'Hvad er det, jeg laver', tænkte Alma for tre måneder siden. Men nu roses hun for anderledes optræden af kronprinsparret

Lørdag optrådte Iomfro for kronprinsparret og rullende kameraer til Kronprinsparrets Priser.

(Foto: Mads Emil Smed Kjær © Pressefoto)

Udenfor er København ramt af 30 graders varme, og EM-fodboldfeberen har omdannet Kødbyens smalle gader til et rødt og hvidt inferno med slagsange og lunkne fadøl.

Indenfor føles det lille spillested mest af alt som en sauna. Folk sveder og er begyndt at bruge de magasiner, der skulle være en del af sceneudsmykningen, som vifter.

Det kan tælles på to hænder, hvor mange der er dukket op for at se Iomfro spille koncert.

Alma Kjær Agergaard, der er kvinden bag Iomfro, har taget turen fra hjembyen Aarhus til København sammen med sin bassist, guitarist og danser for at spille koncert.

De har forberedt sig og stillet rekvisitter frem. En skammel, billeder, bøger og blade. Alt, hvad man forestiller sig at kunne finde på en ung kvindes værelse, har de fragtet med fra Aarhus og op på scenen.

Det er en af de første gange, de skal afprøve rekvisitterne, men lokalet er så småt, at de knapt selv kan være der.

- Hvad er det, vi laver, spørger de hinanden efter koncerten.

Siden Alma Kjær Agergaard tog de første spadestik til det, der i dag er Iomfro, har hun forsøgt at bygge et univers op omkring den karakter, hun er på scenen.

Nu føles det ikke rigtig, som om det overhovedet giver nogen mening - men kun lige indtil hendes telefon ringer samme aften.

Her får hun nemlig besked om, at hun skal optræde på landsdækkende tv til Kronprinsparrets Priser for en fyldt sal og kronprinsparret.

Men mere om det senere, for først skal du møde den 25-årige sanger og sangskriver, der lørdag fik sin tv-debut på DR1.

Her kan du se Iomfro spille sin debutsingle 'Ægte kvinde' til Kronprinsparrets Priser:

Vil skabe et univers

Kunstnernavnet skal udtales "jomfru" - men krydret med den jyske dialekt, hun selv har med fra hjembyen Aarhus.

- Jeg er selv krebs i stjernetegn, fortæller hun.

- Men der er noget med jomfruen som stjernetegn. Det er en meget perfektionistisk type, som gerne vil have orden og styr på alting. Det, tænker jeg, er et karaktertræk, som jeg både selv, men også andre unge mennesker, kan relatere til.

Derfor blev hendes scenepersona døbt Iomfro.

Det hele startede tilbage i 2019, men dengang var det egentlig ikke meningen, at hun ville gå efter en karriere som musiker.

For selvom Alma Kjær Agergaards har spillet musik, siden hun selv kunne holde et rasleæg, og har en bachelor fra Det Jyske Musikkonservatorium, har hun aldrig drømt om et liv som som sanger og artist. Hun har mere drømt om et liv med musik.

- For mig handler det ikke om, at jeg skal være en sanger og stå foran andre og sige: "Hør mig, se mig." Alt det uden om musikken er lige så vigtigt, siger hun.

Netop derfor er Iomfro ikke bare en sanger. Det er et univers: Når hun går på scenen, har hun rekvisitter med sig. Ordene på hendes Instagram-profil er nøje udvalgt, så de passer til Iomfro, og musikvideoerne er gennemtænkt ned til mindste detalje.

Derfor kalder Alma Kjær Agergaard også Iomfro for hendes eget kreative laboratorium.

Men der er meget arbejde i det, for hun står for et meste selv. Det er hende, der skaffer de rekvisitter, som er med på scenen. Hun skriver teksterne og komponerer musikken. Og når der skal laves musikvideo, får hun sine venner til hjælpe med at filme.

- Det her handler om noget større, end at jeg bare skal have det sjovt med det. Jeg vil også gerne udtrykke noget og arbejde seriøst med at skabe et univers, der kan fortælle noget om den tid, vi lever i, og udfordre koncertformatet.

- Da jeg var mindre og ikke havde kunnet spille på et klaver i lang tid, kunne jeg blive helt ked af det. Jeg havde brug for at komme ud med noget, som jeg ikke kunne komme ud med gennem ord, fortæller Alma Kjær Agergaard om sit forhold til musikken. (Foto: Mads Emil Smed Kjær © Pressefoto)

Sætter ord på 'usunde tanker'

Netop det med at indkapsle den tid, vi lever i, er noget, Alma Kjær Agergaard arbejder meget med i sine tekster.

Engang kaldte hun det for musik, som var bundet op på Generation Z - den generation, der er født i slutningen af 90'erne og starten af 10'erne - men hun har fundet ud af, at mennesker i alle aldre kan finde noget relaterbart i hendes musik.

For eksempel giver hun sine egne usympatiske sider luft under vingerne og en catchy melodi i sangene.

Hun har blandt andet skrevet om oplevelsen af at sidde sammen med andre mennesker, mens vilde anekdoter fra rejser til det fjerne Østen og slibrige detaljer fra den sidste bytur flyver rundt i lokalet.

Og om at sidde tilbage med et strejf af bitterhed og bide tænderne sammen. For hvorfor skal snakken handle om det? Det var måske slet ikke det, du havde lyst til at tale om, fortæller hun.

Men hun ved også godt, at de tanker hverken er konstruktive eller sympatiske.

- Jeg kan godt være et menneske, der føler og mærker rigtig meget. Nogle gange kan jeg få en oplevelse af at: "Lige nu siger I mig ikke noget, og det, vi laver lige nu, siger mig ingenting."

- Man skal sætte ord på nogle usunde tanker for at kunne give slip på dem.

Lyt til Iomfros nyeste single, 'Jeg føler', her:

0:00

Optrådte for kronprinsparret

Spoler vi igen tiden et par måneder tilbage til den aften i Kødbyen, hvor Iomfro spillede koncert i sommer, står Alma Kjær Agergaard med sin manager i røret. Manageren fortæller begejstret, at Iomfro skal spille til Kronprinsparrets Priser.

- Jeg synes ikke kun, at det er musikken, der er det vigtige, men det at formidle og skabe nogle fortællinger. Alligevel tror jeg, at det blev musikken, fordi musik kan være mere sårbart og nuanceret end så meget andet, siger Alma Kjær Agergaard. (Foto: Mads Emil Smed Kjær © Pressefoto)

- Efter jeg fik det at vide, så føltes det hele vigtigt alligevel. Der var alligevel nogen, som kunne se, at det her univers kan noget, siger hun.

Lørdag stod hun så på scenen foran rullende kameraer, publikum og royale værter.

Det var første gang, hun skulle optræde på live-tv, og det kunne mærkes på nerverne.

- Det er en oplevelse, jeg ikke ville være foruden, understreger Alma Kjær Agergaard.

- Men inden tæppet blev rullet op, kunne jeg mærke, hvor meget mit hjerte hamrede. Jeg var helt vildt nervøs.

Heldivis havde Alma Kjær Agergaard forberedt sig på, at nervøsiteten kunne melde sig. Og bagefter havde hun fornøjelsen af at snakke med kronprinsparret, der kunne fortælle hende, at de også stadig kan blive nervøse inden et stort show - og desuden roste hende for musikken og optrædenen.

Og det var de ikke de eneste, der gjorde.

- Selvom at jeg var nervøs, så kunne folk mærke, hvad det er, vi gerne vil fortælle. Efter showet kom nogle også hen og fortalte, at de var blevet helt rørte. Det er jeg virkelig glad for. Det handler ikke om at kunne imponere, men om at kunne røre andre.

FacebookTwitter