'Jeg synes, du skal parkere det dyr der!' Prisvinder kom cyklende ind på scenen

Cellisten Ida Riegels vandt prisen 'Årets ildsjæl' ved P2 Prisen 2020. Se alle prisvinderne her.

Cellisten Ida Riegels kom cyklende ind for at modtage prisen som 'Årets ildsjæl' til P2 Prisen. (Foto: © Agnete Schilchtkrull)

De fleste kommer gående ind på scenen, når de skal modtage en pris. Men lørdag aften blev der trådt godt i pedalerne, da Ida Riegels kørte på scenen i DR Koncerthuset.

Her modtog hun en pris som 'Årets Ildsjæl' ved P2 Prisen 2020, og gjorde altså sin entré på cykel.

Ildsjæl-prisen går til en person, der har gjort en særlig indsats for at udbrede klassisk musik, og det lever Ida Riegels i den grad op til ved at have cyklet tusindvis af kilometer på koncertturnéer i både Danmark og udlandet. Vel at mærke med sin cello på ryggen.

- Jeg synes, du skal parkere det dyr der!, udbrød aftenens vært, Stine Rosengren, da Ida Riegels var suset forbi hende langs scenekanten.

Og det gjorde Ida så. Hun modtog prisen og gav publikum en smagsprøve på både sin musik og sine evner som instrumentbygger: Celloen, hun spiller på, har hun nemlig bygget selv.

Se videoen herunder, hvor Ida Riegels kommer ind på cykel og spiller en variation af den gamle japanske folkemelodi 'The moon over the ruined castle'.

- Det er så dejligt at cykle rundt. Tit falder jeg i snak med folk, og det er inspirerende musikalsk at komme ud i landet på min cykel, for der er vildt smukt, sagde en glad Ida Riegels, da hun modtog prisen for 'Årets ildsjæl'.

P2 Prisen 2020 var i det hele taget en festaften for den klassiske musik. Se flere højdepunkter og læs om de andre otte prismodtagere herunder.

1

P2 Kunstner 2020

Den 55-årige operasanger Stephen Milling debuterede i København, men har siden haft en international karriere og sunget i nogle af verdens største operahuse: La Scala i Milano, The Metropolitan i New York og Royal Opera i London.

- Med en stor mørk stemme, voldsom som en naturkraft og rig på lys og farver, er Stephen Milling i stand til at fremstille ægte følelser hos selv de mest barske figurer i Wagners operaer - på samme tid rystende og elskelig, lyder det i begrundelsen om årets P2 Kunstner.

Stephen Milling gav prøver på sin store stemme til stor begejstring for Koncerthusets publikum, der alle rejste sig fra stolene og klappede højlydt.

Da han modtog prisen som Årets P2 Kunstner, gav han udtryk for, hvor dejligt det var at synge i hjemlige omgivelser.

- Det betyder meget at spiller herhjemme, når man kommer fra København, og farer rundt i hele verden. Faktisk går der mange år i mellem, at jeg synger herhjemme. Så når jeg endelig får chancen, så er det så vidunderligt at komme hjem og synge for publikum, lød det fra Stephen Milling.

Se videoen øverst, hvor Stephen Milling fremfører et stykke af Mozarts Tryllefløjten.

2

P2 Talentprisen

24-årige Gustav Piekut begyndte at spille klaver som 6-årig - og debuterede som solist med Sønderjyllands Symfoniorkester, da han var 12 år.

I 2017 vandt han som den første dansker 2. prisen ved Aarhus International Piano Competition, og sidste år udsendte han sit anmelderroste debutalbum med Beethovens Diabelli-variationer.

- Jeg er meget lykkelig. Det er en fantastisk pris, som jeg meget gerne vil takke P2’s fagjury for. Det er en stor ære, sagde Gustav Piekut, da han modtog P2 Talentprisen.

I videoen herover kan du se Gustav Piekut spille 'L'isle joyeuse' af Claude Debussy til P2 Prisen 2020.

3

Årets initiativ

Et stort hoved af Stalin hænger bag orkestret i første udgave af Copenhagen Phils nyskabende koncert-format 'Afgørende øjeblikke'. Klassisk koncert, skuespil, lyssætning og en podcast gør musikken til en multifacetteret oplevelse. (Foto: © Kim Matthai Leland, Copenhagen Phil)

'Afgørende øjeblikke' er ikke bare koncerter. Det er også en podcastserie og live-performance. Skaberne er symfoniorkestret Copenhagen Phil, podcast-producenten Third Ear, teaterinstruktøren Rune David Grue og de visuelle troldmænd fra Dark Matters.

I første udgave koblede de gribende og på grufuld vis Sjostakovitjs Leningrad-symfoni med historierne om befolkningens katastrofale lidelser under belejringen af Leningrad under Anden Verdenskrig.

- Vi ville gerne kommunikere med et nyt publikum og sikre, at den klassiske musik også har et publikum om 10-15 år. Derfor skal vi være på de platforme, hvor de unge er, sagde Peter Lodahl, musikchef for Copenhagen Phil, der modtog prisen for 'Årets initiativ'.

Du kan finde podcasten 'Afgørende øjeblikke #1: Miraklet i krigszonen' ved at søge efter udgiveren Third Ear i din podcast-app.

4

Årets klassiske begivenhed

Sofie Elkjær Jensen som Gerda i Hans Abrahamsens opera 'Snedronningen', der modtog prisen som 'Årets klassiske begivenhed' til P2 Prisen 2020. (Foto: © Per Morten Abrahamsen, Det kongelige teater)

Komponisten Hans Abrahamsen og Det Kongelige Teater får prisen for operaen 'Snedronningen'.

Operaen tilføjede nye dimensioner til operagenren og skabte international opmærksomhed. Tilmed spillede den for fulde huse og åbnede et stort publikums øjne og ører for den nye musikdramatiks rige verden.

- Jeg tror, vi alle er fascineret af sne. Vi husker alle sammen det at vågne og se, hvordan alt er forandret, når det har sneet. Gennem tiden er min barnlige glæde blevet overhalet af, hvad der sker i vores verden. Det er blevet skrøbeligt, og det skal vi huske på, sagde komponisten Hans Abrahamsen fra scenen.

5

P2 Lytterprisen

0:00

De fire internationalt anerkendte musikere i Danske Strygekvartet får P2 Lytterprisen for albummet 'Prism II', der fik markant flere stemmer end de otte øvrige nominerede album.

- Med en spillestil, der både er cool og med vibrerende nærvær, lykkes det Den Danske Strygekvartet at få al musikken til at løfte sig ud af den tid, hvori den er skrevet. Det taler til os i en tone, som er universel, lyder det i nomineringen fra P2s jury.

6

Årets Album - klassisk

0:00

Danske Strygekvartets 'Prism II' modtager også juryens pris for årets danske album med klassisk musik.

Albummet indeholder musik af Bach, Schnittke og Beethoven, skrevet for to violiner, bratsch og cello.

Med Beethovens sene strygekvartetter i centrum viser kvartetten, at den klassiske kammermusik sagtens kan være en moderne kunstform med stor appel til nutidens mennesker.

7

Årets album - ny klassisk

0:00

De unge, danskbaserede musikere i Nordic String Quartet har indspillet strygekvartetter af den danske komponist Pelle Gudmundsen-Holmgreen (1932-2016) - og er sluppet så godt fra det, at de får prisen for årets album med ny kompositionsmusik.

- Her er masser af humor og absurd komik, og Nordic String Quartet formår at forløse det så organisk, at nødvendigheden bliver til at få øje på, siger P2's jury.

8

Årets internationale album

0:00

Norske Lise Davidsens unikke stemme er blevet kaldt 'en af en million', og hun stormer frem som den største Wagner-sopran i årtier.

- Det er sjældent - og virkelig en gave - at få lov at opleve en ny, international Wagner-stemme udvikle sig i Norden. Selv om Lise Davidsen stadig er ung, kan hun allerede nu måle sig med de helt store, siger P2's jury.

Hendes første solo-album viser den unge, norske sangerinde i hendes kernestof. Hun synger blandt andet Richard Strauss' sangcyklus 'Vier letzte Lieder' og to arier fra Wagners opera 'Tannhäuser'.