Jesper Groth er på ingen tid blevet ham, alle vil lege med: 'Jeg har været mere sårbar omkring opmærksomheden, end jeg havde regnet med'

Den populære skuespiller og sanger skal lige vænne sig til, at mange har en mening om ham.

(Foto: Martin Fält © DR)

Du har højst sandsynligt hørt om Jesper Groth efterhånden. Men hvor er det nu lige, du kender ham fra?

Er det som sjov mand i tv-programmer som 'Stormester' og 'Klaphat'? Eller som kejtet sygeplejerske i din farmors favoritserie, 'Sygeplejeskolen'?

Måske kan du genkende hans fjæs fra Kims-poserne, som Jesper Groth har prydet, siden han sidste år blev chipsproducentens nye maskot?

Eller måske kender du ham bedst som den ene halvdel af den succesfulde popduo Fyr og Flamme?

Mulighederne er mange, for Jesper Groth er en mand med et alenlangt cv, mange talenter og flere jern i ilden end Kvindesmedien på Christiania, hvor skuespilleren bor til hverdag.

Det er også her, vi møder ham.

- Når folk kommer over og vil have taget en selfie, kan jeg nogle gange godt blive lidt forvirret over, hvor de mon egentlig kender mig fra, siger han, mens forårssolen spejler sig i de både moderigtige og samtidig ret kitschede solbriller med tonede glas, der hviler på hans næseryg.

- Er det, fordi de har set 'Klaphat', eller kender de mig fra 'Sygeplejeskolen', eller er det noget helt tredje? Jeg spørger dem aldrig, men jeg kan huske, at jeg blev rigtig glad, da der for første gang kom en hen og spurgte, om jeg "ikke var ham fra Fyr og Flamme?", siger Jesper Groth med et skævt smil.

- Musikbranchen er nyt land for mig. Jeg kan ikke stå backstage og vide, hvem alle er, når de tropper op i hvid pels og høje sko, for jeg hører ikke deres musik. Jeg er ikke helt med på beatet i forhold til den slags, fortæller Jesper Groth, der sammen med Fyr og Flamme-makkeren Laurits Emanuel for nylig vandt prisen som 'Årets nye navn' ved Zulu Awards. (Foto: Martin Fält © DR)

'Jeg ved godt, jeg er heldig'

For selvom han gennem de seneste par år særligt har gjort sig bemærket som skuespiller, er det lige nu musikken, der fylder allermest hos det 32-årige multitalent.

Det går nemlig godt for Fyr og Flamme, popgruppen han sammen med kammeraten Laurits Emanuel søsatte for godt fire år siden. Med deres kitschede 80'er-pop har duoen allerede ligget højt på hitlisterne med sange som 'Menneskeforbruger' og 'Kamæleon', og i marts sejrede de ved Dansk Melodi Grand Prix med sangen 'Øve os på hinanden'.

Hør 'Øve os på hinanden' her:

0:00

Det betyder også, at Jesper Groth og Laurits Emanuel i denne uge skal repræsentere Danmark ved dette års Eurovision Song Contest.

Og når gruppen vender hjem fra Grand Prix-eventyret, venter spillejob på nogle af landets største koncertsteder.

- Det er jo helt vildt, det Laurits og jeg oplever for tiden. Jeg er helt vildt glad for, at det går så godt, men jeg er også meget opmærksom på, at jeg skal være mit privilegium bevidst, siger Jesper Groth.

Derfor har han for en stund sat skuespillerkarrieren på pause - eller i hvert fald skruet gevaldigt ned for det tidligere spilkogende blus - for at fokusere på den seneste tilføjelse til cv'et: jobbet som popstjerne.

- Jeg vil gerne gøre det godt og yde en form for respekt til musikbranchen, for jeg ved godt, at jeg er heldig. På ét år har jeg pludselig fået nogle muligheder og oplevelser, som Laurits har gået og drømt om i 14 år, siger Jesper Groth og fortsætter:

- Det er gået virkelig hurtigt, og jeg føler, jeg har sprunget nogle led over. Jeg har ikke været igennem alt dét der med selv at slæbe kabler op på scenen og den slags.

- Vi får allerede lov til at spille de fede steder, og der sidder allerede en eller anden merchandise-afdeling og laver en kop med mit fjæs på, fordi de tror, det er noget, folk vil købe. Det er jo helt vildt, siger Jesper Groth med et grin.

I marts snuppede Jesper Groth og makkeren Laurits Emanuel (tv.) sejren i Dansk Melodi Grand Prix med sangen 'Øve os på hinanden'. Her ses de til åbningsfesten ved dette års Eurovision Song Contest i Holland, hvor de torsdag skal repræsentere Danmark. (Foto: Andres Putting © EBU)

Koncerter gør ham bange

Der var nok mange, der spærrede øjnene op, da Jesper Groth som frontmand i Fyr og Flamme sidste år sprang ud som popsanger.

Men musikken har faktisk altid spillet en stor rolle for Jesper Groth, der med egne ord er vokset op i et "ret musikalsk hjem".

Hans far har hang til operasang og er en "gudsbenådet" tenor. Et talent, han opdagede, efter en fodboldskade tvang ham til at finde en ny hobby - mens hans søster, der altid har sunget og spillet musik, i dag er uddannet organist.

Men selvom musikken altså lader til at flyde i årerne i familien Groth, så krævede det stort mod, første gang Jesper Groth for alvor skulle prøve kræfter med dét at synge foran et publikum.

For selvom han var glad for at spille skuespil og stå på en scene, var sangen noget, han holdt for sig selv.

- Da jeg gik i ottende klasse, var jeg med i skolens musical. Vi skulle spille 'Askepop', og jeg kunne få rollen som Topper på én betingelse: Jeg skulle synge. Dér skulle jeg virkelig, virkelig komme ud over den forfængelighed, man har, når man er en fyr, der går i ottende klasse. Alle de andre drenge gik jo til fodbold og sang kun, hvis de havde fået noget at drikke.

Trangen til at stå på scenen var dog så stor, at han endte med at takke ja og tage udfordringen op - men inderst inde var Jesper Groth rædselsslagen inden sangdebuten.

Og i dag, her små 18 år senere, kan knuden i maven stadig melde sin ankomst.

Både når han tænker på de godt 200 millioner tv-seere, der årligt ser med under de store Eurovision-shows, hvor Fyr og Flamme altså i år skal på scenen og forsvare de rød-hvide farver. Men også, når han tænker på den danmarksturné, der venter duoen senere på året.

Rollen som popstjerne er nemlig stadig ny for Jesper Groth.

Og den kan gøre ham bange.

- For at være ærlig, så frygter jeg det lidt, når vi skal ud og spille koncerter. Jeg er nervøs på en helt ny måde, når jeg skal på scenen, for det er sateme noget andet at stå der i eget navn og ikke i rollen som "mand med hat fra højre". Det kan faktisk være virkelig angstprovokerende.

Jesper Groth tager et sug af sin cigaret. Med et eftertænksomt - og lidt grublende - blik kigger han ud over terrassen i kollektivet på Christiania, hvor han har boet de sidste ti år.

Han hilser med et vink til en nabo, der går rundt på græsset to etager længere nede, og siger så, måske for at tale sin egen nervøsitet lidt ned:

- Men altså… Folk vil så gerne gøre det at være sanger meget forskelligt fra et teaterjob, men i virkeligheden er det jo to ret ens ting. Begge dele handler om at stå på en scene og performe og give noget en underholdningsværdi.

Jesper Groth bor i et kollektiv på Christania, hvor han har boet i snart ti år. Ingen af de andre beboere arbejder i underholdningsbranchen. - Som skuespiller taler man tit om sig selv og sit job med andre, så det er enormt befriende for mig bare at tage hjem og tale med en smed, en modelbygger og en arbejdsløs, der ikke gider snakke om skuespil hele tiden, siger Jesper Groth, som betegner hjemmet som "et tilflugtssted". (Foto: Martin Fält © DR)

Øget opmærksomhed er en del af pakken

Og underholde, dét kan Jesper Groth.

Det har skuespilleren, der i 2015 blev uddannet fra Den Danske Scenekunstskole, bevist flere gange, med roller i både film, tv og på teaterscenen og altså nu også som sanger og musiker.

Med succesen følger også en god sjat berømmelse og opmærksomhed.

Særligt efter han sidste år medvirkede i TV 2-programmet 'Stormester', er Jesper Groth blevet det, man vel må betegne som en kendis. Den type, som fotograferne knipser billeder af på den røde løber, og som journalisterne ynder at udspørge om slibrige detaljer om privatlivet.

Og det dér med pludselig at være kendt - sådan for alvor - har været noget af en omvæltning, erkender Jesper Groth.

- Jeg har nok været mere sårbar omkring opmærksomheden, end jeg lige havde regnet med. Pludselig er der så mange forskellige meninger om én. Og selvom jeg er ret ligeglad med, hvad én eller anden Facebook-bruger synes om vores Grand Prix-sang, så tærer det da på én i længden at læse den slags ting, siger Jesper Groth.

Også mediernes øgede fokus på hans privatliv, har han skullet vende sig til.

- For mig er det mere paranoidt end flatterende, når Se og Hør vil vide, om jeg har fået en ny kæreste. Man er nogle gange nødt til at sige: "Nå skat, nu får vi en is på det her sted, og så bliver der skrevet om, hvem du er på Reddit senere." Det er jo vanvittigt at forholde sig til, men det, må jeg jo bare erkende, er en del af pakken.

Med souvenirs, dimser og retro-ting på alle vægge og hylder, ligner Jesper Groths værelse mest af alt en hybrid mellem et skatkammer, en bodega og en Bones-restaurant. Teaterspejlet ved skrivebordet er dog nyt. - Jeg købte det på Wish og er faktisk overrasket over, at det overhovedet virker. Men nu elsker jeg det spejl, fortæller han begejstret. (Foto: Martin Fält © DR)

'Hvem fanden har sørget for en bandbus'?

Trods nysgerrige journalister nyder Jesper Groth dog lige nu mest af alt det momentum, der er omkring ham og Fyr og Flamme.

Også selvom det til tider kan være svært for ham helt at følge med, når der pludselig dukker nye spillejob op i han og kompagnonen Laurits Emanuels fælles kalender, eller når pladeselskabet ringer med en ny, skør pr-idé.

- Det bliver stadig ved med at være ret vanvittigt. Pludselig nævner nogen noget med en bandbus med vores logo på, mens jeg bare tænker: "Hvem fanden har nu sørget for dén?", siger han med et grin.

Men selvom der er medvind i de musikalske sejl og også nok skuespiljob at vælge imellem for tiden, så er der ikke mange stjernenykker at spore hos den 32-årige altmuligmand, der er født og opvokset på Ærø.

- Vi oplever en masse vilde ting lige nu, og jeg håber da også meget, at vi på et tidspunkt kan komme til at spille koncerter i Sverige og Norge. De er åbenbart begyndt at høre vores musik deroppe, så det kunne være enormt sjovt, siger Jesper Groth og tilføjer:

- Men hverken Laurits eller jeg havde jo regnet med, at det her skulle gå så hurtigt. Og jeg tror faktisk heller ikke, jeg bliver mindre tilfreds, hvis vi på et tidspunkt ender tilbage til dét udgangspunkt, vi troede vi skulle starte ud med, som var en blokvogn på et kræmmermarked i Dragør.

- Jeg tror sgu, jeg er lige så lykkelig dér som i Store Vega eller på Eurovision-scenen.

Fyr og Flamme går på scenen for Danmark ved den anden semifinale af Eurovision Song Contest torsdag aften. Du kan se showet på DR1 og DRTV (også hvis du befinder dig i udlandet) fra klokken 21.

- Folk vil tit gerne have mig til at vælge mellem skuespiller og sanger, men jeg vil bare gerne være entertainer. En type, der kan begge dele. Én som Peter Frödin… eller Pernille Højmark. (Foto: Martin Fält © DR)