John Mayer rørt til tårer efter Britney-dokumentar: Jeg har klaret at være kendt, fordi jeg er en mand

Dokumentaren 'Framing Britney Spears' har gjort stort indtryk på den amerikanske musiker John Mayer.

John Mayer mener, at mandlige og kvindelige kunstnere behandles forskelligt af medier. (Foto: © Dave Simpson, Getty Images)

- Jeg græd nærmest fem gange.

Sådan begynder musikeren John Mayer i et nyt interview, hvor han beskriver de følelser, han sad inde med efter at have set The New York Times' dokumentar om Britney Spears, 'Framing Britney Spears', der udkom for få uger siden.

Dokumentaren har skabt røre i USA, hvor der har været stor debat om mediernes mulige medskyld i store stjerners - som Britney Spears' - mentale sammenbrud.

'Framing Britney Spears' fortæller historien om det verdenskendte popikon, der de sidste 13 år har levet i et formynderskab med sin far som værge. Et formynderskab, hun har været i, siden hun i 00'erne gennemgik et psykisk sammenbrud, der blev heftigt dækket af medier og paparazzi-fotografer.

Britney Spears' behandling i medierne bliver også belyst i filmen, der viser, hvordan hun blandt andet blev seksualiseret i en tidlig alder.

Dokumentaren er - for mange - hård kost, og John Mayer lægger da heller ikke skjul på, hvor stort et indtryk fortællingen om Britney Spears' liv gjorde på ham.

- At se den sorg i et menneske... Jeg var ved at få tårer i øjnene fem gange. Jeg tror ikke, man forstår, hvad den her industri og livsstil gør ved et menneske. Jeg har uendelig stor forståelse for dem, der kæmper med det, fortæller han i interviewet.

Hør John Mayer-hittet 'Waiting On the World to Change' her, mens du læser videre:

0:00
I 2003 vandt John Mayer en Grammy-award for 'Bedste mandlige popvokal' for sit nummer 'Your Body is a Wonderland'. Han har udgivet i alt syv album og turneret i Nordamerika, Europa og Australien. (Foto: © Michael Caulfield Archive, Getty Images)

Mænd er 'rødder', kvinder er 'skøre'

Ligesom Britney Spears opnåede John Mayer stor succes i 00'erne, hvor han toppede flere musikhitlister.

Men selvom den amerikanske sanger også har oplevet berømmelsen på både godt og ondt, er han tilsyneladende overrasket over, hvor forskellige deres oplevelser med berømmelsen har været.

John Mayer tror blandt andet, at det skyldes en forskelsbehandling på mandlige og kvindelige kunstnere i branchen.

- Jeg har klaret mig gennem det, og jeg har en stærk fornemmelse af, at det skyldes, jeg er en mand. Jeg tror, mange af de ting, der sker for kvindelige artister, skyldes, at de er kvinder, fortæller han og tilføjer:

- Jeg har også været gennem berømmelsen, men hvorfor kom jeg gennem det? Hvordan kom jeg gennem forhindringerne? Forskellen er, at hvis du er en mand, så er du en lovløs, en rod. Men hvis du er en kvinde, så bliver du dømt som værende skør. Mit hjerte gjorde ondt under hele dokumentaren.

Det er dog ikke alle, der har taget lige godt imod John Mayers kommentarer om Britney Spears og den nye dokumentar. Efter udtalelserne har flere på særligt Twitter nemlig kritiseret ham for selv at være en stor del af problemet i forhold til, hvordan kvindelige kunstnere bliver behandlet og talt om.

Blandt andet kritiseres han for i 2010 at have fortalt om forholdet til ekskæresten Jessica Simpson, hvor han blandt andet sammenlignende deres sexliv med napalm.

John Mayer har i skrivende stund ikke selv kommenteret kritikken.

John Mayer er ikke den eneste amerikanske stjerne, der har reageret på den 74 minutter lange dokumentar.

Også blandt andre popstjernen Justin Timberlake, som havde et forhold til Britney Spears i starten af 00'erne, har indrømmet, at han i underholdningsbranchen har nydt godt af, at han er en hvid mand.

I dokumentaren ses det blandt andet, hvordan den dengang 21-årige Justin Timberlake laver jokes om det tidligere pars sexliv. Filmen viser også, hvordan en lookalike af Britney Spears medvirkede i hans populære musikvideo 'Cry Me A River', som indikerede, at hun havde været ham utro - hvilket dengang fik store konsekvenser for Britney Spears' image.

I et Instagram-opslag har Justin Timberlake efterfølgende undskyldt for sin opførsel.

- Jeg beklager dybt for de gange i mit liv, hvor mine handlinger har bidraget til problemet, hvor jeg har sagt noget forkert, eller ikke talte for det, der var rigtigt. Jeg forstår, at jeg kom til kort i disse øjeblikke og mange andre, og at jeg nød godt af et system, der billiger misogyni og racisme, skriver han blandt andet i opslaget.

Britney Spears anses for at være et af vor tids største popikoner. Hun startede sin karriere i tv-programmet 'Mickey Mouse Club' som otteårig og brød igennem med hittet '...Baby One More Time' i 1998. (Foto: © Kevin Winter, Getty Images)

Britney Spears kæmper fortsat i retssag

Dokumentaren sætter også fokus på Britney Spears' forhold til sin far.

Faderen tiltrådte som værge for Britney Spears efter hendes psykiske nedbrud i årene 2007 og 2008 - og den ordning har Britney Spears ifølge dokumentaren langt fra været tilfreds med.

Hun har i flere år forsøgt at få fjernet sin far som værge i retten, da sangeren ikke ønsker, at faderen skal have nogen form for indflydelse på hendes liv.

- Min klient har informeret mig om, at hun er bange for sin far. Hun vil ikke optræde igen, så længe hendes far styrer hendes karriere, har Britney Spears' advokat Samuel D. Ingham tidligere udtalt under retssagen - en retssag, der stadig er i gang.

I dag har Britney Spears stadig over 19 millioner månedlige lyttere på Spotify, og hendes sag følges tæt af millioner af fans.

På sociale medier kæmper de mod faderens indflydelse under hashtagget #FreeBritney, som har fået nyt liv efter dokumentarens premiere. Det er nemlig ikke længere kun popstjernens fans, der støtter #FreeBritney-bevægelsen. Flere kendisser har også meldt sig på banen.

Blandt andet har skuespilleren Sarah Jessica Parker og sangeren Bette Miller tweetet #FreeBritney, mens Miley Cyrus sang "Vi elsker Britney" under en optræden i forbindelse med Super Bowl for få uger siden.

Artiklen er siden sin udgivelse opdateret med et afsnit om kritikken, John Mayer har modtaget efter sine udtalelser om Britney Spears.