plastikbasker 'Barbie Girl', mens dj og 'X Factor'-dommer Martin Jensen runder top fem af med sit verdenshit 'Solo Dance'.

Listen dækker over sange, der er lavet af mindst ét medlem af Koda.

Se hele listen her:

 1. 1

  Lukas Graham - 'Love Someone'

 2. 2

  Lukas Graham - '7 Years'

 3. 3

  Aqua - 'Barbie Girl'

 4. 4

  Hugo Helmig - 'Please Don't Lie'

 5. 5

  Martin Jensen - 'Solo Dance'

Lukas Grahams kæmpehit '7 Years' har ligget i top to på listen over danske sange med succes i udlandet hvert år siden 2016. I 2016, 2017 og 2019 toppede sangen listen, mens sangen 'Love Someone' - også af Lukas Graham - i 2020 fik væltet '7 Years' af pinden. (Foto: © NTB Scanpix, Scanpix)

Hårdt år for musikbranchen

I 2020 udbetalte Koda i alt 344 millioner i rettighedskroner til sine medlemmer.

Af dem gik blot ti procent til kvindelige musikere, sangskrivere og andre rettighedshavere - det til trods for, at kvinder udgør 19 procent af organisationens medlemmer.

Generelt har 2020 - ikke overraskende - været et hårdt år for den danske musikbranche, og hos Koda faldt omsætningen samlet med fem procent.

Særligt hårdt ramt var områderne for koncerter, baggrundsmusik på restauranter m.m. og biografer, der alle var ramt af nedlukninger. Her så man i 2020 et fald i indtægterne på hele 74 procent.

Der er dog også noget at fejre. Rapporten afslører nemlig, at der i 2020 blev registreret hele 79.985 nye sange af organisationens medlemmer.

Der er altså med andre ord masser af ny musik at ryste hofterne til, når koncertlivet herhjemme snart så småt forventes at åbne igen.