Husker du hende fra X Factor? Nu er Azilda tilbage med ny musik - og et særligt budskab på Black Friday

Azilda Kaputu vandt 'X Factor' i 2016 som en del af duoen Embrace. Nu laver hun musik i eget navn og kæmper for at sætte fokus på sorte artister.

(Foto: Cassandra Oseni)

I dag er det for mange ikke bare en hvilken som helst fredag.

Det er dagen, der kan få det til at gibbe i enhver tilbudsjæger, mens indkøbskurvene fyldes af rabatter, der ville få selv Dyne-Larsen til at gøre store øjne. Black Friday.

Men mens der bliver handlet til den helt store guldmedalje, vil den 25-årige sanger Azilda Kaputu give Black Friday en helt ny betydning.

I dag udgiver hun singlen 'Green Light', og det er ikke tilfældigt, at det netop er på Black Friday, sangen udkommer.

Selvom dagen med de mange tilbud intet har tilfælles med sorte menneskers vilkår og rettigheder, så vil Azilda alligevel bruge årets Black Friday til at sætte fokus på netop det - både med udgivelsen af sin egen sang, men også med en opfordring til at lytte til andre sorte stemmer på den danske musikscene.

- Det er jo også dagen efter den amerikanske Thanksgiving, som handler om at være taknemmelig og huske på, hvad der er vigtigt. Det glemmer man hurtigt dagen efter, så derfor vil jeg gerne bruge den her dag på noget, der er vigtigt, som at sætte fokus på sorte artister, forklarer Azilda Kaputu.

- Vi er jo black every Friday, tilføjer hun grinende.

Du kan høre 'Green Light' med Azilda her:

0:00

Manglede nogen at spejle sig i

Selvom Azilda Kaputu griner, kan hun fortælle om mange ubehagelige oplevelser med at være sort kvinde i Danmark.

Hun har blandt andet oplevet, at ingen vil sidde ved siden af hende i bussen, at fremmede har spyttet efter hende på gaden, og at mænd kommenterer på hendes læber i byen, fortæller hun.

I den vestjyske by Holstebro, hvor hun er vokset op, manglede hun et fællesskab med andre, hun kunne spejle sig i. Der var ingen i hendes klasse, der lignede hende, og når hun prøvede at fortælle om sine oplevelser, og at hun følte sig anderledes, så forstod folk ikke, hvad hun mente.

Hun havde også svært ved at tro på, at der skulle være plads til en som hende i det danske mediebillede. Og dén opfattelse vil hun nu gerne være med til at ændre på for andre.

Du kan måske huske Azilda Kaputu fra 'X Factor'. Hun vandt nemlig sangkonkurrencen med sin søster Anilde Kaputu i 2016. De deltog under navnet Embrace. (Foto: Cassandra Oseni © Pressefoto)

Hun fandt selv et fællesskab, efter hun flyttede til København for nogle år siden. Og det har givet hende endnu mere mod på at skrive sange, som blandt andet er inspireret af hendes egen historie.

- Jeg vil gerne bruge min platform til at kæmpe for sortes rettigheder og give en stemme til dem, der ikke har nogen. Det betyder noget at kunne lave sange, som kan frigøre os som sorte kvinder og sætte vores egne beauty standards.

Vandt 'X Factor'

Da Azilda Kaputu gik i gymnasiet, blev hun pludselig et kendt ansigt. Ikke kun i hjembyen Holstebro, men i hele Danmark.

Sammen med sin søster, Anilde Kaputu, deltog hun nemlig i 2016 i 'X Factor', som de under navnet Embrace vandt.

Søsterduoen Embrace, da de vandt 'X Factor' i 2016. Siden skiftede de navn flere gange og endte med at hedde Kaputu, som er deres efternavn. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © DR)

Det var her, hendes musikkarriere startede - på godt og ondt, fortæller hun. For selvom det var fedt at opleve 'X Factor' indefra, var det svært, når fremmede mennesker pludselig havde en holdning til og idé om, hvem hun var.

- Min søster og jeg har snakket om, at 'X Factor' er som at have en ekskæreste. Det er en del af fortiden, som man ikke slipper væk fra. Det var fedt dengang, men man gror også væk fra det og har brug for at være sig selv på et tidspunkt.

Det er også en af grundene til, at Azilda Kaputu nu er gået solo og laver musik i sit eget navn.

- Min søster og jeg blev ramt af livet. Hun er blevet mor til to, og jeg er flyttet til København, fordi jeg havde brug for at frigøre mig fra at være hende, der ikke turde springe ud i ting, siger hun.

Fri i København

Netop sangen 'Green Light' er inspireret af oplevelsen med at blive kendt fra 'X Factor' og at flytte væk fra Holstebro. For både sangkonkurrencen og opvæksten i Vestjylland har været med til at sætte Azilda Kaputu i en boks, som hun havde svært ved at finde sig selv i.

- I 'X Factor' var jeg den søde flygtningepige, som altid sagde ja, fortæller hun.

- Og i min gamle hjemby kunne man ikke sige eller gøre noget, uden alle ville have en mening om det. Jeg havde brug for at være min egen person og finde mit sande jeg.

Sangen 'Green Light' er inspireret af Azilda Kaputus oplevelser med at blive kendt fra 'X Factor' og flytte fra hjembyen Holstebro til København. (Foto: Cassandra Oseni © Pressefoto)

Det gjorde hun i København. Her fandt hun det fællesskab, som hun havde savnet i hjembyen. Nu føler Azilda Kaputu, at hun kan være den, hun rigtigt er. Hun kan gå i det tøj, som hun har lyst til, og te sig som en tosse, som hun selv siger.

Og så er det også blevet nemmere at kunne kæmpe for de ting, hun synes er vigtige.

Hun har for eksempel været med til at stifte foreningen Afro Dane Youth. Her kan sorte danskere mødes i et fællesskab, hvor de kan dele oplevelser med at være sort og bo i Danmark.

- Jeg kan kæmpe mere for sortes rettigheder. Jeg har meget at sige - som den minoritet, jeg er en del af. Og det er vigtigt at sætte et større fokus på, hvordan vi kan komme frem og være mere ligestillede, både i musikbranchen, men også i livet.

FacebookTwitter