Hun følte sig uduelig - indtil en musiklærer ændrede alt: Nu synger Betty sig ind i hjerterne på anmeldere og fans

Som barn følte danske Betty Bass ikke, hun duede til noget. Nu roses hun for sit debutalbum og har fået sit første hit.

(Foto: Stefan Wessel © DR)

Betty Bass husker stadig ordret, hvad hendes musiklærer, Henrik, sagde til hende, da hun var allermest frustreret og ked af det.

"Hvis du ikke skal være sanger, er der ingen, der skal."

Det var dengang, hun følte, at hun ikke kunne lykkes med noget i skolen. Matematiktimerne var direkte nedslående, og de tyske gloser var en konstant prøvelse for den unge vejlenser.

Faktisk kæmpede Betty Bass stort set med alle de fag, der ikke var kreative, og hver gang, der var forældresamtale på skolen, kan hun kun huske én ting tydeligt; at hun græd.

Selvom hun virkelig prøvede at gøre sit bedste, blev det ikke meget bedre i skolen.

- Jeg var virkelig hård ved mig selv og følte mig dårlig og dum. Selv den dag i dag er det stadig min største frygt, at nogen synes, jeg er uintelligent. Jeg ved godt, at jeg ikke er det, men det sidder bare i mig endnu, fortæller hun.

Men da Betty Bass' musiklærer sagde de førnævnte ord, faldt det hele ligesom bare på plads i hende. Han havde jo ret – selvfølgelig var det musikken, hun skulle satse på.

- Jeg ved sgu ikke, om jeg havde givet op, hvis han ikke havde prikket lidt til mig. Jeg tror faktisk, at alle har brug for en som Henrik, der siger: "Det er det her, du skal bruge din energi på."

Siden har næsten alt, hun har rørt ved, haft noget at gøre med musik – og nu kan hun endda bryste sig af at have udgivet et helt album, 'Grown', der udkom for få uger siden.

- Skal der satses på en dansk upcoming musikkomet, vil jeg nok lægge mine penge på Betty Bass, skrev Gaffas anmelder i sin anmeldelse af albummet og kvitterede med fem stjerner.

- Jeg har altid vidst, at jeg gerne ville lave et helt album frem for en ep. Der er noget dejligt over at smide 16 sange på bordet, siger Betty Bass. (Foto: Stefan Wessel © DR)

Udgivelsen har Betty Bass det mildt sagt for vildt over.

- Det føles fuldstændigt vanvittigt. Jeg har det næsten, som om det ikke er sket – jeg føler, det er en vild drøm, jeg har arbejdet og tænkt på i to et halvt år, så det føles surrealistisk, at sangene er ude nu. Og at folk faktisk lytter til dem.

Lyt til Betty Bass' single 'Sideways', mens du læser videre:

0:00

'Ro på, mor!'

Musiklæreren Henrik er ikke den eneste voksne, der tidligt så, at Betty Bass kunne noget særligt med sin sang.

Også i Betty Bass' barndomshjem i boligblokkene på Nørremarken i Vejle har musikken altid været til stede.

For eksempel fik hun tit sunget igennem, når hun sammen med sin mor og to søskende dansede rundt i deres treværelses lejlighed til navne som Tracy Chapman, Aretha Franklin og Safri Duo.

- Min mor er den mindst musikalske, jeg kender, men hun elsker musik. Det flød altid med plader i vores hjem, og hun synger med på alt, selvom hun synger dårligt. Hun er meget fri, og det har altid været inspirerende for mig.

- Hun er også min største fan og taler allerede om, at jeg skal spille på Orange Scene engang. Ro på, mor, tilføjer Betty Bass og griner.

- Mange har skrevet til mig, at det er megafedt med mit kunstnernavn, og at det er godt fundet på, men det er jo bare mit navn. Det er sgu ikke fundet på! Nogle gange har jeg haft lyst til at hive sundhedskortet frem og sige: "Se, det er det, jeg hedder," siger Betty Bass. (Foto: Stefan Wessel © DR)

Moren gav hende derfor lov til først at komme på musikefterskole og dernæst tage en gymnasial uddannelse på HF Flow i Odense, hvor der er særligt fokus på musik og andre kreative fag.

Det første år stod Betty Bass og hendes mor derfor troligt op klokken fem om morgenen, så Betty kunne komme afsted med toget mod Odense, indtil hun som 18-årig flyttede hjemmefra og tættere på sin uddannelse.

Når hun tænker tilbage på teenageårene, er hun derfor mest af alt taknemmelig for alle dem, der har bakket op om hendes musikalske liv. På skolerne og derhjemme.

- Jeg er så glad for, at jeg har haft nogle voksne omkring mig, der har givet mig lov til at fejle og fokusere på de ting, jeg var god til, og som jeg elskede, siger Betty Bass.

Har skrevet sang om svær relation

En, der til gengæld ikke har været så meget til stede i Betty Bass' liv, er hendes far.

Ham har hun ikke haft ret meget at gøre med, siden forældrene gik fra hinanden, da hun var fem år gammel.

Skilsmissen var hård, og familien rykkede på et tidspunkt ind på et krisecenter. Derfor var det også først som teenager, at Betty Bass genoptog forbindelsen til sin far.

Udgivelsesdagen for 'Grown' var vild for Betty Bass: - Det var den mest sindssyge dag i mit liv! Jeg vågnede og gik ned i en afroshop for at få sat mit hår, fordi jeg skulle spille i Tivoli senere. Så tog jeg til lydprøve, fik sat gearet op, spillede i Tivoli og pakkede ned. Bagefter kørte mig og min pianist videre til et andet spillejob, inden jeg tog ud til mine venner og familie i et festlokale, hvor der var fest til næste morgen. (Foto: Stefan Wessel © DR)

Kontakten er dog stadig ret sparsom, selvom de gerne vil være noget for hinanden.

- Jeg har aldrig været sur på ham og har ikke brug for en undskyldning, men vi har bare svært ved at nå hinanden. Han er også en mand af få ord, og jeg er en kvinde af mange ord, så det clasher nogle gange lidt.

Til gengæld har hun skrevet en sang til ham, der er med på albummet, nemlig 'On The Run'.

Lyt til 'On The Run' her:

0:00

Betty Bass er i det hele taget ikke bange for at dele ud af sig selv eller alt det svære i sine tekster på albummet, der overordnet handler om at blive voksen – og om at navigere i voksenlivet.

I sangen 'The Sweet Role' synger hun for eksempel om at turde sige fra trods et konstant ønske om at please alle omkring sig, og i 'Fade' reflekterer hun over sin egen entré i musikbranchen, hvor planen er at forblive tro mod sig selv hele vejen.

- Der er så mange folk, der gerne vil fortælle dig, hvordan du skal gøre. Jeg er vildt taknemmelig over al den hjælp, jeg har fået, men nogle gange bliver det også lidt som larm. Det er fint, du har været i musikbranchen i 30 år, men jeg har også bare brug for at lave min ting, understreger Betty Bass.

Hitter på Spotify

Og nu står hun så her – med et album i hånden i eget navn og en sang, singleforløberen 'Sideways', der nu er afspillet over to millioner gange på Spotify.

Det er alt sammen meget overvældende, synes Betty Bass.

- Jeg ved ikke, hvad der foregår med den sang, men den har været heldig at komme med på nogle rigtig gode playlister. Man skal ikke undervurdere, hvor mange der faktisk lytter til Spotifys egne playlister.

- Det er lidt niche-agtigt at lave R&B herhjemme, så jeg havde ingen idé om, hvordan det ville blive taget imod. Jeg føler lidt, det er et sats, men det er det, jeg altid har haft lyst til at lave, så det er et rush, at folk synes, det er fedt, siger Betty Bass. (Foto: Stefan Wessel © DR)

'Sideways' lå i flere måneder på den café-venlige 'Chill Hits' med seks millioner følgere, fortæller hun stolt.

- Jeg tror også, nogle spillesteder bruger den som ventemusik. Jeg hørte i hvert fald 'Sideways' i Vega (spillested i København), da jeg stod og ventede på at se en koncert sidste år. Mine veninder og jeg gik helt amok – "Det er jo min sang!" genfortæller Betty Bass og peger begejstret op mod loftet, som om der hang en stor højtaler deroppe.

Sådan ser Betty Bass' albumcover til 'Grown' ud. Billedet er i øvrigt taget i hendes barndomsby Vejle. (© Wild North Music)

Så selvom barndommens svære matematikopgaver og grammatik-nedture stadig sidder i hende, er det ikke længere det, der fylder i hendes selvbillede.

I dag laver Betty Bass nemlig lige det, hun drømmer om.

Alligevel tør hun endnu ikke håbe på for meget på én gang.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal håbe på, for jeg havde nærmest ikke regnet med noget, og modtagelsen af pladen har været virkelig overvældende. Så jeg håber bare, at folk bliver ved med at lytte, og at jeg kan komme ud at synge sangene for folk.

Betty Bass' næste koncert er i øvrigt netop i barndomsbyen Vejle, når hun spiller til Vejle Alive 2. juli.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk