I Sverige ser de Grand Prix i 6 (!) uger i streg: 'Vi er allesammen blevet hjernevaskede'

Med seks tv-shows og hele 28 sange er svenskerne for alvor gået Grand Prix-amok.

Vindmaskiner, konfettikanoner og pyroregn.

Er det ord, der giver dig gåsehud og åndenød – på den gode måde – så burde du måske overveje at pakke flyttebilen og vende snuden mod Sverige.

For selvom der er lagt an til musikfest, når vinderen af Dansk Melodi Grand Prix lørdag aften skal findes, så er det en helt anden form for Grand Prix-feber, der raser hos vores svenske naboer.

I stedet for at afholde ét Melodi Grand Prix - som vi gør herhjemme -, så vælger svenskerne nemlig deres bidrag til Eurovision Song Contest gennem en sand maraton-finale, der strækker sig over seks lørdage og trækker seere i millionvis til tv-skærmene.

Men hvorfor dælen er svenskerne blevet vilde med Grand Prix?

Glitter er kur mod vinterdepressionen

Sverige har afholdt Melodifestivalen, som det lokale Grand Prix hedder, stort set hvert år siden 1959. I mange år bestod finalen af ét show med ti sange, som vi kender det herhjemme, men i 2002 valgte man hos svensk tv at skrue gevaldigt op for Grand Prix-blusset.

Man valgte nemlig at udvide Melodifestivalen - eller "Mello", som det kaldes i daglig tale - fra ét til hele seks tv-shows. I dag består showet derfor af fire semifinaler, ét ekstra opsamlingsheat samt en stor finale, og det samlede startfelt tæller hele 28 sange.

Men er seks lørdage med Grand Prix ikke lige i overkanten? Og hvorfor går svenskerne meget op i den glitterbefængte musikkonkurrence? Svaret finder man måske ved at kaste et blik på den svenske vejrudsigt.

Ifølge journalist Torbjörn Ek, der i 15 år har skrevet og reporteret fra Melodifestivalen i den svenske avis Aftonbladet, bidrager Grand Prix-braget nemlig med en tiltrængt vitaminindsprøjtning af fest og farver til de vinterblege svenskere.

- Sverige er virkelig mørkt og deprimerende i vintermånederne. Vinteren er lang og kold her, så Melodifestivalen giver os det skud varme og glæde, vi hungrer efter. Og så giver det os svenskere noget sjovt og hyggeligt at tale om, nu hvor alt andet er så gråt og trist, forklarer han.

Samme forklaring får man, hvis man spørger det svenske publikum.

- Melodifestivalen er jo én stor fest fuld af glæde, glitter og glamour, lyder det begejstret fra svenske Sara Gustavsson, da DR møder hende og hendes børn blandt publikum i Malmö Arena, hvor årets fjerde Grand Prix-semifinale blev afholdt.

Familien er sammen med en veninde og hendes børn taget ind for at se generalprøven på årets fjerde semifinale, der afholdes i Malmö, og det er de ikke alene om. Selvom aftenens show bare er en generalprøve - den rigtige semifinale er først dagen efter -, så er der stort set udsolgt.

- Jeg tror, "Mello" er blevet så stort her, fordi det bare er virkelig sjovt og underholdende og noget, der samler hele familien, forklarer Sara Gustavsson, der sammen med sine børn har indløst billet til showet for fjerde år i streg.

DR tog til generalprøven på årets fjerde semifinale i Malmö for at tale med publikum om svenskernes Grand Prix-passion:

  • - "Mello" er en grund for os svenskere til at skeje lidt ud. Normalt er vi ret nede på jorden og generte, men med "Mello" har vi en grund til at gakke lidt ud, fortalte 19-årige Elinnor Komet, der var taget til Melodifestivalen med sin mor, Johanna Komet. - Alle i Sverige ser Melodifestivalen, uanset om de kan lide det eller ej, siger hun med et grin. (Foto: Christian Ellegaard © dr)
  • - Jeg er vild med "Mello", fordi det er sjovt, og der er god musik med, lød det fra niårige Olivia Allonson, der var taget til Grand Prix-fest med sin mor og bedsteforældre. Billetterne var en tidlig fødselsdagsgave til Olivia, der fylder ti år til sommer. (Foto: Christian Ellegaard © dr)
  • - Melodifestivalen er i en størrelsesorden, som vi kun kan drømme om i Danmark. Det er så stort og folkeligt, og det er blevet en tradition for os at tage til Sverige for at se showet, lød det fra 29-årige Morten Kaiser, der havde turen til Malmö med sin far Frank Kaiser. Tilsammen har de været til Melodifestivalen otte gange. (Foto: Christian Ellegaard © dr)
  • - Der er noget for alle i Melodifestivalen. Det er virkelig en folkefest, lød det fra Sara Gustavsson, der var til generalprøve med sine børn. (Foto: Christian Ellegaard © dr)
1 / 4

Kan ikke betale sig at udgive musik uden Melodifestivalen

At Melodifestivalen er noget, der samler svenskerne, er der ikke nogen tvivl om. Trods et mindre fald i seertallene de seneste par år, så er showet fortsat det absolut mest sete tv-program hos vores svenske naboer, og sidste års finale trak tæt på fire millioner seere.

Tv-showet er faktisk så populært, at konkurrencen også har påvirket den måde, man udgiver musik på i Sverige, forklarer Tobbe Ek.

- Er du en svensk popsanger, som ikke er med i Melodifestivalen, så kan det nærmest ikke betale sig for dig at udgive ny musik i januar, februar og marts. Det er i princippet umuligt, siger han.

- Det her er det eneste, medierne går op i lige nu, og Melodifestivalen er så stort, at sangene i konkurrencen ofte løber med al opmærksomheden på streamingtjenesterne.

Anna Bergendahl (th.) og Dotter (tv.) er bookmakernes helt store favoritter til at snuppe sejren på lørdag, hvor i alt 12 deltager. Vinder én af de to, vil det være første gang i seks år, at Sverige sender en kvindelige artist til Eurovision. (Foto: CLAUDIO BRESCIANI © Ritzau Scanpix)
Anna Bergendahl (th.) og Dotter (tv.) er bookmakernes helt store favoritter til at snuppe sejren på lørdag, hvor i alt 12 deltager. Vinder én af de to, vil det være første gang i seks år, at Sverige sender en kvindelige artist til Eurovision. (Foto: CLAUDIO BRESCIANI © Ritzau Scanpix)

Netop fordi Melodifestivalen er så stor en platform, betyder det også, at der ofte er kendte og etablerede navne at finde blandt deltagerne ved Melodifestivalen. Vores egen rockmama Sanne Salomonsen har sågar været med - to gange.

Her ses en læderklædt Sanne Salomonsene på "Melo"-scenen i 2005, ligesom hun også deltog i konkurrencen i 2015. (Foto: CLAUDIO BRESCIANI © Ritzau Scanpix)

- I Danmark er det en stor ting én dag. I Sverige er det en folkefest i flere måneder, og stemningen er meget vildere derovre, forklarede Salomonsen til TV 2, da hun i 2015 deltog i den svenske musikfest for anden gang.

Og netop fordi Melodifestivalen tiltrækker så sig meget opmærksomhed, er det en eftertragtet platform for mange svenskere musikere, der ønsker at promovere dem selv og deres musik, forklarer Tobbe Ek.

- SVT (Sveriges svar på DR) har formået at få musikernes øjne op for, hvor god en mulighed Melodifestivalen faktisk kan være for at vise dig frem.

Sanne Salomonsen endte i 2005 på en syvendeplads i Melodifestivalen med sangen "Higher Ground":

Hele Sverige er blevet 'hjernevasket'

Og én af dem, der har valgt at gribe den mulighed, er 20-årige Hanna Ferm.

Sidste år sikrede sangerinden sig en andenplads i konkurrencen, og i år er hun vendt tilbage for at tage revanche med sangen "Brave", som hun synger i årets finale.

Hør "Brave" her, mens du læser videre:

- Melodifestivalen er den største platform for musik og optrædener i Sverige, og for en artist som mig, er det her stort set det eneste sted, hvor du for alvor kan få lov til at skeje ud og lave et kæmpe sceneshow, siger Hanna Ferm, der er én af vinderfavoritterne forud for lørdagens finale.

- Sidste år, da jeg gjorde min debut, tænkte jeg naturligvis over, hvad det ville betyde for min karriere at være med i "Mello" - om jeg ville blive stemplet som en "Grand Prix-artist" -, men medmindre jeg deltager i konkurrencen de næste 20 år, så tror jeg ikke, det sker. Jeg ser bare det her som et springbræt til noget endnu større.

- Det er dét eneste, folk kommer til at snakke om i kantinen på mandag, siger sangerinden Hanna Ferm, der er blandt deltagerne i årets svenske finale. (Foto: Stina Stjernkvist © SVT / Melodifestivalen)
- Det er dét eneste, folk kommer til at snakke om i kantinen på mandag, siger sangerinden Hanna Ferm, der er blandt deltagerne i årets svenske finale. (Foto: Stina Stjernkvist © SVT / Melodifestivalen)

Også sangerinden Frida Öhrn har i år valgt at stille op Melodifestivalen. Det er fjerde gang, hun deltager i konkurrencen.

- Det her et meget specielt og unikt show at være med i. Det er en kæmpe mulighed for at promovere sig som artist i Sverige, og det er fantastisk at få mulighed for at ramme så mange mennesker, siger Frida Öhrn.

Frida Öhrn deltog i år i Melodifestivalen for fjerde gang. Hendes bidrag 'We Are One' fik dog ikke en plads i lørdagens finale. (Foto: Stina Stjernkvist © SVT / Melodifestivalen)

Hun har sin helt egen teori om, hvorfor "Mello-monstret" har vokset sig så stort og stærkt.

- Vi er allesammen blevet hjernevasket. SVT har hjernevasket hele den svenske befolkning, siger hun og slår en stor latter op.

- Ej, jeg ved det ikke. De (SVT) har gjort et fantastisk stykke arbejde med at gøre det her show så godt og intenst som muligt, så folk bliver trukket ind i det – uanset om de vil eller ej, siger hun med et halvtskummelt smil.

Finalen i Melodifestivalen 2020 afholdes lørdag og kan ses direkte på SVT 1 fra klokken 20.

Der risikerer dog at blive kamp om fjernbetjeningen - Dansk Melodi Grand Prix 2020 ruller nemlig over skærmen samme tid. Du kan følge den danske musikfest direkte på DR1 og DRTV fra klokken 20.