Jacob har lavet musikken til dine yndlingsserier: 'Nogle vil sige, at jeg er verdensberømt'

Komponist Jacob Groth står bag musikken i alt fra 'Taxa' og 'Krøniken' til amerikanske hitserier.

'Pigen der legede med ilden' og tv-serien 'Taxa' er blot to af titlerne på filmkomponisten Jacob Groths lange cv. (Foto: Ritzau Scanpix)
'Pigen der legede med ilden' og tv-serien 'Taxa' er blot to af titlerne på filmkomponisten Jacob Groths lange cv. (Foto: Ritzau Scanpix)

Medmindre du er filmnørd eller virkelig har gransket rulleteksterne på din yndlingsserie, så er det ikke sikkert, at navnet Jacob Groth siger dig det store.

Men selvom du ikke kender ham ved navn, så har du til gengæld - næsten - med garanti været udsat for Jacob Groths arbejde.

Den 68-årige komponist lever nemlig af at lave musik til film og tv-serier og har i sin over 30 år lange karriere stået bag lydsiden på succesesserier som 'Taxa', 'Rejseholdet' og 'Krøniken' og filmklassikere som 'Vil du se min smukke navle?', 'To verdener' og 'Pigen der legede med ilden', ligesom han har arbejdet på en lang række andre internationale projekter.

- Nogle vil sige, at jeg er verdensberømt, men det er jeg skide ligeglad med. Jeg er bare Jacob, der kan lide at lave musik og heldigvis har fået succes med det, siger Jacob Groth om sit imponerende cv.

Selvom Jacob Groth arbejder med film og serier til daglig, smækker han også stadig en god serie på i fritiden. - Jeg ser masser af serier. Både fordi der er så meget godt derude, men også for at hente inspiration. Jeg synes, det er vigtigt for mig, at jeg hele tiden lytter til, hvad andre har lavet. Nogle gange tænker jeg: "Okay, den vej ville jeg bestemt ikke selv være gået" - men det er jo også en form for inspiration, siger han. (Foto: Søren Rønholt)

For nylig udgav den succesfulde komponist albummet 'Music For Your Inner Movie', som er hans første album med musik, der ikke er skrevet til en specifik film.

Idéen til pladen fik Groth, efter han blev skrottet fra et stort projekt i Hollywood fra den ene dag til den anden.

- Der var en dame, der ringede og sagde, at de ville gå i en anden retning. De syntes pludselig, at det, jeg lavede, var for kunstnerisk. Det skal man prøve på et tidspunkt i ens karriere, men det var stadig en voldsom oplevelse for en dansk bonderøv som mig at blive droppet på den måde, fortæller Jacob Groth og fortsætter:

- Efter det tabte jeg pludselig lysten til musik. Det har jeg aldrig prøvet før. Men jeg vidste, at jeg skulle i gang igen, så jeg valgte at lave min egen 'bestilling' i min butik og begyndte at arbejde på noget ny musik for min egen skyld. Og det blev til 'Music For Your Inner Movie'.

Hør nummeret 'Xylocopia' fra det nye album her:

0:00

Og på mange måder endte forløbet med pladen med at blive Groths egen Hollywood-fortælling, forklarer han.

- Ved at sidde og skrive den her musik, som jeg selv var herre over, fandt jeg tilbage til den der barnlige, naive skaberglæde, som vi alle har i os. Det blev et genrejsningsprojekt for mig.

Vi bad Jacob Groth udvælge tre af de mange film og serier, han har lavet musik til, som har betydet noget særligt for ham - og én, der viste sig at være ekstra udfordrende.

1

'Taxa'

Peter Gantzler spillede rollen som taxachaufføren Mike Engholm i successerien 'Taxa', der kørte over skærmen fra 1997-1999. I serien følger man livet på den fiktive taxa-central Krone Taxa i København. (Foto: Dr)

- Jeg har lavet musik til mange af DR's dramaserier, og en af de første, jeg arbejdede på, var 'Taxa' fra 1997. Serien blev en kæmpe succes, og den musik, jeg lavede til den serie, er jeg stadig meget stolt af.

- Historien om 'Taxa' er lidt speciel, for jeg havde faktisk skrevet et hovedtema, som alle var glade for, men bagefter kunne jeg selv mærke, at det ikke føltes rigtigt. Vi skulle have fat i en anden stemning, så jeg begyndte at tænke over, hvilken stemning karaktererne var i, når de kørte rundt i deres taxa: De havde the blues.

- Så jeg skrev i stedet et blues-inspireret stykke, som er det, mange kender som temamelodien fra 'Taxa' i dag. Jeg er stolt af, at jeg selv mærkede efter og tog det et nyt sted hen, indtil jeg selv var tilfreds.

Hør den berømte intromelodi til 'Taxa' her:

0:00
2

'Millenium'-trilogien

Skuespiller Noomi Rapace spillede rollen som Lisbeth Salander i filmene 'Mænd der hader kvinder', 'Pigen der legede med ilden' og 'Luftkastellet der blev sprængt'. Filmene var baseret på 'Millenium'-trilogien af den svenske forfatter Stieg Larsson. (Foto: Ritzau Scanpix)

- Hele Stig Larsson-triologien var et kæmpe stykke arbejde. Jeg lavede musik til tre film, og det blev tre års koncentreret arbejde, som jeg er ret stolt af. Det er jo nogle af de mest populære film, der nogensinde er blevet lavet i Norden, så det er jeg meget stolt af at have været en del af.

Hør en bid af soundtracket til Millenium-trilogien her:

0:00
3

'Unge Andersen'

'Unge Andersen' blev sendt på DR1 i 2005 som miniserie, og er senere blevet udgivet i en spillefilmsudgave. (Foto: DFI)

- I 2005 lavede min gamle kammerat Rumle Hammerich en miniserie, der hed 'Unge Andersen', som jeg lavede musikken til. Det var interessant at arbejde med H.C. Andersen, for han var jo en kompleks person. Han var nysgerrig, rejste meget og var samtidig i tvivl om, hvem han selv var - og ud af alt det skabte han de her fantastiske eventyr.

- Derfor blev musikken også en blanding af blandt andet klassisk musik og tablas (en indisk tromme)… Ja, det endte nærmest som en form for verdensmusik. Det arbejde er jeg ekstremt stolt af. Senere gik serien også hen og vandt en Emmy Award.

Musikken fra 'Unge Andersen' er ikke tilgængelig på nettet, men du kan se en trailer for filmen her.

4

'Unforgettable'

Krimiserien 'Unforgettable' er herhjemme tidligere blevet sendt på TV3 og kan nu streames på Viaplay. (Foto: pressefoto)

- Jeg har arbejdet på en amerikansk krimiserie, der hedder 'Unforgettable', hvor jeg lavede musik til fire sæsoner og i alt 64 afsnit. Det er jo et kæmpe arbejde. Jeg tror, jeg har skrevet 1000 stykker musik til den serie, fordi hver eneste scene skulle have noget ny, unik musik. Jeg kunne ikke genbruge noget.

- Jeg fik afsnittet tilsendt om mandagen, og ugen efter skulle jeg sende den færdige musik tilbage. I et 42 minutter langt afsnit er der måske 36 minutters musik, så det var noget af en opgave. Dér skal man skal virkelig vide, hvad man vil, og turde tage nogle hurtige beslutninger.

- Selvom jeg bor i Danmark nu, har jeg arbejdet på flere produktioner i USA, og der har jeg lært, at tidsforskellen faktisk tit bliver til min fordel. Jeg får måske en krisemail, hvor producenterne beder om noget ny musik, som de vil have næste dag. Den tikker ind på min computer om natten, så dér har jeg pludselig nogle 'ekstra' timer at arbejde i, mens de ligger og sover. Der har de tit syntes, at jeg virkelig var hurtig til at lave noget nyt, ha ha.

Du kan høre lidt af Jacob Groths musik i denne trailer til 'Unforgettable'.

FacebookTwitter