Hun var verdens største popstjerne: Men hvorfor kæmper Katy Perry med at komme på hitlisterne i dag?

Katy Perry er aktuel med et nyt album, men hun er ikke længere så interessant som tidligere, mener popekspert.

(Foto: Neil Lupin © Getty Images/Vecteezy)
(Foto: Neil Lupin © Getty Images)

Året er 2010. Du tænder for radioen, og ud strømmer ordene: "Do you ever feel like a plastic bag blowing through the wind?".

Nummeret, der fylder dine øregange, er Katy Perry-hittet 'Firework'.

Med megahits som 'California Gurls', 'Teenage Dream' og 'Firework' er Katy Perry på toppen af sin karriere. Hun ligger nummer ét i store dele af verden, og 'Teenage Dream', det Grammy-nominerede album, hvor førnævnte hitparade er at finde, sælger mere end seks millioner eksemplarer på verdensplan.

Nå ja, og så er 'Teenage Dream' det eneste album - ud over Michaels Jacksons 'Thriller' -, der formår at kaste hele fem førstepladser af sig på den berømte Billboard-singlehitliste.

Med sin massive succes kan Katy Perry med rette betegnes som verdens største popstjerne, mens kolleger som Lady Gaga, Beyoncé, Rihanna og Taylor Swift blot kan se misundeligt til.

Men lad os så spole tiden ti år frem.

Året er nu 2020. Gaga kan prale af en Oscar, Beyoncé har igen-igen ramt plet med Disney-succesen 'Black is King', Taylor Swift slår rekorder med surprise-pladen 'Folklore', hos Rihanna ruller millionerne ind takket være makeup-mærket Fenty Beauty, og hos Katy Perry... Tja. Lad os bare sige, at vinden ikke længere får føromtalte plastikpose til at blafre helt på samme måde som tidligere.

- Hypen er helt klart mindre omkring Katy Perry i dag, og hun er ikke længere så interessant, som hun var engang, mener radiovært og popekspert Mads Gundersen om Perry, der fredag udgav sit sjette album 'Smile'.

Men hvorfor er mange af os egentlig blevet så ligeglade med Katy Perry? Og kan den farverige sangerinde igen overtage popherredømmet, eller er hendes dage på toppen ovre?

Katy Perry, som mange måske stadig husker hende. Her ses hun i 2010 iført sin blå paryk, der var fast inventar i sangerindens garderobe for ti år siden. (Foto: Gregg DeGuire © Getty Images)

Manglende succes udløste depression

Siden hun fik sit store gennembrud med den - dengang - frække hitsingle 'I Kissed a Girl', har Katy Perry cementeret sig som en af vor tids mest succesfulde popstjerner.

Omkring udgivelsen af Perrys femte album, 'Witness' fra 2017, begyndte luften dog langsomt at gå af ballonen.

Hør nummeret 'Chained to the Rythm' fra 'Witness'-pladen her:

0:00

Trods en storstilet reklamekampagne, hvor Katy Perry blandt andet tilbragte fire dage i et Big Brother-agtigt hus fuld af kameraer, hvor hendes gøren og laden i de efterfølgende 96 timer blev streamet live på nettet, formåede 'Witness' aldrig at nå samme højder som Perrys tidligere værker.

Før udgivelsen af 'Witness' havde alle Perrys album kastet mindst én Billboard-førsteplads af sig, men albumsingler som 'Swish Swish' og 'Bon Appetit' fik ikke samme succes som tidligere singler, og kun nummeret 'Chained to the Rythm' var oppe at kysse listens Top 5 for en stund.

- For en artist, der er ti år inde i sin karriere, klarede 'Witness' sig egentlig okay. Men Katy Perry har bare været så kæmpestor, at vi let kommer til at holde hende op mod hendes tidligere bedrifter. Hun har optrådt til Super Bowl, hun har lavet numre, som har streamet helt vildt, hun har slået rekorder - og det niveau er svært for hende at opnå igen, siger Mads Gundersen.

Den manglende succes med 'Witness' ramte Katy Perry hårdt, og hun udviklede med egne ord en "klinisk depression" i kølvandet på den musikalske fuser.

- Mit hjerte blev knust, fordi jeg - uden at vide det - lagde så meget værdi i offentlighedens reaktioner, og offentligheden reagerede ikke på den måde, som jeg havde regnet med... Det knuste mit hjerte, fortalte Katy Perry i 2018 til australsk Vogue.

Katy Perry på scenen under promoveringen af sit album 'Witness' fra 2017 - et album, der kommercielt ikke levede op til Perrys egne forventninger. - Den oplevelse fik mig ud af den her onde cirkel af at være en virkelig desperat, hungrende popstjerne, der følte, at jeg skulle være nummer ét hele tiden, har sangeren sagt om pladens manglende succes. (Foto: Rich Fury © Getty Images)

Kæmpefan: ' Jeg kan godt se, hvilken vej det går for Katy'

I dag er Katy Perry takket være terapi, medicin og støtte fra sin kommende ægtemand, skuespilleren Orlando Bloom, kommet på fode igen. Det slår hun også fast på nummeret 'Smile', der er førstesinglen fra det nye album af samme navn.

"Jeg må sige, det er længe siden, men jeg har endelig fået mit smil tilbage," synger Perry på nummeret, hvor hun også sender en kærlig tanke til sin tidligere kommercielle og personlige nedtur med ordene: "Fik et stykke med ydmyghed, det ego-eftertjek reddede mit liv".

Lyt til titelnummeret fra Katy Perrys nye album 'Smile' her:

0:00

Én af dem, der har fulgt Katy Perry gennem både op- og nedture, er 34-årige Ronnie Tiemroth.

Han er selverklæret Katy Perry-kæmpefan og har de seneste ti år, siden udgivelsen af kæmpehittet 'California Gurls', fulgt sangerinden tæt.

- Katy betyder rigtig meget for mig. Hendes musik tiltaler mig som ingen andres, og så er hun bare en rigtig show woman, der er svær ikke at blive draget af, siger Ronnie Tiemroth og fortsætter:

- Hun er god til at føre sig frem, og hendes koncerter, musik og udseende er altid ret storslået - og nogle gange lidt over grænsen. Det er ikke, fordi hun tropper op i en kødkjole som Lady Gaga, men hun er ikke bange for at klæde sig ud og skille sig ud fra de andre kvindelige popstjerner, siger Tiemroth, der er så stor fan af sangerinden, at han har lagt krop til hele seks Katy Perry-inspirerede tatoveringer.

Men selvom Ronnie Tiemroth støtter trofast op om sit store idol, har også han bemærket, at Perrys stjerne er falmet en smule på det seneste.

- Jeg kan godt se, hvilken vej det går for Katy, så jeg håber da, at det nye album kan få noget ekstra opmærksomhed. Men for at være ærlig, så tror jeg ikke, hun kan få den samme succes, som hun har oplevet førhen. Tiderne har skiftet, og jeg tror ikke, hendes sukkersøde pop passer ind i den lyd, folk gerne vil høre i dag, siger han.

Ronnie Tiemroth har i alt seks Katy Perry-inspirerede tatoveringer. Han vil gerne have flere, men hans kone har sagt stop. (Foto: PRIVATFOTO)

Færdig med at være en 'desperat' popstjerne

Radiovært Mads Gundersen tror også, det kan blive svært for Katy Perry at genvinde det momentum, der i storhedsdagene gjorde hende til én af verdens største popstjerner.

- Jeg forudser ikke det store comeback for Katy Perry i en nærliggende fremtid. Jeg tror, at hun har en fanbase, som altid vil følge hende, og hun skal nok kunne sælge billetter til sine koncerter, men jeg tror ikke, der er mange unge, der lige graver den nye Katy Perry-cd frem af egen fri vilje, siger Mads Gundersen og fortsætter:

- Men jeg ville faktisk også være ret overrasket, hvis hun stadig var lige så stor, som hun var for otte-ti år siden. Vi blev fodret så massivt med Katy i en årrække, at jeg tror, folk har haft – og måske stadig har – brug for en pause.

Skal man tro både popeksperten og kæmpefanen, venter der altså ikke et stort comeback for Katy Perry rundt om hjørnet.

Hendes sukkersøde pop er ude af trit med tidens trends, de store hits er udeblevet, og offentligheden lader til at have nået et mætningspunkt efter i flere år at være blevet nærmest tvangsfodret med Katy Perry og hendes vanvittigt populære sange.

Men måske er det faktisk også helt okay, at Katy Perrys dage på toppen er ovre.

Ifølge sangerinden selv betyder hitlistesucces og salgstal nemlig ikke længere lige så meget for hende, som de gjorde engang.

Det kommercielle flop med pladen 'Witness' lærte nemlig Katy Perry en vigtig lektie, som har givet hende et nyt syn på sit liv som global superstjerne.

- Den oplevelse fik mig ud af den her onde cirkel af at være en virkelig desperat, hungrende popstjerne, der følte, at jeg skulle være nummer ét hele tiden. Nu føler jeg, at jeg kan lave musik og være mere flerdimensionel som artist – og også som menneske, har Katy Perry for nylig udtalt i et interview med radioværten Howard Stern og uddybede til L.A. Times:

- Jeg er taknemlig over, at jeg er ude af det intense ræs, det er at være så populær i ti år i træk.

Katy Perry fødte 26. august sit og kæresten Orlando Blooms første barn, men graviditeten har ikke holdt den vordende mor fra ivrigt at promovere sit nye album. Her ses hun ved en digital koncert under coronakrisen tidligere i år. (Foto: Shein © Getty Images)
Facebook
Twitter