Hvad bliver årets helt store sommerhit? Her er 7 stærke bud - og 2 wildcards

Hitmagerne Gilli og Kesi kan meget vel blive soundtracket til årets danske sommer.

Skal man tro den musikalske spåkugle, bliver det muligvis Kesi (tv.) og Gilli (th.), der skal kæmpe om pokalen for årets danske sommerhit. (Foto: © Ritzau Scanpix)
Skal man tro den musikalske spåkugle, bliver det muligvis Kesi (tv.) og Gilli (th.), der skal kæmpe om pokalen for årets danske sommerhit. (Foto: © Ritzau Scanpix)

Bølgebrus. Hjem-IS-bilens ringen. En kold dåseøl, der bliver knappet op.

Lyden af sommer er mange ting.

Men har man først sagt dansk sommer, er man også nødt til at sige sige sommerhits. Hvert eneste år er der nemlig altid én sang, der formår at blive sommerens helt store basker og soundtracket til strandture, sommerhushygge og lange, dovne sommeraftener i solnedgangens skær.

Men hvad bliver mon årets store sommerhit? Det kan vise sig at være svært at spå om.

Ifølge Jonas Gülstorff, musiker og vært på programmet 'Sangskriver' på P3, er den klassiske opskrift på, hvordan et sommerhit opstår, nemlig i år kastet godt og grundigt op i luften.

- Meget er jo ikke, som det plejer at være den her sommer - særligt ikke når det kommer til musikken. Vi kan ikke gå til koncerter og dele musikken med hinanden, og de steder, hvor sådan et sommerhit normalt ville gro - festivalpladsen, campingområdet, nattefesterne - udebliver i år. Vi har ikke den setting, vi plejer, til at skabe et sommerhit, siger Jonas Gülstorff.

Derfor mener radioværten også, at det i år er vanskeligt at spå om, hvilken sang der bliver årets helt store hit.

- Man kan naturligvis kigge på, hvad der streamer godt og den slags, men i virkeligheden burde du jo været gået ned på campområdet på Roskilde Festival og lytte til, hvad der blev spillet dér. Der kan man tit blive overrasket over, hvad der egentlig hitter, men det element mangler vi i sagens natur i år.

Trods udfordringerne har vi på dr.dk/musik alligevel - bevæbnet med data, regneark og den helt store spåkugle - forsøgt at finde frem til, hvilke sange der kan vise sig at blive sommerens helt store hits.

Sådan gjorde vi

  • Vi har taget udgangspunkt i de danske sange på denne liste over potentielle sommerhits fra Spotify. Herefter har vi kigget på følgende:

  • Spotify-streams: Vi har regnet os frem til hver af de syv danske sanges gennemsnitlige antal daglige streams siden udgivelse.

  • YouTube: Vi har fundet den mest populære video (ofte en musikvideo eller lyric-video) for hver sang og udregnet det daglige antal visninger siden udgivelse.

  • Hitlisten: Vi har kombineret sangenes placering på Tracklisten for uge 24 samt hver af de syv sanges højeste placering på listen siden udgivelse.

  • Resultaterne af overstående er herefter lagt sammen for at finde frem til det bedste bud på årets store sommerhit.

Se resultatet af vores lille sommerundersøgelse - samt to ekstra sommerhit-wildcards - i listen herunder.

7. Calby - 'Burnout'

Bag kunstnernavnet Calby gemmer sig sangeren Mik Thybo.

Radiohittet 'Burnout' udkom allerede tilbage i november, men skal man tro algoritmerne kan nummeret med danske Calby alligevel vise sig at blive soundtracket til mange danskeres sommer.

Nummeret, som Calby skrev med udgangspunkt i en periode, hvor han kæmpede med slem angst, er i skrivende stund allerede blevet hørt tæt på 4,5 millioner gange hos streaminggiganten Spotify.

Hør 'Burnout' her:

6. Citybois & Kesi - 'Sol over København'

De to venner Thor Blanchez Farlov og Anthon Edwards Knudtzon har lavet musik sammen, siden de i 2015 stillede op i 'X Factor'. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

Med 'Sol over København' leverer Citybois en rigtig sommerbasker, hvor teksten primært kredser om kolde drinks, solbrune piger og høj sol over hovedstaden.

På nummeret, som er at finde på duoens seneste album 'Bois Forever', der udkom i maj, har de to popcharmører slået pjalterne sammen med hitrapperen Kesi.

Hør 'Sol over København' her:

5. P3 med flere - 'Tættere end vi tror'

Musikvideoen til 'Tættere end vi tror' er blevet set over en halv million gange på YouTube. (Foto: © Dr)

Ja, nu bliver det måske lidt ananas i egen juice, men tallene lyver altså ikke.

Det var nemlig med stor succes, at P3 midt i corona, lockdown og selvisolation samlede cremen af dansk musik for at skabe fællesskabshymnen 'Tættere end vi tror'.

På nummeret medvirker Don Stefano, Jada, Christopher, Lukas Graham, Clara, Mads Langer, Tessa og Benjamin Hav, der alle måtte indspille deres vers og sangbidder hver for sig. Siden er sangen blevet streamet mere end tre millioner gange på Spotify.

Hør 'Tættere end vi tror' her:

4. Lolo & Gilli - 'Kiki'

Lolo er blot 15 år, men har allerede flere hits på cv'et. (Foto: © Edi Cliff, Universal Music)

Han er blot 15 år gammel, men Nørrebro-rapperen Lolo har allerede fået en del opmærksomhed på den danske rapscene.

Sidste år hittede han på nummeret 'Pub G' sammen med Branco og Larry 44, og for tiden er det unge raphåb så igen aktuel med en ny hitbasker.

Nummeret hedder 'Kiki', og på sangen deler Lolo spotlyset med hitkongen Gilli - og så kan det vist næsten ikke gå galt, vel?

Hør 'Kiki' her:

3. TopGunn & Branco - 'Sport'

Branco-samarbejdet 'Sport' finder du på TopGunns seneste plade 'SAS', der udkom i foråret. (Foto: © Flemming Bo Jensen, Ritzau Scanpix)

TopGunn har gennem årene bevist, at han i den grad er garant for en god sommerbasker - tag bare 'Kongens Have', som blev det helt store hit i sommeren 2014.

I år har han igen chancen med nummeret 'Sport', hvor Nørrebro-rapperen får selskab af hitmageren Branco, der også udgør den ene halvdel af duoen MellemFingaMuzik.

Hør 'Sport' her:

2. Kesi & Hennedub - 'Tilbage'

I 2018 hittede Kesi også stort over sommeren med hitbaskeren 'Kom over'. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

27-årige Kesi har tidligere prøvet kræfter med både grime, gaderap og tropiske rytmer, men på sin seneste single 'Tilbage' går Kesi i en ny, mere soulet rap-retning. På nummeret, der udkom i maj og siden har høstet streams i millionklassen, får han følgeskab af hitproduceren Hennedub, der synger på nummerets omkvæd.

Jonas Gülstorff er enig i, at Kesi og Hennedub står med et potentielt sommerhit mellem hænderne.

- Det her er helt sikkert ét af de numre, man skal holde øje med. Kesi nailer teksten, og Hennedub producerer jo som Kayne West. Det er et helt vildt godt nummer.

Hør 'Tilbage' her:

1. Gilli - 'L.U.V.'

Gilli har flere hits under bæltet end de fleste. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Man får nogle gange følelsen af, at alt, hvad Gilli rører ved, bliver til guld.

I 2018 dominerede han sommeren sammen med Sivas og Node på 'Oui', sidste sommer lyttede vi alle til hittet 'Vai Amor', og skal man tro vores undersøgelse, tyder meget på, at Gilli igen i år hapser titlen for årets sommerhit med singlen 'L.U.V.'.

Det er da heller ikke et resultat, der overrasker radiovært Jonas Gülstorff.

- Gilli går altid nummer ét, så der er ingen overraskelse dér. Han har den mest trofaste fanbase siden Thomas Helmig i midtfirserne, lyder det med et grin fra Jonas Gülstorff.

- Jeg synes, 'L.U.V.' er spændende, fordi den viser en ny og mere sårbar side af Gilli. Han tager lidt et sats med en sang, der er så personlig. Jeg havde aldrig troet, jeg skulle høre Gilli synge om en pige, som han faktisk tvivler bare en lille smule på. Det er en ny og forfriskende side af ham.

Hør 'L.U.V.' her:

Wildcards: Andreas Odbjerg og Lord Siva

Andreas Odbjerg (tv.) og Lord Siva (th.) har også begge gode hitkort på hånden denne sommer. (Foto: © Pressefotos)

Algoritmerne og dataarkene har talt - men skal man tro Jonas Gülstorff, er der to andre danske sangere, der også ligger lunt i svinget til at snuppe æren for årets store sommerhit.

- Selvom den allerede udkom sidste år, så tror jeg faktisk, at 'Føler mig selv 100' med Andreas Odbjerg kunne gå hen at blive et af sommerens største hits. Efter alt det, vi har været igennem i efteråret med lockdown og isolation, har den sang pludselig fået en helt ny mening, siger han.

Hør 'Føler mig selv 100' her:

- Jeg synes også, at Lord Sivas nye single er et spændende wildcard. Sidste år havde han det ene kæmpe hit efter det andet på engelsk, og nu er han tilbage på dansk og med en lyd, som, jeg tror, overrasker mange. Hvis vi to skulle mødes og dele en øl, så var det nok dét nummer, jeg ville sætte på, siger Jonas Gülstorff.

Hør 'Solhverv' her: