'Jeg hadede egentlig at synge': Dansk band startede som en joke - og så blev de booket til Roskilde Festival

Det var lidt for sjov, da de gik i gang. Men nu er bandet Fugleflugten aktuelle med deres andet album 'Æon'.

(© Rasmus Yde)

Jagerpilot. Skuespiller. Dyrepasser. Rockmusiker.

Som børn har de fleste af os nok drømt om at blive noget, der aldrig kom til at ske i virkeligheden.

Men for 30-årige Rasmus Yde, der er sanger og sangskriver i bandet Fugleflugten, der fredag udgav albummet 'Æon', lykkedes det at vække drengedrømmen til live.

Også selvom det hele faktisk startede lidt som en joke.

Lyt til sangen 'Du er en bølge' fra Fugleflugtens nye album her:

0:00

Det lå nemlig ikke just i kortene, at Rasmus Yde skulle ende med at synge og spille guitar på landets scener, da han som 12-årig blev ramt af tanken om at blive musiker for allerførste gang.

Han er vokset op på en gård langt ude på landet: "Hvor kragerne vender," som han siger, langt fra koncertscener, musikstudier og andre musikerspirer at dele drømmen med.

De første år af hans teenagetid gik med at arbejde på en bondegård i lokalområdet ved siden af skolen.

- Jeg kan huske, at jeg fik en opsamlings-cd med alle de store, amerikanske rockbands, som jeg lyttede til. Og en dag stod jeg og så på mig selv i spejlet og tænkte: "En dag skal jeg være rockstjerne." Jeg kunne virkelig mærke det. Jeg fik bare en idé om, at jeg skulle op at stå på en scene en dag, selvom jeg hverken kunne synge eller spille, fortæller Rasmus Yde om den dag, idéen slog ned i ham.

- I lang tid rendte jeg rundt i en boble med mine drømme og min vision, mens jeg var karl på en bondegård. På et tidspunkt gik det så op for mig, at jeg lavede noget helt forkert i forhold til, hvad jeg egentlig gerne ville. Og så brugte jeg de penge, jeg tjente på bondegården, på at købe musikudstyr.

Som 14-årig rørte han for første gang ved en guitar med intentionen om at lave musik på den.

Og selvom der efterfølgende skulle gå over ti år, før han debuterede som frontmand i Fugleflugten, var første skridt på vejen dermed taget. Så langt, så godt.

Startede som en joke

Selvom Rasmus Yde havde et par nære venner omkring sig, følte han sig malplaceret i sin lille hjemby i Østjylland, hvor det virkede obligatorisk at gå til sport og på diskotek i weekenden.

Men han blev stædigt ved med at arbejde med sin musik op gennem gymnasiet og blev bedre og bedre til at lave melodier og producere.

Efter gymnasiet flyttede han til Aarhus, hvor han boede i et par år, før han blev enig med sig selv om at rykke til hovedstaden for at jagte drømmen, nu hvor alle hans venner alligevel skulle flytte dertil for at studere.

- Jeg var overbevist om, at det nok skulle lykkes på en eller anden måde. Men da jeg så havde boet i København i nogle år, havde jeg bare gået og pillet mig i navlen med mine egne ting, og der skete ikke så meget med det, siger Rasmus Yde.

Rasmus Yde (th.) havde egentlig lagt rockmusikken helt på hylden, men et punkband, som opstod som en joke, gav ham mod på at prøve det af igen. (© Gloria Moreno)

Det var dog kun indtil han og vennen og bassisten Frederik Henriksen som en joke dannede "Danmarks blødeste punkband", som de kaldte det, i 2014. Det var dansksproget, og selvom joken hurtigt døde ud, havde det tændt en gnist i de to venner: De ville spille rockmusik, og det skulle ikke være for sjov.

- Jeg hadede egentlig at skrive tekster og synge, men når det var på dansk, var det pludselig totalt spændende og sjovt, fordi jeg følte, jeg bedre kunne sige, hvad jeg havde på hjerte, end jeg kunne på engelsk. Der kom en ærlighed frem i det, forklarer Rasmus Yde.

Frederik Henriksen tog på udveksling i forbindelse med sit studie, og i mellemtiden hvervede Rasmus Yde medlemmer til det kommende, unavngivne band. Og så skulle der ellers laves musik.

- Vi gik langsomt i gang med at lave en masse lortemusik. Det var virkelig dårligt. Det holdt op med at blive lort omkring det tidspunkt, hvor jeg fandt på navnet Fugleflugten, siger Rasmus Yde med et grin.

Men så begyndte det ellers også at gå hurtigt for det spritnye band, som kun havde spillet sammen i knapt et år, før de blev spurgt, om de ville spille på Roskilde Festivals Rising-scene i 2017.

Tilbage med fornyet styrke

Fugleflugten oplevede at have den danske musikverdens øjne rettet mod sig og bildte sig ind, at det måtte være ganske standard at optræde på prominente scener og blive nævnt på musikblogs og i medier.

Men efter et par år måtte de sande, at det er det ikke. Hypen lagde sig, og pludselig var det en kamp at opnå samme form for gennemslagskraft og synlighed, fortæller Rasmus Yde.

- Der opstod lidt et pres i os, hvor vi følte, vi skulle udgive noget hele tiden. Men så blev vi mindet om, at det er okay at træde lidt tilbage for en stund, så man kan have sig selv med i det, og så man kan komme tilbage med fornyet styrke og energi. Og det er det, der sker nu med det nye album, siger han.

Og det afspejler sig i både musikken og teksterne, at der har været tid og rum til at trække vejret og se tingene lidt oppefra. Det overordnede tema på albummet 'Æon' er nemlig livsfaser.

Sangene på albummet 'Æon' er blevet til i løbet af de seneste to år. (© Gloria Moreno)

- Jeg har tænkt meget over at gå igennem forskellige faser i livet, hvor nogen føles mere optegnede end andre, og hvor man kan se tydelige skel, forklarer Rasmus Yde og fortsætter:

- Én af dem har været min barndom og mine teenageår, og så skulle jeg udvikle mig ind i mine 20'ere, som har været meget præget af musikken og København. Og pludselig var jeg så 29, og jeg tror underbevidst, der opstod et behov for at se tilbage på forskellige tidspunkter, men samtidig se fremad.

På albummet har Rasmus Yde både genbesøgt nogle konkrete tidspunkter i sin fortid, men også forsøgt at se både tiden, der er gået, og den tid, der vil komme, fra et større perspektiv. 'Æon' indeholder derfor alt fra minder fra barndommen til tanker om dét at være i live.

Derudover er albummet både mere poppet og mere eksperimenterende, end musikken tidligere har været, mener han. Det skyldes bandets behov for hele tiden at rykke sig og afsøge nye muligheder.

- Der er måske nogle af vores fans, der vil spørge: "Hvor fanden er guitaren henne på nogen af numrene?" Men det er vigtigt for mig, at musikken udvikler sig. Vi er nok blevet ældre og mere modne på alle måder, men jeg synes bestemt ikke, vores musik er blevet dårligere, afslutter Rasmus Yde.

Er du blevet nysgerrig på Fugleflugtens musik, kan du lytte til hele albummet 'Æon' neden for.

Facebook
Twitter