Hun blev dræbt af en fan for 25 år siden: Nu hyldes populær sanger i ny serie

Den mexicansk-amerikanske sanger Selena, som har inspireret verden over, er hovedpersonen i Netflix-serie.

Selena var en mexicansk-amerikansk sangerinde, der inspirerede mennesker over hele verden. Hun døde som 23-årig, og nu bliver hendes historie fortalt i en ny Netflix-serie. (© Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

Er du også for nylig stødt på sangeren Selena og tænkt, hvem hun mon er?

Nej, vi mener ikke Selena Gomez, men den Grammy-vindende musiker Selena, der blev kendt for at forene Amerika - både syd og nord - med sin musik tilbage i 80'erne og 90'erne.

Hun blev kun 23 år og har været død længere tid, end hun nåede at leve på jorden - men noget tyder på, at hun alligevel er mindst lige så interessant nu, som hun var dengang.

25 år efter Selenas død har Netflix nemlig lanceret serien 'Selena - The Series', der omhandler hendes liv.

Serien fortæller historien, fra da hun var en lille pige med et stort sangtalent, til hun rejste rundt med sit familieband i hele Nord- og Sydamerika og fik folk til at synge og danse til latinamerikanske rytmer - og på tragisk vis blev dræbt af en fan.

Stjerner som Drake, Beyoncé og Cardi B er i dag blandt hendes stadig store fanskare, der er blevet hejst en bronzestatue til ære for hende, og så er det faktisk anden gang, at hendes liv bliver fortalt på det store lærred - første gang var i filmen 'Selena' fra 1997 med Jennifer Lopez i hovedrollen.

Og Selena har da heller ikke en helt typisk livshistorie. Det latinamerikanske sangtalent nåede at inspirere mennesker over hele verden, inden hun blev dræbt i 1995.

Lyt til Selenas første store hit, 'Como La Flor', som også er med i serien, mens du læsere videre:

0:00

Men hvem var hun egentlig?

Læs fem ting om Selenas - desværre korte - liv og karriere herunder:

1

Udgav første album som 13-årig

Bandet Selena y Los Dinos bestod hen ad vejen af 11 forskellige medlemmer. Blandt andet Chris Pérez, der var guitarist i bandet. Selena og Chris Pérez dannede par og blev gift i 1992. (© Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

Hvor de fleste børn måske går med reklamer eller hjælper til med husholdningen for at tjene lidt ekstra lommepenge, brugte Selena allerede som ni-årig i stedet sin fritid på at optræde på sine forældres restaurant i Texas sammen med sine to ældre søskende.

De gik under bandnavnet Selena y Los Dinos, hvor Selena sang, hendes storebror Abraham spillede bas, og storesøster Suzette spillede trommer.

Bandet lavede musik i stilen "tejano", som er en fusion af mexicansk, europæisk og amerikansk musik. Musikstilen blev en stor del af bandets identitet, og Selena blev senere kaldt "dronningen af tejano" - selvom hendes far til en start måtte lære hende spansk, der udgør en stor del af "tejano"-stilen. Hun talte nemlig primært engelsk på det tidspunkt.

Gæsterne på restauranten må dog have kunnet lide, hvad de hørte, for bandet udgav deres første album i 1984 - da Selena var 13 - på et mindre pladeselskab, og det blev starten på den unge sangers succes.

De udgav hele seks album i løbet af 80'erne og vandt flere priser inden for musikstilen "tejano", som på det her tidspunkt begyndte at sprede sig uden for Nord- og Sydamerika.

Selena y Los Dinos udgav albummet 'Dulce Amor' i 1988 - der endte med at blive bandets sidste - og det var det, der skulle til, for at Selenas talent for alvor blev opdaget. Hun blev spottet af pladeselskabet EMI Latin og underskrev kort efter en pladekontrakt som soloartist.

Inden længe havde hun både succes i fødebyen Texas og i Mexico, og Selena-feberen spredte sig hurtigt videre til latinamerikanere i USA, så til hele Sydamerika og til sidst til hele USA - og resten af verden.

2

Blev kaldt "den mexicanske Madonna"

Selenas fjerde soloalbum, 'Selena Live!', vandt i 1994 en Grammy for 'Bedste mexicansk-amerikanske album'. Dermed blev hun den første kvindelige "tejano"-artist til at vinde i den kategori. (© Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

Da Selena var 18, begyndte det for alvor at tage fart. Hun udgav sit første selvbetitlede soloalbum, hun fik sit eget logo - Selena i skråskrift -, som hun selv syede på alle sine outfits til sine sceneoptrædener og blev lidt af et ikon.

På grund af sin latino-inspirerede stil, eksotiske dance moves, kraftfulde stemme, der sang spansk, og sine ofte sexede outfits med glimmer og kavalergang, begyndte mange at referere til hende som "den mexicanske Madonna".

Og så blev Selena også hurtigt en rollemodel for især unge mennesker, der voksede op mellem to kulturer - ligesom Selena selv.

Til trods for en på papiret amerikansk opvækst var det nemlig vigtigt for hende at holde fast i sine latinamerikanske rødder, som hun ikke forsøgte at maskere i hverken sit sprog eller sit udtryk.

- Selena er stadig den eneste latinamerikanske rollemodel, som jeg har kunnet relatere til. Det, jeg beundrer mest ved Selena, er, at hun uden problemer kunne have en succesfuld karriere i to kulturer. Jeg har selv haft svært ved at balancere mine to kulturer hele mit liv, har en fan, som selv er født i Mexico men vokset op i USA, udtalt.

Også musikjournalisten Jessica Roiz, som har fulgt Selenas karriere tæt, siden hun fire år gammel, og selv er fra Latinamerika, har fundet stor inspiration i sangeren gennem tiden. Det har hun skrevet om på Billboard:

- Hun inspirerede mig til at følge mine drømme, være nede på jorden, omfavne begge kulturer og altid tro på, at det umulige er muligt.

- Hendes musik var og er stadig broen, der forbinder mennesker af alle aldre, racer og kulturer. Hendes arv ses stadig på musik-toplisterne, på sociale medier, på vægmalerier på gaderne, i tøjkollektioner og makeup-mærker som et eksempel på et sandt latinamerikansk ikon i popkulturen.

3

Blev dræbt af formanden for sin egen fanklub

Én af de sidste gange, Selena optrådte, var i Houston, Texas, hvor hun havde et ikonisk lilla sæt på, som efterfølgende er blevet sådan, mange fans husker hende. Derfor blev hun også begravet i tøj i samme farve. (© Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

I starten af 90'erne var Selena blevet en rigtig berømthed. Hun blev booket som skuespiller til flere roller, hun blev ansat som talskvinde for store mærker, og så åbnede hun to butikker, der solgte hendes eget tøjdesign med sten og pailletter.

Men hendes liv og karriere fik en brat og tragisk afslutning.

I 1991 insisterede en ivrig fan på, at hun ville starte en fanklub for Selena. Yolanda Saldívar blev forkvinde for klubben, som havde til formål at hædre Selena og hendes arbejde.

Tre år senere blev hun forfremmet til manager af en af Selenas butikker, men efter kort tid begyndte Selena og hendes team at mistænkte superfanen for at stjæle penge fra butikken.

I samråd med Selenas far og manager Abraham Quintanilla Jr. besluttede Selena sig for at fyre Yolanda Saldívar. Det faldt ikke i god jord hos Yolanda Saldívar, og de to kvinder mødtes foran et hotel i Texas på fanens initiativ, fordi hun eftersigende havde nogle papirer, Selena skulle have.

Og på hotellet om morgenen den 31. marts 1995 blev Selena skudt af en revolver i ryggen af Yolanda Saldívar - blot to uger før sin 24-års fødselsdag.

Hele den latinamerikanske verden var i dyb sorg, og mange af hendes fans rejste langt de efterfølgende dage for at besøge hendes butikker, hendes hjem eller gerningsstedet for at mindes den afdøde stjernesanger. Mange tusinder verden over så med, da der blev sendt live fra Selenas begravelse.

Mediernes dækning af hendes død er senere blevet sammenlignet med, da Elvis Presley og John Lennon gik bort i henholdsvis 1977 og 1980.

4

Hyldes af stjerner

Stjernemusikere som Drake, Cardi B og Beyoncé har gennem tiden vist med t-shirts, sange og i interviews, at de også beundrer og er inspireret af den afdøde sangerinde. (© Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

Måske har du ikke selv hørt Selenas musik før, men det har nogle af tidens største stjerner.

Stjernerapperen Drake postede på Instagram i 2015 et billede af sig selv i studiet iført en t-shirt med Selena på. Og han er bestemt ikke den eneste stjerne, der er blevet set i sådan en t-shirt. Også Diplo, Selena Gomez og Lady Gaga har vist deres sympati og støtte til Selena med et print på maven.

Rapperen Cardi B har gennem tiden heller ikke lagt skjul på, at hun finder inspiration hos den afdøde sanger.

I marts sidste år efter et show i Selenas hjemby, Texas, lagde Cardi B en video på Twitter, hvor hun står ved siden af et billede af Selena i en rhinstens-bh og en glitrende lilla jakke på væggen. I videoen fortæller hun, at hun havde været meget nervøs for at skulle optræde foran 75.000 mennesker, men efter hun så billedet, fik hun mod til at gå på scenen og optræde.

- Det her outfit var inspirationen til 'Please Me'. Jeg elsker dig, siger Cardi B i videoen til Selena på væggen og begynder at synge den afdøde sangers sang 'Como La Flor'.

Beyoncé er også at finde blandt Selenas stjernefans. Queen B er selv fra Texas og har faktisk set Selena i et shoppingcenter for mange år siden, før hun selv fik sit gennembrud.

- Da jeg voksede op i Houston (i Texas), lyttede jeg til hende i radioen. Jeg hørte hendes album, selvom jeg ikke helt vidste, hvad hun sang om, men det hjalp mig meget i studiet. Jeg synes, hun var en legende, og jeg beundrer hende, har Beyoncé udtalt i et interview med Hola!.

5

En dag, et museum og en statue

Tæt på det sted, Selena er vokset op, er der blevet opført en statue i bronze for at mindes hende. Den er placeret på kysten i Texas, så hun står og kigger ud over vandet. (© Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

Siden sin død er Selena blevet hædret over hele verden, men særligt hendes fødestat Texas har gjort en ære i at mindes hende. Det gjorde de faktisk allerede lige efter hendes død.

Efter den massive opmærksomhed ved hendes begravelse og blot to uger efter, hun gik bort, erklærede den daværende guvernør i Texas George W. Bush hendes fødselsdag den 16. april for "Selena Day".

I mere end 25 år har beboerne i Texas hvert år den 16. april sat hendes sange på for at huske, hvilken indflydelse den unge kvinde havde på "tejano"-musik, mexicansk-amerikansk kultur og ikke mindst Texas.

Også i gadebilledet i Texas kan man finde spor af Selena rundt omkring. Helt ud til kysten i staten står en statue i bronze af Selena i fuld størrelse, der bliver kaldt Selena's seawall. Den blev opført i 1997, og stadig 25 år efter hendes død besøger omkring 30.000 mennesker hvert år statuen for at mindes hende.

Og hvis man kommer til Texas som Selena-fan, så skal man nok heller ikke gå glip af Selena Museum. Den afdøde sangers familie startede det i 1998, efter fans havde sagt, at de manglede et sted at mindes hende.

På museet kan du se mange af hendes glitrende kostumer, hendes Grammy-statuette, hendes røde Porsche og komme i tilbage til tiden, hvor hun rejste verden rundt med sin "tejano"-musik og inspirerede mennesker verden over.

FacebookTwitter