'Ingen lyder som hende!' 28-årig vinder stor musikpris som den første dansker nogensinde

Dansk-skotske Clarissa Connelly har vundet Hyundai Nordic Music Prize for årets nordiske album ved festivalen By:Larm.

Clarissa Connelly ses her på scenen ved Roskilde Festival 2018. (Foto: Thomas Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Du behøver ikke vælte dig i hitlisteplaceringer, verdensturneer og Instagram-følgere for at vinde glorværdige priser.

Det beviste 28-årige Clarissa Connelly torsdag, da hun blev hædret med den prestigefyldte musikpris Hyundai Nordic Music Prize, der hvert år kårer det bedste nordiske musikalbum.

For selvom den skotsk-danske musiker nok er et nyt bekendtskab for de fleste, kan hun altså nu bide skeer med stjerner som Robyn og The Knife, der også tidligere har vundet den nordiske musikpris.

Clarissa Connelly modtager prisen for sit seneste album 'The Voyager', der udkom i slutningen af 2020. Det er første gang nogensinde, at en dansk artist vinder Hyundai Nordic Music Prize, der er blevet uddelt siden 2011.

Det er en fagjury bestående af nordiske og internationale musikkendere, der har udpeget Clarissa Connelly og 'The Voyager' som Nordens bedste fra et felt af i alt 12 nominerede, der også talte to andre danske navne, Baby In Vain og ML Buch.

Med prisen følger en pengepræmie på 10.000 euro.

'Lyder som ingen andre'

Clarissa Connelly får blandt andet ros fra juryen bag prisen for sin særegne lyd, der tidligere er blevet beskrevet som "eksperimenterende, drømmende pop med keltiske undertoner."

- Eventyrlysten og ambitiøs, men aldrig bombastisk eller utilgængelig, har vi her en artist med en fod i to kulturer, hvis musik bygger bro mellem det antikke og moderne, lyder roserne bland andet fra ét af juryens fagmedlemmer, den britiske BBC-radiovært Stuart Maconie, i en pressemeddelelse.

Også festivalen By:Larm, der foregår i Oslo, der står bag uddelingen af den vigtige musikpris, er begejstrede for Clarissa Connelly.

- Der er absolut ingen andre, der lyder som Clarissa Connelly (...) Hvilke andre blander vikingetidens mytologi med retropop a la Kate Bush og Enya? Og ikke mindst – hvilke andre kan gøre det så uforskammet godt?, udtaler festivalens presseansvarlige Erik Egenes.

Hør nummeret 'Holler' fra den prisbelønnede plade 'The Voyager' her:

0:00

Fandt inspiration på vandretur mod Tyskland

Clarissa Connelly er født og opvokset i Skotland, men flyttede senere til Danmark. Først boede hun i Aarhus og rykkede senere til København, hvor hun stadig bor, for at studere på Rytmisk Musikkonservatorium.

Inspirationen til det nu prisvindende album 'The Voyager' fandt Clarissa Connelly dog langt væk fra storbyens pulserende gader.

I stedet blev idéen om 'The Voyager' født, da musikeren en sommer vandrede langs Hærvejen, der går fra toppen af Jylland og ned til den tyske grænse. Nogle af albummets 11 sange er sågar direkte inspireret af de steder, Connelly besøgte på sin vandring.

- Jeg kiggede på alle stederne omkring mig og begyndte at skrive små melodier og skitser i memo-appen på min telefon. Jeg blev interesseret i stedsbestemte værker og det at have nogle grænser og rammer, før jeg gik i gang med at skrive en sang, i stedet for bare at sætte sig ned og improvisere, fortalte musikeren tidligere i år til britiske The Wire.

Clarissa Connelly skriver og producerer selv sin musik. (Foto: Mathias Kristensen © Ritzau Scanpix)

I forbindelse med albummet har Connelly også udviklet en særlig app med titlen 'Vandringen', hvor hun og 20 andre kunstnere hver har fortolket et selvvalgt naturområde gennem musik, poesi og maleri.

Hos musikmediet Gaffa, der i sin anmeldelse tildelte pladen fire ud af seks stjerner, blev 'The Voyager' blandt andet beskrevet som "et fint musikalsk bagtæppe til atmosfærisk dagdrømmeri", mens The Wire kaldte pladen "en fantastisk rejse".

FacebookTwitter