Hun storhittede på Boogie-listen i 00'erne, men så forsvandt hun: Hvad blev der af Nelly Furtado?

Popsangerinden Nelly Furtado trak sig helt væk fra scenen i en længere periode.

(© Pressefoto)

Kan du huske Nelly Furtado?

Den canadiske sangerinde med de portugisiske aner var en af 00'ernes største hitmagere, og med sange som 'I'm Like A Bird', 'Turn Off The Light' og 'Maneater' sad hun solidt på hitlisterne op gennem det nye årtusinde.

Men så blev der pludselig stille, og de sidste par år er det ikke meget, man har hørt den til storhittende sangfugl.

Sangerinden trak sig nemlig fra musikbranchen i en længere periode og dukkede først for få år siden igen op i rampelyset.

Her får du hele historien om Frk. Furtado, storhedstiden i 00'erne, og hvad den populære sangerinde laver i dag.

Nelly Furtado, som hun så ud i sin 'I'm Like a Bird'-periode. (© Pressefotos)

Blev hurtigt radioens darling

Det var med debutalbummet 'Whoa! Nelly' fra 2000, at verden blev introduceret for Nelly Furtado, der hurtigt blev radioens darling med den sårbare single 'I'm Like a Bird'.

Hør 'I'm Like A Bird' her:

0:00

Også radiovært og popekspert, Sandie Westh, fik allerede dengang øjnene op for Nelly Furtado.

- Jeg elsker Nelly Furtado, og jeg elskede Nelly Furtado, da hun kom ud. Hun har en unik stemme, og du kan altid høre, når det er hende, siger popekspert og radiovært på P7 Mix Sandie Westh om den canadiske sangfugl.

Pladen blev fulgt op af albummet 'Folklore', som var inspireret af folkemusik og lydene fra Portugal, hvor sangerinden har rødder.

Gennemgik en 'seksuel renæssance'

Men i 2006 kom der nye boller på hitsuppen. Nelly Furtado droppede folkemusikken og lejrbålsguitaren til fordel for en mere R&B-inspireret og hårdtslående lyd.

Sangerindens manager foreslog, at hun hyrede hitmageren Timbaland til sit kommende album. Sammen skabte Nelly Furtado og Timbaland en ny, 'beskidt' og klubvenlig form for popmusik.

Timbalands blanding af elektronisk musik, R&B og beats var opskriften på succes, og pladen 'Loose' sprøjtede hits ud i stride strømme: 'Maneater', 'Promiscuous', 'Say It Right' og 'All Good Things (Come To And End)' toppede alle hitlisterne i midten af 00'erne.

Hør nummeret 'Promiscuous' fra albummet 'Loose' herunder:

0:00

'Loose' viste samtidig en ny side af Nelly Furtado. Væk var singer-songwriter-attituden og pigen med frikadellefrisuren. Nelly Furtado var blevet voksen og kunne spise mændene levende.

- Jeg gennemgik en slags seksuel renæssance. Jeg var lige blevet færdig med at amme min datter, jeg var 26-27 år, min krop var anderledes, og jeg tænkte: 'Wow, jeg er en kvinde nu, jeg er ikke en pige længere', sagde Nelly Furtado til Refinery29 i 2017.

Nelly Furtado, da hun hittede med sit 'Loose'-album. (© Pressefotos)

En udvikling, som er meget typisk i popbranchen, forklarer Sandie Westh.

- Det er den klassiske fortælling, at når man lancerer en kvinde i musikbranchen, skal alle helst kunne lide hende. Hun skal være pigernes veninde, men også sød, så drengene kan lide hende. Det var det samme med Britney Spears.

- På et tidspunkt får de nok af det image og skaber et andet billede af sig selv.

Brød sammen på scenen

I kølvandet på succesen med 'Loose' drog Nelly Furtado ud på en storstilet verdensturne, men de mange koncerter skulle vise sig at blive skæbnesvangre for sangerinden.

Medieeksponeringen, endeløse dage i en tourbus med sin lille datter og et tærende langdistanceforhold blev for meget for hende.

- Jeg fik et nervøst sammenbrud. Jeg var på 'Loose'-touren, og min datter var med. Jeg var både mor og sangerinde på touren. Jeg var fuldstændig udkørt, fortalte Nelly Furtado til Nova100 i 2017.

- En aften på scenen gik det pludselig op for mig, hvor stresset jeg var. Jeg græd mig igennem de første to sange. Jeg tog en pause fra musikken og tog hjem. Jeg indså, at det at være hjemme og sammen med min familie var, hvad jeg søgte.

Nelly Furtado blev interviewet om sit album 'Folklore' og sit forhold til sladder i musikprogrammet 'Boogie' i 2003. Se indslaget herunder:

Også forholdet mellem Nelly Furtado og Timbaland fik sig nogle alvorlige skår, og selvom 'Loose'-pladen solgte mere end 12 millioner eksemplarer over hele verden, arbejdede de to aldrig sammen igen.

- Timbaland følte, at jeg ikke var taknemmelig, så kom vi ind i en åndssvag diskussion, fordi vi havde nogle juridiske stridigheder, vi ikke var enige om. Da han blev gift i 2008, kunne jeg ikke komme. Der var en masse små ting, som førte til ødelæggelsen af vores forhold, sagde Nelly Furtado til The Fader i 2016.

I årene efter udgav Nelly Furtado et par plader mere, som dog ikke gjorde det store væsen af sig. Sangerinden besluttede derfor i 2012 at trække sig tilbage til hjembyen Toronto og tog en pause fra musikbranchen.

Lysten til at vaske sit eget tøj

Men så en dag - ud af det blå - kom Nelly Furtado-singlen 'Islands of Me' i 2016.

Hør nummeret herunder:

0:00

Nelly Furtado var tilbage, men hvor havde hun gemt sig i de forgangne år?

Sangerinden blev skilt fra sin mand gennem otte år, lydteknikeren Demacio 'Demo' Castellon, i 2016, og samtidig stoppede hun et længerevarende samarbejde med sin manager.

Det gav sangerinden en trang til at gøre sit liv mere simpelt.

- Jeg droppede ikke musikken, men jeg droppede at have flere bolde i luften på samme tid. Jeg tænkte: 'Jeg skal til at gøre mit eget badeværelse rent og vaske mit eget tøj'.

- Jeg tror, at jeg forsøgte at destillere mit liv en smule. Jeg havde levet mit liv i overhalingsbanen, siden jeg var 19. Gennem simplificeringen af mit liv fandt jeg glæden i kunsten igen, sagde Nelly Furtado til Digital Spy i 2016.

Nelly Furtado som hun ser ud i dag. (© Pressefotos og screenshots fra musikvideo)

Pausen fra musikbranchen gav Nelly Furtado en tiltrængt, nyfunden kreativitet og blod nok på tanden til at udgive albummet 'The Ride' i 2017, som skildrer hendes vej tilbage til sig selv.

- Albummet handler om erkendelser. Jeg ville ikke være omringet af løgne længere; jeg vil kræve sandheden fra folk omkring mig og fra mig selv. Det handler om, at drømme ikke altid matcher virkeligheden, og hvordan man kommer ud på den anden side, sagde Nelly Furtado til Refinery 29 i 2017.

Pladen var dog ikke nogen stor succes. Albummet peakede på en 76. plads på den canadiske hitliste, og sneg sig også - med nød og næppe - ind på den tyske og schweiziske Top 100.