'Jeg elsker piger'. Med de tre ord har Billie Eilish skabt vild debat - 'queerbaiter hun?'

Ifølge LGBT+ Danmark kan det være en enorm skuffelse, hvis berømtheder "smykker sig med lånte queer-fjer".

Billie Eilish barsler lige nu med sit kommende album 'Happier Than Ever', der udkommer i juli. (Foto: Mike Blake)

'Jeg elsker piger.'

Med den ene sætning er den amerikanske popstjerne Billie Eilish havnet i et virtuelt stormvejr.

Balladen kommer, efter at Eilish forleden postede udsagnet på Instagram ledsaget af et billedegalleri fra sin nye musikvideo til nummeret 'Lost Cause', hvor Eilish blandt andet poserer på en seng sammen med en gruppe andre kvinder.

I kommentarsporet har billederne og den tilhørende tekst siden skabt en del forvirring, og flere fans spørger, om opslaget skal tolkes som, at Billie Eilish springer ud enten som bi- eller homoseksuel.

- Bro, siger hun, hvad jeg tror, hun siger?, spørger en bruger i en kommentar, der siden har fået over 75.000 likes.

Men mens opslaget hos nogle lader til at så tvivl om den 19-årige popstjernes seksualitet, tolker andre opslaget som såkaldt "queerbaiting".

- Veninde, jeg ved ikke, om du queerbaiter eller ej, men det håber jeg virkelig ikke, for dét er virkelig dårlig stil, skriver en bruger i en kommentar til billedet, der har fået over 12 millioner likes.

- Er det her ikke queerbaiting???, skriver en anden i billedets kommentarspor, der bugner med beskyldninger om queerbaiting mod Eilish.

Stjerner udnytter LGBT+-personers historie, hvis de queerbaiter

Hos foreningen LGBT+ Danmark er man ikke overrasket over de stærke reaktioner til Billie Eilishs opslag - uanset, hvad hendes hensigt har været.

Det kan nemlig være problematisk, når musikere og andre berømtheder "smykker sig med lånte queer-fjer", forklarer Jakob Steensen Nielsen, der er kommunikationskonsulent i LGBT+ Danmark.

- Selvom LGBT+-liv fylder mere i medierne i dag, end de måske gjorde for ti år siden, har særligt unge LGBT+-personer stadig brug for at se offentlige rollemodeller og forbilleder i medierne, som de kan spejle sig i, fordi de ikke nødvendigvis kan spejle sig i deres klassekammerater eller omgangskreds, siger han og fortsætter:

- Derfor kan det være en enorm skuffelse, når man som LGBT+-person finder en rollemodel – for eksempel en kendt musiker – man føler, man kan spejle sig i, for så at finde ud af at personen ikke er autentisk og har pyntet sig med lånte fjer, forklarer Jakob Steensen Nielsen.

Billie Eilish ses her omkranset af en flok veninder i musikvideoen til sin seneste single, 'Lost Cause'. Det er lignende billeder, som sangeren har delt i det nu omdiskuterede opslag på Instagram. (Foto: Backgrid UK © Ritzau Scanpix)

Ifølge ham udnytter musikere og andre kendisser LGBT+-personers historie, når de udøver queerbaiting.

- Det er ikke altid let at være LGBT+-person, og mange kæmper med sociale og mentale udfordringer. Og når musikere og andre offentligheder tager den fortælling på sig i et forsøg på at gøre sig selv mere interessante eller appellere mere til et LGBT+-publikum, kan det let opfattes, som om de kapitaliserer på LGBT+-personers liv og virkelighed, siger han og fortsætter:

- Det er langt hen ad vejen en gratis omgang for en kunstner som Billie Eilish at udnytte LGBT+-personers fortælling i et forsøg at fremstå woke, for hun oplever jo ikke bagsiden af medaljen ved det at være LGBT+-person. Derfor bliver den slags tit mødt med vrede og skepsis, forklarer Jakob Steensen Nielsen, men understreger dog, at han ikke kan vide, hvad Billie Eilishs intentioner har været med sit Instagram-opslag.

Hør nummeret 'Lost Cause' med Billie Eilish her:

0:00

Følgere kræver svar

Billie Eilish har ikke selv kommenteret opslaget og den virak, det har skabt – og altså heller ikke, hvilket budskab der egentlig gemmer sig bag sætningen 'Jeg elsker piger.'

Instagram kræver flere af sangerens følgere dog en afklaring.

- Okay, jeg har virkelig forsøgt at forsvare det her queerbaiting-lort med, at du ikke var klar, men efter det her, har vi brug for nogle svar, tak, skriver en bruger.

- Queerbaiting eller et udspring eller påskønnelse af kvinder, der blev opfattet forkert? Vi får aldrig svar, skriver en anden.

Nogle fans mener dog, at situationen er ude af proportioner, og at teksten til sangerens opslag er blevet misforstået.

- At mene, at det er queerbaiting, når Billie Eilish skriver 'Jeg elsker piger', viser lidt, hvor meget samfundet seksualiserer kvinder og kvinders kærlighed, når vi med det samme antager, at 'Jeg elsker kvinder' relaterer sig til hendes seksualitet, som om der ikke findes uendelige slags kærlighed i verden, skriver en bruger på Twitter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk