Indspillede musik, inden hun var født: Nu udgiver 14 måneder gammel baby sit debutalbum

Forældrepar har lavet musik ud af lyde fra livmoderen. Her er musikerne, der ikke er bange for at eksperimentere.

Hun er kun 14 måneder gammel, men Luca Yupanqui er allerede klar med sit debutalbum. (© DR / Grafik: Oliver Seppo)

Unge mennesker nu til dags, hva'?

De tager for mange sabbatår, laller deres ungdomsår væk og burde gå i gang med en uddannelse, så snart tømmermændene fra studenterkørslen har lagt sig.

Det er i hvert fald dét budskab, ungdommen ofte får kastet i hovedet. Og her er der så godt nyt til dem, der synes, unge mennesker burde få fingeren ud.

For er der noget, man ikke kan beskylde britiske Luca Yupanqui for, er det at spilde sin tid.

I en alder af blot 14 måneder er hun nemlig klar til at udgive sit debutalbum - et album, hun faktisk indspillede, allerede inden hun overhovedet var blevet født.

Ja, det lyder specielt - og det er det også.

Bag albummet står Luca Yupanquis forældre, Elizabeth Hart og Iván Diaz Mathé, der begge er musikere. Mens Elizabeth Hart var gravid med sin datter, begyndte parret at optage lydene fra Harts mave og forvandle dem til musik.

Ved hjælp af ultralyd blev fosterets bevægelser i Elisabeth Harts livmoder omsat til lyd. Lydbølgerne blev herefter ledt ind i en række synthesizere, der skabte den musik, der nu er udgangspunktet for det kommende album, som bærer titlen 'Sounds of the Unborn'.

I en pressemeddelelse forklarer forældrene, at de efter flere timelange "indspilninger" klippede lydene ned til en række sange, mens de samtidig har forsøgt at bibeholde "Lucas budskaber i sin egen rå form".

En stjerne er født - bogstaveligt talt. Her ses Luca Yupanqui sammen med sine forældre, musikerne Elizabeth Hart og Iván Diaz Mathé. (Foto: pressefoto)

Inspirationen til projektet kom fra forældrenes egne tanker om den datter, de ventede sig.

- Hvad ville hun sige, hvis hun kunne tale? Hvordan ville hun reagere på verden? Og hvilken slags musik ville hun lave, hvis hun kunne? Det her album er et forsøg på at besvare de spørgsmål, forklarer parret.

14 måneder gamle Luca Yupanquis debutalbum bliver udgivet til april, men albummets førstesingle er allerede udkommet.

Hør debutsinglen 'V4.3 Pt. 2' her:

0:00

Og hvad siger den spirende stjerne så selv til det hele? Ifølge forældrene er lille Luca Yupanqui stærkt begejstret for sit musikalske mesterværk, som hun hørte første gang, mens forældrene mixede albummet færdigt.

- Hun spærrede øjnene op og kiggede intenst på sine forældre, som om hun kunne genkende lydene fra livmoderen (...) Det var teknisk set første gang, Luca hørte sin egen musik, men hendes reaktion gjorde det klart, at det ikke var tilfældet - for hun havde allerede levet sig igennem musikken én gang, forklarer Elizabeth Hart og Iván Diaz Mathé i pressemeddelelsen.

Og selvom du måske ikke før har hørt om en baby-debut som Luca Yupanquis, er det langt fra første gang, at musikere skubber til grænserne for, hvordan man kan skabe og komponere ny musik.

Her er tre andre eksempler, hvor musikere har taget musikken til nye, alternative - og lettere spøjse - højder:

1

Musiker udgav lyden af sin egen orgasme

Nummeret 'Action' varer to og et halvt minut, men den kvindelige orgasme varer i gennemsnit "blot" mellem 13 - 51 sekunder. (© DR / Grafik: Oliver Seppo)

Kender du det, at du nærmest kan få gåsehud og sved på panden, når du hører et stykke musik, du virkelig synes er fedt? Ja, det kan nærmest føles som en lille orgasme i din øregang, når dit favoritnummer blæser ud af højtalerne.

For fans af den amerikanske musiker Von bliver den følelse dog pludselig ganske konkret. I 2018 udgav hun nemlig singlen 'Action', der er baseret på rytmen i musikerens egen orgasme.

Til tilblivelsen af nummeret fik Von hjælp af en såkaldt "smart vibrator", som på en graf kan måle de vaginale sammentrækninger hos brugeren, når vedkommende får en orgasme. Den funktion gjorde Von brug af og omsatte herefter grafen over hendes orgasme til lydbølger, som hun senere spillede på forskellige instrumenter.

Resultatet blev blandt andet brugt på hendes debutsingle 'Action', hvor baslinjen er moduleret hen over rytmen af sammentrækningerne i Vons underliv.

Hør 'Action' her:

0:00

Sangen er i øvrigt, ifølge musikeren selv, meget passende, en "hyldest til onani".

- Sangen handler om at have et intimt seksuelt forhold til dig selv, hvor du ikke behøver en anden person til at tilfredsstille dig. Derfor var det et dejligt eksperiment at bruge en vibrator og mit eget orgasme-mønster. Jeg havde ikke brug for andre for at få dét til at ske, har Von forklaret om nummeret til Vice.

2

Byggede guitar af sin onkels skelet

Et voksent skelet består af 206 knogler. (© DR / Grafik: Oliver Seppo)

For 20 år siden mistede den græsk-amerikanske metalmusiker Prince Midnight sin elskede onkel Filip i en bilulykke.

Onkel Filip, der ligesom sin nevø var glad for metalmusik, havde inden sin død doneret sit skelet til forskning på et lokalt universitet. Men da skolen ikke længere havde brug for skelettet, stod familien nu tilbage med en bunke knogler, de ikke vidste, hvad de skulle stille op med.

I den græsk-ortodokse kirke er der ikke kutyme for at kremere de afdøde, så i stedet for at strø Onkel Filips aske ud over Middelhavet, lade hans urne pynte på kaminhylden eller forvandle hans jordlige rester til et smykke - jeps, det er en ting - måtte familien tænke i andre baner.

Og her kommer Prince Midnight ind i billedet. I stedet for at betale for en dyr gravplads på den lokale kirkegård, besluttede musikeren sig nemlig for at få fragtet Onkels Filips jordlige rester til sit hjem i Florida i USA.

Med kassen med knogler i favnen fik Prince Midnight den idé, at han ville forvandle sin onkels torso til en elektrisk guitar som en hyldest til Filip, der var med til at starte musikerens egen interesse for heavy metal.

Ikke overraskende var det dog svært for den knogle-kløgtige musiker at finde en håndværker, der ville sætte strenge på Onkel Filips korpus, så musikeren måtte selv finde værktøjet frem.

- Til min store overraskelse har ingen nogensinde lavet en guitar ud af et skelet, så læringskurven var lidt stejl, fortalte Prince Midnight til CBC Canada i sidste uge.

Det alternative "gør-det-selv"-projekt lykkedes dog i sidste ende, og i videoen her kan du se Prince Midnight give den gas på sin hjemmebyggede grav-guitar, som han kalder "The Skelecaster".

- Jeg er superstolt af projektet og den måde, hvorpå det er en hyldest til ham, hans liv og hans indflydelse på mig. Nu kan Onkel Filip trykke den af til al evighed. Det er sådan, han ville have ønsket det, har Prince Midnight for nylig forklaret til mediet MetalSucks.

3

Bygger fløjter af porrer og squash

Gulerødderne i grøntskuffen kan ende deres dage som andet end råkostsalat. (© DR / Grafik: Oliver Seppo)

Kroppen er tilsyneladende et skatkammer, når det kommer til at finde nye, inspirerende lyde. Men vidste du, at der også gemmer sig massivt musikalsk potentiale i dit køleskab?

Det mener de to kinesiske brødre Nan Weidong og Nan Weiping i hvert fald. De har nemlig gjort det til deres levevej at spille og komponere musik ved hjælp af grøntsager.

Brødrene trak i 2012 overskrifter verden over, da BBC fortalte historien om deres appetitvækkende musik, der altså udelukkende spilles på instrumenter lavet af guld fra grøntskuffen.

De kulinariske kompagnoner lærte allerede som børn at spille på flere instrumenter takket være deres far, der var musiklærer. Familien boede på en gård med egen køkkenhave, og det var her, brødrene fik idéen til at bygge instrumenter af muldens guld.

Ifølge brødrene giver friske og sprøde grøntsager den bedste klang, og derfor går de dagligt selv på jagt efter perfekte råvarer på det lokale marked.

I dag tæller deres menukort af musikalske lækkerbiskener blandt andet fløjter og andre instrumenter bygget af afgrøder som søde kartofler, squash, græskar, gulerødder og porrer.

Nan Weidong og Nan Weiping er dog ikke de eneste, der har kigget dybt i grøntskuffen.

I Østrig findes der sågar et ti mand stort orkester, der udelukkende spiller musik på instrumenter bygget af grøntsager og grovgrønt. Gruppen, der meget passende bærer navnet The Vegetable Ochestra, har udgivet fire album og spiller jævnligt koncerter rundt om i Europa.

Hør nummeret 'Transplants' med The Vegetable Ochestra her:

0:00
Facebook
Twitter