Hun toppede hitlister og trak overskrifter for ulovligt ægteskab - men for 20 år siden sluttede R&B-ikons storhedstid brat

Aaliyah døde i en ulykke for 20 år siden, men den unge sanger nåede i den grad at sætte sit præg på musikscenen.

(Foto: © Fred Duval, Getty Images)

Det var ikke kun Hollywood, men hele verden, der blev efterladt i chok for 20 år siden. For én af de største, unge stjerner var blevet slukket. I en alder af blot 22 år.

- 45.000 mennesker blev stille. Det var vanvittigt, fortalte rapperen Ludacris tilbage i 2001.

Han var midt i en koncert i Los Angeles den lørdag aften, da han fik den triste besked, som han gik på scenen og overgav til sit publikum: At Aaliyah, prinsessen af R&B, ikke længere ville synge.

Aaliyah Dana Haughton - eller bare Aaliyah - havde været på Bahamas for at filme en musikvideo. Flyet var knap nok lettet, da det styrtede ned og endte i en tragisk ulykke, der kostede den unge sanger og otte andre livet.

Det viste sig senere, at der var mere vægt på flyet, end det kunne bære – og at piloten havde spor af alkohol og kokain i blodet.

Den alvorlige ulykke efterlod et stort hul på den internationale R&B-scene.

For trods sin unge alder havde Aaliyah allerede haft en karriere i syv år, og med udgivelsen af sit tredje album, 'Aaliyah', bare halvanden måned før sin død, var hun blevet spået en endnu større karriere.

- Hun var på vej mod status som superstjerne. Aaliyah var tydeligvis en artist, der havde talent, sagde Johnny Walker, en dengang toneangivende pladeselskabschef, lige efter Aaliyahs død.

Der var ingen tvivl om, at hele verden hyldede Aaliyah som prinsessen af R&B for 20 år siden. Men hvorfor taler vi stadig om hende i dag?

- Man bliver en legende, lige så snart man bliver utilgængelig, siger Mads Gundersen, der er radiovært på P6 Beat.

- Aaliyahs storhedstid var lige inden, hun døde. Hun havde en eksponentielt stigende kurve. Hendes første album gik platin og solgte flere millioner eksemplarer. Hendes andet album solgte det dobbelte af det. Og det tredje album solgte så dobbelt så meget som det andet album, uddyber han.

Aaliyah dominerede hitlisterne, da hun levede. Hun blev kendt som prinsessen af R&B. (Foto: © Sal Idriss, Getty Images)

Aaliyah dominerede hitlisterne og musikscenen med hits som 'Try Again', 'One in a Million', 'Back & Forth' og 'More Than a Woman'. Men hun blev også et omdiskuteret navn for sit ulovlige ægteskab med sin første producer, sangeren R. Kelly, da hun selv blot var et barn.

Og nu er hun igen aktuel, efter hendes musik – oven på lang tids interne stridigheder – er havnet på streamingtjenesterne.

Derfor skruer vi tiden tilbage og fortæller hele historien om Aaliyahs storhedstid – en tid, hvor børnestjerner regerede og blev til prinser og prinsesser på musikscenen – og om tiden efter hendes død, der blev præget af succes, men også stridigheder og retssager.

Optrådte i talentshow og debuterede som 15-årig

Aaliyah var kun ti år, da spotlyset blev rettet mod hende, og hun trådte ud på scenen foran rullende kameraer.

Det amerikanske talentshow 'Star Search' havde allerede kørt i flere år, og op igennem 90'erne skulle det vise sig, at stjerner som Britney Spears, Justin Timberlake og medlemmerne af Destiny's Child begyndte deres karrierer med mikrofoner i hånden på showets scene, da de endnu bare var børn.

- 90'erne var et underligt wonderchild-årti, hvor man dyrkede børn. Der var sindssygt mange børnestjerner på tv. Havde du deltaget i 'Star Search' og senere blev til noget, skulle det stå på cv'et, at du havde været med i showet, fortæller Mads Gundersen.

Aaliyah – der både havde sunget i kirkekor og til bryllupper – var allerede et talent som tiårig, da hun medvirkede i talentshowet og sang nummeret 'My Funny Valentine'. Hun vandt ikke, men var stadig begejstret for at have været med:

- Det var en fantastisk oplevelse – det var et show, som jeg virkelig har set op til, har hun udtalt om oplevelsen.

Aaliyah var ti år, da hun i 1989 optrådte i tv-programmet 'Star Search', som også Britney Spears, Justin Timberlake og medlemmerne af Destiny's Child har medvirket i. Hun er ikke med på billedet. (Foto: © ABC Photo Archives, Getty Images)

Selvom det ikke blev Aaliyahs store gennembrud, fik hun en pladekontrakt to år efter.

Det var hendes onkel, Barry Hankerson, der åbnede døren ind til musikkens univers. Han ejede pladeselskabet Blackground Records, som Aaliyah blev en del af. Og her involverede onklen producer og sanger R. Kelly i projektet.

R. Kelly blev Aaliyahs mentor og producer på debutalbummet 'Age Ain't Nothing but a Number', der udkom i maj 1994. Et album, som Mads Gundersen kalder for en "uskyldig, kælen R&B-lyd" og som kastede hits som 'Back & Forth' og 'At Your Best (You Are Love)' af sig.

- Man kan godt høre, at det er en teenager på albummet. Det var ungdomsmusik og en meget blød form for R&B, siger Mads Gundersen.

Blev ulovligt gift

Samarbejdet skulle dog i tiden efter vise sig at vække stor opsigt for andet end hits.

For R. Kelly producerede og skrev ikke bare hele albummet. Titlen fik pludselig en helt anden, bogstavelig betydning. I august samme år viste det sig nemlig, at R. Kelly og Aaliyah var blevet gift.

Der var bare ét problem: R. Kelly var 27 år, mens Aaliyah var 15 år og mindreårig, og derfor burde ægteskabet slet ikke have været muligt. Så hvordan kunne det ske?

Det kunne det, fordi R. Kelly bestak en embedsmand til at udstede et falsk ID til Aaliyah. Derfor stod der på deres vielsesattest, at Aaliyah var 18 år. I retssagen mod R. Kelly, der kører lige nu, har R. Kellys turnémanager bekræftet, at han betalte embedsmanden 500 dollar for at udstede det falske ID.

Lyt til 'Back & Forth' fra Aaliyahs debutalbum, mens du læser videre:

Ægteskabet blev angiveligt indgået, fordi R. Kelly troede, at Aaliyah var gravid. Så for at undgå eventuelle sigtelser for at have haft sex med en mindreårig – i USA skal man nemlig være 18 år – var det løsningen.

Men da Aaliyahs familie et par måneder senere opdagede, at den 15-årige pige var blevet ulovligt gift med R. Kelly, fik de ægteskabet annulleret. Siden benægtede Aaliyah, at de to havde været gift, og hun talte aldrig om tiden med R. Kelly.

Bruddet med R. Kelly betød dog ikke bare en ændring i hendes privatliv, men også i hendes musik.

Strøg ind på hitlisten med 'beskidt' lyd

Kun to år efter sit debutalbum og det skandaløse, ulovlige ægteskab kom Aaliyah tilbage på hitlisterne. Hun fik et helt nyt hold, og bag hende stod nu blandt andre sangskriverne og producerne Timbaland og Missy Elliott.

- Aaliyah fjernede sig fra R. Kelly og blev Timbaland og Missy Elliotts projekt. Timbaland fremhæver stadig Aaliyah som sit første store musikalske projekt og som det første, han blev succesfuld med, fortæller Mads Gundersen.

Det betød et stort skifte i hendes musik, og da hendes andet album, 'One in a Million', udkom i 1996, slog hun tonerne an for en ny R&B-lyd.

Salget af Aaliyahs musik eksploderede efter hendes død. Hun kom til at betyde meget for R&B-scenen. (Foto: © Michael Ochs Archives, Getty Images)

- Der var stor forskel på flødemusikken fra debutalbummet med R. Kelly og så det nye "dirty" univers, som Timbaland repræsenterede på albummet, han producerede, siger radioværten.

Den "dirty", mere futuristiske og elektroniske musik vandt frem i midten af 90'erne og kom til at dominere lyden herfra og i begyndelsen af 00'erne. Og Aaliyahs foregangsalbum er siden blevet kåret som ét af de 500 bedste album nogensinde af magasinet Rolling Stone.

- Det her album viser den pige, jeg har været de seneste to år. Jeg er 17 år nu, så jeg er vokset på mange måder, og det viser det her album, fortalte hun selv om udviklingen i sin musik.

- Jeg elsker al slags musik, og jeg vil gerne være kendt som en sanger, der kan lave alt. Jeg vil gerne have, at folk ser mig som en kunstner, der kan synge al slags musik, tilføjede hun.

Sprang ud som model og skuespiller

Selvom Aaliyah kun var 17 år, da hun udgav sit andet album, var hun samtidig allerede godt i gang med at ekspandere sit univers.

Hun blev model og frontfigur for tøjmærket Tommy Hilfiger, og hendes tøjstil med korte toppe og baggy jeans gik hånd i hånd med den mere sexede R&B-lyd, hun nu repræsenterede.

Aaliyah blev et modeikon og model. Her står hun sammen med Andy Hilfiger til et Tommy Hilfiger-modeshow. (Foto: © KMazur, Getty Images)

Samtidig kastede hun sig ud i skuespil og landede i år 2000 en af hovedrollerne i filmen 'Romeo Must Die'. I et interview med Beyoncé på den røde løber til MTV Movie Awards samme år fortalte hun om sin begejstring for skuespillet.

- Jeg var virkelig nervøs, men jeg er også meget glad, for det er noget, jeg har ønsket i virkelig lang tid – så det er virkelig fedt endelig at kunne lave det skifte, sagde hun.

Det fik Aaliyahs popularitet til at stige endnu mere.

- Hun var et multitalent. Det der med både at være skuespiller, model og sanger, det var helt vildt for verden, siger Mads Gundersen.

I forlængelse af filmen udgav Aaliyah sangen 'Try Again', der blev til ét af hendes allerstørste numre. Og året efter, i juli 2001, udkom sangerens tredje album med den simple – og i dag noget symbolske – titel, 'Aaliyah'.

Det blev nemlig det sidste, verden hørte fra Aaliyah.

Halvanden måned efter udgivelsen var hun midt i optagelserne til musikvideoen til singlen 'Rock the Boat', da hendes liv sluttede i den tragiske ulykke på vej hjem fra Barbados.

Med ét eksploderede Aaliyahs musiksalg, og i årene efter vandt hun en række musikpriser som et bevis på, hvor meget den 22-årige sanger betød for R&B-scenen.

- Hun blev spillet helt vildt meget i radioen efter sin død. Det er kynisk, men i musikkens verden sælger død – når kunstnere dør, stiger deres salgstal, siger Mads Gundersen.

Musikbranchen og fans sørgede over Aaliyahs tidlige og tragiske død. (Foto: © KMazur, Getty Images)

Aaliyahs store eftermæle

I disse uger bliver der igen skrevet en hel del om Aaliyah. Det skyldes ikke kun, at R. Kelly-retssagen er begyndt, og at det er 20-året for hendes død.

Tidligere på måneden annoncerede Aaliyahs onkel og manager, Barry Hankerson, nemlig, at han ville udgive hele hendes musikalske katalog på streamingtjenesterne. Indtil nu har meget af Aaliyahs musik ikke været at finde digitalt.

Den beslutning har udløst en strid mellem onklen og Aaliyahs bo og efterladte, der har trukket overskrifter verden over.

Men i fredags kunne fans endelig åbne deres streamingtjeneste og lytte til 'One in a Million'-albummet, og også hitsangerens tredje album er på vej, har Barry Hankerson oplyst til Billboard. Han har angiveligt samtidig planer om at udgive et album med uudgivede numre med Aaliyah.

- Jeg er ked af, at det har taget så lang tid, men når du mister et familiemedlem så uventet, tager det tid at bearbejde sorgen. Vi besluttede at udgive Aaliyahs musik for at holde hendes eftermæle i live, lyder det fra Barry Hankerson.

Samtidig sørger andre kunstnere for stadig at minde verden om, hvor stor en R&B-sanger Aaliyah var, fortæller Mads Gundersen.

- Timbaland fremhæver hende, når han optræder live. Og for ni år siden udgav ASAP Rocky sangen 'Fuckin' Problems', der bygger på et sample af et uudgivet Aaliyah-nummer. Det er et anerkendende nik til Aaliyah, siger radioværten.

Lyt til 'One in a Million' fra Aaliyahs andet album af samme navn, mens du læser videre:

Drake tilslutter sig også rækken af kunstnere, der hylder prinsessen af R&B.

- Aaliyah har nok haft den største indflydelse på min karriere. Hun lærte mig, at der er en bestemt måde at lave musik på, så det kan blive anerkendt af en masse mennesker, har Drake udtalt tilbage i 2011.

Og noget tyder på, at fans verden over stadig hænger ved. I skrivende stund har sangeren 2,7 millioner lyttere om måneden på Spotify.

Mads Gundersen er heller ikke i tvivl om, at Aaliyah stadig huskes som et R&B-ikon, fordi hun døde på toppen af sin karriere.

- Hendes eftermæle er selvfølgelig stort på grund af hendes tidlige død og ikke mindst på grund af R. Kellys retssag, der fylder i pressen, fortæller Mads Gundersen.

- Men vi taler stadig om Aaliyah, fordi hun var god. 'Try Again' og 'More Than a Woman' vil man stadig kunne høre på et dansegulv.

Aaliyah døde som 22-årige for 20 år siden, men hendes musik får nu lov til at leve videre på streamingtjenesterne. (Foto: © Catherine McGann, Getty Images)