I 00'erne startede hun et punkband - og blev afvist i dansk musikkonkurrence: 5 ting, du (måske) ikke vidste om MØ

Hun har hittet i næsten et årti. Men hvordan blev MØ egentlig den internationale popstjerne, hun er i dag?

Længe før MØ blev kendt som den danske verdensstjerne med den ikoniske fletning og vilde dansetrin, var hun punkmusiker - og kæmpefan af Spice Girls. (Foto: Illustration: Nicolai Bruun © DR)

Hvis vi siger MØ, tænker du måske på 'Lean On', vilde dansetrin på scenen og den særprægede fletning.

Fynboen er for længst blevet til en international popstjerne og har optrådt på de største scener verden over – selv på den berygtede, famøse Coachella Festival i Californien.

Men vidste du, at MØ egentlig begyndte som punkmusiker? At hun var kæmpefan af Spice Girls? Eller at der har været stille fra hende i halvandet år – med virkelig god grund?

I den nye P3-podcastserie 'Hvem er MØ?' fortæller MØ om... ja, hvem hun er. Og der bliver dykket ned i masser af historier og store øjeblikke fra hendes efterhånden ti år lange musikkarriere.

Vi har derfor samlet fem ting, du måske ikke vidste om den fynske stjernesanger, herunder:

1

Begyndte som punkmusiker

MØ begyndte sin musikalske karriere i et punkband på Fyn – og den dag i dag trækker hun stadig på det i sin karriere som MØ. For eksempel når hun stagediver til sine koncerter. (Foto: Matt Cowan © Getty Images)

I teenageårene i forstadsbyen Ubberud på Fyn fik Karen Marie Ørsted øjnene op for noget særligt, noget anderledes – og noget, der skabte vild forargelse i villakvarteret, hvor hun er fra: punkmiljøet og punkmusikken.

- Lige pludselig finder jeg ud af, at der findes noget, der hedder politik. Og at det kan gå hånd i hånd med musik og med en tøjstil, fortæller MØ i P3-podcasten 'Hvem er MØ?'.

Hun fandt ud af, at hun bedst kunne bidrage til punkmiljøet gennem musikken.

Derfor startede hun et punkband med sin veninde og roommate, Josefine Struckmann. De kaldte bandet for Mor og deres første sang for 'Fisse i dit fjæs'.

De lagde deres sange på MySpace, kom rundt i både ind- og udland for at spille koncerter og udgav musik på vinylplader.

Det var under sine optrædener med Mor, at Karen Marie Ørsted udviklede de dansetrin, som senere skulle blive ét af MØ's stærkeste kendetegn.

- Jeg følte mig egentlig ret confident i det. Jeg følte mig velkommen og accepteret, og der var sådan en vildskab, husker hun om tiden i bandet Mor.

På den måde har hun faktisk stadig punkmusikken med sig. For vildskaben og energien i punken har hun stadig med sig på scenen den dag i dag.

- Jeg har lidt opgivet at tænke, at jeg skulle se lækker ud, når jeg spiller. Det bliver bare for stift for mig. Det er meget vigtigt for mig, når jeg går på scenen, at jeg giver slip, fortæller hun.

2

Blev afvist af KarriereKanonen – tre gange

MØ har optrådt på de største scener i verden. Længe før det prøvede hun dog at komme igennem med sin musik hos talentprojektet KarriereKanonen, som blandt andre DR står bag – uden held. (Foto: Kevin Mazur © Getty Images)

Måske er der nogen på P3, der sidder med liiidt røde ører i dag.

For før MØ blev til MØ, var Karen Marie Ørsted nemlig så ivrig efter at komme videre med sin musik, at hun ét år tilmeldte sig med intet mindre end tre musikprojekter til DR's talentprojekt og konkurrence KarriereKanonen – med bandet Mor, bandet We All Came To Kill og med sit eget soloprojekt.

KarriereKanonen valgte dog ikke at tage ét eneste af dem med i konkurrencen.

- Selvfølgelig var jeg megaked af ikke at gå videre, men jeg husker det også, som om jeg var vant til at få afslag. Så det var også sådan: "Fint nok, vi bliver ved!," fortæller hun i 'Hvem er MØ?'.

Det var til gengæld ikke kun folkene bag KarriereKanonen, der havde svært ved at se retningen for MØ. Også hendes producer, Ronni Vindahl, var tvivlsom, da han første gang fik tilsendt nogle af hendes demoer.

Men én sang fangede alligevel hans opmærksomhed: 'Maiden', som han begyndte at arbejde med.

- Jeg syntes, det var sindssygt fedt, men jeg blev også ramt af en eller anden form for noia-følelse. Fordi: "Wow, det kan blive godt, men hvad nu hvis jeg fucker det op, eller hvis han fucker det op?", husker MØ, at hun tænkte om, at Ronni Vindahl arbejdede på hendes sang.

Det var dog den helt rigtige beslutning. Sangen blev nemlig ikke kun debutsinglen, der satte gang i hele hendes karriere. Den blev også selve fundamentet for kunstneren MØ.

3

Hvad betyder MØ?

MØ er ikke kun Karen Marie Ørsteds initialer. Der er flere grunde til, at valget faldt på det kunstnernavn – én af grundene er hendes farfar. (Foto: Adela Loconte © Getty Images)

Da først debutsinglen 'Maiden' var klar til udgivelse, måtte Karen Marie Ørsted finde på et kunstnernavn.

Hun overvejede Karen MØ og Miss MØ.

Men der er faktisk flere grunde til, at hun endte med bare at kalde sig MØ.

Dels er MØ hendes initialer – Marie Ørsted. Men hendes farfar, Mogens Ørsted, var også kunstner og underskrev alle sine malerier med MØ. Hun ville gerne hylde ham og tage kunstnernavnet videre.

Samtidig betyder ordet mø – ungmø – dét, som hendes debutsingle 'Maiden' (mø på engelsk) står for: at være ung og uspoleret.

- Jeg legede rigtig meget med det her med ungdomsånden. For mig symboliserer det den der uvidende, coming-of-age-agtige fase mellem at være barn og voksen.

Sådan blev Karen Marie Ørsted til MØ.

4

Kæmpefan af Spice Girls

Da MØ endnu var en ung teenagepige, røg hun med på den bølge, som ingen børn af 90'erne kunne undgå: Spice Girls-æraen.

De fem britiske kvinder blev altafgørende for hende. De viste hende, at hun som kvinde godt kunne blive musiker, og de inspirerede hende til at jagte drømmen om at blive en selvstændig, stærk, kvindelig sanger.

MØ har været kæmpefan af Spice Girls lige siden. Og en aften i 2014 kulminerede det hele:

Til awardshowet P3 Guld vandt MØ 'P3 Prisen', den store hovedpris. Og til hendes store overraskelse var det ikke hvem som helst, der overrakte den – men selveste Melanie C, også kendt som Sporty Spice.

- Det er det sygeste øjeblik i mit liv. Det er klart. Det symboliserer dér, hvor min drøm startede. Spice Girls var første gang, jeg følte et kald, siger hun om oplevelsen i podcasten 'Hvem er MØ?'.

Melanie C overrakte prisen med ordene: "Vinderen har så meget girl power, at hun uden tvivl kunne have været en spice girl. Hun bringer girl power til en ny generation!"

- Det er hele ens eksistens, der bare crumbler. Det kan ikke passe! Hele himlen falder ned over mig. Det var bare så sindssygt. Jeg bliver bare fucking rørt, siger MØ.

Du kan se øjeblikket i videoen herover.

5

Trak stikket – men er nu tilbage

MØ besluttede sig i 2019 for at holde en pause for at arbejde med sit mentale helbred oven på flere år med alt for meget fart på. Nu er hun tilbage med fornyet energi. (Foto: Riccardo T. Castano)

Måske har du ikke tænkt over det. Men inden MØ udgav sangen 'Live to Survive' tidligere på året, havde der været meget stille omkring hende.

For efter et intenst årti med verdensturnéer, kæmpehits og tv-optrædener, havde hun brug for at trække stikket. Hun var stresset og havde fået angst.

- Jeg tror ikke, jeg vidste, at stress kunne være farligt. Jeg troede bare, at man havde det, og så kom over det.

Hun vidste, at hendes optræden på Orange Scene på Roskilde Festival i 2019 ville være den sidste i lang tid. Hun havde brug for at tage en pause, begynde i terapi og genfinde roen.

Derfor er hun også et bedre sted i dag, hvor hendes tredje album er på trapperne. Et album, der har fået titlen 'Motordrome' – "dødstromle" på dansk.

- Det er så meget en dødstromle, jeg har været i med min karriere. "Hvis vi stopper, så crasher det hele, og så er det slut, så vi er bare nødt til at være kørende, kørende, kørende," forklarer MØ om de tanker, hun har haft undervejs.

- Den der opvågnen, jeg fik i 2019, har været det hårdeste i mit liv. Jeg er glad for at have fundet ud af, at helbred er vigtigere end karriere. For der er ikke nogen karriere uden helbred.