Hun erobrede Boogie-listen som 17-årig, men forsvandt så: Her er teenagestjernen Stacie Orrico i dag

I dag har 'Stuck'-sangerinden helt trukket sig fra musikbranchen.

(© Pressefotos / Grafik: Christian Ellegaard)

Harmonika og hjertesorger. Det lyder ikke umiddelbart som opskriften på et hit, vel?

Ikke desto mindre var det akkurat de ingredienser, der var i spil, da sangerinden Stacie Orrico tilbage i 2003 storhittede verden over med sangen 'Stuck'.

Teenagestjernen var kun lige fyldt 17 år, da hun fik sit store, internationale gennembrud, og singlen stormede ind på hitlister over hele verden - også i Danmark.

Men bag det succesfulde ydre kæmpede den kristne sangerinde en indre kamp med at finde sin plads mellem det kommercielle og kirken.

Stacie Orrico voksede nemlig op i et stærkt troende hjem og havde stærke rødder i det kristne musikmiljø. Ikke altid noget, der harmonerede lige godt med tilværelsen som Amerikas næste hyperkommercielle popprinsesse.

Få hele historien bag Stacie Orricos enorme succes, og hvad der egentlig blev af teenagestjernen, her.

Skal du lige have genopfrisket megahittet 'Stuck'? Så hør det her:

0:00

Fra kirkesanger til kommerciel superstjerne

Stacie Orrico startede sin musikkarriere som barn og underskrev sin første pladekontrakt som 12-årig. Talentspejdere fra et pladeselskab havde set hende optræde på en kristen festival i hjemstavnen Colorado og så muligheder i den unge sangerinde.

I 2000 sendte hun som bare 14-årig sit første album 'Genuine' på gaden, som blev en stor succes i det kristne musikmiljø i USA. Stacie Orrico blev faktisk så populær, at hun allerede året efter fik æren af at varme op for pigegruppen 'Destiny's Child' på deres amerikanske turné.

Selvom 'Genuine' var en kristen plade, passede lyden på sange som 'Don't Look At Me' fint ind i tidens r&b-agtige poptrend. Hør den her:

0:00

Cheferne hos det store, amerikanske pladeselskab Virgin havde også fået øje på den unge sangerinde, og de havde besluttet sig for, at de ville forsøge at gøre Stacie Orrico til den næste store popsucces.

Det harmonerede dog ikke helt med Orricos rolle som kristen kirkesangerinde, så selvom Stacie Orrico faktisk allerede var i fuld gang med at indspille sit næste album – endnu et kristent ét af slagsen - blev projektet skrinlagt, og en stor del af sangene blev skrottet til fordel for en mere poppet og mainstream lyd.

Resultatet blev albummet 'Stacie Orrico', som skulle vise sig at blive startskuddet til et stort - om end noget kortvarigt - popeventyr for den unge sangerinde.

Stacie Orrico i musikvideoen til 'Stuck', der tilbragte mange uger på 'Boogie-listen'. (Foto: Screenshots fra YouTube / Grafik: Christian Ellegaard)

Det perfekte 'Boogie'-hit

Førstesinglen 'Stuck', en hårdtslående popsang om ulykkelig kærlighed, blev et pænt hit i hjemlandet USA, men det var særligt i Europa, at nummeret for alvor satte ild til hitlisterne.

Herhjemme strøg sangen ind på den danske singlehitliste, hvor den peakede på en fjerdeplads, og den tilhørende musikvideo sikrede sig endda en andenplads på tv's 'Boogie-listen' - kun slået af rockgruppen Evanescence og deres kæmpehit 'Bring Me To Life', som i flere uger holdt Orrico væk fra listens førsteplads.

- Sangen fik rigtig god medvind på 'Boogie-listen', og det tror jeg helt sikkert er en af grundene til, at sangen fik så stor succes herhjemme, forklarer radiovært Mads Gundersen, der i programmet 'Absolute Absolute Music' på P7 Mix har nørdet musik fra 90'erne og 00'erne.

- Musikvideoen var den perfekte 'Boogie'-video, fordi den talte så meget til målgruppen. Den foregår på en skole og et teenageværelse, som ungdommen kunne relatere til. Vi, der så 'Boogie', var jo vant til at smide skoletasken i gangen og sætte os foran skærmen, så den passede perfekt ind i vores univers, forklarer Mads Gundersen.

Andensinglen '(There's Gotta Be) More To Life' blev også en pæn succes herhjemme, hvor den peakede på en 12. plads på den danske hitliste, og hos vores norske naboer scorede sangen endda en andenplads på den norske singlehitliste.

I USA var det faktisk andensinglen, der for alvor satte Orrico på poplandkortet, og der er det den dag i dag netop '(There's Gotta Be) More To Life' og ikke 'Stuck', som de fleste husker Stacie Orrico for.

Hør '(There's Gotta Be) More To Life' her, mens du læser videre:

0:00

Splittet på grund af kristen baggrund

Selvom popskuden for alvor havde fået vind i sejlene, så var den nyfundne succes dog ikke altid lige let at håndtere for det 17-årige stjernefrø. Nu stod hun nemlig med ét ben i den mainstream popverden og ét ben i det kristne musikmiljø, hvor hun havde sine rødder.

Stacie Orrico voksede op i et kristen hjem og brugte dele af sin barndom på at missionere i udlandet. Som barn boede hun blandt andet i en periode i Ukraine, hvor hun og hendes familie passede børn på et børnehjem. (Foto: Pressefoto og Amazon / Grafik: Christian Ellegaard)

- Jeg bryder mig ikke om udtrykket 'kristen musik', fordi det lyder som en særlig musikgenre. Men jeg er en r&b-kunstner.

- Teenagere er teenagere, og de kæmper med de samme problemer, uanset om de er buddhister eller ateister. Alle os teenagere forsøger at finde vores plads i tilværelsen, forklarede Stacie Orrico dengang i et interview med Stripes.com og uddybede sine synspunkter over for MTV samme år:

- Jeg er musiker og ja, jeg er en kristen musiker, men jeg laver musik om alle ting her i livet, ikke kun min tro. Jeg synger om min tro, mine forhold, de gode ting, jeg gør, mine fejltagelser… Alle den slags ting.

Alligevel følte dele af det kristne musikmiljø, at Stacie Orrico havde 'forrådt' dem og havde udvandet sin tro, efter at hun var begyndt at lave mere kommerciel musik.

Selvom sangerinden ikke var enig, så følte hun også selv til tider, at balancegangen mellem det kristne og det kommercielle var svær.

I 2003 snakkede Stacie Orrico med 'Boogie-værten' Huxi Bach om sin kristne barndom:

I et interview fra 2003 fortalte hun, hvordan hun havde talt med sin præst om, at hun nogle gange havde svært ved at medvirke i tv-programmer eller blade, hvis værdier hun ikke altid var helt enig i.

- Han svarede mig: "Ved du hvad, Stacie? Hvis Gud har planlagt, at musikken skal ske for dig, og at det her skal blive kæmpe-stort, så skal du gøre alt for, at det kommer til at ske". Og det var bare så sandt. Det er totalt i Guds hænder, sagde hun dengang.

Mads Gundersen forklarer, at da USA i forvejen har et stærkt forhold til religion, er kløften mellem det kristne miljø og resten af musikbranchen ikke nødvendigvis så stor, som man skulle tro. Men blandingen af popmusik og kirkegang har alligevel ofte formået at starte en debat.

- Når vi ser nogle, der åbent kalder sig kristne, som for eksempel laver metal eller slanger sig uden særlig meget tøj på, har det jo altid været interessant spørge: "Kan man virkelig gøre det der og stadig være kristen?". Men selvfølgelig kan man det - og det kan du i min verden også, hvis du er muslim eller hindu, siger Mads Gundersen og fortsætter:

- Jeg tror bare ikke, der stilles spørgsmål ved det, hvis du ikke er typen, der skilter med troen. Dér skilte Stacie Orrico sif lidt ud, fordi hun var så åben omkring sin tro.

Rejste til Afrika for at hjælpe aids-ramte børn

Kontroverser eller ej, så gik det godt for sangerinden. Hendes debutalbum 'Stacie Orrico' blev solgt i over 3,5 millioner eksemplarer verdensplan og blev i 2004 nomineret til en pris for 'Bedste pop/moderne gospel-album' ved Grammy Awards.

Men langsomt begyndte succesen at falme for Stacie Orrico.

De efterfølgende singler gjorde ikke noget stort væsen af sig, og det hele endte med, at Orrico i 2005 blev droppet af sit pladeselskab. Senere udsendte Orrico dog endnu et album, 'Beautiul Awakening', der heller ikke formåede at kaste meget succes af sig.

Måske inspireret af den faldende succesrate valgte Stacie Orrico i 2007 at lægge musikken på hylden og flyttede i stedet til Sydafrika, hvor hun arbejdede frivilligt med at hjælpe hiv- og aids-ramte børn.

I de efterfølgende år dukkede Orrico nu og da op som sangskriver for et par andre artister, spillede et par enkelte koncerter hist og her og udgav én enkelt jazz-sang. Men ellers tydede det meste på, at musikken efterhånden var et lukket kapitel for sangerinden.

Stacie Orrico udgav i 2006 singlen 'I'm Not Missing You', som også blev testet som bobler på 'Boogie-listen'. Hør den her:

0:00

Gjorde pludselig comeback - og så alligevel ikke

Indtil en efterårsdag i 2013, hvor en video pludselig dukkede op på sangerindens YouTube-kanal.

Frem på skærmen tonede Stacie Orrico siddende på en trappesten i sit nabolag i New York, mens hun talte direkte til kameraet.

Stacie Orrico annoncerede i 2013 i en video på YouTube, at hun var klar til at gøre comeback på musikscenen. (Foto: YouTube / Grafik: Christian Ellegaard)

- Folk spørger mig hele tiden: "Stacie, hvad har du lavet de seneste syv år?". Svaret er, at ligesom mange af jer andre har jeg levet mine 20'ere.

- Jeg har grublet over livet og haft dage, hvor jeg har været fuldstændigt forvirret omkring, hvem jeg vil være, og hvad jeg vil med mit liv. Men jeg har fået en masse åbenbaringer, som gør, at jeg nu - med så meget glæde i stemmen - kan sige, at jeg er tilbage i studiet og arbejder på en ny plade.

Ti år efter hun sidst havde domineret hitlister verden over, var Stacie Orrico altså klar med ny musik og lovede samtidig, at hun ville holde sine fans opdateret på arbejdsprocessen med det nye album.

Men albummet kom aldrig.

Her mere end seks år senere tyder intet på, at der skulle være ny musik på vej fra 'Stuck'-sangerinden. Udover ganske få koncerter lader det nemlig til, at Orrico igen har valgt at lægge musikken på is.

Og efter Mads Gundersens overbevisning, var det heller ikke, fordi der just ventede et stort comeback for Stacie Orrico rundt om hjørnet.

- Hvis vi taler om et comeback i den forstand, at en kunstner rejser sig til et niveau, som vedkommende havde engang eller sågar overgår sig selv, så ser jeg det ikke ske for Stacie Orrico.

- I mine øjne var hun en ungdomsstjerne, der havde pæn succes, men aldrig formåede at lave den der anden plade, der kunne have cementeret hendes stjernestatus. I dag ser det sgu ret sløjt ud for hende, siger han.

Stacie Orrico har dog ikke helt sluppet rampelyset. I ny og næ dukker hun stadig op på den røde løber, da hun er gift med skuespilleren Isaiah Johnson, som hun i dag har to børn med.

33-årige Stacie Orrico, som hun tager sig ud i dag. Her ses hun på den røde løber tidligere i år sammen med sin mand, skuespilleren Isaiah Johnson. (Foto: Getty Images / Grafik: Christian Ellegaard)

Er du kommet i det nostalgiske hjørne? Så dyk ned i musikken fra din ungdom her:

Facebook
Twitter