Hypet rapper stryger til tops på hitlisterne og hyldes for sit 'bedste arbejde til dato': 'Han er én af de største lige nu'

Amerikanske Tyler, The Creator hitter stort i både USA og Danmark med sit nye album.

Tyler, The Creator har netop udgivet albummet 'Call Me If You Get Lost' til store roser fra anmelderkorpset. (Foto: Amanda Edwards © Getty Images)

De seneste uger har teenagesensationen Olivia Rodrigo og hendes debutalbum 'Sour' siddet trygt på tronen i toppen af den prestigefyldte, amerikanske Billboard-hitliste.

I denne uge fik den unge popstjernes regeringsperiode dog en brat ende, da rapperen Tyler, The Creator formåede at vriste både scepter, krone og førstepladsen ud af Rodrigos hænder.

Det gjorde han med det spritnye album 'Call Me If You Get Lost', der udkom i slutningen af juni og siden har imponeret både fans og anmeldere på stribe.

Både The Guardian og The Independent har givet pladen topkarakterer, mens anerkendte musikmedier som Rolling Stone, NME og danske Soundvenue og Gaffa har kastet en sand stjerneregn efter den nye plade.

- Med 'Call Me If You Get Lost' cementerer Tyler sin plads som én af sin generations største talenter, skriver britiske NME i sin anmeldelse, mens Rolling Stone kalder den nye plade for rapperens "bedste arbejde til dato".

Et arbejde, der altså nu har båret frugt.

Udover førstepladsen på den amerikanske Billboard-hitliste, kan Tyler, The Creator i skrivende stund også prale af en tredjeplads på listen over de mest solgte og streamede album i Danmark.

Fra rapper til popstjerne – og tilbage igen

Én, der også er svært glad for Tyler, The Creators nye skive, er Kristian Karl, journalist og anmelder hos musikmediet Soundvenue, der i sin anmeldelse af pladen kvitterer med fem ud af seks stjerner.

Ifølge ham repræsenterer 'Call Me If You Get Lost' et overraskende skifte i rapperens lyd, der på de seneste udgivelser ellers har bevæget sig længere og længere væk fra det traditionelle rapunivers.

- Selvom han er rapper, har Tyler, The Creator på det seneste nærmest forvandlet sig til en popartist, og han brokkede sig selv højlydt over, at han ikke blev nomineret i pop-kategorien ved sidste års Grammy-uddeling. Men på det nye album vender han tilbage til den mere rendyrkede rap, som han startede ud med i begyndelsen af sin karriere, forklarer Kristian Karl og fortsætter:

- Det er ikke en plade med en masse sang og en smule rap hist og her. Der er fuld smadder på de hårde hiphop-flows og komplicerede rim, og nogle af produktionerne er så tunge, at din hjernebark altså bliver rystet godt igennem, hvis du hører de her sange med høretelefoner på.

- Det er på mange måder en tilbagevenden af rapperen Tyler. Vi var ellers mange, der troede, han efterhånden havde lagt ham i graven, forklarer Kristian Karl.

Hør den seneste single 'Wusyaname' fra det nye album her:

0:00

Overrasket over albumhit

Netop fordi rapperen er vendt tilbage til sine mere hårdtslående rap-rødder, er Kristian Karl faktisk en smule overrasket over, at 'Call Me If You Get Lost' endnu engang har sikret Tyler, The Creator en plads på toppen af Billboards albumhitliste.

- Det kommer lidt bag på mig, at det klarer sig godt, for den her plade er langt mindre kommerciel i sin lyd end sin forgænger, siger Kristian Karl med reference til det mere poppede album 'Igor' fra 2019, der blandt andre gemte på hittet 'Earfquake' og også ramte førstepladsen på Billboard-hitlisten.

- Den nye plade gemmer i mine øjne ikke på samme hitpotentiale, men jeg tror, at Tyler nok stadig lukrerer lidt på den brede succes, han oplevede med 'Igor'-albummet. Han er blevet et navn, flere er begyndt at holde øje med, forklarer Kristian Karl.

Samtidig rammer Tyler, The Creator med udgivelsen af 'Call Me If You Get Lost' lige lukt ned det musikalske tomrum, som corona-krisen har medført på den internationale hiphop-scene, mener han.

- Der har været lidt dødvande, når det kommer til nye udgivelser. Mange af de store rapstjerner har ikke udgivet nyt i lang tid, og det har skabt et tomrum, som Tyler, The Creator pludselig kan være med til at udfylde. Det tror jeg helt sikkert har givet ham et ekstra skub.

Tyler, The Creator er også kendt for sine dristige tøjvalg. Her ses han dog i en – for hans standard – lidt mere afdæmpet udgave, da han for få uger siden gæstede prisshowet BET Awards. (Foto: Rich Fury © 2021 Getty Images)

Et ekstra skub mod toppen eller ej, så er der dog ingen tvivl om, at Tyler, The Creator har gjort sig fortjent til sin succes.

Ifølge Kristian Karl er den 30-årige amerikaner nemlig én af de største rapstjerner netop nu.

- I mine øjne er han på niveau med folk som ASAP Rocky og Kendrick Lamar. Det kan godt være, han rent kommercielt ikke kan bide skeer med et navn som Drake, som jo er verdens ubestridt største hiphop-artist, men rent kunstnerisk er han én af de største og vigtigste rappere lige nu, siger Kristian Karl.

Tyler, The Creator skulle have optrådt som hovednavn på Roskilde Festival i 2020 og 2021, som begge år blev aflyst. Om succesrapperen får mulighed for at kigge forbi Danmark til næste år er endnu uvist.

Facebook
Twitter