Husker du hitkongen Nelly? Her er rapperen med plasteret i dag

Retssager og sexanklager har sat en dæmper på 00'er-rapperens karriere.

(Foto: Pressefotos og screendumps © Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

- It's getting hot in here! So take off all your clothes!

Er du vokset op i 00'erne, så har du næsten med garanti skrålet med på Nellys kæmpehit 'Hot In Herre' fra 2002.

Det er ikke sikkert, du dengang havde regnet ud, at sangen faktisk ikke handler om dårligt indeklima eller en løbsk radiatortermostat, men uanset så holder rapperens sveddryppende hitbasker stadig den dag i dag.

Hør 'Hot In Herre', mens du læser videre:

0:00

Men siden storhedstiden i 00'erne er det ikke meget, vi har hørt fra fra den veltrænede r&b-charmør herhjemme. Derfor har vi fundet den store lup frem og gravet dybt i gemmerne for at finde svaret på, hvad der egentlig blev af den storhittende rapper.

Fik en hård start

Cornell Iral Haynes Jr., manden, som verden senere skulle lære at kende under kunstnernavnet Nelly, blev født i 1974 og voksede op i storbyen Austin i staten Texas.

I Nellys teenageår blev hans forældre skilt, og han flyttede sammen med sin mor til University City i Missouri, hvor han senere tog sine første skridt ud i musikkens verden.

Som 19-årig startede han sammen med en flok gymnasievenner rapgruppen St. Lunatics, der i 1997 formåede at få et mindre hit med sangen 'Gimme What Ya Got'.

(Foto: Pressefotos © Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

I 1999 sikrede Nelly sig en pladekontrakt hos Universal, men det var dog langt fra alle, der i første omgang var begjestrede for den nye dreng i rapklassen.

- Nelly er det perfekte eksempel på en artist, som meget få mennesker på pladeselskabet kunne lide, da jeg skrev kontrakt med ham. Da vi sendte den første plade rundt, var modtagelsen ekstraordinært negativ, fortalte plademanden Kevin Law til HitQuarters tilbage i 2002.

Men stemningen vendte dog hurtigt, da debutpladen 'Country Grammar' blev udsendt i 2000. Det er blandt andet her, vi finder et af sangerens største hits, 'Ride Wit Me', som han lavede sammen med rapperen City Spud - og hold lige fast i dét navn, for det kommer vi tilbage til om lidt.

Ifølge radiovært og popekspert Sandie Westh skyldes megen af Nellys succes i begyndelsen, at han bragte en ny og unik lyd til bordet.

- Nelly var rigtig stor i begyndelsen i 00'erne. Han formåede at mixe lyden af sydstatsrappen, som han udspringer fra, med det lidt mere poppede og nærmest country-inspirerede. Der var ikke andre, der lød som ham på det tidspunkt, siger Sandie Westh.

Hør 'Ride Wit Me' her, mens du læser videre:

0:00

Fik kæmpehit med Destiny's Child-stjerne

I 2002 udkom albummet 'Nellyville', og det var hér, Nelly for alvor cementerede sin status som en af det nye årtusindes største rap- og r&b-stjerner.

Den brandvarme single 'Hot in Herre' blev et stort hit over hele verden, men det var med nummeret 'Dilemma', en duet med Destiny's Child-stjernen Kelly Rowland, at karrieren for alvor tog fart.

Hør - eller genhør - kæmpehittet 'Dilemma' her:

0:00

- Dengang var det - ligesom i dag - ret populært at sætte rappere sammen med populære sangerinder, og der var Nelly og Kelly Rowland en virkelig stærk parring, forklarer Sandie Westh.

Sangen gik nummer ét i store dele af verden, og herhjemme peakede sangen på en andenplads på den danske hitliste. Nummeret er i dag fortsat et af både Nellys og Kelly Rowlands absolut største hits, og den er i skrivende stund blevet hørt mere end 250 millioner gange på Spotify.

Nelly og Kelly Rowland lavede sammen begge parters hidtil største hit, nummeret 'Dilemma'. (Foto: screendump © Grafik: Christian Ellegaard)

Samtidig er den tilhørende musikvideo, hvor Kelly Rowland i øvrigt - helt seriøst - fortsøgte at sende en sms gennem et excel-ark, i skrivende stund blevet set mere end 630 millioner gange på Youtube.

- Meget af succesen skyldes unægteligt sangens virkelig gode omkvæd. Og så har 'Dilemma' den der klassiske r&b-lyd fra start 00'erne, der var rigtig populær, og som mange artister bevægede sig i på det tidspunkt. Den passede godt ind i tiden, siger Sandie Westh.

Det betød plasteret på kinden

Udover de mange ørehængere og hans pumpede - og til tider olieindsmurte - overkrop, så havde Nelly ét særligt blikfang, som var svært at overse: Det hvide plaster på kinden.

I mange år var det hvide plaster trofast placeret på rapperen venstre kind, hver gang sangeren blevet fotograferet eller gav koncerter, og mange unge drenge forsøgte da også at gøre ham kunsten efter.

- Pludselig rendte der altså folk rundt i min hjemby på Bornholm med plastre på kinden. Plasteret var Nellys varemærke, og det er jo dét, man gerne vil opnå med den slags. Det ser jo virkelig dumt ud, men de formåede at skabe en trend, som folk hoppede med på, fortæller Sandie Westh.

Meningen bag det populære og spøjse accessory var der ikke mange, der kendte, men det skulle vise sig, at plasteret faktisk havde en helt særlig betydning.

Nelly bar i mange år et hvidt plaster på sin venstre kind. (Foto: screenshot © Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Ifølge flere medier begyndte Nelly i første omgang at bruge plasteret efter en basketball-skade, men efter såret helede, fortsatte rapperen med at bære plasteret til ære for sin ven, rapperen City Spud - ja, ham der rappede med på 'Ride Wit Me'.

City Spud, der lyder det borgerlige navn Lavell Webb, blev i 1999 dømt ti års fængsel for væbnet røveri, men Nelly mente, at Spud var uskyldig, og plasteret var angiveligt en hyldest til sin gamle ven.

Tanken var, at hver gang Nelly var i medierne, ville City Spud se plasteret og vide, at hans venner på den anden side af fængselsmuren støttede ham.

City Spud blev løsladt i 2009.

Reality-stjerne og sexanklaget

For Nelly fortsatte succesen i hjemlandet USA, hvor han scorede sig flere pæne hits, men herhjemme og i resten af Europa falmede rapperens stjernestatus langsomt.

Siden 'Nellyville' er det blevet til yderligere fem album og et hav af singler, men det er ganske få af rapperens sange, der har gjort sig bemærket herhjemme. I 2010 fik han dog et mindre verdenshit med ørehængeren 'Just a Dream', men ellers har der været langt mellem hits-snapsene for Nelly på dansk grund.

Hør 'Just a Dream' her, mens du læser videre:

0:00

Ifølge Sandie Westh kan Nellys manglede succes i Europa blandt andet skyldes, at han de sidste par år har søgt tilbage til sine countryrødder. Det har resulteret i Nelly-sange i selskab med navne som den amerikanske country-megastjerne Tim McGraw og gruppen Florida Georgia Line.

- Country er begyndt at blive mere populært herhjemme, men når Nelly pludselig blander rap og country sammen på den måde, så står vi danskere alligevel af. Den slags sange bliver ikke store hits herhjemme, siger Sandie Westh.

Og måske har rapperen også selv fået færten af en musikkarriere, der langsomt var ved at fordufte. I hvert fald har Nelly lystigt kastet sig ud i andre karriereudfordringer og har blandt andet medvirket i flere film og tv-serier.

Hans resumé tæller blandt andet en rolle i filmen 'The Longest Yard' fra 2005 og flere episoder af tv-serien 'CSI: NY'. I 2014 fik sangeren også sit eget realityshow, men programmet 'Nellyville' blev senere lagt i graven efter blot to sæsoner.

Rapperen har også flere gange lagt sig ud med lovens lange arm og blev blandt andet dømt for besiddelse af euforiserende stoffer i 2015.

I 2017 stod flere kvinder frem og anklagede Nelly for voldtægt og seksuelle overgreb. Flere af kvinderne politianmeldte Nelly, og én af kvinderne lagde også sag an mod sangeren, men siden hen er alle anklager og søgsmål blevet droppet.

Nelly, som han tager sig ud i dag. Rapperen har nu rundet de 44 år. (Foto: pressefoto © Grafik: Oliver Seppo Rasmussen)

Musikalsk fremtid er uvis

Det lader dog til, at kontroverserne kan have lagt en dæmper på sangerens musikalske eskapader.

Sidst, Nelly udgav et album, var i 2013, og selvom han de sidste par år sporadisk har udgivet nye sange, er det dog uvist, om der er et nyt album i vente fra den tidligere hjerteknuser.

- Måske kommer der et nyt album (...) Jeg ser det ikke som en vigtigt ting længere, sagde en kryptisk Nelly i 2015 til Big Boy Tv.

Nelly udsendte i 2018 singlen 'Freaky With You' sammen med rapperen Jacquees. Hør den her:

0:00

Ny musik eller ej, så formår Nelly stadig - trods sin svigtende hitrate - at trække folk til billetlugerne. De sidste par år har han spillet flere koncerter herhjemme; senest i 2017, hvor han gav koncert på spillestedet Vega i København. En koncert, der ikke begejstrede anmelderne, men alligevel formåede at trække publikum til.

- Han fyldte jo faktisk Vega, og det, synes jeg, vidner om, at der stadig er en plads til Nelly i musiklandskabet. Men det er klart, det er de gamle sange, der trækker folk til herhjemme. Vi kommer altså ikke udenom, at 'Hot in Herre' og 'Ride Wit Me' i den grad stadig holder i dag, siger Sandie Westh.

Facebook
Twitter