Ikonisk rockstjerne raser mod ny HBO-dokumentar og kalder den 'slibrig' og ukorrekt

Alanis Morissette kritiserer 'Jagged' for at dele usandheder om hendes liv.

Alanis Morissette kritiserer dokumentaren 'Jagged' og kalder den både 'slibrig' og usandfærdig. (Foto: Greg Allen © (c) Ritzau Scanpix)

Den canadiske rockstjerne Alanis Morissette er ikke tilfreds med en ny dokumentar, som HBO har lavet om hende. Langtfra, faktisk.

- Jeg blev lullet ind i en falsk følelse af tryghed. Da jeg så det først klip af filmen, stod det klart, at de havde en slibrig agenda.

- Det var ikke den historie, jeg var gået med til at fortælle.

Sådan udtaler hun sig blandt andet om dokumentaren, 'Jagged', der mandag fik premiere på Toronto Film Festival.

Dokumentaren fortæller historien om hendes vej mod stjernerne som ganske ung musiker. En rejse, der kulminerede, da hun som 21-årig udgav det album, der satte hende på verdenskortet: 'Jagged Little Pill'.

Med hits som 'Ironic' og 'Hand In My Pocket' blev hendes tredje album fra 1995 lyden af MTV i midt 90'erne, lå i top 20 på den eftertragtede Billboard-hitliste i et helt år og sikrede hende desuden hele tre Grammy-priser.

Afsløring af seksuelle overgreb

I sin kritiske udtalelse påpeger Alanis Morissette, at hun sagde ja til at deltage i projektet, da det oprindeligt blev præsenteret for hende som en hyldest til 'Jagged Little Pill' i forbindelse med albummets 25-års jubilæum.

Men vejen til den store succes var ikke nem, hvilket dokumentaren også skildrer.

Blandt interviews med musikanmeldere, hendes bandmedlemmer fra dengang og musikkolleger som 'Garbage'-sangeren Shirley Manson er der også optaget timelange interviews med hovedpersonen selv, der fortæller om de mindre glamourøse sider af sin karriere.

Det er ikke første gang, den 47-årige musiker fortæller om overgreb, hun oplevede som barn i musikbranchen. I 2002 udgav hun eksempelvis radiohittet 'Hands Clean', der tydeligt beskriver, hvordan hun som mindreårig var i et forhold med en ældre mand fra musikbranchen. Her ses hun optræde i Den Grå Hal på Christiania i 1996. (Foto: JAKOB DALL © (c) Ritzau Scanpix)

Alanis Morissette fortæller blandt andet, hvordan hun som en 15-årig ung pige i musikbranchen blev udsat for det, hun senere har indset, var seksuelle overgreb og voldtægter.

- Det tog mig flere år i terapi at indrømme overfor mig selv, at jeg selv havde været et offer. Jeg havde altid sagt, at jeg havde givet mit samtykke, men blev så mindet om, at "hey, du var 15 år, du kan ikke give samtykke, når du er 15 år gammel".

- Og nu tænker jeg: "De var alle sammen pædofile. Det var alt sammen voldtægter," fortæller hun i dokumentaren.

Hun har tidligere fortalt om de overgreb, hun oplevede som helt ung pige i musikbranchen. Både i interviews og i sange som særligt radiohittet 'Hands Clean' fra 2002. Hun har dog ikke navngivet eller officielt anklaget specifikke personer for overgrebene.

Hør 'Hands Clean' herunder og læg mærke til Morissettes afslørende tekst:

0:00

'Jeg har stolet på nogen, jeg ikke skulle have stolet på'

De timelange interviews, som hun indvilligede i at deltage i til udarbejdelsen af dokumentaren, foregik under nedlukningen.

Hvilket også er blandt Alanis Morissettes kritikpunkter.

For ifølge udtalelsen udsendt fra hendes PR-hold foregik de krævende interviews i en "meget sårbar tid" for den canadiske musiker, der desuden uddyber, at det var "under hendes tredje efterfødselsdepression under nedlukningen."

- Jeg gennemlever nu den fulde konsekvens af at have stolet på nogen, som ikke burde stoles på. Ikke ulig mange andre "fortællinger" og uautoriserede biografier, der er udkommet de seneste år, indeholder denne også implikationer og fakta, der simpelthen ikke er korrekte, siger hun om 'Jagged'.

Det er Alison Klayman, der er instruktør på dokumentaren 'Jagged', som nu altså kritiseres af hovedpersonen selv for at være usand og misvisende. (Foto: Chris Pizzello © (c) Ritzau Scanpix)

Hvilke konkrete fakta og implikationer uddybes dog ikke i udtalelsen, der fortsætter:

- Mens der er skønhed og nogle elementer af sandfærdighed i den, så vil jeg grundlæggende ikke støtte andres reducerede version af en historie, der er alt for nuanceret for dem til nogensinde at forstå eller fortælle.

Af samme grund deltog hun ikke i visningen af dokumentaren på Toronto Film Festival i mandags – og kommer heller ikke til at deltage i andre former for promovering af dokumentaren.

Hverken HBO eller instruktøren bag, Alison Klayman, har ønsket at udtale sig om Alanis Morissettes afstandstagen til dokumentaren.

Forud for fremvisningen af 'Jagged' på filmfestivalen blev Alison Klayman dog spurgt ind til, hvorfor Alanis Morissette ikke selv deltog i premierefremvisningen.

- Selvfølgelig ville jeg ønske, at Alanis kunne være med her. Det var et privilegie at lave denne film, og jeg er virkeligt stolt af den. Forhåbentlig vil hun have mulighed for at deltage i fremtidige filmevents.

Det var før, Alanis Morissettes kritik af dokumentaren blev offentliggjort.

Ikke første gang

Som Alanis Morissette selv nævner i sin udtalelse, er det ikke første gang i de seneste år, at dem, der er hovedpersonen i en biografi eller dokumentar, har kritiseret selvsamme film.

Tidligere i år kritiserede rapperen Cardi B tv-stationen E! for ikke at inddrage hende i deres afsnit om hendes liv i deres dokumentariske tv-serie 'True Hollywood Story'.

- Mit liv er min historie. Hvordan kan nogen fortælle den uden at spørge mig?, skrev hun blandt andet på Twitter forud for premieren.

Samme kritik har også Pamela Anderson og folkene tæt på hende udtrykt i forbindelse med den kommende Hulu-miniserie 'Pam & Tommy', der dykker ned i hendes treårige ægteskab med musikeren Tommy Lee.

Dokumentaren 'Jagged' har premiere på HBO 19. november.

Facebook
Twitter