Ingen måtte låne fra Kim Larsens sange - men Martin og Jakob fik lov af mesteren selv

Gruppen The Loft fik - som de eneste nogensinde - lov til at låne fra et Kim Larsen-nummer, da de i 2004 storhittede med 'City of Dreams'.

Gruppen The Loft fik helt unikt lov til at låne rytmesporet fra 'Midt om natten' til deres debutsingle.

Søndag morgen døde Kim Larsen efter længere tids sygdom.

Den folkekære sanger var kendt for at holde sit privatliv tæt til kroppen, og det samme gjaldt hans musikalske skatkammer.

Derfor var det mod alle odds, at de to unge musikere Jakob Weise Hellum og Martin Bøge Pedersen fra duoen The Loft i 2004 som de første – og hidtil eneste – fik lov til at låne en bid fra et af den nu afdøde sangers største hits.

For 14 år siden hittede de nemlig stort med sangen 'City of Dreams', der samplede dele af melodien fra Larsens kæmpehit 'Midt om natten'.

Lyt til 'City of Dreams' med The Loft, mens du læser videre.

0:00

Fik idéen til kæmpehit i bilen

Idéen til sangen fik Martin Bøge Pedersen i bilen på vej fra Køge mod drengenes studie i København.

- Jeg havde en bunke brændte cd'ere i min bil, som jeg plejede at høre, når jeg var ude at køre. Jeg satte én af dem på, og på et tidspunkt begyndte 'Midt om natten' at spille. Da jeg hørte sangen, sad jeg og nynnede med og tænkte 'Det beat er så fedt. Det kunne være fedt at lave noget nyt henover', fortæller Martin Bøge Pedersen.

Han mødtes med Jakob Weise Hellum i studiet, og samme eftermiddag blev nummeret 'City of Dreams' født.

Gennem hele sangen synger og rapper The Loft over rytmesporet fra 'Midt om natten', som de havde samplet på det nye nummer.

De var begge sikre på, at de havde et hit på hånden, men der var ét problem: Kim Larsen skulle godkende brugen af 'Midt om natten'.

Duoen The Loft begyndte allerede at lave musik sammen i 1997. Her er de fotograferet i 2008. (Foto: © Lea Meilandt Mathiesen)

Skulle ramme Kim Larsen 'på en god dag'

Folk omkring duoen var skeptiske.

Kim Larsen havde aldrig tidligere tilladt, at andre musikere benyttede sig af bider fra hans sange, men drengene selv var ikke nervøse.

- Jeg ved sgu ikke, om jeg bare var ung og naiv, men jeg var ikke bekymret for, at Kim Larsen ikke ville godkende det. Jeg synes selv, at det var et virkelig fedt nummer, så hvorfor skulle han ikke også synes det?, husker Martin Bøge Pedersen.

The Loft fik kontakt til Kim Larsens mangeårige revisor og ven Peter Ingemann. Han kunne lide nummeret og lovede, at han ville spille det for Larsen 'på en god dag'.

En uge efter ringede telefonen. Det var Ingemann, der havde spillet nummeret for Kim Larsen. Han havde godkendt samplet.

- Det var helt vildt stort. Kim Larsen var jo – og er – et af vores helt store idoler, så vi var helt oppe at køre over, at han havde godkendt nummeret, fortæller Jakob Weise Hellum.

Hør 'Midt om natten' med Kim Larsen, mens du læser videre.

0:00

Blandt kronprinsens yndlingssange

Med godkendelsen i hus blev 'City of Dreams' udgivet som førstesinglen fra gruppens debutalbum 'No Ordinary Man', og sangen blev hurtigt et kæmpe hit.

Nummeret blev udnævnt som 'Ugens Uundgåelige' på P3 og blev den mest spillede sang i dansk radio i 2004.

I dag er 'City of Dreams' blevet spillet næsten to millioner gange på Spotify. (Foto: © pressefoto, Universal)

- Vi var meget overraskede over, hvor bredt sangen ramte. Det var ikke kun de unge, der kunne lide sangen, men også det lidt ældre publikum, som måske plejede at lytte til Kim Larsens egne sange. Jeg tror, vi fik lidt magi med fra 'Midt om natten', siger Jakob Weise Hellum, som stadig arbejder med musik den dag i dag.

Radiohittet nåede også de royale gemakker.

I bogen 'Under Bjælken' fra 2017 nævner Kronprins Frederik 'City of Dreams' som ét af de musiknumre, der har formet hans liv.

Mødte Kim Larsen efter kæmpesucces

I 2005, året efter storhittet blev udsendt, spillede The Loft og Kim Larsen begge til den samme festival i Faaborg, hvor drengene fik lov til at møde den ikoniske troubadour.

- Vi fik lov til møde Kim Larsen og overrække ham en guldplade, som vi havde modtaget for 'City of Dreams'. Hans første reaktion var 'Nå, det er sådan, I ser ud', fortæller Martin Bøge Pedersen.

- Han var meget sød og imødekommende, og vi fik os en god snak. Da vi overrakte ham guldpladen, sagde han: 'Tak, den bliver min mor glad for, den kan hun få hjem og hænge i stuen', husker han tilbage.

I 2005 fik The Loft lov til at møde Kim Larsen og overrække ham en guldplade for hitsinglen 'City of Dreams'. (Foto: © PRIVATFOTO)

I dag, 14 år efter det store hit, er duoen stadig meget taknemlig for, at Kim Larsen tilsyneladende var i godt humør, da han hørte og godkendte brugen af 'Midt om natten'.

- Den sang har betydet alt for min musikalske karriere. Det har været mit visitkort i musikkens verden og har åbnet så mange døre. Det var startskuddet på det hele, fortæller Martin Bøge Pedersen, der tidligere var en del af gruppen Electric Lady Lab og i dag skriver og producerer musik for andre.

At det lykkedes The Loft at få godkendt brugen af 'Midt om natten', var så stort, at Martin Bøge Pedersen flere gange siden er blevet kontaktet af andre musikere, der også har ønsket at bruge dele fra Larsens mange hits.

Indtil videre er The Loft dog fortsat de eneste, der nogensinde lykkedes med at overtale den ikoniske sanger.

Kim Larsen udsendte 'Midt Om Natten' på albummet af samme navn i 1983. Pladen fungerede samtidig som soundtrack til filmen 'Midt Om Natten' fra 1984, hvor Kim Larsen (th.) blandt andet spillede sammen med Frits Helmuth (tv.). (Foto: © DR Presse)

Larsen var helt sin egen

Netop fordi Kim Larsen har fyldt så meget i The Lofts succes, ramte det også de to musikere særligt hårdt, da de fik nyheden om, at den folkekære sanger søndag var gået bort i en alder af 72.

- Min far ringede og fortalte mig det. Selvom jeg godt vidste, han var syg, så ramte det mig faktisk ret hårdt. Hans musik har fyldt rigtig meget i mit liv, og pludselig er personen bag de sange væk.

- Det lyder måske mærkeligt, men jeg blev ramt på samme måde, som når nogen tæt på én, går bort. Selvom jeg ikke kendte ham personligt, så har 'City of Dreams' jo været så massiv for mit virke, at jeg føler, han har været tæt på mig i en eller anden forstand, siger Martin Bøge Pedersen.

Også Jakob Weise Hellum er rørt af Kim Larsens død, som han kalder 'en af de absolut største musikere'.

- Jeg kan godt synes, at tingene nogle gange bliver kørt lidt op, når en kendt person dør. Så skal folk skrive lange mindeord på Facebook, selvom de aldrig rigtig hørte deres musik. Men lige med Kim Larsen tror jeg, at mange er blevet ramt. Det gjorde jeg i hvert fald selv, og det satte nogle tanke i gang hos mig, siger han og fortsætter:

- Kim Larsen turde gå sine egne veje, og han turde sige sin mening. Det kan man godt savne i dag. Han var helt sin egen.