'Hun stråler som aldrig før': Taylor Swift vælter sig i ros for uventet album

Taylor Swifts nye surprise-album 'Evermore' bliver mødt med - næsten - udelt begejstring.

To folk-album på fem måneder - er det for meget? Ikke ifølge Taylor Swift, som står bag - og heller ikke ifølge en lang række anmeldere. (Foto: Beth Garrabrant)

2020 har mildest talt været et år ud over det sædvanlige.

Også for Taylor Swift, som i den grad har formået at få det bedste ud af året, de fleste af os nok helst bare vil have overstået.

I sommer sprang hun ud som folk-stjerne med albummet 'Folklore' - efter ellers at have udgivet det ene succesfulde popbrag efter det andet. Siden har hun toppet hitlister, slået rekorder, scoret seks Grammy-nomineringer og vundet en Danish Music Award.

Fredag fulgte hun - næsten ud af det blå - op med det, hun selv har kaldt et søsteralbum til 'Folklore', albummet 'Evermore', som at dømme ud fra den foreløbige modtagelse bliver soundtracket til manges juleferie.

Siden udgivelsen er det nemlig ikke gået stille for sig. Den amerikanske stjernemusiker dominerer blandt andet den globale top 50-liste på Spotify, ligesom hun forventes at toppe albumhitlisten i både hjemlandet USA og i Storbritannien, når listerne bliver opdateret næste gang.

Lyt til 'Willow', som indtil videre er det mest afspillede nummer fra Taylor Swifts nye album på Spotify:

0:00

Og selvom man måske kan fristes til at tro, at flere efterhånden har fået rigeligt Taylor Swift de seneste 15 måneder, hvor hun har udgivet ikke mindre end tre album, er det ikke tilfældet.

Det ser nemlig ud til, at Taylor Swift endnu engang imponerer anmeldere i både ind- og udland.

'En karantæneboble vi ikke vil poppe'

Hos det amerikanske musikmagasin Rolling Stone tildeler man 'Evermore' 4,5 ud af 5 stjerner og kalder det både "fremragende", "forfriskende" og et "velkomment skridt i en mere moden retning" for den nu 31-årige stjerne.

Rolling Stone bemærker desuden, at der er blevet plads til flere eksperimenter og mere variation, end der var på søsteralbummet fra i sommer. Sandsynligvis fordi den store succes har givet en større frihed til at prøve ting af.

Amerikanske Variety kalder albummet "Taylor Swifts andet fantastiske album i 2020":

- Titlen 'Gold Rush' (sang på albummet) er et udtryk, der passende beskriver, hvad der rent kreativt er sket for en sanger, der indspillede sit andet fantastiske album i 2020, mens hun signerede omkring en milliard kopier af det første. […] Denne specifikke karantæne-boble er muligvis en, vi ikke vil poppe.

Taylor Swift optrådte med sangen 'Betty' ved Country Music Awards i Nashville, Tennessee i USA i september. (Foto: ACMA2020 © Getty Images)

Det amerikanske medie A. V. Club kalder sågar 'Evermore' endnu bedre end 'Folklore'.

Hos britiske The Guardian giver man albummet fire ud af fem stjerner og roser Taylor Swifts skift fra mainstreampop og hen i en mere alternativ retning, som ikke virker forceret. Anmelderen er dog ikke entydigt begejstret:

- Ikke alt på albummet virker, men tilsammen viser 'Folklore' og 'Evermore' Swifts evne til at skifte form og hendes sanges evner til at rejse mellem genrer på en overbevisende måde: For en lockdown-overpræstation er det meget imponerende.

Sitrer og stråler som aldrig før

Herhjemme i Danmark har de nye toner fra Taylor Swift også sneget sig ind i anmeldernes hjerter. Her høster hun blandt andet fire og fem stjerner i henholdsvis Soundvenue og Gaffa.

- Det er tydeligt, at Swift selv er fuldstændig opslugt af sin nye måde at skrive sange på, og hendes stemme og tekster sitrer af energi som aldrig før. […] Der er ingen tvivl om, at det er en flot tidlig julegave i sin egen ret. Albummet fortsætter, hvad 'Folklore' startede, og selv om timingen kan diskuteres, kan man ikke komme uden om, at musikken stråler, skriver Sofie Kock Aukdal i Soundvenue.

I Gaffa fremhæver Nanna Jenner Jensen samarbejdet med blandt andre Bon Iver og Haim som nogle af albummets højdepunkter.

Lyt til Haim-samarbejdet 'No Body, No Crime' fra det nye album her:

0:00
Tidligere i år vandt Taylor Swift prisen for 'Best Solo Act in the World' ved NME Awards. (Foto: Dave J Hogan © Getty Images)

Hos Politiken er man dog mere lunken. Her høster 'Evermore', som bliver kaldt lidt unødvendigt, tre hjerter med en opfordring til Swift om at gå på juleferie.

Hvad de alle kan blive enige om, er dog, at Taylor Swift i hvert fald ikke har spildt sin tid under coronapandemien.

Og foruden at udgive både 'Folklore' og 'Evermore' med kun få måneders mellemrum er amerikaneren i gang med at genindspille sine gamle sange for selv at have rettigheder til sin musik.

Hvad fremtiden ellers byder på for Swift, der efterhånden må kunne holde juleferie med god samvittighed, er endnu uvis, som hun selv skriver i albummets prolog:

- Jeg har ingen idé om, hvad der vil komme bagefter.

Facebook
Twitter