Hør Danmarks officielle OL-sang: Dansk rockband hylder atleterne

Carpark North og DR Pigekoret står bag Danmarks officielle sang til årets OL i Tokyo.

Rockbandet Carpark North og DR Pigekoret er gået sammen om at skabe lyden af sommerens OL i Tokyo. (Foto: © Thomas Skou, DR)

Hvordan føles det at stå der på startlinjen, inden du skal forsøge at lave dit livs kraftpræstation, mens hele verden ser på?

Det er den følelse, som rockbandet Carpark North sammen med DR Pigekoret har forsøgt at indkapsle i sangen 'Vi kommer alle et sted fra', der er Danmarks nye officielle OL-sang, og som netop er udkommet.

For efter at være blevet udskudt sidste år, er der nu kun 17 dage til OL-faklen i Tokyo bliver tændt.

Selvom du måske stadig går rundt og hører 'Re-Sepp-Ten' på repeat i disse dage, så er det altså også ved at være tid til at varme op til mere end to ugers OL-præstationer.

Og det gør man bedst ved at sende en tanke til det bagland, der har været afgørende for, at de knap hundrede danske OL-deltagere er kommet så langt i deres sportsliv.

Det mener i hvert fald forsanger og guitarist Lau Højen, der har skrevet sangen med tanke på netop de folk, der har været med til at skubbe atleterne til at præstere deres bedste.

- Det er helt exceptionelle sportsudøvere, der må have haft mange afgørende øjeblikke i deres liv. Og det, synes jeg, var helt vildt inspirerende og smukt: at de stod på skuldrene af de mennesker, der har skabt og gjort dem til det, de er, fortalte han tirsdag i radioprogrammet 'Sommermorgen på P3'.

Hør sangen her:

0:00

Selv har Lau Højen også haft en masse lærere, der har "gjort en kæmpe forskel" i hans liv, fortalte musikeren desuden i radioprogrammet.

Og det er disse øjeblikke, han sammen med resten af Carpark North og DR Pigekoret nu har forsøgt at sætte musik på med den officielle sang.

- Da vi skrev sangen, forestillede vi os de rørende billeder af Sara Slott (dansk løber) og Pernille Blume (dansk svømmer), da de kom over målstregen på land og i vandet ved sidste OL.

- Jeg kunne pludseligt se – måske fordi jeg nu selv er far til to små piger – den kamp, de må have gået igennem for at stå lige dér. Menneskelig og ultrafokuseret skønhed, udtaler Lau Højen desuden i en pressemeddelelse.

Netop løberen Sara Slott har de talt med i forløbet omkring sangskrivningen.

- Vi spurgte hende, hvordan det føltes at stå på stadion, inden man skal løbe 400 meter. Alt blev stille omkring hende, forklarede hun. Og det eneste, hun kan høre, når hun løber allerbedst, er hendes eget åndedrag.

- Og dét, syntes jeg, bare var helt vildt poetisk – og selvfølgelig noget, der skulle med i sangen, uddybede han i 'Sommermorgen på P3'.

- Jeg synes, det er en vildt fed sang, som forhåbentlig kommer til at danne soundtracket til et succesrigt OL for Danmark, udtaler Chef de mission for det danske OL-hold, Søren Simonsen, i en pressemeddelelse. (Foto: © Thomas Skou, DR)

Hylder fællesskabet

Lau Højens vokal får ikke lov til at stå alene i den nye OL-sang. Hele DR Pigekoret akkompagnerer ham, hvilket den kunstneriske leder for koret, Anne Karine Prip, er mere end begejstret for.

- Der ligger et virkelig stærkt og inspirerende samarbejde bag tilblivelsen af 'Vi kommer alle et sted fra'. Gennem en periode, hvor både sporten og kulturen har været stærkt udfordret af corona-pandemiens mange udfordringer, har det været utrolig meningsfuldt for os i koret at finde sammen med spillere fra både sportens og musikkens verden om et projekt, som netop hylder fællesskabet og vores fælles rødder.

- Det er værdier, som i forvejen er helt centrale for DR Pigekoret, tilføjer hun.

Men sangen er ikke kun til baglandet. Håbet er også, at sangen kan være med til at give atleterne et ekstra skub, når de står der ved startlinjen, fortæller Lau Højen:

- Jeg ser for mig, at atleterne står i Japan, hører sangen og mærker deres hjemland og alle dem, der fik dem frem til dette punkt. Og så drømmer jeg om, at der bliver spundet en tråd imellem os, tilskuerne og atleterne.

Og hvordan det kommer til at gå i Tokyo, er han i øvrigt ikke i tvivl om:

- Jeg tror, Danmark vinder OL, grinede han i 'Sommermorgen på P3'.