'Jeg troede også, at dét at bryde loven og være gangster gør dig sej. Men det er løgn'

Marwan er rappernes musikalske "godfather" i de aarhusianske boligblokke.

(Foto: Hedda Rysstad © Dr)

Da aarhusianske Marwan fik sit gennembrud som rapper i 2007 med sit debutalbum 'P.E.R.K.E.R.', blev han kendt for at bryde tabuer og rykke til folks fordomme.

Og det gør han stadig.

Han hader nemlig at blive sat i en kasse. Ligegyldigt hvilken.

- Jeg vil ikke være kendt som ham "gangsta-rapperen", siger Marwan.

- Før i tiden havde man én titel som for eksempel forfatter, digter eller sangskriver. Men jeg er meget mere end én ting.

I fredags udgav han sit nye album, 'Rød', hvis gæsteliste tæller Suspekt, L.O.C., Shooter Gang, Kidd og Goldie 6is. Og albummets titel siger meget om Marwan.

- Jeg ser musik i farver. Ligesom jeg ser dage i farver. Jeg ved ikke hvorfor. Titlen 'Rød' kommer af, at jeg kun har valgt beats, jeg kan se røde farver i.

Lyt til 'Flagstang' fra Marwans nye album, mens du læser videre:

0:00

Præcis som hans person kan hans sanser nemlig heller ikke proppes i kasser, og Marwan har det, der hedder synæstesi, hvor flere sanser flyder sammen.

For eksempel er fredag, som er dagen for dette interview, rødbrun.

- Jeg er ked af, hvis folk kalder min musik for "gangster-musik". I det hele taget mener jeg ikke, vi skal sætte musik i bokse. Hvis det er en god sang, er det en god sang – færdig. (Foto: Hedda Rysstad © Dr)

Kontroversiel video fra Trillegården

Rødbrun er også den farve, der dominerer mange af bygningerne i Trillegården i Aarhus V, hvor Marwan er vokset op, og hvor han i dag har sin faste gang, når han er på arbejde.

Trillegården kom sidste år på landkortet og politikernes dagsorden, da den maskerede rapgruppe Shooter Gang udgav deres kontroversielle video 'Mask på'.

Videoen portrætterer nemlig Trillegården som et sted fyldt med stoffer, penge, kamphunde, politi og maskerede folk.

Bag Shooter Gang står områdets musikalske "godfather", Marwan.

Ligesom han for 14 år siden var med til at sætte Aarhus V på det danske hiphop-kort med L.O.C. og U$O, er det i dag ham, der finder talenterne i de aarhusianske boligblokke og får dem frem i lyset.

Fordi han selv kom til Danmark som statsløs palæstinenser, ventede på opholdstilladelse i Sandholmlejren, flyttede til Trillegården og droppede ud af 8. klasse, har han en helt unik indgang til et miljø, som for mange godt kan virke lukket – og måske endda utrygt.

Et miljø, hvor alting handler om, at man stoler på hinanden. Og hvor alle kender Marwan, fordi han kender alle.

Marwan har sin daglige gang i Trillegården i Aarhus V, hvor der bor flere talentfulde artister. Mens vi tager fotos af Marwan og artisten Speedy (i midten), kommer rapperen Belly (tv.) fra Shooter Gang tilfældigvis forbi. Her kender alle hinanden. (Foto: Hedda Rysstad © Dr)

Det spottede Universal Music og ansatte ham i starten af 2019 til at gøre præcis det, han allerede gjorde i forvejen; finde talentguld de steder, der er lukket land for andre, og hjælpe dem, hvis de drømmer om en musikkarriere.

- Jeg har altid ubevidst gjort det uden at tænke over det, før jeg fik jobbet. Jeg har altid hooket folk op herude. Jeg er fra den gamle skole, hvor vi har bygget hinanden op, siden vi var unge.

- Alle leger med på de her trends, der opstår. Men jeg vil være "Mohammed modsat" og barberer skægget af, hvis alle lader det gro. Legender skaber deres eget univers, siger Marwan. (Foto: Hedda Rysstad © Dr)

Ord som 'habibi' og 'bror' bliver misbrugt

I dag er tiderne skiftet, og Marwan oplever, hvordan artister kan hate på hinanden, fordi de ser hinanden som konkurrenter frem for kolleger.

Af samme årsag bryder han sig ikke om, at alle går rundt og kalder hinanden for "bror" eller "brormand".

- Jeg synes, ord som "bror" og "habibi" bliver misbrugt. Meget få mennesker ser hinanden som en ægte bror. Jeg har aldrig brugt ordet til nogen, heller ikke til mine to brødre. Jeg skal ikke være hellig, for jeg siger selv "habibi", selvom det også er træls.

Da Marwan slog sit navn fast som rapper i 2007 med sit anmelderroste album 'P.E.R.K.E.R.', var det med politiske linjer som 'La' vær med at T-R-O på en P-E-R-K-E-R'. Gaffas anmelder skrev dengang: "Marwan kan kort defineres som alt det, Dansk Folkeparti hader". (Foto: PR)

Han vil hellere have, at alle finder deres eget slang eller måde at tale på.

- Vi er fra Aarhus, vi behøver ikke at lyde ligesom alle de andre. Jeg siger til mine drenge: "I har jeres egen dialekt i forvejen, så lad være med at efterligne de andre rappere".

- Og så har alle rigtig travlt med at være gangster. Jeg savner for at være helt ærlig lidt moral og etik og en anden filosofi.

Men du er selv kendt for at være med til at bringe gangstarap til Danmark og var da også lidt af en bad boy, da du kom frem?

- Der har altid været en fortælling om, også før min tid, at en bad boy er the shit, og derfor gør vi alverdens ting for at opnå det og blive accepteret af vennerne. Jeg troede også, at dét at bryde loven og være gangster gør dig sej. Men det er løgn.

Lyt til Marwans single 'P.E.R.K.E.R.' fra debutalbummet med samme navn her:

0:00

Hvorfor ser vi det så i Shooter Gangs videoer?

- Vi er alle på en uddannelse i livet, og i perioder er du bad boy, player, pimp, general. Jeg er en del ældre end dem, og lige nu er deres liv sådan, at de vil vise et univers, der fortæller om livet på gaden, som de oplever det. Men man skal huske på, at den anden verden også findes, og den skal man stå ved, når den tid kommer, siger han og tilføjer:

- Det gælder om at være ægte over for sig selv og andre.

Det budskab prøver Marwan at sprede i de aarhusianske blokke.

- Vi er alle unikke, og vi har hvert vores fingeraftryk, og det skal fremhæves. Det prøver jeg at give videre til mine drenge herude.

- Det bedste ved at lave musik er at skabe noget sammen og se unge mennesker smile og gå op i noget, de aldrig turde tro på lykkedes. Det er fedt at se dem blomstre på den måde, siger Marwan. (Foto: Hedda Rysstad © Dr)
Facebook
Twitter