I aften bliver der skrevet tv-historie: Sanger deltager i Eurovision uden at optræde på scenen

Eurovision 2021 sparkes tirsdag i gang med den første semifinale. DR's udsendte reporter giver her sin personlige guide til aftenens show.

Montaigne repræsenterer Australien i årets Eurovision Song Contest med nummeret 'Technicolour'. Hun kommer dog ikke til at optræde live med nummeret på scenen i Holland. (Foto: © Jess Gleeson, EBU)

En engel. En djævel. Og et primalskrig fra de ukrainske skove.

Det er blot et par af ingredienserne i årets udgave af den musikalske, sammenkogte ret, vi kender som Eurovision Song Contest, som i år bliver afholdt i Rotterdam i Holland.

Yep, den sejlivede popkonkurrence er tilbage efter et års pause, og efter et år fuld af fællessang bliver det rart at kunne læne sig tilbage i sofaen og lade andre om at synge for - og i øvrigt samtidig glæde sig over, at man ikke er alene om ikke altid at kunne ramme alle tonerne.

Selvom Danmark først er med i den anden semifinale på torsdag, lover jeg, at der er masser af Grand Prix-guf at komme efter allerede i den første semifinale i aften, når 16 lande skal kæmpe om ti finalepladser.

Herunder får du en kort oversigt over de mest opsigtsvækkende optrædener. Forbered dig på spoilere - og kærlige kommentarer skrevet med et glimt i øjet.

Og husk naturligvis at se med, når semifinalen sendes på DR1 og DRTV (også hvis du befinder dig i udlandet) i aften klokken 21.

'Provokerende' russer vender ryggen til publikum

Mens størstedelen af deltagerlandene i Eurovision har valgt at sende den samme deltager som sidste år, efter sidste års show blev aflyst, valgte Rusland ligesom Danmark at afholde en ny national finale. Vinderen i Rusland blev Manizha, som siden har skabt stor debat i hjemlandet. (Foto: © Thomas Hanses, EBU)

Hun begynder som en slags Babushka-dukke med rullende øjne, og man får straks lyst til at zappe væk. Men pludselig sker der noget, og så folder den russiske sanger Manizha aftenens måske mest rørende optræden ud. Så rørende noget nu kan blive i en kedeldragt altså.

Sangen 'Russian Woman' er nemlig en moderne kampsang for russiske kvinder, som opfordrer dem til ikke at være bange for at "bryde gennem muren" og kæmpe for deres rettigheder. Sangen har vakt stor debat i hjemlandet, hvor myndighederne sågar har måttet undersøge, hvorvidt den åbenbart lidt for skarpe tekst overtrådte russisk lovgivning.

Heldigvis klarede Manizha frisag, og derfor får hun nu lov til at levere aftenens højdepunkt, når hun simpelthen vender ryggen til både publikum i salen og tv-seere over hele kontinentet for i stedet i en hyldest at knæle for en række russiske kvinder - og sågar noget så kontroversielt som en dragqueen! - på en storskærm. Meget, meget effektfuldt!

Dukker slet ikke op på scenen

Som det eneste af årets 39 deltagerlande er Australien ikke til stede i Holland. Derfor må årets australske deltager, Montaigne, nøjes med at følge showet på en skærm hjemmefra, mens vi andre må nøjes med at se en båndet optræden af sangen 'Technicolour'. (Foto: © Jess Gleeson, EBU)

For første gang i Eurovision Song Contests 65 år lange historie kommer en af konkurrencens deltagere ikke til at optræde live på den store Grand Prix-scene.

Grundet coronapandemien har den australske delegation nemlig valgt at blive down under, hvorfor vi kommer til at opleve den australske sanger Montaigne og sangen 'Technicolour' i en båndet optræden, der blev indspillet for nogle måneder siden.

Det bliver dog sandsynligvis ikke den eneste side i Grand Prix-historiebøgerne, Montaigne kommer til at indtage. For med mindre seerne lader sig overmande af sympati, bør Australien ryge ud i semifinalen for første gang, siden landet gjorde entré i Eurovision i 2015. Og så er det måske egentlig meget godt, at Montaigne ikke tog hele vejen til Holland…

Nordiske naboer leverer

Norge stiller i år med en af sine største popstjerner i øjeblikket, Tix (tv.), med nummeret 'Fallen Angel', mens Tusse (th.) repræsenterer Sverige med sangen 'Voices'. Begge har været store hits i deres hjemlande de seneste par måneder. (Foto: © Andres Putting, EBU)

Tix og Tusse. Det kunne lyde som Minisjangs nyeste karakterer til at tage kampen op mod giganten Gurli Gris. Men der er faktisk tale om deltagerne fra henholdsvis Norge og Sverige, som begge går på scenen i Rotterdam tirsdag aften.

Og lad os da bare bruge aftenen på at sende en smule kjærlighet og kärlek af sted til vores nabolande. For de stiller begge med solide popsange, hvis budskaber det er svært ikke at blive revet med af. Ligesom Tix' englevinger og Tusses jakkesæt fra H&M også vækker opsigt.

At hver en tone så måske ikke sidder 100 procent i skabet, det lever vi med. De er trods alt niveauer over flere af aftenens andre deltagere... Lesley Roy fra Irland, host... og Roxen fra Rumænien, host.

21-årig israeler kan slå vild rekord

Siden 1996 har Maja Blagdan fra Kroatien siddet på rekorden for den højeste tone sunget ved Eurovision. Men tirsdag aften kan Eden Alene fra Israel synge sig øverst på dét podie - hvis hun altså formår at holde nerverne i ro. (Foto: © Andres Putting, EBU)

Et af showets mest spændende øjeblikke finder sted to minutter og 40 sekunder inde i Israels sang, 'Set Me Free'. Her skal aftenens absolut mindste sanger af statur forsøge at nå den højeste tone sunget i Eurovision Song Contest - nogensinde!

Jo, det er lidt af et pres, den 21-årige sanger Eden Alene har lagt på sine klejne skuldre, når hun går selveste Mariah Carey (altså 90'er-versionen af hende vel at mærke) i bedene og forsøger at ramme den absurd høje B6-tone.

Under prøverne er det faktisk lykkes hende, men skulle det alligevel gå galt i aften, bør hun være sikret en fremtid som tyveri- og brandalarm. Hold på glas og briller!

Mærkværdigt, magisk mareridt

Forsangeren i det ukrainske band Go_A, Kateryna Pavlenko, måtte springe en af sidste uges prøver over, da hun følte sig utilpas og derfor af sikkerhedsmæssige årsager ikke fik lov at komme i arenaen. Hun er dog på toppen igen og klar til at forsøge at synge Ukraine i finalen. (Foto: © Thomas Hanses, EBU)

Forestil dig, du vågner i et øde skovområde. Du er helt ved siden af dig selv og aner ikke, hvordan du er havnet der. Pludselig er der noget, der bevæger sig i krattet ved siden af dig, og ud af ingenting kommer de så; en horde af zombier!

Du spæner af sted, som gjaldt det dit liv - men ak! Efter mindre end tre minutter er du omringet, og de levende døde begynder ivrigt at flå i dig, inden du udbryder et sidste, skæbnesvangert skrig…

Jeg tvivler stærkt på, det er dét, ukrainske Go_As geniale blanding af elektro- og folkemusik i nummeret 'Shum' handler om, men det er præcis det billede, sangen fremkalder på min nethinde. Du kommer enten til at være lige så pjattet med det her som jeg, eller også synes du, det er helt forfærdeligt - men ét er helt sikkert: Skriget til allersidst glemmer du ikke lige foreløbig.

Eurovision Song Contest sendes på DR1 og DRTV tirsdag, torsdag og lørdag klokken 21.

Deltagerne i 1. semifinale

 1. 1

  Litauen: The Roop - 'Discoteque'

 2. 2

  Slovenien: Ana Soklič - 'Amen'

 3. 3

  Rusland: Manizha - 'Russian Woman'

 4. 4

  Sverige: Tusse - 'Voices'

 5. 5

  Australien: Montaigne - 'Technicolour'

 6. 6

  Nordmakedonien: Vasil - 'Here I Stand'

 7. 7

  Irland: Lesley Roy - 'Maps'

 8. 8

  Cypern: Elena Tsagrinou - 'El Diablo'

 9. 9

  Norge: Tix - 'Fallen Angel'

 10. 10

  Kroatien: Albina - 'Tick-Tock'

 11. 11

  Belgien: Hooverphonic - 'The Wrong Place'

 12. 12

  Israel: Eden Alene - 'Set Me Free'

 13. 13

  Rumænien: Roxen - 'Amnesia'

 14. 14

  Aserbajdsjan: Efendi - 'Mata Hari'

 15. 15

  Ukraine: Go_A - 'Shum'

 16. 16

  Malta: Destiny - 'Je me casse'