'Hvor er det vildt! Det kunne jeg aldrig finde på i dag': Rasmus Seebach ser på gamle billeder fra over 20 år i rampelyset

Lørdag aften modtager Rasmus Seebach Æresprisen ved Danish Music Awards 2021.

Der er sket en del med Rasmus Seebach siden hans start i musikbranchen for over 20 år siden. (© Ritzau Scanpix / Grafik: Christian Ellegaard)

Med hits som 'Engel', 'Natteravn' og 'Olivia' har Rasmus Seebach i den grad sat sit aftryk på den danske musikscene – og dansegulvet landet over.

Og nu bliver den 41-årige troubadour hædret for sit bidrag til musikken. Rasmus Seebach er nemlig modtageren af årets ærespris ved Danish Music Awards, der finder sted lørdag aften.

- Det er noget tid siden, jeg fik det at vide, men jeg er stadig lidt paf over det, fortæller Rasmus Seebach om Æresprisen, som han får overrakt ved lørdagens show.

- Jeg er enormt beæret over at modtage den her pris. Det giver sig selv, at en ærespris, den bliver man altså stolt af!

Æresprisen uddeles af musikselskabernes brancheorganisation IFPI og har til formål at hædre en dansk musiker, der har "sat et markant og inspirerende fingeraftryk på dansk musik".

Sidste år gik æresprisen til The Savage Rose, der blev dannet i 1967 og sidste år tog hul på deres syvende årti på den danske musikscene.

Og selvom nyere navne som Nik & Jay og Medina også har vundet Æresprisen ved Danish Music Awards, så plejer den slags priser oftest at gå til kunstnere med en del flere år på bagen end Rasmus Seebach, der debuterede som solist i 2009.

- Det er jo nogle af de musikere, jeg er vokset op med, der har vundet den her pris før mig, så pludselig at havne i samme kategori som dem er en vild følelse, siger Rasmus Seebach og fortsætter:

- Og så ved jeg godt, at der helt sikkert vil være nogen, der mener, at den slags priser bør gå til nogen med en længere karriere bag sig, end jeg har, men jeg synes også, der er noget cool i at hylde noget, som er lidt nyere og fortsat er oppe i tiden.

- Jeg er i hvert fald helt vild stolt og beæret over at modtage den her pris. Det her er blevet langt større, end jeg nogensinde havde turde drømme om, og sådan en pris her minder mig om, hvor meget der egentlig er sket for mig på relativt kort tid.

Men hvordan endte Rasmus Seebach egentlig som én af vor tids største og mest succesfulde popstjerner?

Bevæbnet med et fotoalbum fik vi popsangeren til selv at reflektere over sit liv og karriere gennem 13 udvalgte billeder fra arkivet.

1

1991: Familiefoto på Drosselvej

Rasmus Seebach (th.) ses her med resten af sin familie: far Tommy Seebach, mor Karen Seebach, lillebror Nicolai Seebach (tv.) og lillesøster Marie Seebach. (Foto: HANNE JUUL © Ritzau Scanpix)

- Det er mig og min familie hjemme i baghaven på Drosselvej. Jeg vil tro, jeg er omkring 11-12 år på det billede.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at min far har været med til at forme mig som artist på mange punkter. Hele min fars tilgang til popmusik har formet mig som sangskriver. Han har været en stor inspiration for mig.

- I starten af min karriere gjorde jeg et stort nummer ud af, at jeg ikke skulle bruge min fars succes til at komme frem. Jeg ville jo gerne vise omverdenen, at jeg kunne skrive mine egne sange, og at jeg havde brug for at finde mit ståsted, inden jeg begyndte at hive mine fars sange med på scenen.

- Men senere er jeg begyndt at spille nogle af hans sange, og det er den fedeste følelse at få lov til at synge de numre. Det gør mig sindssygt stolt, at min fars sange har fået et længere liv på den måde.

2

1999: Hiphopper med hang til fløde

Rasmus Seebach (th.) og broderen Nicolai udsendte i 1999 rappladen 'Skakmat' under gruppenavnet G-Bach. (Foto: Bent K Rasmussen)

- Haha, yeaaah! Hvor fedt. Det er sgu længe siden, det her. Men smid lidt mere hår på hovedet af ham dér, så ligner jeg da mig selv meget godt, hva'?

- Både jeg og min bror var enormt betagede af hiphop-musik, da vi voksede op, og begyndte at lave musik sammen under navnet G-Bach. Vi endte med et lave en plade sammen i 1999, 'Skakmat', som jo faktisk var mit første album.

- Der var virkelig smæk på attituden, men rent musikalsk ramte vi nok lidt ved siden af, hvad vi egentlig havde lyst til at lave. Jeg elskede hiphop, men samtidig havde jeg også et hjerte, der i den grad bankede for popmusikken. Men dengang kunne du ikke pludselig begynde at synge på dine sange, hvis du var hiphopper. Så havde du jo solgt ud.

- Da jeg var 18 år, fik jeg min fars gamle keyboard i fødselsdagsgave. Det stod nede på mit værelse, og jeg kan stadig huske, hvor fedt det var at komme hjem – efter at have været hiphopper hele dagen – og sætte mig ved klaveret og bare spille nogle dejlige flødeakkorder og synge nogle gode melodier. Så fik jeg ligesom afløb for min hang til popmusikken.

3

2001: Blev afvist til Melodi Grand Prix

Rasmus og Nicolai Seebach fotograferet i 2001 i den gamle DR-by, hvor de netop har indleveret deres bidrag til Dansk Melodi Grand Prix 2001. Sangen kom dog ikke med i den endelige konkurrence. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)

- Senere bevægede vi os mere over i popgenren og begyndte at skrive og producere sange for andre. Det var længe dét, jeg troede, jeg skulle bruge min tid på: at skrive store pophits til andre kunstnere.

- På det her billede har min bror og jeg lige sendt en sang ind til Dansk Melodi Grand Prix tilbage i 2001. Jeg kan overhovedet ikke huske, hvordan sangen lød, men jeg kan huske, at DR gerne ville have os til at synge den, men vi ville hellere give den til nogle andre. Måske var det derfor, den aldrig kom med, ha ha.

- Jeg har ikke sendt nogle sange ind til Grand Prix'et siden dengang, men jeg har altid haft en stor kærlighed til showet. Jeg er jo lidt vokset op med det og har altid syntes, det var en fed konkurrence. Så det er ikke, fordi jeg tænker: "Det kunne jeg aldrig finde på!" Jeg synes, Melodi Grand Prix er fantastisk.

4

2009: En popkarriere får englevinger

Rasmus Seebach på coveret til debutsinglen 'Engel'. (Foto: pressefoto)

- 'Engel' var jo min første single og udkom i 2009. Det var en sang, jeg skrev sammen med min bror, og vores plan var egentlig, at den skulle synges af en kvindelig musiker. På et tidspunkt var den faktisk i spil til at komme med på Whitney Houstons album, for at det ikke skal være løgn.

- Da det ikke blev til noget, kunne jeg alligevel ikke slippe den sang, så jeg endte med at skrive en dansk tekst og indspille min egen version. Det var aldrig meningen, at jeg skulle synge den, men der var bare noget med mig og den sang, der passede sammen. Og det gik jo ret godt, må man sige!

- Jeg var omkring 28-29 år på det tidspunkt, og var nok nået til et tidspunkt, hvor jeg havde lyst til, at der skulle ske noget nyt. Men jeg tror måske ikke helt, Rasmus anno 2009 vidste, hvad han egentlig gik ind til, ha ha!

- Det der med pludselig at stå i front som solist var noget, jeg lige skulle tænke igennem. Op gennem min barndom havde jeg oplevet, hvordan folk kiggede, hvis jeg gik ned ad Strøget med min far, så jeg vidste godt, at det ville påvirke mit privatliv, hvis jeg skulle til at være solist på den måde, som han havde været. Men samtidig var det jo også noget, jeg havde lyst til og syntes var sjovt.

Hør gennembrudshittet 'Engel' her:

0:00
5

2010: Tog guldet til prestigefyldt P3-fest

Rasmus Seebach ved P3 Guld i 2009, hvor han løb med én af aftenens hovedpriser. (Foto: Agnete Schlichtkrull © DR)

- Det her billede er fra P3 Guld i 2010, da jeg vandt prisen for 'P3 Lytterhittet' med 'Engel'. Det var jo en sindssyg aften. Jeg var så stolt over at vinde den pris. Det var faktisk den første pris, jeg nogensinde havde vundet.

- Jeg kan huske, der var nogle P3-folk, der brokkede sig lidt i krogene. Det var nok ikke lige den sang, de havde håbet på skulle vinde. Men det var jo det fede ved 'P3 Lytterhittet' – at det var lytterne, der bestemte, hvem der skulle vinde.

- Jeg har efterhånden vænnet mig til, at min musik nogle gange deler vandene. Jeg tror ikke, der findes noget musik, der har ramt så bredt som min, som kritikerne og smagsdommerne også kan lide.

- Dengang betød det meget for mig, at folk kunne lide mine sange, fordi jeg var så grøn og usikker. Men med tiden lærer man jo, at man ikke kan gøre alle glade – og det skal man heller ikke.

6

2010: I seng med Seebach

Rasmus Seebach er hoppet til køjs til ære for fotografen. (Foto: Lea Meilandt Mathiesen © Ritzau Scanpix)

- Okay, dét er et underligt billede. Hvor er det fra? Er det en musikvideo? Nej, vent, jeg kan huske det der sengetøj hjemme fra min lejlighed. Fuck, hvor er det vildt. Det er så sjovt, hvad man er gået med til nogle gange. Hvad søren er meningen lige med det her billede?

- Ah, nu kan jeg huske det. Jeg havde lavet et interview med en journalist, som havde talt meget om ærligheden i mine tekster, og så syntes hun, jeg skulle smide trøjen på billederne, så jeg fremstod mere sårbar eller sådan noget. Hvor er det sjovt.

- Dengang kunne fotografen jo bare sige: "Kan du ikke lige smide tøjet og lægge dig her", og så sagde man jo bare: "Jo da, det kan jeg sagtens." Jeg ville jo bare gerne gøre alle glade. Det kunne jeg aldrig finde på i dag. Men der var også noget lidt sjovt over det der med bare at være en ja-hat og bare hoppe ud i tingene og håbe på det bedste.

7

2012: På sms med Lionel Richie

I 2012 genindspillede amerikanske Lionel Richie sit hit 'Say You, Say Me' fra 1986 med Rasmus Seebach på gæstevokal. Her optræder de sammen med nummeret i 'X Factor' i Danmark. (Foto: Agnete Schlichtkrull © DR)

- Uha, dét der, det var kæmpestort. Lionel Richie skulle lave en plade med nyfortolkninger af sine sange, som jeg blev spurgt, om jeg ville være med på – og det sagde jeg selvfølgelig ja til. Det var helt vildt at få lov til.

- Vi var ude at optræde sammen et par gange, og her optræder vi til 'X Factor' i Danmark. Det var en fornøjelse at stå på scenen med ham. Han havde en vild energi, der bare smittede af.

- Vi brugte faktisk en del tid sammen. Vi spiste middage sammen, han mødte min mor, og jeg var hjemme hos ham. Jeg kan også huske, at jeg en morgen vågnede op til en sms fra Lionel, hvor han skrev: "Hey brother, how you doing?". Så svarede jeg naturligvis tilbage og ja... så havde jeg pludselig en sms-tråd kørende med Lionel Richie. Det var ret syret, ha ha!

8

2012: Topscorer til 'sindssyg' prisfest

Rasmus Seebach blev den store vinder ved Danish Music Awards 2012. Her vandt han i alt fire statuetter i kategorierne 'Årets danske sangskriver', 'Årets danske mandlige kunstner', 'Årets publikumspris' og 'Årets danske popudgivelse' for pladen 'Mer’ end kærlighed'. (Foto: Martin Rosenauer © Ritzau Scanpix)

- Jeg kan godt huske den aften, det var ret sindssygt. Det var, som om alting bare blev vildere og vildere i den her periode. Mine plader blev ved med at sælge enormt mange eksemplarer, og den her aften vinder vi så fire DMA-priser... Lige her var tingene stukket så meget af, at jeg ikke kunne lade være med at tænke: "Hvad fanden er det, der foregår?"

- Jeg havde slet ikke regnet med, at andenpladen ville klare sig så godt. Jeg tænkte: "Det har været den vildeste tur, det her, hvor har det været fedt at opleve, og det er okay, hvis det slutter her." At det så bare fortsatte, var jo helt vildt.

- Det var faktisk lidt svært for mig at følge med, kan jeg huske. Det gik jo stærkt, så det var svært helt at mærke efter og tage alle de ting, der skete, ind.

9

2014: Verden bedste fans

Rasmus Seebach hilser på fans ved Danish Music Awards 2012. (Foto: ASGER LADEFOGED © Ritzau Scanpix)

- Jeg tror måske, jeg er den heldigste og mest privilegerede popsanger på Jorden, for jeg har simpelthen fået så meget kærlighed kastet i hovedet af mine fans lige fra starten. Det betyder alt for mig, at mine fans bakker mig sådan op. Det er jeg enormt taknemmelig for.

- Jeg elsker at møde mine fans i virkeligheden. De her øjeblikke, hvor jeg møder dem, der lytter til min musik, eller når jeg står på scenen og får øjenkontakt med én i publikum, de betyder enormt meget. Jeg tror, jeg har de bedste fans i hele verden.

10

2016: Til bords med Mary

Rasmus Seebach til bords med kronprinsesse Mary og skuespiller Lars Mikkelsen (tv.) ved Kongehusets traditionsrige kulturbal 'Arts et Lettres' på Christiansborg Slot i 2016. (Foto: Martin Sylvest © Martin Sylvest)

- Jeg havde ikke forberedt mig på, at jeg skulle have så fornem en borddame, som jeg havde, men det var faktisk en virkelig hyggelig aften at sidde sammen med kronprinsesse Mary.

- Snakken gik bare. Jeg kan huske, vi blandt andet snakkede om det amerikanske valg, som vist lå lige om hjørnet på det tidspunkt. Og så kom vi selvfølgelig også ind på musik. Det var en utrolig hyggelig aften.

11

2017: Fra popstjerne til farmand

Rasmus Seebach og familien fotograferet til fodboldarrangementet 'Kampen om Nordsjælland' tidligere i år. Her ses hans hustru Julie Teglhus Seebach og sønnen Holger. I barnevognen gemmer sig parrets søn Helmut, der kom til verden i sommer. (Foto: PETER HAUERBACH © Ritzau Scanpix)

- Jeg synes virkelig, det er dejligt at være far. Det er det største i hele verden.

- På trods af alle de fantastiske oplevelser, vi også sidder og snakker om her, så har jeg da tidligere nogle gange tænkt: "Hvad er meningen med det her egentlig? Hvor skal vi hen?" Men i det sekund, jeg blev far, var det, som om brikkerne faldt lidt på plads.

- Ligegyldigt hvad man laver, så har vi jo alle brug for nogle mennesker, der støtter én igennem alt det, du gør. Det er virkelig dejligt at have den base og vide, at uanset, hvordan tingene for eksempel går med musikken, så kan jeg stadig sidde hver aften og spise aftensmad med de tre dejligste mennesker i hele verden. Jeg er seriøst heldig.

12

2018: Store koncertoplevelser

Rasmus Seebach lukker og slukker Smukfest i 2018. (Foto: Helle Arensbak © Ritzau Scanpix)

- Jeg elsker at spille koncerter. Det der med, at man kan samle så mange forskellige mennesker om én ting, giver en helt vild fællesskabsfølelse.

- Der er mange af dem, jeg stadig kan huske. Første gang, jeg spillede på Smukfest, var helt vildt stort. Det var vildt, at jeg fik lov til at spille på så ikonisk en scene.

- Jeg kan også huske første gang, jeg spillede inde i Tivoli. Der var propfuldt af mennesker. Det var så skørt for mig, at jeg for en time siden havde stået og strøget en skjorte oppe i min lejlighed, og pludselig stod jeg så dér foran så mange mennesker.

13

Seebach anno 2021

Rasmus Seebach som han tager sig ud i dag – og i 1999. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix / Foto: Bent K Rasmussen © Ritzau Scanpix)

- Der var jeg jo. Det er da ikke gået helt ned ad bakke, er det? En god pudderkvast, så kunne jeg da godt ligne ham på coveret til 'Engel', ha ha.

- Når jeg sidder her i dag, er jeg jo bare så supertaknemmelig for hele den her sindssyge, dejlige rejse, jeg har været på. Jeg kan jo ikke bede om mere, vel? Jeg har for længst overgået mine drømme.

- Der er et helt liv mellem de to her. Der er sket så mange ting mellem de to billeder her, som de færreste mennesker kommer til at opleve. Rasmus i 1999 aner jo ikke, hvad der venter ham. Men han har virkelig været heldig, det må jeg sige.

FacebookTwitter