'Jeg kan stadig være helt på røven over hende': Derfor inspirerer Amy Winehouse stadig ti år efter sin død

Sangeren med den inderlige stemme og det høje hår var og er stadig noget helt særligt, mener radiovært og dansk sanger.

(Foto: © Roger Kisby, Getty Images)

They tried to make me go to rehab. But I said no, no, no.

De fleste har sunget med på Amy Winehouses monsterhit 'Rehab', der gjorde sangeren med den soulede stemme, det touperede, mørke hår og den markante eyeliner til en stjerne tilbage i 2006.

Inden da havde hun arbejdet sig ind på en solid plads på den britiske musikscene med sine ærlige sange, men det var først med 'Rehab', at det for alvor stak af.

Pludselig stod store dele af verden og sang med på hendes hit om et nej tak til at gå på afvænning for et alkoholproblem.

Selvom sangen stadig lever i bedste velgående og er streamet mere end 310 millioner gange bare på Spotify, har den også fået en trist bismag. 23. juli 2011 blev Amy Winehouse nemlig fundet død i sit hjem i det nordlige London, og årsagen var ironisk nok alkoholforgiftning.

Med sig i bagagen havde sangeren i øvrigt også et stofmisbrug og et anstrengt forhold til tabloidpressen, der ikke var bleg for at smide sangerens vilde liv og nedture på forsiderne.

I dag er det heldigvis musikken, der står klarest tilbage, og nu hvor det er præcis ti år siden, Amy Winehouse døde, er der god grund til at mindes og dykke ned i hendes unikke univers, mener radiovært på P6 Beat, Mads Gundersen.

- Amy Winehouse var typen, der fik folk til at stoppe op og lytte efter. Hun tog en genre, der måske hørte hjemme på jazzklubben, og tog den med sit look, sin stemme og sine bad girl-tekster om forlist kærlighed, stoffer og provokationer til de største scener i verden, siger han.

Amy Winehouse var ikke bange for at blande hiphop-rytmer med bigband-blæsere, og på den måde fik hun både fat på de unge og de ældre lyttere, forklarer Mads Gundersen. Her ses hun under en belgisk festivalkoncert i 2007. (Foto: © Gie Knaeps, Getty Images)

Når snakken falder på den famøse Klub 27, der er navnet på listen over de kendte musikere, der alle døde som kun 27-årige, er Amy Winehouse selvsagt også et af de markante navne – på linje med legender som Kurt Cobain og Jimi Hendrix.

Lyt til 'Rehab', mens du læser videre.

0:00

En ener for perioden

Noget af det, der gjorde Amy Winehouse til noget helt særligt, var især hendes kombination af jazz og rebelskhed, mener Mads Gundersen.

- Amy Winehouse var en ener for perioden, fordi hun fusionerede caféjazzen med det rockede og trashy.

Amy Winehouse forenede altså to af de mest populære musikgenrer fra 00'erne, nemlig britisk rock og ikke mindst den jazzede pop, der var her, der og alle vegne, da hendes gennembrudsalbum 'Back To Black' udkom i 2006.

Måske husker du navne som Katie Melua, Norah Jones, Jamie Cullum og Duffy, der tronede på hitlisterne og på mange cafeers playlister. De var alle sammen bløde, jazzede navne, man ikke slog sig på, når man sad med sin kaffe eller inviterede vennerne over til middag.

På det punkt var Amy Winehouse anderledes – hun tilsatte sine sange noget retro-soul og diskede op med sange om depression, heartbreaks og druk.

Og hendes markante look med sømandstatoveringer, touperet, sort hår, Fred Perry-poloer, korte kjoler og en skarp eyeliner bidrog til hendes mere rockede image.

- Det var enormt moderne at ligne en, der altid havde tømmermænd dengang, og Amy Winehouse lignede faktisk lidt en blanding af en dronning med opsat hår og den onde troldkvinde fra Harry Potter.

- I dag kan vi se lidt af stilen hos Lana del Rey. Selvom hun er mere "pæn", har hun helt sikkert skævet til Amy efter inspiration, tilføjer Mads Gundersen.

En rørt Amy Winehouse krammer her sin mor efter netop at have fået at vide, at hun havde vundet en Grammy for årets album i 2008. Hun var ikke selv til stede i Los Angeles for at modtage prisen, men takkede via en satellitforbindelse fra hjembyen London. (Foto: © Mike Blake, Scanpix Denmark)

Ingen andre lyder som hende

En, der i den grad også lod sig inspirere af Amy Winehouses stil og makeup, var den danske sanger Betty Bass, der for nyligt har udgivet sit soulede debutalbum, 'Grown'.

Hun blev fan af Amy Winehouse, da hun var 12 år gammel, og blev både draget af stemmen og stilen hos den britiske stjerne.

- Jeg prøvede ligefrem at toupere mit hår – men det er lidt svært med afrokrøller – og jeg forsøgte mig også med eyeliner og rød læbestift. Det fungerede virkelig for hende, men ikke så meget for mig, siger Betty Bass og griner.

Bette Bass har lyttet enormt meget til Amy Winehouse – især gennembrudsalbummet 'Back To Black' har en særlig plads i den danske sangers hjerte. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

Selvom Betty Bass hverken dengang eller nu har oplevet en brøkdel af det, som Amy Winehouse sang om, kunne hun også relatere til sangene og stemningen i dem.

- Selvom jeg var barn og ikke forstod, hvad der foregik i hendes liv, kunne jeg godt mærke, at hun bar på noget. Hun sang med så meget indlevelse, at det virkede, som om hun fik nogle af de ting, hun kæmpede med, ud gennem sin musik, siger Betty Bass.

I det hele taget var Amy Winehouse en musiker, der skilte sig ud fra mængden, og én, som man virkelig kunne mærke som lytter, synes Betty Bass.

Faktisk er der stadig ikke andre, der lyder som hende, mener sangeren.

- Hun havde en speciel stemme, der ramte mig helt vildt – og som stadig rammer mig. Hun er en af dem, der kan få mig til at tude over musik, for hun var meget udtryksfuld og lød virkelig, som om hun mente det, hun sang.

Lyt til en liveudgave af hittet 'Valerie', som Amy Winehouse oprindeligt indspillede i 2007 med producer Mark Ronson, der også producerede hendes 'Back To Black'-album:

0:00

Døden forlænger ofte musikkens liv

Selv fremhæver Betty Bass sangen 'Tears Dry On Their Own' som en af sine absolutte favoritter med Amy Winehouse, og hun har i det hele taget rålyttet til albummet 'Back To Black', fortæller hun.

- Alle har oplevet hjertesorger, og hvis man har det, så rammer den fandeme. Men der er mange gode sange med hende. Det er bare ærgerligt, at der ikke kommer flere fra hende, men heldigvis nåede hun at udgive nogle helt fantastisk smukke sange, siger Betty Bass.

Der kommer dog stadig indimellem lidt "nyt" med Amy Winehouse.

I hvert fald er der siden hendes død blandt andet udkommet nye remixes, liveudgivelser og sågar en julesang fra gemmerne.

- I kulturen har døden det nogle gange med at forlænge kunstens liv, som Mads Gundersen også formulerer det.

Så det er ikke helt slut med Amy Winehouse, hvis turbulente liv i øvrigt også blev skildret i dokumentarfilmen 'Amy' i 2015.

Mads Gundersen og kollegerne på P6 Beat spiller da også stadig Amy Winehouse, ligesom hun også spilles endnu på P3 og P4 og en række kommercielle radiokanaler.

Den danske fotograf Søren Solkær tog en række billeder af Amy Winehouse i London tilbage i 2007. Her ses et af de mange portrætter, han tog af sangeren. (Foto: © Søren Solkær / RETNA P, Scanpix)

Så selv efter sin død har briten altså for længst overhalet sine konkurrenter fra 00'erne.

- Der er helt sikkert flere, der hører Amy end de andre jazzede artister, som var populære dengang, i dag, konstaterer Mads Gundersen, der også ser lidt af Amy Winehouse leve videre i en kunstner som Lady Gaga.

Kort sagt er kvinden, der gav os monsterhittet 'Rehab', selv her ti år efter sin død endnu relevant.

- Jeg kan stadig være helt på røven over hende, og jeg har en følelse af, at hun er en, som mange bliver ved med at vende tilbage til, siger Betty Bass da også og tilføjer:

- Hun vil altid leve videre i musikken, fordi hun har en helt speciel plads i manges hjerter.