Indbakken var fuld efter musikvideo med to dansende drenge: 'Tænk, at du kan lave den video nu'

Musiker Theo X sang torsdag om at være sig selv på nummeret 'You Don't Wanna Dance' live på P3 i anledningen af pride.

30-årige Theo X vil gerne vise, hvem han er i sin musik. Men det har ikke altid været let. Her optræder han med 'You Don't Wanna Dance' live på P3.

"Da jeg vidste, at jeg var homoseksuel for 65 år siden, var jeg bange for at få tæsk – eller det, der var endnu værre. Tænk, at du overhovedet kan lave den video nu."

Indbakken har været fyldt med beskeder som overstående fra folk fra hele verden og i alle aldre, efter danske Theo X for snart tre år siden udgav musikvideoen til sangen 'You Don't Wanna Dance'.

I videoen danser to unge drenge sammen, og scenen har formået at tale til folk – især dem, der kan spejle sig i sangens budskab.

- Jeg prøver i musikvideoen og med sangen at vise alt det, jeg gerne ville have gjort, da jeg var 13-14 år gammel, men som jeg ikke turde gøre. Dét at turde spørge lige dén, man har lyst til, om en dans, fortæller Theo X om videoens budskab.

I dag gør han det, han gerne vil. Men det har ikke altid været sådan for ham – heller ikke som musiker.

Den 30-årige sanger har lavet musik i flere år. Men i mange år forsøgte han at skjule sin homoseksualitet i musikken.

Han var bange for at være sig selv, fordi han frygtede, at folk troede, at han spillede en rolle for at få opmærksomhed.

- Man er så bange for at skille sig for meget ud. At folk tror, at man bruger sin homoseksualitet som et pr-trick – men det er jo bare mig som menneske, siger han.

I begyndelsen af sin karriere skrev Theo X derfor sine sange, så de kunne "passe" ind. Han frygtede, at folk ellers ikke kunne identificere sig med hans musik.

- Jeg brugte ord som "darling" og "baby" i stedet for "ham". Sangene var intetkønnet – men det gjorde på en måde også, at jeg følte, det blev lidt intetsigende.

Det er vigtigt for Theo X, at han kan være sig selv, men også at andre kan spejle sig i hans musik og tør være sig selv. (Foto: © ANDREAS ANDERSON)

Det var først, efter Theo X havde optrådt til pride i 2016, at han tog en beslutning om, at han ville lade sig selv skinne igennem i musikken som det menneske, han er.

- Ens musik skal ræsonnere med én selv. Jeg er nødt til at synge "dreng" eller "mand" – så er der meget mere mig i musikken, siger Theo X.

Viser sig selv frem, som den han er

Følelsen af at skulle gemme sig selv væk har hængt ved, siden Theo X var barn. Selvom han altid har følt sig elsket for den, han er, var hans barndom og ungdom præget af skam og at føle sig forkert.

- Det er jo mærkeligt, for selvom vi er nået langt i Danmark, når det kommer til at være homoseksuel og være en del af LGTBQIA+-miljøet, så har jeg i hele min barndom og ungdom skammet mig over mig selv, genkalder Theo X.

Derfor har det været nødvendigt for ham at turde springe ud – også som sig selv i sin musik.

Den følelse vil han gerne give videre til andre, og derfor skrev han sangen 'You Don't Wanna Dance', som han i anledningen af pride spillede live på P3 torsdag formiddag.

Se Theo X optræde med 'You Don't Wanna Dance' live på P3 i videoen øverst.

I dag insisterer Theo X på at være sig selv.

Han sørger for at give den ekstra gas med de ting, han før har gået og gemt væk i sit liv og i sin hverdag. Som musiker viser han den del af sig selv frem, som han altid har vidst har været der, men som ikke fik lov til at komme frem før i tiden.

- Jeg kan være 100 procent mig selv. Der er ikke noget, der er gemt væk – og det er en fantastisk følelse, siger han med et smil på læben.

Han håber, at han med sin musik kan inspirere andre til at turde være den, de virkelig er.

- Det er vigtigt for mig, at jeg laver noget, jeg kan stå inde for, og som jeg er stolt af. Men jeg synes også, det er vigtigt, at alle de unge mennesker, der har haft det som mig - har følt sig forkerte eller gået med en skam - har noget, de kan spejle sig i, fortæller Theo X.

- Jeg håber, min musik kan hjælpe med at give dem et skub – at den kan være med til at sige, at mange af os har været det samme sted, og at det nok skal blive bedre.