I syv år har René fulgt Lukas Graham med et kamera: 'Det har været hårdt'

Instruktør René Sascha Johannsen står bag dokumentarfilmen '7 Years of Lukas Graham'.

(Foto: René Sascha Johannsen © Sonntag Pictures)

Måske drømte du selv om at blive popstjerne, da du var lille. Dagdrømte om store koncerter, skrigende fans og en bankkonto, hvor pengene rullede ind.

Men har du nogensinde overvejet, hvordan livet som popstjerne mon egentlig er? Hvad sådan et stjerneliv på farten egentlig består af, og hvad bagsiden af den berømte og berygtede medalje mon byder på?

I dokumentarfilmen '7 Years of Lukas Graham' får vi en del af svaret, når vi inviteres bag kulissen hos ét af danmarkshistoriens største popnavne og følger bandet Lukas Graham gennem både op- og nedture i deres vej mod international succes.

Filmen, der netop har haft premiere i biograferne, er instrueret af 42-årige René Sascha Johannsen. Han fik første gang idéen om at følge i hælene på Lukas Graham, da han for år tilbage faldt over en række musikvideoer på YouTube, bandet selv havde lagt ud.

- Jeg havde tidligere arbejdet på forskellige musikdokumentarer, men havde længe ledt efter en kunstner med en historie, der kunne foldes ud til en længere fortælling. Og der var af mange grunde noget særligt over Lukas. Han er et kæmpe talent, vokset op som barnestjerne og kommer fra Christiania, fortæller René Sascha Johannsen.

Han besluttede sig for at række ud til bandet for at spørge, om han måtte lave en film med dem. "Tak, men ellers tak," lød svaret.

Der gik et år, hvor René Sascha Johannsen fra sidelinjen kunne se Lukas Grahams karriere tage fart. Han ærgrede sig over, at han ikke havde fået lov til at følge bandet, da telefonen en dag i 2013 pludselig ringede.

Det var Lukas Grahams bagland, der ville høre, om han stadig var interesseret i at følge bandet med sit kamera. De havde selv haft gang i et filmprojekt, som var røget i vasken, og nu skulle de til USA og ville gerne have René Sascha Johannsen med på rejsen.

Siden han har fulgt bandet i syv år.

- Jeg havde på ingen måde forudset, at jeg skulle følge dem i så lang tid. Men når man laver en film på den her måde, hvor man hopper på et tog og håber, det bevæger sig i en spændende retning, så aner man jo ikke, hvor lang tid det tager, før man er "fremme" ved slutdestinationen, siger René Sascha Johannsen og fortsætter:

- I det her tilfælde blev der ved med at blive kastet mere og mere kul på maskinen, fordi historien hele tiden udviklede sig, som bandets karriere tog fart og tingene blev vildere og vildere.

'Excentrisk' frontmand blev hovedpersonen

I filmen følger man Lukas Grahams rejse mod stjernerne og det internationale gennembrud, der kommer undervejs i filmen med kæmpehittet '7 Years'.

Vi er med i studiet, når det internationale debutalbum skal fødes, med backstage ved Grammy Awards, hvor en skuffet Lukas Forchhammer raser ud, når de gyldne statuetter ikke bliver hans. Vi er også med i tourbussen på de amerikanske landeveje, når kæresten efter fire uger ringer og spørger, hvornår han dog kommer hjem til Danmark igen.

Dokumentaren skildrer med andre ord de op- og nedture, der opstår, når drømmen om international succes går i opfyldelse og karrieren kører med 110 kilometer i timen i den rigtige retning, men der samtidig er familie, venner og en kæreste derhjemme, der også skal passes og plejes.

- Jeg startede med at filme Lukas, da han var i starten af 20'erne. Nu er han 32 og far til to, så der er sket en kæmpe udvikling med ham på mange planer, fortæller René Sascha Johannsen om forsanger Lukas Forchhammer. (Foto: René Sascha Johannsen © Sonntag Pictures)

Selvom filmen fra start følger hele bandets rejse, ender forsanger Lukas Forchhammer som filmens ubestridte hovedperson. Og selvom det ikke var meningen, at filmens fokus skulle være på ham, så var det ifølge René Sascha Johannsen meget naturligt, at netop Lukas Forchhammers historie endte i front.

- Uden at fornærme nogen kan man vist rolig sige, at Lukas er en noget excentrisk karakter. Han har til tider en lidt atypisk måde at reagere eller gribe tingene an på og har et anderledes syn på tilværelsen, som er interessant at følge, fortæller René Sascha Johannsen.

Han fremhæver en scene i filmen, hvor bandet netop har spillet på det ikoniske Wembley Stadion i London. Til koncerten er Lukas Graham blevet bedt om at spille et covernummer af en Justin Bieber-sang, og det huer ikke forsangeren.

- De fleste, der har spillet for 80.000 mennesker på Wembley, ville nok være helt høje på adrenalin, men i den scene er Lukas virkelig utilfreds og synes, det har været en rådden oplevelse. Den reaktion kom virkelig bag på mig, og det er den slags, der gør Lukas så interessant at følge.

Lukas Graham backstage inden deres optræden på Wembley Stadion i London i 2016. (Foto: René Sascha Johannsen © Sonntag Pictures)

Mediesky popstjerne åbnede op

Selvom Lukas Forchhammer gennem sin musik ofte deler sine dybeste og inderste tanker med hele verden, så giver '7 Years of Lukas Graham' et hidtil uset indblik i den til tider noget mediesky popstjernes privatliv.

Ifølge René Sascha Johannsen er der nok flere grunde til, at det lykkedes ham at komme ind under huden på den berømte frontmand. Men hovedårsagen er én ting: tid.

- Jeg tror, det først og fremmest er et spørgsmål om at bruge tid sammen. Nogle gange fulgte jeg bandet en enkelt dag, men jeg var også med dem i studiet i seks uger og på turné rundt i USA, og det er dér, når man er så meget sammen, at paraderne for alvor begynder at falde.

- Folk glemmer kameraet, og man kommer tættere ind på hinanden. Det skaber en tillid, der gør, at folk automatisk åbner op og lukker mig ind i deres univers, fortæller René Sascha Johannsen.

Havde nær misset vigtig scene

Når man arbejder på en film i syv år, er der i sagens natur meget, man går glip af, men ifølge René Sascha Johannsen er det faktisk lykkedes ham at få de fleste "vigtige" øjeblikke foreviget med sit kamera.

Nogle gange skyldes det dog mere held end forstand, at man får filmet de rigtige scener, medgiver instruktøren.

Arbejdet med dokumentaren har taget René Sascha Johannsen rundt i hele verden. Han og hans kamera har blandt andet været med bandet i studiet i Los Angeles, på scenen på Wembley Stadion i London og til te hjemme hos forsangerens mor på Christiania i København. (Foto: Magnus Larson © Sonntag Pictures)

Én af hans egne yndlingsscener fra dokumentarfilmen - hvor Lukas Forchhammer synger '7 Years' for den amerikanske stjerneproducer Rob Knox, der tårevædet proklamerer, at det er "en af de bedste sange, han har hørt i hele sit liv" - var han faktisk lige ved ikke at få i kassen.

- Jeg havde filmet hele dagen og tænkte ikke, der var mere at komme efter, så jeg havde pakket mit kamera sammen og var smuttet ud i køkkenet for at finde mig en fyraftensøl.

- Da jeg kommer tilbage i studiet, står Lukas pludselig ved klaveret og synger '7 Years' for Rob, så jeg skynder mig at samle kameraet og får filmet det sidste af sangen. Robs reaktion er guld værd, og det ender med at blive én af de mest rørende scener i hele filmen.

Filmede 300 timers materiale

Men selvom uvisheden om, hvad sker ude i fremtiden - eller når du et kort øjeblik smutter ud i køkkenet efter en fyraftensøl - er én af de spændende discipliner ved dokumentargenren, så har det uforudsigelige og lange arbejde med filmen til tider også været udfordrende for René Sascha Johannsen.

- Det har været super spændende og spækket med sjove oplevelser. Jeg har stået med bandet på de største scener i verden og været backstage til Grammys, hvor en højgravid Beyoncé pludselig stod og skiftede stiletter på gangen, siger han og fortsætter:

- Men det har også været hårdt nogle gange. Særligt i forhold til at bevare overblikket, når man har så meget materiale og så mange forskellige små historier, man skal holde styr på og vælge til og fra, siger René Sascha Johannsen og fortæller, at særligt arbejdet med at klippe de mere end 300 timers råmateriale ned til spillefilmslængde trak tænder ud.

Det lykkedes dog til sidst, og nu har den færdige dokumentarfilm netop haft premiere i 75 biografer over hele landet.

Udover at give et indblik i en stjernespækket og fascinerende verden, der er fjern for de fleste, håber René Sascha Johannsen også, at publikum i biografsæderne efterlades med lidt stof til eftertanke.

- Den balance, Lukas forsøger at finde mellem det professionelle og det personlige, tænker jeg, at rigtig mange mennesker kender til på et eller andet plan. Og så gemmer filmen også på en pointe om, at man nogle gange lige skal tjekke ind hos sig selv og mærke efter, om man er på vej i den rigtig retning. Finde ud af, hvad man egentlig vil med sit liv, og hvad er det for nogle mål og værdier, man lever efter, siger René Sascha Johannsen og tilføjer:

- Tag bare Grammyen. Var Lukas blevet lykkeligere af at vinde den statuette? Jeg tror det ikke. Det handler om at sætte sig de rigtige mål i livet.

FacebookTwitter